dimmer voor pomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik beschik over een vijver met filtersysteem. Een Messner-pomp heeft een capaciteit van 10.000l/uur. De waterkwaliteit is super, en dit debiet zou moeten verminderen om op termijn een bijna-volledig biologisch evenwicht te krijgen. Alhoewel de vijver 30m3 water heeft, zal er tgv vissen e.d. altijd wel een minimum aan zuivering (met UV) nodig zijn. Vraag hier is of er een toestel bestaat om de pomp (die onder water ligt) minder stroom te geven, een soort dimmer dus. En neemt het energieverbruik (nu 135 W/uur 24/24 u !) dan ook af. Bestaan er zonnesystemen die 's nachts automatisch overschakelen op netstroom ?

Reacties

Als het voor particulier gebruik is zal het normaal geen 3fase zijn maar een monofase asynchrone motor (240V), denk ik.

Normaal gezien kan je de netfrequentie van 50Hz aanpassen mbv een frequentieomvormer.

In welke mate je de freq kan aanpassen hangt van de motor en de soort belasting af.

Allemaal niet zo eenvoudig en ook niet goedkoop!

Misschien gewoon een kleinere pomp kopen?

toerentalregelaar, ik vraag me af of de kosten en de tijd opwegen tegen de besparing,

http://www.velleman.be/be/nl/product/view/?id=9075

Paul,
absoluut niet geschikt voor zo'n pomp, die idd. een asynchrone motor heeft.
Zoals Mathias al aangegeven heeft, beter kleinere pomp kopen.
Wat je ook kan overwegen is om er een timer tussen te zetten, 15min op en 15 min af.

Je kunt de pomp ook insnoeren. Het verbruik zal een(klein) beetje zakken!

zou het niet te overwegen zijn een tijdschakelaar te plaatsen, dan schakel je je pomp relmatig uit, kost niet zoveel en zeker geen verbruik, als je het toerental verminderd is het geen minder verbruik, belasting blijft hetzelfde, verbruik ook.

Allen dank voor de reacties. Helaas is het discontinue pompen niet mogelijk, want de filter loopt gravitair naar de vijver. Als deze filter zonder water komt, gaan alle bacteriën helaas dood en dat kan niet de bedoeling zijn natuurlijk. Wat is een "pomp insnoeren " ?

(insnoeren)Je steekt er een kraan tussen en regelt het debiet met de kraan!

Gaat de pomp dan niet meer verbruiken? Of moet je de kraan voor de aanzuigzijde van de pomp plaatsen?

Veel kan dat toch niet schelen in verbruik?

Gaat de pomp dan niet meer verbruiken? Of moet je de kraan voor de aanzuigzijde van de pomp plaatsen?

Veel kan dat toch niet schelen in verbruik?

Het scheelt en de kraan kan aan beide zijden van de pomp. Eigenlijk best aan de uitloopzijde.

Dirk,

gaan alle bacterïen dood als ze een kwartiertje geen water krijgen. Lijkt me sterk. Een riet-waterzuivering werkt ook met bacteriën (die zich hechten aan de rietwortels) en dat wordt toch ook niet permanent bevloeid (2x per dag).

ik zou dus ook de tijdschakelaar overwegen.

groeten,

Björn

Een percolatie- of bevloeiïngsveld met riet (eigenlijk de wortelrizomen) is een enigszins ander systeem. Dit is een aëroob systeem, waarbij het water door een fijn net van borstels vloeit en er dmv een venturi extra zuurstof aan het inkomend water wordt toegevoegd. Als de pomp stopt, loopt de filter dus helemaal gravitair leeg, en vallen de borstels en andere substraten droog. In een rietbed blijft de bodemlaag nog vochtig (sponseffect), waardoor je meer speelruimte hebt. Een plantenfiltering had ik jammer genoeg geen ruimte voor (anders had ik een 60-jarige notelaar moeten rooien, en dat is een vijver niet waard).
Merciekes voor uw tip overigens !