balansventilatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

kan iemand mij zeggen welke verdelers er goed zijn en welke niet? En wie er eventueel de beste prijzen heeft Want blijkbaar moet je al betalen om een offerte te laten maken. Is dit normaal?

Reacties

Beste Ronny,

Ik wacht ook af... Mijn acoustisch probleem is nu nog slechts klein. Gezien de gigantische dempers die ik heb geplaatst, zou ik eigenlijk, echt niks meer mogen horen.

Ik zou natuurlijk eens met Mon kunnen wisselen. Mon?

Ik moet er wel bij vertellen dat ik zeer gevoelige oortjes heb.

Binnenkort heb ik er misschien eentje in de aanbieding aan -50%. We zien wel.

mvg

Is er iemand al naar die opleidingen geweest die Ventiline eerder in dit bericht beweert te geven op vrijdagen aan installateurs "maar ook voor zelfbouwers"?
ik stuurde hun gistern een mailtje met een vraag naar informatie, maar kreeg geen respons.
Ik ben wel sterk geïnteresseerd in een Orcon warmtewisselaar, maar na het lezen van deze thread ben ik wel aan het twijfelen...

Zijn er balansventilatieunits op de markt waar je de drie-standenregeling(knop) kan vervangen door een automatische regeling gestuurd door een in- of externe temperatuursensor?Ongeveer hetzelfde principe als een Orcontoestel met een vochtsensor.
Mon

Beste,

Kan iemand me een aantal adressen bezorgen waar ik linkseal
kan krijgen. Dit om mijn AWW waterdicht door mijn kelderwand te krijgen.

Met Dank

update

briefje gekregen van Orcon Nederland. Zij komen begin juli, want zo schrijven ze :"we hebben de oplossing" voor uw probleem, we wachten nog op enkele onderdelen"

we kijken er naar uit..

JB

Jeroen,
In hun brief staat dat ze begin JUNI bij mij langs komen??
Mon

Frank,

ik dacht dat mijn installateur dit bij Eriks (tel. 03-829 28 80) heeft gehaald.

www.eriks.be

mvg
ben

Allen,
Onze Orconunit komt woensdagnamiddag terug. Laat ons hopen dat alles nu in orde is, vooral het lawaai en de combinatie regeling met de AWW. Ik laat het jullie weten.
Mon

Ziezo, de unit is terug. Stand 1 ok. Stand 2 nog een lichte fluittoon, ik hoop dat dit geen probleem geeft bij winddruk.
Stand 3 is zoals in de beginperiode, de fluittoon wordt overstemt. In deze toestand valt alles nog mee. Wij zullen zien wat het na een bepaalde periode geeft.
Mon

Effe stand van zaken...

Onze UNIT is dus ook terug!

Acoustisch is het dag en nacht verschil! Ook in de garage waarde UNIT staat opgesteld.

De unit werd compleet aangepast....

Wat heb ik zelf kunnen opmerken:

Nieuwe (veel degelijkere) motoren, motor-stuurprinten zijn verdwenen.

De RESET funktie, nodig na elke filter-wissel, werkt niet meer?

Stand III kan niet meer worden ingesteld? (welke zijn de debieten? 90m³/h? 150? 300?)

Unit lijkt mij niet meer Constant Flow. Bij blokkeren van aanzuig gaat de unit niet sneller draaien.

Zomer-conditie lijkt niet te werken?

MAAR allessinds veel leefbaarder.

Bedankt ORCON! Ventiline ook natuurlijk!

Als jullie nu nog effe kunnen reageren...

JB

NB De boel draait nu op maximum stand! Enkel blaasgeluid hoorbaar...

Effe een update...

De RESET funktie, nodig na elke filter-wissel, werkt niet meer? Antwoord van Orcon : werkt nog wel maar reset nu een filter-timer.

Stand III kan niet meer worden ingesteld? (welke zijn de debieten? 90m³/h? 150? 300?) Orcon: Enkel software matig, lees in't fabriek

Unit lijkt mij niet meer Constant Flow. Hierbij wordt toch wel aan de essentie van BV voorbijgegaan?

Zomer-conditie werkt niet meer. AWW is dus terug een probleem. Gewoon de bypass uittrekken is de boodschap!

JB

Jeroen,
je zei ,,bedankt Ventiline,,, wat blijft er nog over van deze zogenaamde ,,balansventilatie,,?
Mon

,,Bedankt Orcon,, wil ik zeggen.
Mon

mij lijkt het alsof ze hun klanten als proefkonijn gebruiken om een prototype uit te testen...
god zij dank is er dit forum en doen mensen de moeite om hier hun verhaal te doen...

Correctie...

Constant Flow lijkt wel te werken... alleszins op de afzuig.

Jeroen

NB Mon, ik slaap terug, daarom bedankt.

Vaillant komt ook meespelen op de BV-markt met hun recoVAIR.
Zie http://www.vaillant.de/stepone/data/downloads/4d/44/00/System_recoVAIR.pdf
'k Weet nog niet of het hun eigen toestel of een gepikt is, en die aparte bypas lijkt me nog al klungelachtig. Alhoewel het zo wel lekker modulair is.

Wij gebruiken de mensen niet als proefkonijnen ? wat een absurte opmerking is me dat nu weer ... wij proberen gewoon de klant te helpen om hun persoonlijk apparaat, te herstellen en desnoods te Updaten waar nodign dat heet SERVICE ... al komt ze vaak laat hé. Trouwens het lezen van dit FORUM staat behoren niet tot mijn proriteiten,maar ik doe mijn best om de situatie in te schatten en ORCON aan te moedigen de zaken ernstig te nemen en op te lossen.

vr.gr.

JL

Moet ook eens aan de bv aanschaf beginnen, heb heek deze tread gelezen en hoe vergaat het de orcon eigenaars?
Welke gebruikers zijn tevreden van welk merk.

Ik moet helaas constateren dat de BV sinds enkele maanden terug meer lawaai maakt.

ZELFS met mijn 2 gigantische dempers (details zie hoger), is het gezoem goed hoorbaar in mijn leefruimte.

Dit ondanks de ombouw met verbeterde ventilatoren.

Orcon heeft probleem wél au serieux genomen, maar het is vreemd genoeg terug erger geworden.

Mvg

Jeroen Beeckx

kris

Aerosilent van Drexel und Weiss: zeer tevreden

Jeroen: wat zit er in de box op een van je leidingen( links in het midden op de foto)?

Mvg

Benny

beste,

ik heb de HRV-400 van Orcon, of eigenlijk een Brink-toestel. Ik moet zeggen dat ik niet kan klagen over het geluid.

mvg
ben

Dat zal wel een bierbak zijn!!!!!
Mon

Mon,

valt zeer goed mee, is vrij compact en niet veel groter dan de HRC.

ben

Mon,

valt zeer goed mee, is vrij compact en niet veel groter dan de HRC.

ben

En geen lawaai.
Mon

Heeft er iemand ervaring met vallox 90 of met een ander toestel die een goede bypas heeft en "geen geluid". Ik vind het heel moeilijk om de toestellen te vergelijken ze gebruiken allemaal andere normen om hun metingen uit te voeren.

Heeft er iemand ervaring met vallox 90 of met een ander toestel die een goede bypas heeft en "geen geluid". Ik vind het heel moeilijk om de toestellen te vergelijken ze gebruiken allemaal andere normen om hun metingen uit te voeren.

Alvast bedankt voor de reacties.

Verwacht een offerte van de storckair, maar nu hebben deze geen constant flow ventilatoren, dus klasseren onder niet goed genoeg of is dit een overdreven stelling.

Wat mag ik aan voordeel verwachten van een constant flow ventilator?

Constant flow betekent dat het debiet gelijk blijft, ook al moet de ventilator daarvoor tijdelijk wat sneller of trager draaien i.f.v. bijvoorbeeld winddruk op de aan- of afvoerbuis, het openen of sluiten vn ramen en deuren, etc.

Wout

Daar zie ik geen voordeel in.

Een systeem met een variabel debiet is veel voordeliger. Deze meet de luchtkwaliteit in huis en past daar zijn ventilatiebehoefte aan. Op het moment dat er gedouched gekookt of ander gebruik is waar extra ventilatie nodig is past deze unit daar zijn debiet op aan. Het rendement is bij een lagere flow ook beter voor de werking van je wisselaar en het verbruik van je ventilator.

Wat ik begrijp is dat een drukval bij een geopende deur of venster gecompenseert moet worden met het aftoeren van de ventilator. Wat is daar de meerwaarde van?

Het verbaast me waarom deze kortstondige verstoringen zo`n hoge prioriteit hebben boven waar de ventilator nou echt voor bedoeld is. (het binnenbrengen van schone lucht, het afvoeren van de vervuilde lucht en de energieterugwinning)

Na voortdurende kritieken op verschillende balansventilatiesystemen te hebben gelezen misschien een hoopgevend praktijkvoorbeeld.

Wij hebben een zeer recent Genvex Combinatietoestel warmtepomp met toepassing van grondbuis in onze tuin van ongeveer 45 meter en op 2 meter diepte.

Resultaat na bijna 1 jaar passiefhuis-bewoning:
1) Het totale energieverbruik (dus alles : sanitair, alle elektrische toestellen, verlichting, verwarming...) in onze woning bedraagt nu ongeveer 3800 Kwh. Dus reken zelf maar uit.
2) Met het systeem op zich hebben we geen problemen gehad.
3) Lucht komt nu bij ons binnen via de buis aan 16°C. Een maand geleden nog aan 18°C. Wanneer het vroor was het 12,8°C warm.
4) Juiste prestatiecijfers bij vriesweer durf ik niet geven.
Toen onze buurman zijn nieuwbouw nog open stond moesten we wat bijverwarmen. Ongeveer 2°C bijverwarmen. Maar gezien hij er nu woont en de luchtdichtheid in onze woning nog beter zou moeten zijn door extra aanpassingen verwacht ik dit jaar bij vriesweer betere cijfers.

Moest je nog iets willen weten, just ask...

Gert

Benny,

Ik heb de filters uit het toestel uitgegooid (duur én slechte kwaliteit) en 2 fiters bijgeplaatst. 1 G4 (op de foto) voor de afzuig en 1 F7 op de aanvoer van buitenlucht.

chathanky,

Zonder CF geen "balans"-ventilatie!

Alle filters worden stillekesaan vuil waardoor het debiet vermindert. Indien de westen-wind bij ons op de uitblaas staat moet het toestel flink sneller gaan draaien.

Ook kan je huis in onderdruk komen te staan bij onbalans, denk maar aan het binnentrekken van CO uit een kachel...

Mvg

Jeroen

Aan allen ....

Ik lees zeer vaak de vragen over, wat is een goeie ventilatie Unit ? etc... ik ben echter van mening dat een goed ontwerp van een volledige installatie, niet enkel afhangt van de keuze van de Unit alleen. Orcon, Storck en brink en vele andere zijn op zich goeie apparaten, maar dat is van ondergeschikt belang, want de Unit is slechts wat betreft een goed systeem een onderdeel van een geheel. Ik doe op zeer regelmatige basis controles op werven, waar men klaagt over geluid ! echter is het zo dat in 95% van de gevallen waar men in de eerste plaats denkt dat het de Unit is! de installatie de oorzaak is. De meeste installaties die wij hebben gezien zien er verschrikkelijk uit! Ik sta verstomd, om te zien op welke on-nouwkeurige en slordige manier de installatie's gebeuren heden ten dagen???
Als wij op deze manier de woonhuizen gaan ventileren, kan ik begrijpen dat sommigen een afkeer krijgen van systeem D, net zoals onze noorderburen... bende amateurs ?!? Verkopen is één ding, de klant het zelf laten installeren zonder een werfbegeleiding, inregeling is niet aanvaardbaar... er zijn nu nog tientalle klanten die klagen over geluid, waar er zelfs geen inregeling is gebeurd. Ik doe hierbij een oproep aan alle lezers op dit forum ! kies je Unit met zorg en naargelang je budget, maar laat je begeleiden op de werf, door een daarvoor geschikte vakman.

Hier zijn enkele installateurs met ervaring:

SSR ( Ventilatietechnieken ) Limburg/Antwerpen
Tel: 0496/808837
Ventimaxs ( Vl.brabant )
Tel: 0495544508
Wim Borgmans ( Borgmans ventilatie ).
Tel: 0474/466104

Gratis offerte met advies:
Tel: 089/504002

Zo, nu kan niemand meer zeggen ik vind geen geschikte installateurs... dit zijn de toppers in vlaanderen.

Veel succes, met jullie project

Johan L.

De bedoeling is niet om reclame te maken... want dat heeft den Hans niet graag ! maar wij wensen systeem D te promoten door te kunnen zeggen er zijn vlaanderen in tegenstelling tot onze noorderburen... goeie systemen in werking.

Jeroen:

"Zonder CF geen "balans"-ventilatie!

Alle filters worden stillekesaan vuil waardoor het debiet vermindert. Indien de westen-wind bij ons op de uitblaas staat moet het toestel flink sneller gaan draaien.

Ook kan je huis in onderdruk komen te staan bij onbalans, denk maar aan het binnentrekken van CO uit een kachel..."

Voorbeeld 1: constant debiet (flow)
Voorbeeld 2: variabel debiet (flow)

2 verschillende verstoringen die door de ventilator anders wordt op gevangen.

Dergelijke systemen meten de kanaal druk om de genoemde verstoringen te onderdrukken waardoor de flow in het kanaal cq. uitblaasrooster variabel is.
Je spreekt dan over een variabel flow systeem.

l

test
sorry

Hey aan allen,

Ik heb dit topic met volle aandacht gelezen. Ik zie dat de laatste reply's toch enkele maanden geleden is.

Even mijn situatie: moet gaan kiezen welke BV wss met AWW.

Hoe is het nu met de gebruikers van ORCON?

Bye
Roberto

Roberto,

bekijk zeker ook de Drexel & Weiss Aerosilent eens, ik ben er na één jaar ervaring tevreden van, nog geen storingen gehad (ik heb ook een AWW).

Wout

Hey wout,

We komen ons in ieder topic tegen

Mag ik ook vragen wat dit gekost heeft? Sorry voor zo direct te zijn maar ik zou graag mijn budget zo goed mogelijk willen bepalen.

Als je niet wil alle begrip voor.

Thx
Roberto

Roberto,

ik denk dat je best contact opneemt met de invoerder voor België, want mijn prijzen zijn alweer twee à drie jaar oud. Zie voor contactgegevens op de website van de fabrikant :

http://www.drexel-weiss.at/?p=f3is97j-f0is1l162j-f1is93l167j-f5is3j-l167

Wout

Probeer de ventro eens ... ?
www.ventiline.be

hallo, heeft er iemand ervaring met een ventro toestel. lijkt me interessanter dan een orcon vanwege de 100% bypass

Na vraag bij installateur of fijnstoffiltering bij een ventrotoestel mogelijk is werd
gezegd hiervoor een extra filterbox met f7 filter te plaatsen voor de groffilter,
andersom leek mij logischer omwille van de mindere belasting van de duurdere
fijnfilter. Dit blijkt bij ventro niet te kunnen, voor de rest lijkt dit toestel wat
prestatiesmecpatmecpatpatmec betreft wel ok, heb echter geen
praktijkervaring.

Na vraag bij installateur of fijnstoffiltering bij een ventrotoestel mogelijk is werd
gezegd hiervoor een extra filterbox met f7 filter te plaatsen voor de groffilter,
andersom leek mij logischer omwille van de mindere belasting van de duurdere
fijnfilter. Dit blijkt bij ventro niet te kunnen, voor de rest lijkt dit toestel wat
prestaties betreft wel ok, heb echter geen
praktijkervaring.

Hetgeen niet zoveel over gesproken wordt is de vochtheidsgraad in de lucht.
Bij sommige systemen wordt het vocht ook onttrokken uit de afgevoerde lucht. Aangezien mijn vrouw hier gevoelig voor is interesseert bij dit gedeelte.
Het enige wat ik tot hier toe weet is dat er een warmtewiel zou zijn die dit voorziet.

Mijn vraag is dan ook, als er nog andere van deze systemen bestaan of in welke mate de hiergenoemde systemen er rekening mee houden?

mvg,
roberto

@ Roberto

Te droge lucht is een probleem dat mij ook zorgen baart ivm BV.
Er bestaan inderdaad toestellen die niet met een kruis- of tegenstroom WW
maar met een warmtewiel werken, waarmee je dus ook vocht kan recupereren
uit de afgevoerde lucht (tot zo'n 70% meestal).
Ik heb er een aantal gevonden :

Hoval Homevent
Paul Santos F 250 DC
Systemair VR 250, 400 of 700 (verschillende uitvoeringen)
UltimateAir Recoupaerator 200 DX

De eerste 2 zijn behoorlijk duur (Zwitserse en Duitse Kwaliteit, weet je wel...)
en bovendien voor iet of wat huis in België waarschijnlijk te klein
gedimensioneerd (ca. 250 m3/h)om aan de verluchtingsnormen te voldoen
(ligt niet aan de toestellen, maar eerder aan de Belgische normen, as usual...)
Systemair heeft dit probleem niet met zijn verschillende uitvoeringen en de
Recoupaerator gaat niet tot 200 m3/h zoals zijn naam zou doen vermoeden,
maar tot 210 cfm (cubic feet/minute) wat neerkomt op zo'n 370 m3/h bij 200
Pa drukverlies, dus ook zeker genoeg voor een eensgezinswoning.

Voor de juiste specificaties moet je meer eens googelen.

Een aantal voordelen hebben ze - bovenop de betere regeling van de
luchtvochtigheid - alvast gemeen : geen condensafvoer nodig, en ook geen
extra beveiliging tegen vastvriezen van de warmtewisselaar (tenzij je in een
streek woont waar het vaak kouder wordt dan -20º C...)

Nog een voordeel vergeten : ze hebben allemaal een zomerbypass, gewoon
door het warmtewiel stil te zetten is er geen uitwisseling van warmte meer.

Ik stel mij nog wel vragen bij de eventuele overdracht van geuren tussen
afvoer- en aanvoerlucht. Heeft iemand hier misschien ervaring mee ?

(wij zouden de luchtdichtheid van onze niewbouw HSB LEW niet willen
verpesten met een dampkap met buitenafvoer, maar als recirculatie +
warmtewiel er voor zorgt dat de slaapkamers naar frieten of gebakken vis
ruiken, krijg ik ambras met mijn madam...)

Roover,

bedankt voor je bijdrage, de systemair was ik inderdaad ook al op uitgekomen enkel staat in de technische fiche geen vermelding van geluidsproduktie. En zoals Hans al aanhaalde als er niets bij staat ...

De Ventro zou instelbaar zijn gelijk een thermostaat dus vb tussen 8u en 17u stand 1 anders stand 2.
Zou de systemair dit ook kunnen?

Wat is nu eigenlijk beter tussen kruis en tegenstroom?

Patrick:

Het fijnfilter hoort achter het groffilter geplaatst te worden zoals je zelf al aangaf.
Anderom heeft het groffilter nauwelijks nog effect en kun je dan beter het groffilter er uit laten. Ook omdat de extra weerstand van het filter invloed heeft op de hoeveelheid lucht die er overblijft.

Na het monteren van het fijnfilter hoor je opnieuw de inblaasroosters in te regelen om het systeem weer in ballans te krijgen.

@ Roberto

Op de technische fiches van de Systemair toestellen staan wel degelijk dB-
waarden (tot 70 dB op de inblaas voor de VR 400...) als je ze tenminste
opvraagt in het Duits.

Dat is trouwens wel vaker het geval : als je echt iets wil te weten komen over
balansventilatie (maar ook zonnepanelen, pelletbranders, 3-voudig glas, etc.)
kan je beter je Duits effe opfrissen...