warmtepomp goedkoper dan pellets??

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

voor mijn woning heb ik 11700kwh per jaar nodig(warm water inbegrepen)

volgens enkele prijsofferte's die ik liet opmaken zit er een verschil van prijs tussen warmtepomp lucht,water en pellets verwarming min 5000 euro.

nu heb ik het volgende berekend

prijs pellets : 450 euro per jaar

warmtepomp : volgens de documentatie heeft hij een gemiddelde cop van 4, maar ja in de praktijk is dat misschien wat anders.

daarom wilde ik ruim rekenen en heb ik een cop van 2 genomen.

de prijs voor electriciteit = 0,11583(volgens mijn factuur, rekening houdend met alle bijdragen en toeslagen)

dus 11700kwh x 0,11583 euro = 1355 euro
cop van 2 = 1355 euro : 2 = 677,5 afgerond 680 euro

prijsverschil met pellets = 680 - 450 = 230 euro

prijsverschil installatie 5000 euro : 230 euro = 21,73

je hebt dus 21 jaar nodig om het verschil terug te hebben.

dan nog geen rekening gehouden met het ruim rekenen.

kan er mij iemand zeggen of ik er hier volledig naast zit of als mijn berekeningen toch niet zo ver van de werkelijkheid zit.

Reacties

11 cent per kwh is wel goedkoop moet ik zeggen.

ik dacht dat 15 cent realistischer is. Hoe kom je aan die prijs?
Wie is je leverancier?

koen

hallo

In je prijs van de warmtepomp, zijn daar ook de installatiewerken bij inbegrepen.Ik bedoel het installeren van je captatie netwerk in de tuin of het boren van een
geothermische sonde ...dit in geval je kiest voor een warmtepomp met kaptatie in de grond.
Want gewoonlijk geeft de firma jou juist de prijs van
"het machien" maar spreken ze nogal luchtig over de bijkomende (grondwerk)kosten.In mijn geval werd er een grondboring voorgesteld en dat kwam mij alleen daarvoor al op +/5000€ en dan spreek ik nog niet van de pomp zelf.

Er is mij toen ook uitgelegd dat een warmtepomp met kaptatie in de grond de meest rendabele waren indien gekoppeld aan een vloerverwarmingsysteem.

Aangezien na lang aarzelen ik NIET voor een warmtepomp ga, ben ik overgestapt naar een combiné-systeem van zonnepanelen voor sanitair water gekoppeld in een buffervat/boiler van 1000l waarin ook de mogelijkheid is voorzien van een bijkomende warmte-aanvoer via een pelletkachel.Volgens berekeningen zou ik maar 10kw-vermogen nodig hebben .
En aangezien wij graag "vlammekes" zien , zal het geen pelletketel (zo'n vierkant blok) zijn in de kelder maar vermoedelijk een pelletkachel in de living met een ingebouwde warmtewisselaar.Er zijn enkele merken op de markt die interessante modellen hebben (italiaanse, duitse en oostenrijkse).Ik weet wel dat ik dan alle 2/3 dagen d'er een zak van 40kg pellets moet inkappen maar dit is in mijn geval beter aangezien ik geen echt droge kelders heb om in vrac te kunnen stockeren

koen, mijn leverancier is essent

ik heb gewoon gekeken naar mijn vorige factuur en dan alles opgeteld van bijdragen,toeslag... enz
juist de vaste jaarlijkse vergoeding heb ik geen rekening mee gehouden dat moet je anders ook betalen.

ludo, ik sprak hier over een lucht,water warmtepomp dus geen sprake van captatienet of boring
en ja de installatie kosten zijn inbegrepen.

bedankt voor jullie reactie

Heb een tijdje geleden ooit eens een vraagstaart opgestart met als onderwerp "Terugverdientijd pelletketel", misschien moet je die eens opzoeken en doorlezen.

Stroomprijs zit toch rond de 0.15 €/kWh, dagtarief tenminste.
BTW ook mee ingerekend ?

Geert

Per 1 juli betalen wij all in inmiddels ruim 21 cent per kWh dagtarief.

maar ook pellets worden duurder echter niet zo snel als electriciteit

verder denk ik dat je een vrij dure pellet-installatie hebt vergeleken met een vrij goedkoper warmtepomp; destijds kwam ik tot exact de tegengestelde conclusie: warmtepomp kwam all in juist iets duurder uit

Mvg Arnold

Net als ludo ga ik ook voor een pelletkachel met warm water. Veel van de wat bekendere merken draaien tegen de 6000 à 7000 euro voor zo'n toestel maar je hebt er ook voor een dikke 4000 euro.

Ik sluit op deze kachel rechtstreeks enkele radiatoren en de zonneboiler aan. Achterin de berging zal een pijp van een silo binnen komen waar ik emmers met pellets kan vullen. Het vermogen van die kachel is minder dan wat nodig is voor de woning, als ik de woning niet warm genoeg zou krijgen (buiten -10 graden) dan kan ik bijstoken met de inbouwcassette.

Op deze manier hoop ik de laagste mogelijke verbruikskosten te hebben omdat je bewuster bent van wat je exact opstookt.

Een warmptepomp was in mijn geval enkel mogelijk met verticale sondes... maar zo ver ging m'n portomonee niet bepaald open.

bedankt voor jullie reactie

blijkbaar is er wat onduidelijkheid over de prijs van electriciteit.

weet er iemand waar de juiste prijs te vinden is?

Bart als ik het goed begrijp is het een lucht/water warmtepomp.

In de winter gaat door de koude lucht je rendement zakken en verwarm je je huis nagenoeg elektrisch.

Vraag eens aan de leverancier een grafiek waarop de COP staat tov de aangezogen luchttemperatuur.

Zoals hier bvb (pag 6 en verder )
http://www.viessmann.be/web/belgium/be_publish_nl.nsf/AttachmentsByTitle/pdf_link.gif/$FILE/pdf_link.gif

Voor de prijs van elektriciteit: www.vreg.be.
Maar Essent geeft zijn prijzen niet meer door aan de regulator...

Dirk

Zojuist berekening vreg en essent naast elkaar gelegd.
Ze zijn, in ons geval (en zonder bijkomende kortingen zoals nieuwe klant, domiciliering, ...), voor hun groene stroom duurder dan Ecopower, CityPower en Nuon Nature. Ecopower is zelfs de goedkoopste. Wij schakelen volgend jaar nog ene keer om

MVG,
Frank

Bovendien:
Dit jaar, met ingang van 1 juli, overgestapt van e***** naar C***P****. Tijdig een aangetekende brief geschreven, maar toch nog op 27 juni een brief van e***** gekregen dat ik niet gereageerd had op hun eerder schrijven (ge weet wel, de standaardbrief waarin ze melden dat indien ge wilt overstappen, ge dat binnen de zoveel tijd aangetekend moet doen), en dat bijgevolg ons contract automatisch verlengd werd. Ikke gebeld en als antwoord gekregen: "dat is een standaardbrief die naar alle klanten wordt verstuurd. Als u reeds aangetekend opzegde, mag u deze brief vernietigen." Vrijdagavond via PC banking gezien dat er toch nog een voorschot was afgeboekt, het tweede deze maand nota bene. Nog zo'n probleem bij e*****. Voorschotten worden zeer onregelmatig overgeboekt. Soms niet, soms twee keer op een maand. Geweldig voor uw boekhouding. En dan maar reclame maken dat ge bij domiciliëring (of is het dommeciliëring) zoveel extra bespaart. Da's een goei. Hilarisch gewoon.
Maar we geraken of topic (toch wilde ik dat even kwijt).

Oh ja, toen ik eind vorig jaar naar e***** belde om een kopie van ons contract op te vragen, konden ze dat niet vinden. Ze konden me wel vertellen dat het tot 1 juli liep. Raar. Wellicht heeft het te maken met het feit dat we bij het vrijkomen van de energiemarkt overgestapt waren naar WattPlus, dat na een tijdje overgenomen is door ??? (weet ik niet meer), om vervolgens in handen van e***** over te gaan.
Wat een toestanden allemaal.

MVG,
Frank

mijn idee naar verwarming toe is een zo goedkoop mogelijk verwarmingssysteem, velen gebruiken een verwarmingsketel(gas, mazout,pellets)en daarbij nog eens zonneboiler of dergelijk.
maar als je het kostenplaatje eens samentelt kom je volgens mij aan een hoog cijfertje.
dan heb je natuurlijk een laag verbruik, maar de terugverdientijd???, daar heb ik vragen bij.

daarom was mijn mening, warmtepomp lucht-water is een relatief goedkoop systeem, je betaald misschien iets meer van verbruik, maar in een lage energie woning zal dat verschil klein zijn.

De vraag is: zoek je naar de meest economische of de meest ecologische oplossing. Is het eerste het geval, dan komt jouw oplossing wel dicht in de buurt denk ik, echter zoek je een meer ecologische oplossing die per saldo (dus totale kosten incl. rente, afschrijving en verbruik) niet veel tot niets duurder is dan is een pelletketel met zonneboiler veel geschikter.

Aan jou de keus

Arnold

beste arnold

bedankt voor je reactie, maar een pelletsketel met zonneboiler over welke prijs praten we dan, ik veronderstel een heel stuk duurder dan een lucht-water warmtepomp.

ik opteer wel voor een ecologische oplossing, maar ik vind het jammer dat pellets een nogal duurdere oplossing is.

't is maar wat je duur vind natuurlijk. Ik heb indertijd ook offertes gekregen voor een warmtepomp en ik denk niet dat de prijs van onze pelletketel zoveel duurder is dan een (goede) warmtepomp. In mijn ogen ben je nog altijd beter af om te verwarmen met pellets dan met electriciteit.
(Bron grafiek: http://www.kwb.at/at/images/stories/news/Informationsblatt%20Pelletpreis%20Juni%202006.pdf)

David,en gewoon brandhout?
Mon

Bart

Met atoomstroom verwarmen zal goedkoper zijn, althans voor jou portemonnee. Voor de maatschappij is het waarschijnlijk de duurste oplossing, we kunnen nog altijd niet inschatten wat de lange termijnkost van kernenergie is.

Hans

Mon,

hangt af van wat je vor brandhout betaald he.

Hier krijg je het voor rond de € 45,-/m2 geleverd, dat is los gestort maar wel gekloofd etc., is ca 330 kg schat ik, dus eg 135 euro/ton ofwel 0,135 euro per kilo

Als je dan 2.5 kWh uit een kilo haalt moet je al een kachel met behoorlijk rendement hebben, dus per kWh kom je op 5.4 cent, ofwel hetzelfde als pellets?

Als je natuurlijk zelf klooft en haalt is t veel goedkoper maar ja, dan kun je ook een uurtje overwerken en zijn je pellets voor niks

Arnold

"Met atoomstroom verwarmen zal goedkoper zijn, althans voor jou portemonnee. Voor de maatschappij is het waarschijnlijk de duurste oplossing, we kunnen nog altijd niet inschatten wat de lange termijnkost van kernenergie is.

Hans"

Hans,
In vorige posts meen ik te hebben gelezen dat jij een mini-warmtepomp toch ook één van de beste oplossingen vindt voor een zeer LEW of passiefhuis ??
Of ben ik daar mis in ??

Dirk

Dirk

Dat klopt, als je maar 1000W nodig hebt is dat het beste alternatief. Vergeet niet dat zo'n kleine WP op jaarbasis nauwelijks meer stroom zal verbruiken dan een CV pomp.

Hans

Beste Bart,

Toch effe vermelden dat die "goedkope" lucht-water" warmtepomp een slecht rendement heeft. DAAROM geen subsidies of andere fiscale voordelen.

Misscien kost een WP met betere COP, na aftrek van subsidies e.d.?

JB

beste jeroen,
die warmtepomp heeft een gemiddelde cop van 4, dus wel subsidies.
ik heb gewoon en voorbeeld cop van 2 genomen om aan te tonen dat je cop nog laag mag gaan, het blijft interessant.

mijn warmtepomp alles geinstalleerd met vloer en wandverwarming en warm water kost 11500 euro

welke pelletsverwarming kan je daar voor krijgen???

Bart

" die warmtepomp heeft een gemiddelde cop van 4 "
welke lucht/waterwarmtepomp mag dat dan wel zijn? Ik heb even bij een leverancier gekeken, en daar heeft een WP met een nominaal vermogen van 5.4 kW een COP van 2.75 bij een stookregime 35/28 en een buitent° van -7°C. Bij +2°C bedraagt de COP 3.18. Ga je naar hogere watert° zakt de COP spectaculair. En bij buitent° lager dan -4°C ben je ook aangewezen op de lucht electrisch naverwarmen. Ook warm water kan je vergeten, dat wordt dan ook kwasi puur electrisch.
Of je gaat de lucht via een AWW voorverwarmen - maar ik heb geen idee van het benodigde debiet - en dan krijg je wat betere werkingsvoorwaarden.

" mijn warmtepomp alles geinstalleerd met vloer en wandverwarming en warm water kost 11500 euro "
Pelletskachel en wat vloer- en wandverwarming, dat wordt inderdaad kantje boordje. Maar dan kan je je sanitair water wel probleemloos warm krijgen.

Hans

dat bedoelde ik dus met mijn stelling, al heb je eigelijk maar een gemiddelde cop van 2 zelfs dan blijft het nog interessant.

als je een pelletskachel, aangesloten met muurverwarming en warm water valt de prijs wel mee, maar dan heb je nog geen warm water in de zomer, als je daar nog eens panelen voor neemt swingt de totale prijs helemaal de pan uit.

Bart

Ook een pelletketel kan s zomers pefect je warmwater verzorgen hoor, je hebt daarvoor niet perse zonnepanelen nodig. Je houdt gewoon je buffer op zeg 55 graden en dan zal je keteltje 1x per 2 a 3 dagen een uurtje of 2 draaien, de rest van de 72 uur staat ie gewoons stil

Al is de combinatie met zonnepanelen natuurlijk wel erg aantrekkelijk als je toch dat buffervat al hebt valt de extra investering dan wel mee

Mvg Arnold

Heel interessant.
Voor het ogenblik ben ik opzoek om een nieuwe ketel te installeren voor mijn woning.

Voor ht ogenblik hebben wij mazout ,

Wat is de goedkoopste verwarming ? Komen pellets goedkoper uit dan Aardgas?

Zoek eens op "terugverdientijd pelletketel", je zal snel alle informatie hebben.

Ecologisten, gelieve nu even een oogje dicht te knijpen.

Vrijdag bezoek gekregen van Shell Gas die me wist te vertellen dat er in Belgie iemand is die warmtepomp direct op LPG implementeerd. Zou een COP van 3-4 halen. Men spreekt van 700liter LPG per jaar voor een gemiddelde woning... (@0,54€c = 400€ + 60€/jaar huur/onderhoudskosten tank)

Indien ik me vergelijk op de €c/KWH bij InfoMazout http://www.infomazout.be/home/attachment/i/7514 dan zit ik hier toch met een economisch heel rendabele oplossing, ofwel 7,8€c/kwh / 3COP = 2,6€c... en 24... je verliest dus ook geen warmte door stockage want met electriciteit wil je je warmte bufferen om nachttarief te gebruiken.

t'Is momenteel bouwverlof dus even wachten maar zodra ik meer concrete info (lees echte feiten en geen sales pitch) heb laat ik het hier weten.

Ik vind dit een iets betere oplossing dan WP op electriciteit. Je gaat immers een rendement aan met primaire energie, dat zie je ook in de prijs (eq. nachttarief). Ik weet het blijft fossiele brandstof, lange cyclus.. etc ... etc ... Ik ga hier dan eerder de vergelijking met Electriciteit aan.

Leuk voordeel met dit weer is dat je ook een aansluiting voor je Gasbbq kunt doen...

Iemand hier al ervaring mee? Industrieel is dit blijkbaar een vrij gekende piste bij koel/vries-installaties

Bedankt voor de link maar je mag geen lucht WP met een Water/Water WP vergelijken... Dan zou je de vergelijking met een electrisch lucht/lucht airco/verwarming WP moeten doen... indien de COP 3 is dan heb je met een duurzaamheidsgetal van 2 een betere oplossing de de WP die ze beschrijven waar je de electriciteit naar primaire energie moet terugrekenen. ...

De gaswarmtepompen (techneco heeft ze ook inmiddels) halen geen COP van 3 maar een COP van maximaal 1.5

Dus het sommetje gaat helaas niet op, elke kWh zal ongeveer t dubbele kosten als hier berekend.

Mvg Arnold

Arnold

" De gaswarmtepompen halen geen COP van 3 maar een COP van maximaal 1.5 "
Daarmee presteren ze wat mij betreft beter dan de electrische met een COP van 3. Want een COP van 3 electrisch, komt overeen met een COP van 1 a 1.25 als je naar de primaire energie kijkt. En het gaat toch om energie sparen niet?

Hans

beste

wat ik niet begrijp is dat de meeste personen het niet echt hebben voor een warmtepomp, het zou niet het gewenste resultaat geven.
Maar hoe verklaar je dan dat firma's zoals viessman, daikin, mitsubishi, en nog andere bekende firma's wel die warmtepompen verkopen, ik veronderstel dat die toch een grondig onderzoek doen voordat zij zoiets op de markt brengen.

Mark,

de Daikins, Mitshubisi's zijn 'airco's; naar mogelijk beperking van het verbruik zijn die niet zo best voor het verwarmen. Maar zij bieden het voordeel gelijktijdig ook koeling te bieden. Dat is hun verkoopsargument. Maar van een energieforum kan je niet verwachten dit aan te moedigen.
Viessmann biedt ook warmtepompen (geothermische), maar probeer maar eens een warmtepomp bij Viessmann te kopen; er zijn nauwelijks installateurs die het kunnen plaatsen in België en het wordt zeer stiefmoederlijk gepromoot door Viessmann zelf.
Verder geloof ik wel dat voor kleinere vermogens (<10KW) een geothermische warmtepomp zinvol kan zijn. Maar dat is op zich een andere discussie (zie andere vraagstaarten).

Walter

hans

met ''het gaat niet op'' doelde ik op de kostprijsberekening hierboven waarin ten onrechte een 2x te hoge cop wordt aangehouden

en als je groene stroom hebt vind ik niet terecht dat je met een rendement van 33% of wat dan ook voor je opwekkingsrendement rekent (doe je voor jouw pv panelen toch ook niet?)

Dus het rendement is wel iets beter dan een HR ketel maar om nu te zeggen dat dit het ei van columbus is, nee

Mvg Arnold

Arnold

Ik vind van wel. Vergeet niet dat voorlopig elke groenstroomproducent (voor zover ik weet) moet terugvallen op de klassieke of kerncentrales om continu stroom te kunnen leveren, idem voor mijn PV-panelen, nu heb ik overschot (maar geen verwarming nodig), maar in de winter draait mijn teller ook vooruit.
Maar misschien ben ik te streng...

Hans

Hans,

laat ik het dan anders stellen, deze gaswatmepomp heeft een rendement van ca 140 a 150%, meer gaat er niet inzitten

Men neme een mini-wkk (mijn part op gas of biodiesel) met een electisch rendement van 30% en een thrmisch rendement van 60% (is gemiddelde en reel halbaar met huidige techniek). Daaraan koppelen we een mini wartmepomp, bijvoorbeeld een 5 kW van O....R, directverdampend, jaar-COP ruim 4.5

We hebben nu een rendement van 60% + 30%x4,5 = 195% uit ons kuubje gas. En de mogelijkheid in de tussenseizoenen (als het thermisch rendement van de wkk voldoende is) zeer goedkoop (''bijna gratis'' zelfs) eigen stroom op te wekken. Totale investering ca 15000 a 18000 euro maar ja, als iemand eens deze 2 in 1 apparaat gaat combineren en op de markt brengt wordt t pas echt leuk

Tot die tijd vergaap ik me aan de sunmachine, waarmee je je stroom opwekt tegen net-tarief en net zoveer warmte als gratis bijproduct krijgt als je wilt. € 23.000,-....

Mvg Arnold

Ik merk wel dat een aantal cruciale feiten niet meegenomen in de discussie:

-een warmtepomp (water/water) kan een maximale temperatuur van maar zo'n 55 graden produceren. Met gewone radiatoren red je dat bijna niet midden in de winter daarmee je huis warm te houden en moet je dus al aan vloer en/of wandverwarming denken. Leuk voor de nieuwbouwmarkt, maar voor bestaande woningen nogal lastig
- Een groot voordeel van een dergelijke warmtepomp is dat je die sonde in je tuin in de zomer kunt gebruiken voor 'gratis' koeling. Je laat koud water door je vloerverwarming stromen en je huis blijft nu ook lekker 21 graden!

Verder is de mini WKK combineren met een warmtepomp niet echt een optie. Theoretisch klinkt het wel mooi, al kloppen die rendementen niet echt. De huidige micro WKK's als ENATEC en de Whispergen leveren 1kW elektrisch en 6kW thermisch. Het elektrisch rendement is dus maar zo'n 15%. Maar in het voorbeeld van Arnold zou dat apparaat dus 6kW uit de micro WKK produceren en 4.5 kW uit de warmtepomp. Totaal 10,5kW. Grote probleem is dan dat hij alleen midden in de winter normaal kan draaien en de rest van het jaar continue aan/uit staat te pendelen. Een ketel kan met zijn modulerende brander ook kleine belastingen leveren met een hoog rendement. De microWKK en ook een warmtepomp zijn daarom zo klein mogelijk qua vermogen gemaakt om te voorkomen dat zo continue aan/uit staan te schakelen. Als je ze aan elkaar gaat knopen haal je dus het voordeel weg

Als laatste kan ik melden dat praktijkmetingen uitwijzen dat een warmtepomp een COP van 2,5-3,5 heeft (afhankelijk van de hoeveelheid warmtapwatervraag). Ik werk bij een bedrijf in NL die +- 1000 warmtepompen in beheer heeft bij consumenten.

Je loopt toch n paar jaartjes achter hoor

15% electrisch is niet meer van deze tijd, bijv. ecopower heeft 90% rendement, waarvan meer dan 30% electrisch, zie

http://www.ecopower.de/Technische-Daten.28.0.html
(OP GAS)

Op (bio)diesel idem, bijv. giesse

http://www.energator.de/

Dus t sommetje klopt wel degelijk en doordat de bhkw kan moduleren kom je op een redelijk totaalvermogen (bijv. de giesse thermisch maximaal 10.5 kW, schakel je de warmtepomp bij kom je op 15 kWh (bij een opgenomen vermogen van 1 kW voor je warmtepomp houdt je dan ook no 4.5kW electrisch over

Stel, 1 liter biodiesel a €60,--/100ltr

2 liter per uur is dan € 1,20

Daarvoor krijgen we:

OPTIE 1 (PUTJE WINTER)
10.5 kWth
1 kWhel x COP 4.5 = 4.5 kWth. tptaa; 15 kWh thermisch
4.5 kWhel

Of bij minder warmtevraag moduleer je trug met de wkk en hoeft de warmtepomp niet bij te schakelen

Je kunt ook PV of een windmolentje toevoegen in toekomst zodat de wkk minder hoeft te werken en de warmtepomp bij harde wind overneemt.

Dit is toch wel een mooie combinatie hoor

Mvg Arnold

goede site warmtepompen

www.ecoheating.be

Hier kan je je terugverdientermijn berekenen.