berekenen K-waarde en E-peil

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Geachte heren, niettegenstaande ik op de hoogte ben van het feit dat dergelijke berekenig samenhangt met k-, U-, lambdawaarden en nog tal van andere parameters respectievelijk eigenschappen van constructiedelen en de daarbij gebruikte materialen en ook medebepaald worden door de orientatie, bezonningsfactor, woon-leefeigenschappen van bewoners en nog veel meer, vraag ik me af of het mogelijk is aan de hand van de kennis van 2 gegevens, zijnde aardgasfactuur en m³ woninginhoud, de globale K-waarde en/of E-peil van een woning te berekenen, zonder hiervoor speciaal hiertoe ontwikkelde software te hoeven gebruiken. Een door de architect berekende E-peil 100-woning bereikt deze waarde in praktijk immers niet, en als men zegt dat men een K-30 woning gaat bouwen impliceert dit evenmin dat deze, na voltooing, hieraan voldoet, niet?

Reacties

Jan,

als men een k30 wil bouwen moet deze na voltooiien natuurlijk een k30 zijn. Net zoals stabiliteitseisen voldaan moeten zijn, moeten isolatie-eisen voldaan zijn. Wanneer de isolatie-eisen niet gehaald worden, is dat net zo een fout als enige andere bouw/constructie-fout. Merk op dat er in de EPB regeling na de bouw een verslag moet zijn over de as-build situatie. Dit zou je toch enige houvast moeten geven.

Als je de omgekeerde rekening wenst te maken voor je k-waarde, post hier eens je volume, opp, type bouw (open,halfopen,...), je verbruik, type verwarming (ketel), etc..., misschien dat iemand wel een poging wil doen. En langs de andere kant, zoveel tijd vraagt een k-waarde berekening nu ook niet (in 1 uur is het mij gelukt met die EPB software voor mijn huis).

walter

Een omgekeerde berekening vanuit het gasverbruik kan je toch onmogelijk doen?

Dan moet je op z'n minst van elk tijdstip van een bepaalde tijdspanne de buitentemperatuur (grootste invloed op het verbruik) kennen. En dat lijkt me niet evident.

Net zo min kan je aan de hand van de globale k een exacte berekening van je gasverbruik maken.

Volgens mij éh... 'k ben ook geen expert.

Jan,

Bijgevoegd vind je mijn totale warmteverliesberekening (+ K-waarde) alsook een handleiding waarmee je normaal zelf je eigen berekening zou moeten kunnen maken.

Mvg,

Stekke.

Walter, Ik heb die vroeger eens berekend en, kwam toen op K 44, echter zou graag teweten gekomen zijn werk verbruik in dat geval als "normaal" zou kunnen beschouwd worden bij het desbetreffende volume. Inmiddels vernieuwbouw bijgeplakt met andere samenstelling isolatie ondergrond, muren en dak. Houthaard, zonnegascombi en 5.6 m²panelen erbij en nog steeds dezelfde vraag: wat is mijn K-waarde. Ik laat er alvast de software op los. Bedankt! Lennie, Weersomstandigheden hebben toch geen enkele invloed op de K-factor van de constructie of het E-peil? (wel op het stookgedrag, uiteraard) Ik begrijp je redenering wel, maar het is diengevolge toch ook niet logisch dat "men" stelt dat een bepaald volume bij een constructie met K-waarde X, maar Y m³ zal verbruiken, net zo min het logisch is dat men stelt dat ventilate met systeem D(wtw) 300m³ zal besparen, los van de eigenschappen van het toestel, laat staan woning. In een K-55 zal dit eerder naar de 200 gaan, meen ik.Ook merci! Stekke, Ik begin eraan (.xls) en houd je op de hoogte. Benieuwd naar het verschil met de EPB software.

Hallo,

Ik ben mij als startend industrieel ingenieur eveneens aan het verdiepen in de nieuwe epb regelgeving en wil nu een berekening van een nieuwbouw uitvoeren. De bibliotheek is volledig aangemaakt en ik heb alles ingegeven in het project, maar mijn k-peil ligt veel te hoog.
Ik heb dan ook een aantal vragen:
- op welke manier moet ik die rho-waarden (vb van licht beton of bij metselwerk) interpreteren? Hoe geef je een chape in?
- hoe geef je correct de volumes in? neem je binnenafmetingen, buitenafmetingen of tot op de aslijn?

Alvast bedankt.

Jonas

Jonas,

als je K-waarde te hoog, moet je meer isoleren of compacter bouwen. Ik zie niet in hoe rho waardes of die paar cm verschil tss binnen en buiten maten dit probleem gaan oplossen.

Walter

Voor een K-peil berekening moet je de buitenmaten nemen.
Dus het bruto volume

Jonas

" op welke manier moet ik die rho-waarden (vb van licht beton of bij metselwerk) interpreteren? Hoe geef je een chape in? "
Ik ben nog van de vorige generatie, ik weet begot niet wat de rho-waarde is, kan jij me dat even uitleggen? Wat materoalen betreft, die moet je niet interpreteren, daar zijn waardes voor. Voor cementchape is de lambdawaarde 0.52 W/mK.

" hoe geef je correct de volumes in? neem je binnenafmetingen, buitenafmetingen of tot op de aslijn? "
In de EPB weet ik het niet, vroeger nam je voor de buitenmuren de buitenmaten, gemeenschappelijke woningscheidende muren de aslijn. Maar ik weet niet of daar iets aan gewijzigd is.

Hans

bedankt voor de reacties.

toch blijf ik met problemen zitten:
is een niet geïsoleerde zolder een AOR?

Hans,
de rho-waarde is de massadichtheid. maar ik vind die op geen enkele technischr fiche van vb baksteen terug. ik heb hier een werf waarbij ze de porotherm van Terca willen gebruiken, een extra-isolerende baksteen. Maar ik vind die waarden niet terug en toch moet je die ingeven. Kan ik dit eventueel omzeilen?

Jonas

"vraag ik me af of het mogelijk is aan de hand van de kennis van 2 gegevens, zijnde aardgasfactuur en m³ woninginhoud, de globale K-waarde en/of E-peil van een woning te berekenen, zonder hiervoor speciaal hiertoe ontwikkelde software te hoeven gebruiken."

Indien de woning niet gebruikt wordt, is dit volgens mij zeker mogelijk
Is er misschien iemand die gegevens heeft over hoeveel het energieverbruik van varieren, afhankelijk van het bewonersgedrag (sterk energiebewust tot energieverspillend)?

Ik vermoed alleszins dat ik meer tijd zal moeten investeren in het "energiebewust opvoeden" van mijn kinderen dan in het energiezuinig bedenken van mijn nieuwbouw. :-\\

Ik ben ook bezig met het uitrekenen van het k-peil van mijn nieuw huis(je). Wegens computercrach (moederbord doorgebrand) moet ik wel nog software terug installeren. Hopelijk ben ik dit weekend rond en kan ik tussen dit en vier dagen mijn twee exellbladen als voorbeeld publiceren.

Er is een eenvoudig excellblad bij (dan kom ik op K14) en er is een dubbel excellblad bij die theoretisch K7 geeft en 'volgens de maten van het plan' (ik weet ook niet welk verschil de maker van die software bedoeld) kom ik 'praktisch' terug op K14

Wat ik wel geleerd heb is dat je zeker isolatie-producten van een gekend merk moet kopen bij een gerenommeerde leverancier van bouwmaterialen.

Dus als het meevalt vanavond, anders zeker maandagavond plaats ik hier mijn twee rekenvoorbeelden.

Nog iets anders: Heeft iemand een programma of link waar je het kan vinden om zelf de energieprestatienorm van een woning uit te rekenen?

Groeten,
Rudy

@stekke:

Ik denk dat er toch enkele onnauwkeurigheden zijn geslopen in je berekening van de K-waarde van je woning:

* Je rekent de correctiefactor "a" twee keer aan, nl bij de k-waarde van het materiaal en bij de K-waarde van de woning. In jou geval heeft dit enkel een invloed op de warmteverliezen via de grond. Maar de K-waarde gaat wel van 31 naar 37.

* Voor zover ik begrepen heb, werk je voor de warmteverliezen (transmissie) met de binnenafmetingen? Je moet echter met de buitenafmetingen werken, om op die manier een correctie te hebben voor de kleine maar inherente koudebruggen zoals hoeken, overgangen enz en voor kleine onnauwkeurigheden in de uitvoering. Ook dit zal een niet te verwaarlozen invloed hebben op de K-waarde.

* Echte conceptuele koudebruggen zou je nog afzonderlijk moeten in rekening brengen, bvb de voet van de muren op de fundering. Reken maar op kl=0.4W/mK als je daar geen maatregelen (vb perinsul) hebt genomen.

Ik vermoed dat je K-waarde rond de 50 zal komen te liggen.

Ivm de negatieve vermogens die je bekomt in je berekening. Dit zijn inderdaad warmtewinsten. Maar zoals je warmteverliezen compenseert door het plaatsen van verwarming om de kamer op de gewenste temperatuur te houden, zou je koeling moeten plaatsen in de ruimtes met warmtewinsten. Anders zal de temperatuur vanzelf toenemen tot er evenwicht is, nl verliezen=winsten voor die ruimte. Of maw tot je ongeveer 0 bekomt als nettoverlies in je rekenblad. De evenwichtstemperatuur voor je zolder zal zo'n 18° bedragen. Dit zal zo geen groot effect hebben op het totale vermogen dat je nodig hebt voor je woning, maar het kan wel een aanzienlijk verschil geven voor de vermogens nodig om de afzonderlijke ruimtes op de gewenste temperatuur te houden.

Nog een laatse bemerking ivm de zolder. Je voorziet daar geen enkele ventilatie. Maw de zolder is perfect luchtdicht afgesloten van de rest van de woning en van de buitenomgeving. Dit lijkt mij redelijk optimistisch, je zal ventilatieverliezen hebben. Bovendien heeft de zolder een relatief groot wandoppervlak en volume tov de rest van de woning. De verliezen zullen dus zeker niet verwaarloosbaar zijn, zeker niet indien ze naar de buitenomgeving zijn.

Leo,
bedankt voor de link.
Heb het geinstalleerd maar kan geen data invoeren in het programma omdat het invoerveld buiten het actieve venster valt.
Zal het probleem eens naar hen doormailen.
Groeten,
Rudy

Hier dan de eerder beloofde exell-bladen.
Ik heb de originelen bijgevoegd voor wie het zelf wenst te gebruiken.
Die met mijn voornaam erbij zijn diegenen die ik ingevuld heb voor mijn huis(je).
Heeft iemand een verklaring waarom in het ene exell-blad zulk een groot verschil is tussen de twee berekeningen? Een verschil van K7 of K14 vind ik nogal groot.
Mogelijk heb ik ergens een fout begaan bij het invullen.

Groeten,
Rudy

Rudy,

In de eerste rudy excell van u, heb je volgens mij het volume met een factor 10 fout.
Klopt dit?

Mvg
Leo

Leo,
ja ik begrijp het niet goed waarom het exell-blad zulk groot volume uitrekend. Probleem is dat ik wat werken met Exell betreft weinig ervaring heb.
Als ik in het betreffende vak het volume van de woning invul (60m2x2;5m hoog = 150m3) dan schiet het k-peil in de twee Exell bladen naar respectievelijk 20 en 40 (en dat kan eigenlijk bijna niet, gezien de doorgedreven isolatie zonder koudebruggen)

Probleem met een kleine woning is natuurlijk hoe groot je de muren en het vloeroppervlak moet ingeven.

Vloeropp.:
Mijn het vloeroppervlak is volgens de buitenafmeting ongeveer 59.75m2 maar het netto vloeroppervlak (14cm muur + 15cm resol) ligt maar in de buurt van 48m2.

Muurhoogte:
Binnenmuurhoogte= 2.50m maar met beton en isolatie zit ik voor de buitenmuur tegen de 3m.

Bij een grote woning (groot opp, meerdere verdiepingen...) is die fout te verwaarlozen.
Bij een kleine woning als die van mij zit je dan al direct met een afwijking van tussen de 20% en 40%.

Bedankt voor je reactie,
Warme zomerse groeten aan allen,
Rudy

@ Bruno:

Je hebt idd gelijk dat er een foutje in zat vanwege de aj-factor. Dit is aangepast en versie 2.1 staat online op mijn website.

Wat de afmetingen betreft denk ik niet dat dit 'in mijn geval' een groot verschil gaat geven qua K-waarde.

Ik heb geen extra koudebruggen meegerekend omdat de eerste paslaag een Ytong-steen is, boven de vensters Korbo-profielen worden geinstalleerd m.a.w. er is zeer zorgvuldig aandacht besteed aan koudebruggen.

Je stelling dat mijn K-waarde rond de 50 zal vallen vind ik wel een beetje overdreven. De architect heeft het uitgerekend op K36 en met de aangepaste aj factor kom ik op 37 uit wat toch redelijk in de buurt ligt.

Een K50 woning heeft volgens mij niet:
2 x 4cm geschrankt rotswol in volle spouwvulling
18cm rotswol in het dak
6cm PUR vloerisolatie
Ramen 1,1
Profielen CS77 van Reynaers

Mvg,

Steven.

Hallo iedereen.

Zijn er mensen die mij een adres kunnen geven van iemand die warmteverliezen deftig, tegen vergoeding uiteraard, uitrekend? liefst prov A'pen. Het Excel is aan mij niet besteed.

Volgens onze installateur zouden wij 19KW nodig hebben in onze K34. Voor bijna 200m2 verwarmde ruimte geeft dit simpelweg 100W/m2???
Dit lijkt me wel erg veel.

Alvast bedankt.
Jerry.

vraag het eens aan christophe debrabandere. hier actief op het forum

vr gr,
thomas

Enkel uit de aardgasfactuur en m³ woninginhoud kan je het E-peil of het K-peil niet berekenen. 

Op deze site kan je wel het E-peil en K-peil zelf simuleren:

www.bouw-energie.be/energieverbruik.php

 Lijkt me ook heel veel. Heeft de installatuer  de berekeingen  vraag ze op? Natuurlijk als het een modulerende gasketel  dan zal dit wel de één van de kleinste zijn van een bepaald merk. 

 

Lijkt mij ook te veel. Die mannen schaaten dat eerder en overdimensioneren dan het hele systeem.

 

Wat kom je uit als je het hier simuleerd:

www.bouw-energie.be/verwarming.htm

Dit is al een vrij gedetailleerde berekening.