Zonnecollectors (een paar vraagjes)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forumleden,

Na zoeken op dit forum ivm Zonnecollectors vond ik vele antwoorden, maar natuurlijk roepen die weer nieuwe vragen op, zoals:

- Een leegloopsystem is blijkbaar aangewezen wegens vriezen en/of droogkoken. Is dit een eigenschap van het zonnepaneel zelf, of van het hele "systeem" (dus met pompen en ventielen en andere toeters of bellen) ? Het lijkt mij dat dit met sommige gesloten kring collectoren (bijvoorbeeld Viessmann Vitasol 300) niet kan.

- Wat is de standaard efficientie maateenheid van een zonnepaneel (ik zeg maar iets: Watt per eenheid licht per oppervlakte). Vele fabrikanten geven enkel oppervlakte en inhoud, maar geen efficientie. Is voor mij belangrijk omdat ik genoeg plaats heb en dus op zoek ben naar het beste rendement per euro investering.

- Wat zijn de relatieve voor- en nadelen van plaat tegenover buis collectoren. Voor zover ik het begrijp zijn plaat collectoren goedkoper, maar zouden ze minder efficient zijn (alhoewel ik dit niet echt kan afleiden uit de datasheets van www.solarenergy.ch). Buiscollectoren zouden dus duurder en efficienter zijn, en ook beter richtbaar naar de zon. Wat zijn andere relatieve voor- en nadelen.

Alvast bedant voor de antwoorden.

Reacties

Jan V8

Een leegloopsysteem heeft voor- en nadelen, daar wed al uitvoerig over gediskuteerd. En je hebt er een collector voor nodig die daar speciaal voor geconcipieerd is. En helaas is het enige merk dat dit aanbied op de Belgische markt niet echt het summum van kwaliteit.

" standaard efficientie maateenheid "
Er zijn vele benaderingen van dit gegeven, er wordt binnen europa aan Solar Keymark gewerkt, dat lijkt mij een min of meer objectief systeem als het op de prestatie's van de collector gaat. Op dit ogenblik wordt er veelal gemeten (met SPF-Rapperswil als de belangrijkste) met 100 watt loodrechte instraling, iets dat zich een paar minuten per dag voordoet. Dus geen goede referentie. Solar Keymark zou, als ik goed ingelicht ben, meten over een dag, dat is een stuk realistischer.
Maar de collector is maar 1 aspect. Ook de rest van je installatie is heel belangrijk in het eindresultaat. Neem de allerbeste collector, en isoleer je buizen slordig, en je hebt mogeloijk minder opbrengst dan met de goedkoopste collector en een perfectv geisoleerde installatie. Idem vooer de boiler, er worden nog altijd zonneboilers verkocht met 5 cm isolatie.
Wat de diskussie vlakkeplaat versus vacuum betreft, die ga ik hier niet opnieuw beginnen, moet je de betreffende vraagstaarten maar eens nalezen.

Hans

k lees net op de site van Interelectra dat men de collectoren moet kopen van leden van belsolar, om in aanmerking te komen voor een subsidie??
Wat met de andere merken? Worden we verplicht om enkel de bij de 13 leveranciers die waarschijnlijk belsolar goed sponsoren te kopen? Er staan een aantal grote merken nl. niet tussen...

Welke van deze merken leegloop hebben weet ik niet, in de lijst staan er alleszins 2...

Hans,

Bedankt voor je suggestie. Ik heb nu meer informatie gevonden op dit forum (het is niet altijd gemakkelijk te vinden wat je zoekt als je de juiste termen niet kent)

Discussie leegloop/druk (en nog veel anders interessant)
http://www.bblv.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1079863996&first=&last=
Blijft bij mij nog de vraag: wat met overkoken in zomer ?

Discussie vlak/buis
http://www.bblv.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1150290477&first=&last=
Kort samengevat (of dat heb ik er van begrepen): in onze kontreien zijn vlakke niet veel minder efficient dan buiscollectoren, en aangezien (veel) goedkoper...

Nu nog op zoek naar de goede panelen, boiler, ... je mag nog wat vraagjes verwachten.

Jan

Hans,

Bedankt voor je suggestie. Ik heb nu meer informatie gevonden op dit forum (het is niet altijd gemakkelijk te vinden wat je zoekt als je de juiste termen niet kent)

Discussie leegloop/druk (en nog veel anders interessant)
http://www.bblv.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1079863996&first=&last=
Blijft bij mij nog de vraag: wat met overkoken in zomer ?

Discussie vlak/buis
http://www.bblv.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1150290477&first=&last=
Kort samengevat (of dat heb ik er van begrepen): in onze kontreien zijn vlakke niet veel minder efficient dan buiscollectoren, en aangezien (veel) goedkoper...

Nu nog op zoek naar de goede panelen, boiler, ... je mag nog wat vraagjes verwachten.

Jan

Overkoken, kan in principe niet in een juist gedimensioneerde installatie.
De rest heb je, althans naar mijn mening, juist samengevat.

Hans

Hans,

Dat begrijp ik en begrijp ik weer niet.

Ik veronderstel dat je met "een juist gedimensioneerde installatie" vooral de verhouding collectoren en buffervat bedoelt.

Indien je de zonnewarmte enkel gebruikt voor sannitair (waar het gebruik redelijk constant is gedurende een jaar) zie ik geen problemen. Je berekent het aantal zonnepanelen in functie van het warmwaterverbruik in de zomer, waar je dan 100% probeert te produceren. Met andere woorden, de (zomer) productie van je panelen is gemiddeld even groot als je warm water verbruik, en je buffervatwatertemperatuur (pff wat een woord) blijft redelijk constant (gemiddeld genomen natuurlijk). Stel voor dat ik voor mijn gezinnetje daar 2 panelen voor nodig heb. In putje winter leveren die zonnepanelen dan nog 10% of minder. No problem.

Maar wat nu als je zonnepanelen nu ook gebruikt om je (vloer en muur) verwarming te ondersteunen ? Dan moet je zoveel mogelijk panelen instaleren om toch nog iets te hebben in de winter. Stel voor ik win de lotto (en ik heb plaats genoeg) en ik installeer 10 panelen. Ik ga er nu even vanuit dat ik daarmee in het tussenseizoen genoeg warmte produceer om ook dan mijn hoofdverwarming te kunnen afzetten. Mooi. En nu in de zomer. Ik heb maar 2 panelen nodig voor mijn warmwater (zie boven), dus waar gaan die andere acht panelen hun warmte laten (of ik veronderstel dat alle 10 panelen gaan meewerken, maar dan zullen ook alle panelen te heet worden). Het buffervat gaat maar tot 85 graden, en als ik zo'n "gesloten" buffervat neem (met dood water) kan ik het buffervat water niet koelen.

Waar gaat het dan boem doen? Kookt mijn buffervat over of koken mijn panelen droog ?

Aangezien bijna alle fabrikanten dit aanbieden maak ik waarschijnlijk een denkfout.

Tenslotte nog een ander vraagje. Ik heb een plat dak met 20% isolatie. Hoe zijn die zonnepanelen dan bevestigd ? Ik veronderstel op een betonnen sokkel (en een metalen constructie), maar wat dan met isolatie ?

Bedankt en groetjes,

Jan

Jan

" ...een juist gedimensioneerde installatie" vooral de verhouding collectoren en buffervat bedoelt. "
onder andere, maar vooral ook een juist gediemlnsioneerd expansievat, want dat moet bij het koken de "damp" kunnen opnemen.

" Maar wat nu als je zonnepanelen nu ook gebruikt om je (vloer en muur) verwarming te ondersteunen ? "
ten eerste wens ik je alle geluk toe met de lotto winnen
Wat in de zomer?
Eerste mogelijkheid: je doet niks. Je panelen gaan dan regelmatig in overt° gaan, en je glycol zal sneller verouderen, en deze zal dus vaker moeten vervangen worden.
Tweede: je gaat gedurende de nacht je buffer wat koelen door het water 's nachts door de panelen te laten circuleren.

" en als ik zo'n "gesloten" buffervat neem (met dood water) kan ik het buffervat water niet koelen. "
Dat begrijp ik nu niet, waarom zou je dat niet kunnen koelen?

" Waar gaat het dan boem doen? Kookt mijn buffervat over of koken mijn panelen droog ? "
Nergens als je installatie in orde is, in het slechtste geval gaat de veiligheidsklep open en loopt de installatie leeg.

" Tenslotte nog een ander vraagje. Ik heb een plat dak met 20% isolatie. Hoe zijn die zonnepanelen dan bevestigd ? Ik veronderstel op een betonnen sokkel (en een metalen constructie), maar wat dan met isolatie ? "
Ik neem aan dat je cm bedoeld?
Er zijn verschillende systemen, ik denk dat het courantste voor plat dak een "kuip" is waar je de panelen op bevestigd. De kuip vul je dan op met de nodige ballast.

Hans

Bart,

Waarom niet alle leveranciers gemeld zijn bij Belsolar? Eenvoudig de bestuurleden van belsolar verkopen zelf zonnepanelen, Izen, en die houden de andere spelers best buiten. Zo kunnen zij meerdere produkten verkopen natuurijk. Typisch belgische regeling.

Hans V

in Frankrijk hadden ze ook zo'n soort monopolie-markt. Nu hebben ze dat vorig jaar doorbroken en het resultaat is dat de verkoop van zonnepanelen spectaculair gestegen is nu dat de mensen hun panelen vrij mogen kopen bij wie ze willen.