Vermogen Chauffageketel LEW

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Voor onze (open) LEW in aanbouw (zuidelijk georienteerd) zijn we nu op een punt aangekomen, om stilaan te kiezen welke chauffage we gaan nemen en uiteraard hoe groot het vermogen gaat zijn.

Nu hebben we bij drie betreffende firma's ons plan doorgesproken. Gewezen op de doorgedreven isolatie en balansventilatie met AWW.

Duidelijk de toegepaste materialen en hun dikte verteld, waarvan notie is genomen door de firma. (muren rockwool 434 16cm, dak cellulose ca 30cm, vloer 12-14cm. glaswaarde incl profiel 1.3-1.4 opp glas en deuren leefruimtes gelijkvloers ca 30m² totaal gehele woning ca 55m²)

Inmiddels zijn van alle drie de firma's hun offertes binnen.
De eerste kwam volgens zijn verliesberekening bij -12°C uit op een 25KW ATAG ketel.

De tweede met zijn bereking bij -12°C op een 30KW Buderus ketel. Na deze nogmaals erop gewezen te hebben wat er aan isolatie materialen gebruikt werd en koudebruggen (zoveel) mogelijk werden geelimineerd). Leek hem een 24KW toch minimaal.

De derde had kwam met zijn verliesberekening volgens zelfde temperatuur op 30Kw.
Na deze nogmaals geattendeerd te hebben op o.a. de muurisolatie dat er 16cm ipv 6cm insteekt. Ontvingen we van deze daags hierna al een aangepaste offerte, met een ketel van 17Kw, een Elco thision 17.

Wat is nu een geloofwaardig vermogen van chauffage ketel voor onze open LEW? Heeft de derde een reeële verliesberekening gemaakt?

Heeft er iemand eventueel een adres regio Limburg, waar men een degelijke studie inzake verliesberekening kan laten uitvoeren?

Merci

Reacties

lees eens in volgende vraagstaart:

condenserende ketel = hoger benodigd vermogen?

Uw warmteverlies zal eerder 10KW dan 20 zijn, bijgevolg is de 17KW meer dan voldoende, maar met boiler voor sanitair water naturlijk.

Met 30Kw krijg je het ook warm zonder enige isolatie.

JB

nb gebruik de zoekfunktie...

Bedankt voor je reactie, was me duidelijk dat 17KW ook toereikend is. Had graag geweten of ik met een lichtere ketel en Boiler uiteraard. Met minder vermogen ook gesteld kan zijn.

De vraagstaart die jij aanhaalt heeft startdatum 24-06 deze 23-06.
Onmogelijk te vinden met de zoekfunctie op 23-06 gezien de startdatum van 24-06.

Robin,

je hebt een K berekening, dus ergens heb je toch je (of je architect) warmteverlies berekend. Met mijn K30 heb ik 12KW nodig. Met een K23 zal dat een stuk minder zijn, verondersteld dat je geen groot huis hebt (want K zegt niets over volume).

Bekijk dus je warmteverlies en dan weet je hoeveel KW die je nodig hebt.

Gtx, PIerre

Het is namelijk zo dat de K-berekening die bij onze bouwaanvraag was gevoegd, van geen kanten deugd.
Na de architect hierop gewezen te hebben, kwam het erop neer dat deze dit slechts beschouwd als "onderdeel van het protocol" tot vergunning aanvraag.

Straks eens informeren bij het centrum duurzaam, of deze tegen vergoeding verliesberekeningen uitvoeren.
Zodat we met een geruste gedachte een juiste ketel laten plaatsen.

Onze K29 komt toe met 8 kW, maar het gaat om een rijwoning. Opgelet dus : uit je K-waarde op zich kan je geen warmteverlies of benodigd ketelvermogen berekenen.

Wout

Robin,

je hebt ongeveer genoeg met een vermogen om en bij de 15kw;

Maar hierbij moet je opletten met warm water comfort.
Bij doorstroomtoestellen is dan 24 kW het minste wat je moet plaatsen anders heb je geen voldoende warm water. Echter als je opteerd voor een boiler (liefst ook opgewarmt met zonneenergie en bijgewarmt door de ketel) heb je ook bij een kleiner vermogen dan 24kW een goed warm water comfort.

Robin, Ronny,

ik denk zelfs dat die woning met de helft van 15KW kan toekomen voor verwarming. Maar in plaats van te raden, zou je toch beter een warmteverlies berekening laten maken.
Laat als je het einderesultaat hebt iets weten. Ben benieuw wat het nu geworden is.
Voor je warm water, met een boiler aangepast in grotte ga je ook toekomen met een 8KW ketel.

Walter

walter,

het is beter een verliesberekening uit te voeren. Maar ik stelde gewoon een groote voor nagelang de berichten die reeds geplaatst waren.

En het klopt met boiler kan je een kleine ketel vermogen gebruiken, zonder boiler (met doorstroomprincipe) is echter minimum 24kW aangeraden.

Echter een belangrijke opmerking is dat veel merken geen kleinere ketl hebben dan 24kW. Ik zou hierbij dan kiezen voor ene die zeer laag kan moduleren.

Wij hebben een rijwoning verbouwd tot lew, allé zo goed en zo kwaad mogelijk toch.

Bewoonbare opp is 200m² , volum iets van een 700m³.

Als ketel heb ik de atag zgc 24kw.

Het leuke is dat deze zeer laag moduleert tot 3,4kw.

Maar ik kan deze ook software matig begrenzen tot bvb 11kw.

Deze winter eens gedaan bij wijze van experiment. En ik heb geen kou gehad zene.

Wat wel merkelijk is, is dat de ketel langer brandde en veel minder pendelde.

Naar sanitair warm water toe, staat deze gewoon op 24kw.

Voor een LEW met LTV is het zeer belangrijk dat de ketel mijns inziens kan moduleren tot 1-2 kw

mvg leo

Robin,

Best een groot buffervat nemen met kleine ketel. Dan kan de verwarmingsketel langer branden zoals Leo aanhaald, en kun je later nog zonnepanelen op aansluiten.

Hans V.