behangpapier verwijderen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo, ik moet ook een sierband verwijderen en het gaat er maar niet af.
Het papier kan ik eraf krijgen, maar de lijm niet!
Blijkbaar is deze strook met "witte lijm" geplakt.
Heeft er iemand een tip om de lijm te verwijderen?
Ik zou namelijk deze muur willen schilderen.

Reacties

Marnik,
witte houtlijm is een emulsie/dispersie van PVA (polyvinylacetaat) in water. Eén maal droog lost die PVA héél moeilijk op in solventen.
Je zou kunnen proberen met MEK (methyl-ethyl-keton), dat kan je kunnen omschrijven als het sterkere broertje van aceton. Maar ook met MEK zal het maar heel langzaam oplossen of enkel maar week worden om gemakkelijk af te steken.
Let op: MEK is licht ontvlambaar! Niet roken, goed verluchten...

Heb je al eens geprobeerd met verfafbijter op basis van methyleenchloride (opgelet, is héél schadelijk!!!)?
Polyfilla verkoopt momenteel nog dergelijk type afbijter.

Schuren met schuurpapier zal ook bijna niet gaan omdat PVA thermoplastisch is (zal gewoon in de schuurband beginnen kleven).

Al eens gedacht om het bovenlaagje van het bezetwerk weg te krabben of weg te steken en nadien terug plamuren met die lichtgewicht plamuren (bv. Parafil van DL chemicals in Waregem). Dat is een watergedragen plamuur die gevuld is met microscopische glazen bolletjes en om het zo te zeggen openstrijkt als 'scheercréme'.

Succes,
Rudy