Inwerken ventilatiekanalen tussen isofloc isolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Besten,

Onze dakopbouw voor een plat dak is voorzien als volgt :

EPDM dakdichting
OSB platen
Balklaag tussenliggend geisoleerd met 28cm papiervlokken (volledig volgeblazen dus).
Inteligente damprem
dwarsbelatting waar de electriciteitsbedrading zich bevinden.
Gyproc.

Na het inblazen van de vlokken wordt een blowerdoor test uitgevoerd om eventuele luchtlekken op te sporen en eventueel te corrigeren. Het eindresultaat is dus zeker voldoende luchtdicht zodat het risico op condensatie door de opbouw van een koud dak uitgesloten is.

Nu is het de bedoeling om de leidingen van de balansventilatie in te werken in het vals plafond.
Het aansluiten van de damprem aan de ventielen zal geen probleem vormen. Eventuele luchtlekken worden immers opgespoord door de blowerdoor test.

Mijn vrees is echter dat indien de leidingen zelf niet 100% luchtdicht zijn, er toch middels het ventilatiesysteem lucht kan infiltreren in het geisoleerde gedeelte. De damprem verhindert dus luchtinfiltratie vanuit de onderliggende ruimte, maar de kanalen van de ventilatie zouden wel eens lucht kunnen blazen in de constructie met als gevolg vochtaccumulatie en condensatie.

Is mijn vrees terecht, en zou ik dan best opteren om de kanalen onder de damprem te plaatsen ?

Groetjes,
Stef

Reacties

Stef

een goed systeem is (kwasi) luchtdicht, dat zou geen probleem mogen opleveren. Maar een damprem dient niet om doorboord te worden, zoveel is zeker. Het is dus zeker geen goed idee om dat wel te doen.
Maar ik begrijp een en ander niet goed, wil je de ventilatiebuizen in het plat dak, of in je vals plafond plaatsen?

Hans

Hallo Hans,

Ik zal me even verduidelijken, ik heb de term "vals plafond" inderdaad wat verwarrend gebruikt.

Eigenlijk is er dus geen vals plafond. Net onder de damprem komt er een kleine ruimte (2cm) waarin de elektrische draden lopen (middels kruisbelatting). Dit om inderdaad te vermijden dat er doorboringen zijn van de damprem. Onmiddellijk hierop wordt de Gyproc bevestigd.

Nu moeten ook nog de kanalen van de ventilatie ingewerkt worden (125mm). Het meest handige zou dus zijn dat deze in de balklaag worden ingewerkt alvorens de damprem te plaatsen. (dus waar de isofloc zich zal bevinden na het inblazen, boven de damprem)
Enkel waar later de ventielen komen moet de damprem luchtdicht worden afgewerkt aan de kanalen die vanuit de plafond in de ruimte komen. Hier wordt de damprem dus "doorboord" door een ventilatiekanaal. Maar ik vermoed dat het luchtdicht afwerken van de damprem aan het kanaal wel mogelijk is.

Indien we dit zo uitvoeren bevinden de kanalen zich dus boven de damprem. Dus eigenlijk in het gedeelte dat ten alle tijden luchtdicht moet worden gehouden om geen condensatie te verkrijgen.
Nu is mijn vrees dat om een of andere reden (tand des tijds bv) het kanaalwerk zelf niet 100% luchtdicht is. De BV zou dus wel eens lucht in het geisoleerde gedeelde kunnen blazen.

Ik kan moeilijk mijn plafond nog 12,5 laten zakken om een vals plafond te maken waarin ik de kanalen zou kunnen wegwerken.

Wat we ook kunnen doen is daar waar de kanalen komen, het dampscherm 13cm hoger bevestigen zodat later het kanaal onder de damprem kan worden geplaatst. Hier zouden we dan 13cm minder isolatie hebben (15 cm ipv 28).
Hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik overtuigd wordt van de laatste oplossing. Maar ik ben zeker geen expert terzake dus dacht ik van de vraag even op het forum te stellen.

Alvast bedankt,
Groetjes,
Stef.

Stef

Eender waar je je dampscherm aanbrengt, wordt je isolatie 13cm dunner, als je de leidingen in de isolatie steekt, heb je daar plaatselijk hooguit 15cm. Ik kan echter niet goed inschatten wat de invloed daarvan op de U-waarde is. Als je gebruik maakt van een degelijk dan buizensysteem in 'safe' uitvoering (huilpstukken hebben dichtingen), heb ik geen angst op luchtlekken. Bij twijfel kan je ook een lektest op je buizensysteem doen.

Hans

stef,

zeker ook de naden van de buizen aftapen met speciale tape .

er bestaat ook een procedure om met de Blower Door je ventilatieleidingen af te testen .

als het enigzins mogelijk is, hou je ventilatiebuizen dan buiten de isolatie, met een omkassing eventueel, da's altijd beter ...

vriendelijke groeten,
bart humbeeck