Knotwilgen planten op droge grond?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Om op termijn (gedeeltelijk) in m'n eigen stookhout te kunnen voorzien, denk ik er aan om achteraan in m'n tuin over een breedte van 16 meter een aantal rijen knotwilgen aan te planten.
Nu is het echter zo dat mijn grond bestaat uit vrij droge Kempische zandgrond waarop tot voor kort een naaldbos heeft gestaan. Knotwilgen groeien normaal op vochtige grond en nemen nogal redelijk wat water op heb ik gehoord.

Nu is de vraag: kan ik wel knotwilgen aanplanten? En hoe kan ik m'n grond er beter geschikt voor maken? Is er eventueel een andere snelgroeiende vergelijkbare boomsoort die meer geschikt is voor mijn grond?

Ik dacht er aan om de grond wat vochtiger te maken een soort van afvoer van het regenwater van het tuinhuis te gebruiken zodat dat daar extra insijpelt. Zou dit al helpen?

Reacties

DO,

Buiten de wilg en populier (volgens mij 'waterminnende' bomen) zijn er bvb ook de esdoorn en eucalyptus (mogelijks hebben die minder water nodig, maar ben er niet zeker van). Allemaal snelgroeiende boomsoorten.
Misschien heb je dit document (http://www.kuleuven.be/cwte/viewpic.php?LAN=N&TABLE=DOCS&ID=253) al gevonden, ik wil de link toch nog effe meegeven. Verder eens googelen op "snelgroeiende bomen", geeft na enig zoeken ook al wat info.

MVG,
Frank

PS heb zelf een paar weken terug een stukske achtertuin (aanpalend een een beek) volgezet met wilgetakken. Drie kwart heeft toch gepakt. De rest vervang ik door esdoorn of zo. En nu maar wachten tot we kunnen oogsten

PPS die eucalyptus kan je al vergeten volgens dit artikel:

http://www.peopleplanetprofit.be/artikel.php?IK=9

MVG,
Frank

DO, hou er rekening mee dat bomen die snel groeien ook weinig energie leveren. Je kan dan beter kiezen voor een boom die minder snel groeit maar goed voelt op de grond en waarvan het hout veel energie oplevert.

Probeer ook rekening te houden met inheemse planten en dieren. Eucalyptus is niet inheems en heeft nogal een redelijk sterke invloed op zijn omgeving. bv: de afgevallen bladeren verteren slecht en vormen een stooisellaag waar kruidachtige planten het moeilijk mee hebben.
Knotwilg kan volgens mij wel op zandige bodem want in de kustpolders tref je ze ook aan. Misschien in het begin wel wat verzorging nodig.

Ik dacht dat de verbrandingswaarde van een houtsoort in functie stond van:

- het watergehalte
- de densiteit

Watergehalte kan wiorden gecontroleerd door het hout goed te laten drogen. Densiteit (droog) hangt af van de houtsoort en
daar lijkt het inderdaad zo te zijn dat sneller groeiende bomen een lagere densiteit hebben (en je dus grotere volumes nodig
hebt om eenzelfde gewicht aan droog hout en eenzelfde energie-inhoud te bekomen).

Vanuit dat oogpunt is een knotwilg geen geschikte boom want de takken bevatten veel water (rond de 50%) en de droge
verbrandingswaarde is ook niet denderend. Het grote voordeel is dat je bij een knotwilg niet de hele boom omlegt, maar elk
jaar de uitlopers (takken) oogst en laat drogen. Je raapt m.a.w. de eieren maar zonder de kip te moeten slachten. Alleen denk
ik dat je redelijk veel knotwilgen nodig hebt om voldoende massa te produceren om jaarlijks in je energiebehoefte te voorzien
(hangt uiteraard af van je woning). Indien je voldoende plaats hebt voor de bomen + om het hout te laten drogen dan is de
relatief slechte kwaliteit (energetisch) geen argument.

Bij droge zandgrond zou ik er niet aan beginnen: een knotwilg heeft enorme hoeveelheden water nodig om te kunnen floreren.

Waarom zet je geen sparren? Groeien ook redelijk snel en die zullen het wel goed doen op jouw grond. Enig nadeel: een spar
moet je natuurlijk wel omhakken en vervangen + het duurt toch een 10 tal jaar voor ze "oogstrijp" zijn.

Bij mijn moeder hebben we voor een langetermijn-aanpak gekozen: vorig jaar werden er een 25-tal populieren geplant. Die
zullen over een 15 jaar geoogst kunnen worden. Dan is het de bedoeling dat één boom/jaar wordt geoogst en onmiddellijk
vervangen zodat je in een roterend systeem terechtkomt. De periode van 15 jaar tot de eerste oogstrijp + 2 jaar droogtijd
overbrugt ze met hout van oude bomen die er nu reeds staan. Eén groot nadeel: niet iedereen heeft de ruimte om zo'n
hoeveelheid bomen te plaatsen.

Op volgende site vind je meer info: http://www.woodheat.org/firewood/firewood.htm

Werner

Goeie site, Werner.
Die was ik nog niet tegengekomen.

Thx,
Frank.

"Bij mijn moeder hebben we voor een langetermijn-aanpak gekozen: vorig jaar werden er een 25-tal populieren geplant. Die
zullen over een 15 jaar geoogst kunnen worden. Dan is het de bedoeling dat één boom/jaar wordt geoogst en onmiddellijk
vervangen zodat je in een roterend systeem terechtkomt. De periode van 15 jaar tot de eerste oogstrijp + 2 jaar droogtijd
overbrugt ze met hout van oude bomen die er nu reeds staan. Eén groot nadeel: niet iedereen heeft de ruimte om zo'n
hoeveelheid bomen te plaatsen."

en de meeste mensen hebben ook niet zoveel tijd om een roterend systeem op te stellen .....
Maken jullie jezelf niet iets wijs ????

Ik ben akkoord dat niet iedereen de nodige plaats heeft.

Wat tijd betreft.....niemand is ooit gestorven van een beetje toekomstplanning. Vraag maar aan Warren Buffett en Bill Gates.

En als je er de ruimte voor hebt, waar zit dan het risico? Die bomen groeien met minimale verzorging en kosten.

Stel dat over 15 jaar het energieprobleem opgelost is en iedereen à volonté gratis energie krijgt...dan heb je nog steeds een goeie daad gesteld vanuit milieuoogpunt.

Maar als over 15 jaar gas en stookolie 0.5 Euro / kWh kosten en stroom 1 euro (wie zal het zeggen) dan heb je een vrijwel gratis energiebron ter beschikking.

Werner

Aangezien er naast mijn bouwgrond een bescheiden beekje loopt en het historisch relatief natte grond is (watertoest is ok) lijkt het mij nuttig om ook wilgen aan te planten.
Aan de straatzijde willen we zowieso een treugwilg planten en deze zijn gang laten gaan. Achteraan zouden we eventueel knotwilgen zetten langs de beek.
Nu heb ik nog enkele vraagjes:
- Welke twijgen neem ik best? (dikte, lengte, leeftijd,...)
- Hoe dicht mogen ze staan? (Wens geen traditionele afsluiting!)
- Zou dit aanzienelijke gevolgen kunnen hebben voor de geplande moestuin ernaast?

Van alle knotbomen is de knotwilg het meest eenvoudig te planten. Zaag in de winter een rechte tak van zo’n 2,5 á 3 meter lengte van een schiet- of kraakwilg bij jou in de buurt. Snijd de onderkant schuin af. Schil repen bast van de onderste meter. Steek de staak circa een meter diep in de grond. Plant de nieuwe knotwilgen op een onderlinge afstand van 4 tot 8 meter.

afhankelijk van de positie tov de moestuin kan je meer of minder beschaduwing verwachten wat uiteraard je oogst zal beïnvloeden.

groeten,

Björn

Waarom zou je op zandgrond niet de oude techniek van "hakhoutstoven" toepassen met bv. haagbeuk (Carpinus betulus). Die behoort tot de berkenfamilie, doet het goed op drogere gronden, haalt een redelijke groeisnelheid en levert prima brandhout. Een "hakhoutstoof" is eigenlijk niet meer dan een knotboom zonder stam. Je laat de haagbeuken een 5-tal jaar groeien, en zaagt ze dan om op een 20 à 30 cm van de grond. De stompen lopen opnieuw uit in meerdere stammen, en na 10 - 15 jaar kan je opnieuw oogsten. Eens de stoof (of stoel) gevormd, kan je honderden jaren blijven oogsten. De diameter van elke stoof kan dan wel oplopen, natuurlijk.