Buitenmuur isoleren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

ik zou graag een buitenmuur(volle) isoleren (noordkant).
Hoe doen we dat het best?
Moet rond de ramen stenen weggehaald worden om er isolatie te kunnen plaatsen?

Wie heeft ervaring? en wil die delen?

groeten en alvast bedankt voor de reacties

Reacties

heb een massief houten huis balkjes van 5cm dik,geen spouw, geen isolatie, ik zou de buitenwand willen isoleren en afwerken met cederhouten planken.Hoe te werk gaan en welke isolatie

Door stedebouw zijn we afgestapt van onze gevel in hout en wordt het nu crepi. Onze architecten zijn niet vertrouwd met crepi en zijn hun volop aan het informeren. Een vertegenwoordiger van een firma (naam vergeten) vertelde hun dat crepi op rotswol 3x zo duur is als EPS en dat EPS even dampopen is als een minerale crepi. Klopt dit?
Aannemers die geïnteresseerd zijn in het aanbrengen van isolatie en afwerking met crepi mogen mij ook altijd contacteren op mijn emailadres. Het gaat om 3 gevels, 14 x 7m, 2 volle verdiepen + zolder in Lennik (tss Dilbeek, Ternat, Gooik, Sint-Pieters-Leeuw).

Stan,
Vraag of kijk nu hoeveel mm je van Ruimtelijke Ordening ('Stedenbouw') nog mag bijplaatsen.
Indien je 100 tot 150mm zou kunnen/mogen bijplaatsen zou ik probreren om een zelfdragende keperwand rond je je huis te plaatsen. Tussen de keperwand en het huidig huis kan je glaswol plaatsen (je haalt dan gemakkelijk extra 100m isolatie).
Plaats dan panlatten langs de buitenzijde (luchtspouw tussen de keperwand en de planchetten...) waarop je de cederplanchetten bevestigd.
Kijk eens op de website van Isover (isover.be) en op die van het passiefhuis. Daar kan je wel wat ideeen op doen (o.a. ook voor het mogelijk plaatsen van een eventueel dampscherm).
Groeten,
Rudy

even terug aandacht vestigen op mijn vraag met de hoop dat er mensen kunnen helpen

hallo joachim,

EPS 150-SE: Diffusieweerstandsgetal μ 40
mineraalwol isolatieplaat (een merk): μ 1,4

de diffusieweerstand van pleisters weet ik niet direkt, maar ik vermoed dat een silicaatpleister of kalkcementpleister ook vrij goed scoort. die siliconepleisters zijn iets dampdichter geloof ik (maar heb geen cijfergegevens ter beschikking).

informeer eens bij www.ecologischbouwen.be wat de waarde is van hun kalk-cement gevelpleister.

je kan ook kiezen voor houtvezelplaten als isolatie, zoals www.inthermo.de, op hun website heb ik wat waardes gevonden in een brochure:
inthermo houtvezel isolatieplaat μ 5.
de hechtlaag heeft een μ < 15
de inthermo siliconehars heeft een μ 20 (is dus toch heel wat beter dan de μ van EPS)

groeten,
christophe

dank u christophe.

en hoe zit het met de prijzen van de verschillende isolatiematerialen om achteraf met crepi af te werken. Klopt dit dat dat met rotswol 3x duurder is, en klopt dat wanneer je buiten de gangbare isolatiediktes gaat de prijzen veel duurder worden?
Is EPS dampopen genoeg om problemen met vocht te kunnen vermijden bij een verbouwing?
Kan er iemand mij namen van aannemers bezorgen die vertrouwd zijn met zulke werken?

Is er iemand die prijzen kan geven voor 15 cm isolatie in rotswol, EPS, houtwolplaat,....
Prijzen die gaan over het geheel der werken , dus niet alleen het materiaal.

bedankt

En mannen hoe zit het als uw stedenbouwkundig ambtenaar zo lief is om enkel crepi toe te laten maar geen isolatie omdat dit dan te ver(????) uitspringt aan onze stoep die 2m breed is?

Typfout het zijn natuurlijk geen spuitgaten maar spuigaten.
Sorry

Waar ik mee bezig ben: een volledig dampopen gevel
10 cm houtvezelplaat van Pavatex tegen een enkelsteense muur (verder geen spouw of binnenisolatie), met pluggen tegen de gevel gespijkerd tussen horizontale balkjes(houtvezelplaat is heel erg stijf, niet gevaarlijk voor de ogen zoals rockwool en zaagt netjes op maat zoals een spaanderplaat)en vervolgens dichtgemaakt met verticale western red Cedar-planken. De ramen (ook in western Red Cedar) heb ik 15 cm laten uitspringen uit de gevel zodat ze uiteindelijk na de werkzaamheden uit de gevelbekleding blijven steken maar tevens is er gemakkelijk met de gevelbekleding en isolatie tegenaan te werken... geen gedoe met dagkanten en een leuk estetisch uitzicht.

Wat ik nog wil weten:
Het onderste deel hoeft even niet ecologisch en dampopen en doe ik met EPS. Maar wat is nu de beste eindafwerking voor die (watergevoelige) onderkant. Ik wil iets van stucwerk of bitumen of dergelijke, geen stenen of arduin.