Passiefhuis bouwen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Mijn partner en ik wensen binnenkort een huis te bouwen. We vinden het belangrijk om energie-zuinig te leven. Daarom sprak viel ons oog op een lage energie woning. Een passiefhuis staat voor een nog zuiniger verbruik. We wensen echter niet over één nacht ijs te gaan. Vandaar dat wij ons zijn beginnen informeren.

Er is veel te vinden over passiefhuizen maar soms ook heel weinig. We zitten nog niet in de fase van de architect aangezien we eerst zelf op de hoogte willen zijn van wat kan en wat niet.

Daarom enkele vragen aan ervaringsdeskundigen:
- Laat een PH toe om een kachel te hebben in de living? Met als voorwaarde dat er een echte vlam te zien moet zijn? Die bij voorkeur op eigen brandstof (hakhout, verhakseld hout) werkt en eventueel ook warm water voorziet in de koude dagen.
- We vinden een kelder uitermate handig maar is dit haalbaar ism een PH?
- Kan er mij iemand een prijsindicatie per post geven als we rekenen op een huis van 180m²?
- In hoeverre is het haalbaar om bepaalde posten zelf te doen? Op www.janenels.tk zagen we reeds dat een houtskelet volledig zelf te fabriceren is. Mits de nodige handigheid en doorzettingsvermogen.
- In hoeverre wegen ecologisch verantwoorde materialen als meerprijs door in zo'n project? Bvb: FSC hout.
- Zijn er capabele architecten die ook werken in de streek van ZW-vlaanderen?

Alvast bedankt!
Bert

Reacties

Als je de overweging maakt tussen passiefhuis en lage energie woning moet je eens op zoek gaan naar de vraagstaart "LEW of passiefhuis ?" op dit forum.

Via het passiefhuisplatform (http://www.passiefhuisplatform.be ... het rechts/geel gekleurde icoon rechts onder aan uw scherm) vind je wellicht ook de weg naar vele praktische antwoorden.

Wat architecten betreft weet ik dat er één is die actief bezig is met passiefhuis en dat is Christophe Debrabandere (http://www.archicd.be). Wellicht zijn er wel meer.

Veel succes!

... moest dus zijn het "groen/geel gekleurde"

David,

Dank voor de tips.
We vonden reeds die twee threads LEW <-> PH en de website van het PHP maar deze info is nog niet voldoende om wel overwogen te kunnen kiezen.

Groetjes
Bert

Bert, passief huizen met kelders bestaan. Het passief huis in Heusden - Zolder heeft een kleine kelder onder de car-port en het huis in Lozen heeft een volledige garage onder het huis (te zien op de foto's op de site van het php).

Geert De Bruyn (passief huis Heusden - Zolder) heeft ook veel zelf gedaan, woning is 9 * 11, 2 bouwlagen en kwam voor de bouw geloof ik op een totale kost van rond de 175.000 euro. Prijs per m² was dit zelfs zeer laag. Dit is ook ons streefdoel (wij zoeken wel nog een architect, maar door het bouwverlof moet dit nog even wachten).

Mvg, Roel

beste,

verbeter mij als ik fout ben maar:

- kachel waarbij je vlammen ziet en je warm water kan verwarmen is mogelijk: pelletkachel. Of je hem kan voeden met je eigen hout twijfel ik aan.

- kelder is mogelijk maar om hem toegankelijk te maken van binnen de leefruimte moet de verbindingsdeur beschouwd worden als een buitendeur en van passiefhuis niveau zijn (kost +/- 3000 euro)

- ons huis gaat ongeveer 170 m² (bewoonbaar oppervlakte, zonder zolder) zijn. Hij is begroot op 196 000 euro. Het houtskelet plaatsen doen we niet zelf. Zelf of helpen doen we met isolatie aanbrengen, funderingen, metsen, dakpannen, riolering, afwerking,...

- FSC hout vastkrijgen voor het skelet lukt niet. Het is hout met een ander label dat door enkele milieuorganisaties WWF, greenpeace) als minderwaardig beschouwd wordt.

Hopelijk heb je hier iets aan.

Peter

Er zijn ook houtkachels voor ''gewoon'' hout in de woonkamer die je warm water leveren en met buitenluchttoevoer werken, dus in principe geschikt voor een passiefhuis. Ik heb zelf zo een, birky uit Polen maar er zijn erook van gerco, ddg en vele anderen, zoek eens op gerco in deze site bijv..

Op zich is dat de perfecte combinatie voor een passiefhuis: houtkachel om de extreme pieken op te vangen, zonneboiler voor warmwater in de zomer en tussenseizoenen en verwarmingsondersteuning en verder geen verwarming nodig

Mvg Arnold

Ik ga een héél kleine LEW bouwen, 60m2 1 laag (voor 1 of max. 2 personen). Plat dak, geen kelder. Raming: 50.000 Euro.
Denk in de eerste plaats aan een goede en zo ver mogelijk doorgedreven isolatie. (geleerd hier op het forum).
Groeten,
Rudy

Peter, dat is PEFC gelabeld hout.

Bert,

voor de kelder, zal dat leefbare ruimte zijn of voor koelte?

Als het bewoonbare ruimte wordt dan kan je die lans buiten isoleren; Zoek maar eens op verloren bekisting. Een mannie rom goedkoper de kelder lans buiten te isolaren. Kan tot 20 cm, meer dan genoeg voor een passief huis denk ik.

Als het geen leefbare ruimte is, dan moet je, zoela al hier geschreven, een goed geïsoleerde deur nemen. En de muren en vloeren koudebrug vrij bouwen.

In PH heb je geen kachel nodig, of wil je het voor de gezelligheid

Gtx, Pierre

Pierre,

Het zou een een simpele voorraadkelder moeten worden dus niet om in te leven.

De kachel dient voor de gezelligheid en mss ook wat voor warmte en opwarming sanitair water.

Bert

Goedkoopst is de kelderingang buiten de verwarmde schil te houden, dan is zo'n kelder geen grote meerkost, wil je er langs binnen aan, wordt het een stk duurder, dichtsluitende geisoleerde kelderdeuren zijn niet evident, en je met ook de hele trapstructuur geisoleerd krijgen.
Kachels is wat moeilijker want de meesten geven veel te veel warmte af in de ruimte, en dat moet je vermijden. Een DDG of Gerco zijn onbruikbaar in zo'n geval. Maar het kan wel, er zijn genoeg voorbeelden met kachels gebouwd. Je moet er wel een van het dichte type met aparte toevoer van verse lucht voor de verbranding.

" prijsindicatie per post? "
Dat is onbegonnen werk, een huis kost zoveel als je wil, alles hangt af van de gemaakte keuze's. Je hebt een meerprijs voor de isolatie, maar dat is meestal niet zoveel, de grote meerkost zijn ramen en deuren, reken maar op het dubbele van de courante budgetten. En dan komt er nog de luchtdichting bij, makkelijk zelf te doen als iemand je dat een keertje uitlegt. Als laatste de ventilatie, ook daar moet je rekenen met een kost van 4 tot 8000 euro, al naargelang wat je wil.

" In hoeverre is het haalbaar om bepaalde posten zelf te doen? "
Houtskelet zou ik me niet aan wagen, of je moet wel bijzonder handig en goed onderlegt zijn. Maar er zijn duizend dingen die je zelf kan doen.

" Zijn er capabele architecten die ook werken in de streek van ZW-vlaanderen? "
Ja, kijk eens op de website van het passiefhuisplatform.

Hans