wamtepomp lucht/lucht enkel voor boven

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,

Ik heb mijn vraag ook al op het bouwinfo geplaatst gehad maar daar heeft men weinig commentaar op mijn ideetje.

Ik zou nl op de benedenverdieping een aardgas condensatiewandketel plaatsen voor vloerverwarming en sanitair.

Aangezien we boven met een houten roostering zitten zie ik vv niet zitten en ging het dus wandverwarming worden.
Ik denk dat dit voor de 140m2 aardig wat centjes gaat kosten.

Waarom zou ik geen lucht/lucht wp (airco) plaatsen in de bovenverdieping als verwarming voor in de winter en koeling in de zomer? Het is wel zo dat deze zeer zelden zal 'draaien' want we zitten met een K27 woning met goeie zonnewering. (dus zowel 's winters als 's zomers zal de gebruikskost laag zijn).

Dit heeft ook als voordeel dat ik de investering kamer per kamer kan aanvatten zodat de initiele kost spreidbaar is.

Is dit eingelijk een 'aangename' verwarming? Bij ons in de firma hebben we in de vergaderzalen ook airco die als verwarming dient en indien deze verwarmt stinkt de boel....

teizman

Reacties

Hoi,

Een warmtepomp heeft hier geen goede naam, zeker die met lucht/lucht (niet efficient). Is eigenlijk elektrische verwarming.

Heb je een goede warmteverlies laten berekenen? Heb je zoveel verwarming nodig? Misschien heel wat minder buizen. Misschien enkel de badkamer? De meeste hebben geen verwarming in de slaapkamer!

Gtx, Pierre

Tijs

140m² muurverwarming in een K27 woning? Dat lijkt me toch wel erg veel voor enkel de verdieping. Hoe groot is je warmteverlies voor de verdieping?

Hans

dag Hans,

als ik de warmteverliezen van de boven' optel kom ik aan belachelik weinig warmteverlies: 3032W! (totaal verlies is iets van een 8050)

Ik begin dus te twijfelen aan de correctheid van mijn berekening (Bjorns-blad).

Indien ik werkelijk zelden verwarming nodig heb, dan kan het mij niet zo veel schelen dat de COP van een lucht/lucht WP zakt bij stevige vrieskoude.

@Hans->ik heb je deze week gebeld en kreeg dochter-lief aan de lijn-->zie je het zitten om een werf in het Kortrijkse te doen (VV verwarming, balansventilatie en sunpipes)?

Graag een reactie,
Tijs
(uw dochter heeft mijn gsm-nummer (maar dat betekent niets hoor )

Ik zal anders mijn warmteverliesberekening eens doorsturen (opletten: deze is redelijk chaotisch-->t gaat over een renovatie)

Teizman,

als je graag een warmtepomp wilt, dan moet je dat doen. Maar het blijft een zeer slechte ecologische/economische keuze.....

Heb je balansventilatie? Zoja, dan heb je nog een probleem...

Gtx, Pierre

waarom zou ik een probleem hebben indien ik een WP en BV combineer?

dit moet je me toch eens uitleggen hoor?

teizman

Dat een warmtepomp vanuit ecologisch en economische keuze onzin is... is ook maar omdat dat nu eenmaal hier het dogma is.

Ok, In veel gevallen is het wel zo Maar bij goed geisoleerde woningen, mgelden soms andere regels.

Veel hangt ook af van wat je wil verwarmen, hoeveel , tot welke temperatuur...
Wat kost een luchtlucht warmtepomp? Hoeveel verbruikt ze meer ? primair? allemaal onbekend.

Als morgen de gasprijs nog zo'n gekke sprongen maakt, en de elektriciteitsprijs blijft stabiel, dan wordt het trouwens plots heel economisch om een warmtepomp te hebben...

Ik heb bang dat men in deze discussie weer de aanleiding heeft gevonden om heel het verhaal rond WP nog eens te openen. Laten we het bij het onderwerp zelf houden. Mijn verwarming boven is bijna niet nodig dankzij de K27 + balansventilatie!

Ecologisch en Economische aspecten van het gebruik hiervan zijn dus niet belangrijk.

Mijn vraag concreet is: is dit een aangename verwarming?
Is er een probleem om deze te combineren met BV?

thx,
teizman

teizman,

kan je toch even uitleggen hoe je Warmtepomp eruit zou zien. Is het geen toestel dat in 1 kamer die kan koelen (hoe kan dat nu ecologisch zijn) en verwarmen door lucht verwarming?

Ik vermoed dat het geen lucht van buitenaf gebruikt, anders heb je een probleem met je balansventilatie.

Moet je er 1 in elke kamer plaatsen.

Ik denk dat je echt die koeling wilt. Anders zet je economisch gewoon electrische konvectoren voor die paar dagen dat het nodig is. Voor de rest zal je geen warmte nodig hebben. Die zal van de rest van je woning komen.

En nu om op jouw vraag beantwoorden, ik ken iemand die zo een systeem in hun kamer (plat dak, nergens geïsoleerd) en die zijn er heel blij van.

Jammer dat je zo een mooi project K27 gaat vernietigen door zo een systeem....

gtx, Pierre

Geert,

>Als morgen de gasprijs nog zo'n gekke sprongen maakt,
>en de elektriciteitsprijs blijft stabiel,
>dan wordt het trouwens plots heel economisch
>om een warmtepomp te hebben...

ja, maar die 2 blijven aan elkaar gelink hoor, wees daar maar zeker van. Dus het voordeel zal je daar niet

En als je de tread zou gelezen hebben, ipv dogmatisch warmtepompen te verdedigen, zou je gelezen hebben dat er al een andere gasketel in het huis zal komen. Daar economisch/ecologisch een slecht idee.

Daarbij wat is de COP van een lucht/lucht installatie in de winter? Volgens mij draait dan enkel de bijverwarming.

Gtx, Pierre

teisman,

twijfelen aan het werkblad van bjorn? Een schande .

Misschien een paar opmerkingen bij je berekeningen:
=> je hebt ergens een stuk plat dak met zowel glaswol als papiervlokken? Hoe is die opbouw?
=> je buren komen niet voor in de berekeningen van de verliezen? Heb je hen vervangen door 'buiten'?
=> je hebt een muur met gespoten PUR? Wat moet ik me daar bij voorstellen?
=> een goede 3KW voor den boven, een goede 8KW voor alles: de verhoudingen zullen wel kloppen; merk nog op dat heel je huis ongeveer 300m2 is en den boven 100m2. Kan dus perfect denk ik.

=> Voor je airco: ik ben bang dat je voor jezelf haast een dogma gecreeert hebt: ik ga 5000 Euro investeren in een airco, ga die nauwelijks ooit gebruiken en wat kunnen de argumenten hier nu tegen zijn? Wel hier op het forum is dat toch duidelijk; actieve koeling is steeds te vermijden wegens energieverkwisting: en in de winter zit je met dergelijke lage COP, dat je voor mijn part beter voor 1000 euro elektrische verwarmingen plaatst die je toch haast niet gaat gebruiken. Omwille van de kostprijs in verbruik hoop ik dat je die dan ook nooit gaat gebruiken .
Maar vraag in de eerste plaats toch eens een aantal offertes op, zodat je op basis van echte bedragen de discussie opnieuw kan voeren.

Walter

Bedankt Walter,

(dit noem ik nu eens een bijzonder constructieve en duidelijk bijdrage met waarheden als een koe!)

Je bijdrage doet me zeker weer twijfelen. Gelukkig heb ik al een tweetal installateurs van zowel verwarming als van airco gevraagd om een offerte voor beide te maken. Dan kunnen we inderdaad vergelijken en zal ik dit ook delen met de andere forum leden.

Ik heb inderdaad veel "zin" in airco gezien het feit dat ik onder een platdak slaap met een 25cm glaswol equivalent.

Ik vrees dat het hier enorm warm in zal zijn, ook al is het huis voorzien van goeie isolatie en zonnewering.

Hopelijk heb ik snel een zicht op de vergelijking in kostprijs tussen overgedimensioneerde radiatoren vs airco. Wandverwarming leek een duurdere optie (volgens de installateurs): de muren staan er nl al (dus er kunnen geen speciale stenen voor gebruikt worden en de buizen moeten er dus 'op' komen + extra dik plakwerk).

groetjes,
teizman

Teizman

Een mogelijk probleem met BV is dat, als je enkel de lucht verwarmt of koelt via recirculatie, heb je een gezondheidsrisico loopt.
" Ecologisch en Economische aspecten van het gebruik hiervan zijn dus niet belangrijk " Sinds wanneer dat? Veel geld uitgeven aan een airco die nauwelijks draait is ook ecologisch en economisch een slechte zaak. En niet veel gebruiken? Vergeet het maar, vanaf de binnent° wat stijgt ga je dat onding gebruiken, want het staat er toch, althans zo is het meestal. Ik ken wel wat mensen die hun airco bijna het heel jaar gebruiken.
" aangename verwarming? " Koude of warme lucht rondblazen met een voortdurend tochtgevoel in je nek? 't Is maar wat je aangenaam noemt.
Zoals iemand terecht opmerkte, als je dat ding zo weinig gaat gebruiken, neem voor de winter een electrische convector (ook bah), en isoleer je dak degelijk en zorg voor een goede zonwering zodat je geen koeling hoeft.
Wandverwarming een duurdere optie? Zeker als je speciale stenen gebruikt. De meerkost is de extra bezetting, dat beetje buis en klemprofielen maken de grote kost niet.

Hopelijk heb ik snel een zicht op de vergelijking in kostprijs tussen overgedimensioneerde radiatoren vs airco. Wandverwarming leek een duurdere optie (volgens de installateurs): de muren staan er nl al (dus er kunnen geen speciale stenen voor gebruikt worden en de buizen moeten er dus 'op' komen + extra dik plakwerk).

Hans

Teizman,

wij slapen hier onder een plat met 20cm rotswol, bovenop betonnen welfsels. Het is in die paar dagen dat het zo warm geweest is, nooit boven de 24°C geweest in onze slaapkamer. De andere slaapkamers, met 20cm isolatie in de zoldervloer, niet geisoleerde zolder; daar was het ook even warm.
Met je 25 cm zal je ook nooit problemen hebben. Je redenering is bijna zoals die bouwhandelaar waar ik vroeg naar 20cm isolatie dikte: 'amaai dat gaat warm zijn in de zomer'. Maar het is gelukkig juist het omgekeerde.
Als je dan met je BV nog kan verluchten denk ik dat je niet bang moet zijn. Het enige waarvoor je moet bang zijn is 7 dagen achtereen 30°C, en zonder afkoeling 's nachts. En dat maak je 1 keer per 10 jaar mee?

Nu ik heb hier een 20m2 muurverwarming. Ik kan je helaas niet zeggen wat de extra kost is, daar ik het materiaal gratis bij de rests van het installatiemateriaal gekregen heb (lees ik zal we genoeg betaald hebben voor de rest). In ieder geval is het zeer eenvoudig te plaatsen. Ik denk ook niet dat de 'speciale stenen' een voordeel zouden geweest zijn.
Wel moet je voor je pleisterwerk ongeveer het dubbele betalen.

Walter

Walter

Dat je slaapkamer niet te warm wordt heeft in jou geval niet veel te maken met de isolatie, maar wel met het beton. Dat heeft een behoorlijke warmteopslagcapaciteit.
Als het een houten constructie zou zijn, zou je het verschil waarschijnlijk wel merken, zeker met minerale wol.

Hans

Het het is bij ons dan ook een houten roostering + herakliet + minerale wol (taurox)

groetjes,
teizman

(Walter: ik ga je vragen over mijn warmteverliesberekening later beatwoorden als ik wat meer tijd heb....)

Hans,

die betonnen welfsels, dat geldt enkel voor de ouderlijke slaapkamers. De andere kamers/badkamer moeten het zonder die welfsels stellen. En daar is de temperatuur ook dragelijk gebleven.
Opbouw van onder naar boven daar:
- houten balken
- de oude plankenvloer
- dampscherm
- kepers 18cm/2 cm boven de oude plankenvloer
- 20cm glaswol tss de kepers
- OSB plaat
- niet geisoleerde zolder/leien dak (waar het dus schandalig warm wordt als de zon een beetje schijnt); ondanks die hoge temperatuur is die zolderruimte toch nog een bufferruimte voor de warmte vermoed ik.
Deze kamers zitten allemaal met 30a35 cm massieve bakstenen muren en 10cm vlas isolatie tegen de muur langs binnen.
Ik vermoed dat het eigenlijk moet te berekenen zijn hoe lang je woning aan hoge temperaturen kan weerstaan.

Walter

Teizman,

jammer dat de isolatie er al is (was niet duidelijk in je eerste post), want met papiervlokken had je ook minder last van de warmte gehad.

Gtx, Pierre

Walter

Ja, maar bij jou zit er dus nog een zolder boven, de zon schijnt dus niet rechtstreeks op je plafond. Bij een plat of schuin dak is dat anders, daar gaat de warmte er wel veel sneller doorslaan. En dan heb je met cellulose ontegensprekelijk een voordeel.

Hans

Pierre,

Minder last van de warmte met papiervlokken ?

Dat is onjuist, papiervlokken laten net evenveel warmte door maar met enige vertraging in de tijd vanwege de grotere warmteopslagcapaciteit van papiervlokken. Je krijgt de warmte gewoon enkele uren later binnen. Het bewijs hiervan is de situatie bij Walter.

vr gr

Pluto