warmtedoorslag dakisolatie uitleg?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag allemaal,

ik heb begrepen dat je als dakisolatie best een materiaal neemt met een hogere dichtheid om de zomerwarmte buiten te houden, zoals vlas of celullose. Waarin zit het verschil met muurisolatie? Alle isolatie dient toch om warmteoverdracht te beperken en zo het temperatuursverschil tussen binnen en buiten in stand te houden. In de zomer is dat T-verschil 15°C (35 buiten en 20 binnen) en in de winter is het ook 15°C (5 buiten en 20 binnen) 15°C is 15°C. of spelen er andere overdrachtsmechanismen in de winter als in de zomer?
wie heeft hier een verklaring voor?

bedankt,
thomas

Reacties

uw dakpannen worden bij zonnig weer (en buiten temperaturen van 35°C) rond de 70°C

die grote delta T is moeilijk te bedwingen

als je een isolatie materiaal neemt dat een deel van die warmte kan opnemen en liefst s'nachts terug afgeeft heb je meer plezier aan je isolatie

de warmteopslagcapaciteit wordt uigedrukt met de letter C
J/kg (joule per kg materiaal)

houtwolisolatie (bv celit onderdak) platen hebben een hoge C-waarde en heeft een groot soortelijk gewicht
cellulose heeft ongeveer de zelfde C waarde maar een lager soortelijk gewicht
glaswol heeft een laag C waarde en een laag soortelijk gewicht en zal daardoor de warmte veel sneller doorlaten

Misschien nog het verschil geven met een muur.

Bij een muur heb je de stenen die nog bufferen (silicaatsteen veel beter dan ytong). In een dak heb je natuurlijk niet die stenen. En dus niets om te bufferen. Behalve als je papiervlokken hebt.

Gtx, Pierre