Perinsul

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi Allemaal..

Heb "in principe" perinsul voorzien. Maar het blijft een hele meerkost.
Architect geeft geen garantie meer voor Cellen-beton, omdat er blijkbaar enkele gevallen van schade zouden zijn geweest.

Soit.. nu ben ik dus aan't tellen geraakt en kom ik met de vloeropbouw op een k-waarde van 1.64 voor de overgang van buiten naar binnen.
Is dit genoeg om condens tegen te gaan? staat de bouw dan nog steeds op "koude" voeten? (raam heeft een waarde van 1.4 bv)
Sta-kelder eronder wordt als leef-kelder gebruikt.

Figuur is als alg. situatie-schets (verhouding en details kloppen niet)

Greetz

Reacties

Davy,

Ik zit in een gelijkaardige situatie. Onze architect had onze woning ook voorzien zonder thermische onderbreking aan de voet van de muren. (Ter info: Huis is onderkelderd)

Ik heb nu gevraagd aan de architect en de aannemer om prijs te maken om deze koudebruggen weg te werken m.b.v. Perinsul voor de buitenste binnenmuren en Ytong voor de gewone binnenmuren. Ik weet nog niet wat de meerkost gaat zijn. Ik weet ook niet wat het "verlies" is indien we die voorziening niet treffen.

Mij werd (door een andere architect) alvast wel aangeraden om deze koudebruggen weg te werken als je voor uw woning een K-waarde wenst te bereiken tussen 30 à 40. Heb je de woning algemeen minder goed geïsoleerd, dan ga je naar slechtere K-waardes en gaan die specifieke koudebruggen onder aan de muur in verhouding minder doorwegen of problematisch zijn.

Hoi..

Denk dat ik toch perinsul ga voorzien. Is wel een meerkost, maar normaal zou ik (zonder die koudebrug) rond de K22 uitkomen. Wel een meerkost..

Vraag betreffende de Druksterkte.

Zijn er verschillende uitvoeringen? (de een al wat "sterker" is als de andere?)

Greetz
Davy

Over de druksterkte van perinsul heb ik het gevoel dat dat wel oké zit. Ik dacht eens gelezen te hebben dat 5 cm dikte al ruim voldoende is om de koudebrug weg te werken én om een huis te plaatsen met verdieping.

Tenzij je een appartementsblok plaatst met enkele verdiepingen denk ik niet dat er problemen te verwachten zijn.

De druksterkte van Ytong is heel wat minder, maar ook daarmee worden volledige huizen gezet met verdiep dus ik maak me daar niet echt zorgen over.

Waar ik me wel veel vragen bij stel is of de verschillende uitzettingscoëfficienten van de materialen niet gaat leiden tot zichtbare (?) barsten en scheuren.

Het draagvermogen van Foamglass Perinsul is 16 kg/cm2. Lambda van 0,050.

Cellenbeton heeft afhankelijk van de densiteit een draagvermogen van 2 tot 5 N/mm2, dus 20 tot 50 kg/cm2. Lambda van 0,10 tot 0,17.

Maw de minst sterke cellenbeton (maar nog 4 kg/cm2 sterker dan Perinsul) heeft een lambda die 2x slechter is dan Perinsul.

Maar als het draagvermogen de kritische factor is, is cellenbeton het enige alternatief.

Hierbij aansluitend nog: het minder isolerend vermogen van de cellenbeton is eigenlijk niet zo kritisch.

Deze "isolatie" dient immers om de VERTIKAAL opstijgende koude tegen te houden. Daar waar de Perinsul slechts 5cm dik is, is de Cellenbeton minimaal 3x zo dik (15cm) en krijg je dus eigenlijk een 1,5 zo goed isolerende strook.

Lennie,

je redenering ivm de diktes klopt niet. De koude (of warmte) zal niet mooi de Ytong volgen, maar direct contact maken met de lucht. Op vlak van isolatie is een strook Perinsul zéker beter. Nog een voordeel van Perinsul is dat het geen water opneemt, Ytong wel. En water opnemen staat uiteraard haaks op isoleren.

Maar eigenlijk hangt het ook wat af van je vloeropbouw. Ik denk namelijk dat als je 6cm isolerende uitvulling + 10cm EPS in je vloer hebt, je beter af bent met Ytong. Dit omdat de Ytong dan bijna volledig in je vloer zit, en dus wél z'n volledige dikte isolerend werkt. En aangezien Ytong nog steeds goedkoper is dan Perinsul...

groeten,
Nicolas

Wat betreft die vochtopname van ytong, mag je de zijde die in de spouw zit cementeren en hierop "blackvernis" aanbrengen tegen vochtinsijpeling, zoals dit gebeurt met de betonblokken van de kruipkelder, of is dit niet aangewezen.

Men heeft dan immers geen "dampopen" constructie meer. En als er dan al vocht onder de waterkering terechtkomt, dan kan dit toch naar binnenuit verdampen, anders heeft dit geen uitweg meer en zijn de gevolgen nog dramatischer denk ik.

Ter info :

Onze Ytong is 25cm hoog en onmiddellijk hierop zit de waterkering van de spouwmuur. De vloeropbouw is 22cm dus deze waterkering komt mooi achter de plint, zoals het hoort.

Hier (en op nog andere plaatsen op het forum) wordt er gezegd dat cellenbeton (bvb. Ytong) vocht opzuigt en dat dit daarom te mijden is als isolerende blok aan de voet van de muur. Beter zou zijn om cellenglas (bvb. Perinsul) te gebruiken hiervoor, maar dit is ook aanzienlijk duurder.

In bijlage wat informatie die ik heb gehaald van de site van Ytong.

Ik weet niet hoe het zit met de capilariteit van de gewone rode snelbouwsteen (bvb. Porotherm), maar is dit nu echt problematisch?

Ze bouwen toch volledige huizen met Ytong ... Ik kan mij moeilijk inbeelden dat de capilariteit van de steen een probleem kan vormen, of zie ik dit verkeerd?

Ondertussen zit al bijna al de perinsul onder de muren. Nu nog alleen bij latteien enzo voorzien.

Y-tong zou geen garantie meer geven wanneer deze als onderste laag zou worden gebruikt, volgens m'n architect.

Nicolas,

>je redenering ivm de diktes klopt niet. De koude (of
>warmte) zal niet mooi de Ytong volgen, maar direct contact
>maken met de lucht. Op vlak van isolatie is een strook
>Perinsul zéker beter. Nog een voordeel van Perinsul is dat
>het geen water opneemt, Ytong wel. En water opnemen staat
>uiteraard haaks op isoleren.

Hoezo niet? Bij het detail dat ik in gedachte heb komt er aan die cellenbeton helemaal geen lucht: cellenbetonblok 15cm hoog op de betonplaat. Je vloeropbouw binnen is al snel 15cm dus daar is er al geen contact met de lucht. En aan de buitenzijde trek je de isolatie toch ook voor de cellenbetonblok door? Wat betreft vochtbestendigheid: een eenvoudige slab bitumen kan wonderen doen.

Ik was ook van plan om perinsul te gebruiken.

Tot ik vandaag van de ingenieur vernam dat er op sommige plaatsen een belasting van 0,65 N/mm2 optreedt.

Is het verstandig om sommige muren met perinsul te voorzien en andere niet ?
Ik denk maar aan volgende problemen:
- verschillende isolatiewaarde waardoor optreden van condens
- verschillende zetting waardoor optreden van scheuren

Zijn er alternatieven die deze belasting wel aankunnen ?

Peter, ik zie je probleem niet... Perinsul draagt 1,6 N/mm2. Daar zit jij ruim onder toch?

De eerste laag van mijn muren is ytong van 25cm hoog (wel enkel gelijkvloers). De vloeropbouw wordt 19 cm hoog dus dus de ytong steekt nog 6cm uit achter de plint.

Had ik het geweten, ik had nog een 3tal cm diepergegraven, maar ja.

Volgens wat ik gevonden heb op http://www.foamglas.be/ned/popup/last_32p.htm
bedraagt de druksterkte 0,45 N/mm2

Heb vorige week een offerte gekregen voor Perinsul. Ik vraag mij of of ze die blokken van glas of van goud ?! ... Prijzen zijn verschrikkelijk!

Heb prijs gevraagd voor blokken van 5cm dik, 14cm breed en 45cm lang. Ze vragen om die met een volledige pak ineens te kopen (35 blokken/pak). Die Perinsul kost u al snel 15,75 EUR per lopende meter, exclusief BTW !

Ik ga nu even ruw schatten, maar voor onze (alleenstaande) woning kom ik al snel aan een bedrag tussen de 1000 à 1500 EUR, als ik alleen nog maar de buitenste binnenmuren wil voorzien van Perinsul. Als ik echt alle binnenmuren wil voorzien, reken dan maar snel op het dubbele.

Kunnen we hier nog wel spreken van een terugverdientijd?!

David,

Wij betaalden voor dezelfde afmetingen 750EX btw, voor het ganse huis incl. binnenmuren... (open bebouwing)

JB

Jeroen,

Je moet mij anders (desnoods via mail) maar eens weten te zeggen waar jij dat materiaal hebt aangekocht. Ik heb van Foamglas een lijst ontvangen met de verkooppunten en heb er twee van opgebeld. De prijs was telkens dezelfde.

Ik weet natuurlijk niet hoeveel meter jij hebt nodig gehad in uw woning, maar 750 EUR ... dan heb je ofwel een zeer kleine woning, of het produkt goedkoop kunnen aanschaffen.

David.

David,

Zal info doormailen...

Heb effe lastenboek erbij genomen: 52EUR/m² geplaatst ex. btw.

JB

Ik ben even gaan zien bij de druksterkte van foamglas en deze bedraagt 4,5kg/cm².

Als je EPS 150 in beschouwing neemt is de lange duur druksterkte (max. 2% vervorming) eveneens 4,5kg/cm².

Nu vraag ik me af wat foamglas nu zo uniek maakt? Zou je geen eps kunnen gebruiken? Dit wordt toch ook gebruikt voor onder bvb keldervloerplaten?

Mvg
Leo

omdat je niet kan metsen op je isomoplaten

Jimmy,

De platen worden vertikaal gekleefd op gevels, en naderhand afgewerkt met pleister.

Daarom vraag ik me af waarom je er geen steen zou kunnen opzetten? Of denk je dat het aan elkaar moet kleven?

Bij een HSB zou je de eps blokken gewoon kunnen klemmen onder de horizontale regels die toch worden bevestigd met draadstangen.

Grtz
Leo

Peter, Leo,

Volgens mij klopt er iets niet op de site van Foamglass.Op de ene plaats schrijven ze idd 0.45 N/mm2, op de andere 16 kg/cm2.

Ik kan ook niet meer volgen wat er nu wèl correct is.

Je zou er een gewapende betonnen balk kunnen opgieten, een soort van ringbalk, en daarop beginnen te metsen.

vt gr

Pluto

De maximale druksterkte bedraagt 1.6 N/mm², maar dit is dus de ultieme LIMIET. In de bouw wordt er steeds met een veiligheidscoëfficiënt gewerkt, dat is nodig omdat door allerlei factoren zoals fouten bij de uitvoering of latere verbouwingen het kan voorkomen dat de belasting die optreedt toch groter is dan momenteel verwacht.

De maximale toegelaten belasting, inclusief veiligheidsmarge, bedraagt 0.45 N/mm².

Geert,

Uiteraard werkt men in de bouw met veiligheidsfactoren. Maar de vermelding "Drukweerstand zonder indrukking (kg/cm²)" bij de waarde van 16 is dan wèl op z'n minst dubbelzinnig!

Als je het zo bekijkt is Foamglass helemaal niet hèt wondermiddel waar men hier op het forum altijd zo vol lof over praat en is cellenbeton, indien correct geplaatst, zeker een evenwaardige oplossing. Zeker als het draagvermogen de bepalende factor is. (en met slechts 4,5 kg/cm2 is het dat zeker).

Ik ben mijn huis aan't bouwen met volle lijmblokken van silikaatsteen. Alle muren onderbroken met perinsul (dikte 11.5cm - breedte = 17.5cm).
Mijn archtect is er gerust in dat ik geen probleem zal hebben met perinsul ondanks het gewicht van de silikaatsteen.

nog even dit: De perinsul die ik gebruikt heb heeft een druksterkte zonder indrukking van 3,5N/m² en een druksterkte van 0,6N/m² (deze is waaraan men zich in de praktijk moet houden om alles veilig te houden en zeker nooit onvoorziene problemen te hebben)
Deze waarden zijn toch heel wat beter dan deze die hier meestal verkocht wordt.
Alle veiligheden in acht genomen kan mijn perinsul 60 ton/m² dragen. Zelfs silikaatsteen weegt niet zoveel.
Ik denk dat in mijn situatie het gebruik van ytong af te raden was. Ook mijn architect was er niet voor te vinden wegens bedenkelijke sterkte om langdurig veel gewicht te dragen.

Bruno

Ik heb de doos van onze Perinsul hier naast mij staan, met vermelding :

"Foamsglass F has a allowable vertical load bearing capacity of up to 600kN/m², thus under design loads Foamglass Perinsul will not deform."

http://users.pandora.be/dewachter/Bouw/slides/97.html

Wout

Ondertussen is er beslist om een thermische onderbreking te voorzien onder de muren. We gaan dit verwezenlijken m.b.v. Ytong in plaats van Perinsul, wegens té kostelijk.Voor de volledigheid van deze vraagstaart post ik hier de muuropbouw zoals deze uiteindelijk zal voorzien worden in onze woning.

Kijk eens op de zwitserse website van Ytong (www.xella.ch) en zoek naar "Thermofuss":
* lambda=0.16 W/mK ; komt overeen met sterkteklasse Cn/06
* grotere druksterkte: 6.48 N/mm² (maar 1.21 N/mm² voor excentrische krachten!?) ; komt overeen met sterkteklasse Ytong C6/08
* hydrofoob
* nog iets duurder dan Perinsul

Indien ik het goed begrepen heb is er dus geen probleem met de vertikale krachten op de Ytong (Thermofuss of klassieke Ytong) of Perinsul, maar zijn deze materialen heel wat zwakker indien er excentrische krachten optreden. Ik veronderstel dat dit het geval is door bvb winddruk, door de vloerplaat van het verdiep of de dakconstructie die op de binnenmuren rusten, ...

Dit is echter niet bepaald mijn winkel.
Hallo architecten en bouwkundigen op het forum: wie van jullie kan hier wat duidelijkheid over scheppen?

Bruno D

Mini koude-brugoplossing voor de bouwers in silikaatsteen (hopelijk val ik daar binnenkort ook onder):

http://www.calduran.nl/cms/data/images/4/productblad%20ISO-kim.pdf

lambda is 0.33,
hoogte steen 2*12.5 cm

dus R= .25/0.33 = 0.75

tov Ytong : .25/.15 = 1.66

Waarom is Calderan enkel geschikt voor onder silicaatsteen ?

Onder Ytong zeker niet nodig...

Voor de gewone snelbouw ook, maar misschien niet voor de isolerende snelbouwstenen.

Er komen blijkbaar nieuwe blokken uit bij Xella in 2007. Zie hun website.