LE ramen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Weldra starten we met de bouw van onze lage energiewoning (K23).
Voor de keuze van onze ramen twijfelen nog. We zouden willen kiezen voor Laag Enegieramen, maar met Aluminium bekleding, kwestie van onderhoud. Onze bezorgdheid is de wisselwerking tussen hout en alu. Heeft iemand hier al ervaring mee?

Daarnaast hadden we ook nog een vraagje inzake isoleren onder de vloerplaat voor de opkomende koude (bouwen op volle grond) - is dit noodzakelijk als er bovenop de vloerplaat nog 20 cm PUR komt?

Alvast bedankt.
Peter

Reacties

Peter,

Ervaringen met hout/alu kan ik je niet geven, maar de mijne zijn in bestelling...

20 cm lijkt me wel voldoende te zijn, hou er wel rekening mee dat je muren koudebruggen gaan zijn dan, en dat je deze best aanzet met drukvaste isolatie of cellenbeton...

Bart

Hallo,

20cm PUR vind ik persoonlijk wel veel...
zal je een serieus pak geld kosten + wat met indrukking?

Misschien beter 10-15cm PUR en met het overige geld Perinsul kopen om onder je muren te steken? Of 25cm EPS (geen PUR) en ook Perinsul...

Gebruik in je vloer 10cm resol ipv 20 cm PU
Groeten,
Rudy

wat is dat voor flauwekul? 10 cm resol heeft dezelfde isolatiewaarde als 12 cm pu, niet als 20

Je zou dus 17 a 18 cm resol moeten inbrengen voor een zelfde r waarde (al geef ik toe dat 20 cm pu in de vloer wel rijkelijk veel is) en je wilt niet weten wat dat kost...

arnold

Arnold
Nog nooit van lambdawaarden gehoord?
Die van EPS en PU liggen in de buurt van 0.040
Die van Resol op 0.020

Waar zit je nu met je flauwe kul?

Rudi,

idd lambda waarden: kijk ze op butgb nog maar eens na:
PUR tss O,23 en 0,28
resol: O,22 a O,23
EPS: tss 0,33 en 0,38 ( vooral afhankelijk van de densiteit).
Ik denk dat je zeer optimistisch bent met resol dubbel zoveel isolatiewaarde te geven: 20% beter dan PUR is veel correcter.

Walter

De lambdawaarde van resol zakt naar 0.021 W/mK voor platen dikker dan 4.5 cm trouwens.

Geert

Nog steeds off topic maar we hebben t nu toch zo lekker over vloerisolatie

Vandaag een model gemaakt over de zin en onzin van vloerisolatie (en dan met name vloeren op volle grond en zonder vloerverwarming).

Conclusie is dat een 1cm pur in het dak extra tot 5x zoveel effect sorteert als 1cm pur extra in de vloer (uiteraard bij gelijke omstandigheden en gerekend vanaf de ''nederlandse'' isolatienorm u=0,4 voor dak, gevel en vloer

Dat zet e.e.a. toch wel in een ander daglicht?

Arnold

Arnold,

ik vermoed dat je in dat geval toch al vertrokken bent van een situatie dat er toch al heel wat isolatie zit in vloer en dak (en het dak een grotere opp als de vloer?). Hoeveel moet ik me bij die Nederlandse norm voorstellen?.
In dat geval vermoed ik dat het effect van die ene cm nauwelijks impact had op het eindresultaat (hoogstens 4%). En 5 keer meer impact van niet zoveel impact is ook zeer weinig.

In Vlaanderen zou die redenering dodelijk zijn voor het verbruik: hier zal wel een slimme zijn die ziet dat je maar 12cm isolatie in je dak moet steken, en daaruit zal die afleiden dat 2.5 cm vloerisolatie wel genoeg zal zijn. Oeps dat is hier eigenlijk de gangbare praktijk....Pijnlijk

Walter

Walter:
Ik zal niet beweren dat die lambdawaarden die jij vernoemd niet bestaat voor de EPS en PU. Maar bij de gangbare merken hier in Belgie worden die kwaliteiten blijkbaar niet aangeboden. Ik vermoed dus dat je met die superhoge en fijncellige densiteiten zit waarvoor ik vrees dat het prijskaartje niet meer te betalen valt voor een hele woning.
Zowel voor het gekende merk I... en K... in EPS blijven die lambdawaarden dus mooi hangen rond de 0.040 en voor de PU die ze aanbieden hoogstens 20% beter (ook voor de fameuse blauwe platen van het merk D**).
Dan zit ik met die resol toch nog aan een betaalbare waarde voor mijn hele huis(je) en zit ik voor mijn vloeren, muren en dak flink onder de gewenste waarde voor de passiefnorm.

Vloerisolatie/dakisolatie:
Heeft men bij die studie ook rekening gehouden dat de vloerisolatie ook nodig is om de temperatuur van de vloer voldoende hoog te houden zodat het vloeroppervlak boven het dauwpunt blijft?
Het is om diezelfde reden dat wie vloeren en muren goed isoleert er niet onder uit kan om die relatief dure Perinsul onder zijn binnenmuren te gebruiken om die thermisch te isoleren van de vloerplaat.

Groeten,
Rudy

@Rudy:

>Ik zal niet beweren dat die lambdawaarden die jij vernoemd niet bestaat voor de EPS en PU. Maar bij de gangbare merken hier in Belgie worden die kwaliteiten blijkbaar niet aangeboden. Ik vermoed dus dat je met die superhoge en fijncellige densiteiten zit waarvoor ik vrees dat het prijskaartje niet meer te betalen valt voor een hele woning.
>Zowel voor het gekende merk I... en K... in EPS blijven die lambdawaarden dus mooi hangen rond de 0.040 en voor de PU die ze aanbieden hoogstens 20% beter (ook voor de fameuse blauwe platen van het merk D**).

Die fameuse blauwe platen van Dow zijn GEEN PU!! Dat is XPS oftewel GEEXTRUDEERD POLYSTYREEN.

PU platen zoals bijvoorbeeld Recticel Eurofloor (om dan toch bij de vloerisolatie te blijven hebben wèl een lambda van 0.23.

Een XPS vloerplaat isoleert inderdaad nauwelijks beter dan de EPS variant.

Sorry voor de slechte omschrijving maar ik wou niet bedoelen da t die platen van Dow PU waren.
Reden dat ik voor resol gekozen heb was de lage lambdawaarde van 0.023 (voor Kingspan resol) en het is een stuk brandveiliger dan EPS, XPS of PU. Ik kon dan van de oorspronkelijke dikte van 30cm glaswol of EPS in de muren afstappen en naar 15cm resol gaan. Idem voor het dak 40cm EPS of glaswol naar 20cm resol. Onder de chape zit 100mm resol.
De isolatiewaarde zelf ben ik gerust in, het enige dat ik moet afwachten is de amplitudedemping, maar ik zit dan nog met een binnenmuur van 140mm als buffer en een balansventilatie (Paul) met een AWW.
Het resultaat dat zal ik u maar kunnen vertellen binnen 1 of 2 jaren.
Groeten, Rudy

Rudy

Op zich goede keus, ik heb ook resol in de spouw zitten (en XPS om de keldermuren en onder vloer overigens) maar qua kosten had je toch beter eurofloor of een andere PU of PIR plaat kunnen nemen: praktisch zelfde isolatiewaarde en toch een heel stuk goedkoper, Over het milieuaspect bij productie weet ik dat er mensen zijn die er vraagtekens bij stellen, maar daar is genoeg over te vinden op deze site...

En brandgedrag is wel minder belangrijk he, in de spouw of onder de vloer.

Enne: soms kun je beter je fout toegeven dat er omheen draaien, we maken toch allemaal fouten, althans, ik ook.

Arnold

Arnold,
voor op de vloerplaat heb je gelijk, maar ik kreeg goede voorwaarden indien ik alles in resol deed (zal in de buurt van 30m3 liggen). Daarom mijn keuze om ook resol in de vloer te steken ipv PU.
De muur-isolatie komt bij mij langs de buitenzijde van de muur en daarop een crepi. Oorspronkelijk wou ik gerecycleerde EPS gebruiken maar Hans D. maakte me attent op het grote brandgevaar, en dat zette me aan het denken (bedankt Hans!).

In feite zou men bij isolatie-offerten beter een prijs per 10mm en in verhouding met de lambdawaarden moeten aangeven analoog aan het systeem als de kg- en L-prijzen in de grootwarenhuizen voor voeding.
Dat zou al een heel pak duidelijker worden voor de gewone consument die geen zin heeft zich met de technische kant bezig te houden. Voor de leverancier van de isolatie zou het tegelijkertijd een stimulans zijn om hun prijs/kwaliteit optimum te maken of te houden.

Om nu terug naar het topic te komen:
Ik dacht er aan om voor de vaste ramen 3cm resol te verlijmen tussen twee gelijke dikten hout. De schrijnwerker zegt dat dit haalbaar is. Voor de voordeur idem maar dan met 50mm resol ertussen. Dat wordt dan wel een dikke deur en dikke stijlen maar dat stoort mij totaal niet.
(Voor ramen met een draaibare 'vleugel' erin moet ik het houden bij een verlijming van twee lagen kurk en drie lagen hout).
Heeft nog iemand zo'n systeem voor vaste ramen gemaakt?

Groeten,
Rudy

Sorry het laatste deel van mijn repliek hoorde bij een ander onderwerp (ramen). Ik zal het eens afleren om 's morgens nog snel te reageren.
Groeten,
Rudy

Rudi,

'....Ik zal niet beweren dat die lambdawaarden die jij vernoemd niet bestaat voor de EPS en PU. Maar bij de gangbare merken hier in Belgie worden die kwaliteiten blijkbaar niet aangeboden. Ik vermoed dus dat je met die superhoge en fijncellige densiteiten zit waarvoor ik vrees dat het prijskaartje niet meer te betalen valt voor een hele woning.
Zowel voor het gekende merk I... en K... in EPS blijven die lambdawaarden dus mooi hangen rond de 0.040 en voor de PU die ze aanbieden hoogstens 20% beter (ook voor de fameuse blauwe platen van het merk D**).'
=> Rudi, welke referenties haal jij aan voor die O,040 voor EPS en maar 20% beter voor PUR? Als ik zowel zie naar de fabrikant gegevens als naar de butg test gegevens schommelen die toch tss de door mij aangehaalde cijfers.

Walter

Walter,
je zal het nooit geloven. Mijn vader verkocht meer dan 30 jaren geleden die EPS en PU platen. Het is hem altijd door die fabrikanten voorgehouden... en wij (mijn broer en ik) geloofden dat tot heden dagen op zijn woord.
Hans D. heeft dus ergens wel gelijk dat je moet oppassen met praatjes van verkopers. Dat was dus meer dan 30 jaren geleden!
Zo zie je maar hoe bepaalde verkeerde toestanden jaren kunnen blijven leven.
Als ik de huidige technische gegevens van bepaalde merken (bv. Recticel) nakijk zie ik inderdaad dat er topkwaliteiten PU op de markt zijn die die lage lambda waarden halen.
Dus: Mijn verontschuldiging voor het lanceren van een totaal verkeerd technisch gegeven.

Ook wil ik Hans D. nogmaals bedanken voor zijn opmerkzaamheid wat het brandgevaar van die EPS betreft, anders had ik in mijn woning zo maar eventjes met +- 60m3 EPS gezeten. Je mag er niet indenken dat zo'n volume isolatie in de fik gaat.

Groeten,
Rudy
(PS. Ik ben het hele weekend weg, een mogelijke repliek zal dus maar voor maandag of dinsdag a.s. zijn.)

P.S.: Ter verduidelijking, mijn vader kreeg die info van de verkoper van de fabrikant hé.