gasbuis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

heb een beetje een discussie met een ambtenaar van stedebouw; het gaat hem over een gasleiding in staal ("blauwe buis") die een tiental jaar geleden is geplaatst. Volgens hem is die buis niet geschikt omdat de wand te dun is (moet volgens hem van de "halfzware" soort staal zijn ).Meer wist hij er ook niet over te vertellen , hij (pennelikker dus) had "ergens eens een cursusje gevolgd over keuringen.
Nochtans is de buis die er nu zit standaard staalbuis (om draad op te trekken dus) die je in iedere groothandel vindt.
Heeft iemand hier uitleg over ?, is er iets veranderd in de voorschriften ?
Met dank.

Reacties

Bij koperen gasbuizen die je kunt persen of knelkoppelen moet de wanddikte 1,5 mm zijn bij buizen met een diameter groter dan 22 mm . De kleinere buizen mogen een wanddikte hebben van 1 mm

Dit is het geval bij KOPEREN buizen .
Stalen buizen hebben al vanzelf een wanddikte van 3 mm.

Koop een magneet voor die ambtenaar zodat hij het verschil kent tussen koper en ijzer.

deze "blauw buis " heeft een NBN keuring zoals voorgeschreven in de normen voor buizen die geschikt zijn voor gebruik als gasbuis. De wanddikte is vastgelegt in de norm en kan derhalve niet te dun zijn.

bij kopere buizen kan dit wel omwille dat de kopere buis voor gas een verschillende dikte heeft dan deze voor waterleiding, Zodat op de markt kopere buizen bestaan met verschillende wanddikte.