verwarming ook met ondersteuning van zonneenergie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Help, ik weet het niet meer. Na 25 jaar trouwe dienst is de installatie voor verwarming en sanitair water aan vervanging toe. Sanitair water wordt in ieder geval m.b.v. zonnecollectoren, maar het probleem zit hem in de verwarming. Ons huis is goed geisoleerd en we verwarmen m.b.v. convectoren en radiatoren, met in het tussenseizoen en watertemperatuur van rond de 50 a 60 graden en in de winter rond de 70 graden. De ene installateur beweert dat verwarmingondersteuning via zonneenergie perfect mogelijk en rendabel is, de tweede beweert dat de meerprijs van de investering te hoog ligt t.o.v. de oliebesparing. Heeft iemand ervaring met verwarming m.b.v. zonnenenergie en radiatoren dan help bij a.u.b. bij het oplossen van dit probleem Thanx Herman

Reacties

Beste,

Met een aanvoertemperatuur van 70°C heb je een retour van pakweg 50°C is dus nog veel te warm om er iets te kunnen uithalen met de zon.
Als je nu putteke winter met een aanvoer van 50°C zou kunnen toekomen is er al meer te doen.

Maar dan nog, verwacht er geen mirakels van.

Verwarmingsondersteuning door de zon = Zeer Lage Temperatuur Verwarming (aanvoer max. 30/35 °C)

Mvg
Leo

Beide hebben gelijk

Het is zeer goed mogelijk (technisch) echter niet rendabel (economisch)

Ook met aanvoertemperaturen van 35 graden is het economisch niet snel rendabel, je geld beter in isolatie of balansventilatie steken (superisolerend glas?)

Mvg Arnold

hangt ook van de orientatie van je huis af!!

onze woning heeft heel veel glas in het zuiden en in putje winter (-8 buiten) zetten wij de verwarming bijna af omdat dan de zon heel fel binnenschijnt (want bij -8 schijnt de zon). de restverwarming zou dus met lage temperatuur uit de zonneboiler kunnen komen, maar... dan nemen we dat natuurlijk wel af van het deeltje dat we anders voor douche en bad zouden kunnen gebruiken.

als je echter weinig of geen verwarming krijgt van de zuidzon in de winter, dan moet je toch op hoge temperatuur gaan verwarmen, waardoor de zon niet veel zal kunnen bijdragen (in de winter kan je de boiler niet continu op 50° houden met de zon alleen, zeker niet als je er continu warmte voor je verwarming zou uittrekken).

alle beetjes helpen, maar of radiatoren bijverwarmen met de zon snel economisch zal worden terugverdient weet ik niet.

groeten,
christophe

PS: wat bedoel je met goed geisoleerd? 10cm vloerisolatie + 15cm muurisolatie + 20cm dakisolatie + 0.6 beglazing? dat is toch een richtlijn om goed met zeer lage temperatuur te kunnen verwarmen.