diepvriezer nachttarief

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Mijn bedoeling is om een diepvrieskist zoveel mogelijk op nachttarief te laten werken.
Door de invriesknop van een diepvrieskist met een relais en een tijdschakelaar zo aan te sluiten dat de diepvriezer van bijv. 4:00 uur tot 7:00 uur 's ochtends blijft doorvriezen op nachttarief. Zou dit dan een kostenbesparing opleveren omdat de diepvrieskist overdag minder vaak hoeft aan te slaan? Er vanuitgaand dat de diepvrieskist gedurende de dag niet wordt geopend.
Het effect zou vergroot kunnen worden door de termostaat niet op op -18 maar op bijv. -14 in te stellen. De diepvriezer zou dan overdag helemaal niet aan slaan en dus enkel op nacht tarief werken.

Reacties

Gino,

Uw diepvriezer moet wel minimuum -18 binnen hebben, wznt ga je onder deze temperatuur dan smelt je de bevrozen goederen en heb je kans dat er zich kiemen op ontwikkelen.

Het beste kun je de kist zelf met pur platen dikker isoleren(behalve dan het motorgedeelte) heb ik ook gedaan. Opmerkelijk hoeveel hij nu minder aanslaat.

geisoleerd met 6 cm jackodur isolatie er tegenaan gelijmt.

Hans V.

Hallo,

met dat extra isoleren moet je oppassen, zeker als het een kist is want vele diepvriezen moeten hun warmte kwijtgeraken langs hun wanden.

groeten,

Jacinto

Klopt! Bij m'n ouders hun vroegere diepvrieskist werden alle wanden warm. Niet zelf te isoleren dus.
Je kan dit wel makkelijk controleren, voelen de wanden koud aan, geen probleem, isoleren maar.
Ik denk trouwens dat ze dat nu niet meer zo maken, zo kan je toch nooit een redelijke verhouding rendement/wanddikte bekomen?

Dat betere isolatie energie bespaart is duidelijk.
Dat de wanden warm worden van de diepvrieskist is het beste systeem en zeker niet ouderwets. De meeste A en A+ toestellen werken volgens dit principe aangezien dit vele voordelen heeft. Zo wordt de condensor nooit stoffig, is er geen ventilator nodig, en wordt er een zo groot mogelijk oppervlak benut voor warmte afgifte.
Deze toestellen kunnen dus inderdaad niet achteraf extra geisoleerd worden.
Maar dit was niet mijn vraag.
Voor alle duidelijkheid, mijn bedoeling is om net als bij een electrische boiler 's nachts het toestel te laten werken zodat er overdag geen (bijna 2x) duurdere energie hoeft gebruikt te worden.
(NUON: dag 17,82 cEUR/kWh nacht 9,99 cEUR/kWh)
Hiervoor moet de diepvriezer 's nachts z'n temperatuur extra laten dalen, zodat deze overdag laag genoeg blijft.
Dit is theoretisch mogelijk indien de isolatie voldoende is.
Maar in praktijk spelen er nog andere factoren mee, zoals:
-gasdruk veranderd, deze is mede bepalend voor het rendament
-omgevings temperatuur is 's nachts lager waardoor de diepvriezer makkelijker z'n warmte kwijt kan (extra besparing).
-doordat de compressor minder vaak aanslaat zijn er ook minder piekspanningen bij het opstarten. (extra besparing en minder slijtage)
-'s zomers is de omgevings temperatuur hoger waardoor de diepvries temperatuur sneller zal stijgen.
-houdbaarheid van de diepvriesproducten verminderd als de kerntemperatuur boven -18 komt.

De vraag is dus eigenlijk hoe laag moet de temperatuur 's nachts zakken en hoe hoog mag de temperatuur overdag stijgen, om een optimale benutting van het nachttarief te verkrijgen, zonder de producten in gevaar te brengen.

Voor alle duidelijkheid, de diepvriezer wordt overdag niet uitgezet, maar de termostaat wordt eventueel wel iets hoger ingesteld (bijv. -16 ipv. -18) dit om te voorkomen dat de diepvriezer aan het eind van de dag aanslaat. De producten komen dus hooguit enkele uren per dag iets boven de -18, maar nooit boven de ingestelde temperatuur.

Om de temperatuur 's nachts te laten dalen kan er een tweede thermostaat gekoppeld worden via een timer die bijv. op -25 wordt ingesteld, maar omdat dit nogal duur is kan er ook gewoon gebruik gemaakt worden van de invriesknop die 's nachts d.m.v. een relais en een tijdschakelaar doorverbonden wordt zodat de compressor blijft draaien zolang de tijdschakelaar is ingeschakeld.

Gezien de vele factoren die van invloed zijn is berekenen bijna onmogelijk. Experimenteren dus.
Ik ben zelf nog niet aan de slag gegaan maar zal mijn bevindingen op dit forum publiceren.

Gino

Ik vind het vreemd dat er nog geen leveranciers met zo'n diepvriezers gekomen zijn. Op het eerste gezicht zou hier immers een redelijk grote beparing mee gedaan kunnen worden.

Alain

Gino,
ik geloof toch niet in die warme wanden, de delta T word een pak hoger waardoor de isolatie minder efficient word. Een kist staat meestal toch niet in de keuken, dus geef mij maar een ventilator.

Voor je uitschakelingstesten, is het niet interesant voor jou om bv. bij Conrad een eenvoudige temperatuurlogger te bestellen? Dan kan je het temperatuurverloop van je vriezer mooi in grafiek zetten.

Warme wanden?

Zal toch zeer lang geleden zijn... Miele, Liebherr,... werken er zeker niet mee.

Heb net een A++ van Miele gekocht én die werkt absoluut niet met warme wanden.

Gino, weet niet of zo goed is voor de diepvrieswaar om te temperatuur voortdurend te doen schommelen. Vermoedelijk gaat de boel meer verbruiken...

Zoals steeds is isoleren de boodschap.

JB

NB Gino, bedoel je de anti-frost niet?

Ik denk dat er nog geen fabrikanten met dit systeem gekomen zijn omdat het alleen zin heeft als de diepvriezer volledig gevuld is en gedurende de dag niet geopend wordt.
De kou moet namelijk worden opgeslagen in de producten en niet in de lucht.
Voor normaal gebruik is dit dus niet zo interresant.
Maar in mijn geval is het anders, ik heb namelijk een restaurant en koop grote hoeveelheden ingevroren vlees wanneer de prijs laag is. Om 1000 kg vlees te bewaren gebruik ik 4 diepvrieskisten die elk 250 kg kunnen bevatten. Dit is rendabeler dan een vriescel, omdat ik wanneer de eerste 250 kg op is de eerste kist uit schakel, bij de volgende 250 kg de tweede kist uitschakel enz.
Mijn energie verbruik dus daalt wanneer mijn voorraad daalt. Bij een vriescel moet ik tot de laatse kg de cel draaiend houden met als gevolg dat mijn energie verbruik stijgt wanneer mijn voorraad daalt. Een lege cel verbruikt namelijk meer dan een volle omdat lucht moeilijker koud te houden is dan vaste producten.

Wat betreft het van buiten isoleren van de Liebherr A+ modellen GT 1826 t/m GT 4726, er staat in de handleiding:
"Plaats geen voorwerpen tegen de buitenwand van het apparaat. De minimale vrije afstand rondom het apparaat moet 20 mm bedragen om een goede warmte afvoer te waarborgen."

Het anti-frost of stop-frost systeem zit in de deksel en niet in de wanden, het zorgt ervoor dat de lucht in de diepvriezer minder vocht bevat zodat er minder ijsafzetting plaatsvind op de binnenwanden zodat het toestel minder vaak ontdooid hoeft te worden.

Om verschillende diepvriezers te vergelijken klik op onderstaande link.
http://www.kieskeurig.nl/productvergelijk/diep.htm

Het idee van de temperatuur logger had ik zelf ook al maar dit is me te duur. Ik ben nu zelf voor logger aan het spelen door elk uur de temperatuur op te schrijven.
Heb wel een mooie temperatuur schakelmodule gevonden op de site van conrad.nl die dienst kan doen om de diepvries 's nachts z'n temperatuur te laten verlagen.

Alle diepvrieskisten van Liebherr zijn voorzien van het warme wand systeem. Dit zijn waarschijnlijk de beste, de zuinigste en duurste diepvriezers op de markt.

http://nl.liebherrinfo.nl/cool_facts.php?page=02

Gino,

Klopt inderdaad. Ik had dus ongelijk.

Weer al iets bijgeleerd!

groeten

Jeroen

Gino,
Als het niet mogelijk is om méér te isoleren, maar je wilt toch het elec. dagtarief overbruggen kan je misschien ook deze denkpiste volgen:

leg tussen de diepvrieswaar genoeg diepvrieszakjes (voor frigoboxen ). Het moeten wel zakjes zijn die stollen op of onder -18°C, zeker niet op hogere temperatuur. Dit, in combinatie met een tijdschakelaar, moet m.i. mogelijk maken het dagtarief te overbruggen. Er is wel eerst wat rekenwerk nodig of gewoon wat experimenteren, maar met een heel natte vinger schat ik zo'n twee liter "diepvrieszak" per 100 liter diepvriesinhoud.

de groeten, willy

Diepvrieszakjes lijken mij inderdaad een goede oplossing voor als de diepvries niet volledig gevuld is.

qua hoeveelheid "diepvrieszakjes" ....

mijn diepvries heeft bovenaan een soort "koelbox" ... het is een plastieken rechthoekig stuk, gevuld met water (ijs natuurlijk) ... de bedoeling hiervan is 24 uur te overbruggen wanneer de electriciteit zou uitvallen... allez, volgens het bijhorende boekje toch ... Het gaat om een diepvriezer van 173 liter, en de "koelbox" bevat 3 liter water/ijs.

Of die 24 uur gehaald worden weet ik niet. Nog niet moeten uittesten ...

christophe,

>>Het gaat om een diepvriezer van 173 liter, en de "koelbox" bevat 3 liter water/ijs.<<

ik vermoed dat dat geen water/ijs is maar precies wat ik me voorstel: hetzelfde product als in diepvries-zakjes of -capsules (PCM in't engels) dat stolt rond -18°C. 3 liter PCM moet ongeveer (ik maak mijn vinger weer nat) hetzelfde effect hebben als een blok ijs van 20 kg.

willy