nachtverlaging

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forumgasten,

Ik weet er is al wat verteld over nachtverlaging op dit interessante forum. Maar toch blijven er nog een aantal vragen onbeantwoord of is er meningsverschil. Graag wil ik dan ook weten wat het beste is voor een gemiddelde Vlaamse woning. Ik denk dat zo een woning slecht geïsoleerd is, bestaat uit snelbouwbaksteen. De vraag is dan de volgende:
- is nachtverlaging altijd energiebesparend?
- heeft er iemand ook cijfers over de hoeveelheid er kan uitgespaard worden?
Dan de fijnste vraag:
- mag je nachtverlaging onder 15°C laten komen? Volgens de vrienden van Elektrabel niet. Volgens mij wel, immers in mijn slaapkamer is het veelal onder de 15°C s'winters en het heeft er nog niet geregend (vermeend condensatieprobleem)
Voilà, 3 simpele vragen waar ik zeer graag genuanceerde (afh type ketel, type verwarmingstoestel: convectoren, radiotoren, type regeling) en onderbouwde antwoorden wil. Ik verwacht niets anders van jullie.

Dominique

Reacties

nachtverlaging is enkel goed indien woning slecht geïsoleerd en de kostprijs van de brandstof duurder is om 's nachts op temp te houden <-> 's morgens opwarmen.

Bij sterk geïsoleerde woningen is GEEN nachtverlaging zuiniger, het exacte omslagpunt ken ik natuurlijk niet, is ook moeilijk, je zou al verschillende gebouwen meoten vergelijken en dat is onbegonnen werk.

Stefan

ik geloof niet dat geen nachtverlaging zuiniger wordt bij goed geisoleerde woningen, echter moet de verwarming om op te warmen groter uitgerust worden (of hogere aanvoertemperaturen) en daar zit dan het nadeel.

Een zeeer grove richtlijn: per graad lager gemiddeld kun je ca 10% op je energierekening besparen (zeeer globaal), als je dus s nachts van 20 naar 15 laat afkoelen is het s nachts laten we zeggen over 1/3 van het etmaal gemiddeld 3 graden koeler, is over het etmaal heen gemeten 1 graad, dus ca 10%

Mvg Arnold

Arnold,

>ik geloof niet dat geen nachtverlaging zuiniger wordt bij
>goed geisoleerde woningen, echter moet de verwarming om op te
>warmen groter uitgerust worden (of hogere
>aanvoertemperaturen) en daar zit dan het nadeel.

Ik geloof het wel. Nachtverlaging bij LEW's is niet nuttig

Nachtverlaging is toch de binnentemp zodanig verlagen dat je zuiniger kunt stoken? Dus ipv 20 graden wil je s'nachts 16 graden? Het doel is toch de 7% besparing per graad dat je je binnenhuis temp laat zakken?

Bij een niet (slecht) geisoleerd huis is de binnentemp in de loop van de nacht (bv na 4 uur) zover gedaalt dat je aan die 16 graden geraakt en de verwarming gaat het huis op die temp houden. Je stookt dus zuinig. s'Ochtens moet je harder stoken om terug op 20 graden te komen, maar dat doet de nachtwinst niet teniet.

Bij een LEW zal de temp maar bv 2 graden zakken voordat het weer ochtend is. Je haalt de zuinige stooktemp niet! Maw, het enige dat je bereikt is dat je s'ochtens harder moet stoken op je LEW terug op 20 graden te krijgen.

Daarom is nachtverlaging niet nuttig voor LEW's.

Wim Van Goethem

"Bij een LEW zal de temp maar bv 2 graden zakken voordat het weer ochtend is. Je haalt de zuinige stooktemp niet! Maw, het enige dat je bereikt is dat je s'ochtens harder moet stoken op je LEW terug op 20 graden te krijgen.

Daarom is nachtverlaging niet nuttig voor LEW's."

Bij een goed geisoleerde woning, waar je maar 2° verliest bij een buitentemperatuur van -5°, heb je een gemiddelde daling van 1° voor de ganse nacht. De verliest dus gemiddeld warmte alsof je 19° stookt ipv 20°. De minder verliezen zijn dus 1-24/25 = 4% , indien lineair. 's Morgens moet je die warmte terug toevoegen. Dit kost minder dan de ganse zaak op temperatuur houden, omdat er 4% minder verliezen zijn geweest. Er is nog weinig geschreven hier over slechte rendementen van ketels die even moeten continu presteren. Winst dus een kleine 4%.

Bij een matig geisoleerde woning daalt de temperatuur tot 15°. Gemiddeld dus 2.5°, of een minder verlies aan warmte van 10% tov het geval waar alles op temperatuur blijft.

Bij een zeer slecht geisoleerde woning, en grote koude buiten, daalt de temperatuur zeer snel. Laat zeggen dat we 6 uur aan de ingestelde benedengrens van 15° zitten, of een gemiddelde daling van bijna 5°, of bijna 20% minder verliezen.

Bij een woning van de jaren tachtig (zoals in mijn geval) bereik je bijna nooit die benedentemperatuur. Er wordt dus 's nachts helemaal NIET gestookt.

Belangrijk hierbij is dat de WAR zo wordt ingesteld, dat die volledig uit gaat tot de minimum temperatuur is bereikt. Anders zit men in de vroege nacht te verstoken, wat men later in de nacht zal verliezen. De WAR zorgt er ook voor dat juist op tijd met de opwarming wordt begonnen zonder overshoot.

Indien vloerverwarming wordt gebruikt , dan zal de temperatuursdaling minimaal zijn. De WAR zal ook vroeger met de opwarming beginnen, waardoor de dal-periode korter wordt, en de daling dus nog minder is.

Dit is geen pleidooi tegen isolatie. De geisoleerde woning kan niet besparen op verliezen die er niet zijn , of die te sterk in de tijd gespreid zijn. . Dit is wel een pleidooi voor nachtverlaging, en vooral voor een goede regeling van de WAR.

Elk voor zich om uit te maken of die nachtverlaging nuttig is. 10% besparen op iets, is wat anders dan 4% besparen op een kwart van datzelfde iets. (10 keer kleiner )

Bernard

Stefan,

"Bij sterk geïsoleerde woningen is GEEN nachtverlaging zuiniger"

Dat is een nieuwe natuurwet dan, komt er op neer dat 's nachts te verwarmen tot 21° zuiniger is dan te verwarmen tot 16 °. Zelfs als de temperatuur 's nachts slechts daalt met 1/10 van een graad (van 21° naar 20,9°) is het nog zuiniger want het warmteverlies van een huis bij 20,9° is kleiner dan bij 21°.

vr gr

Pluto

Ben het gedeeltelijk met Bernard eens, maar dit is niet zo evident met condenserende ketels en een normale verdeling met radiatoren.
Indien overdag, bij grote koude bvb met een regime van 60/50° moet gestookt worden, zal de ketel minder kondenseren, en bijgevolg aan een kleiner rendement functioneren. Bij nachtverlaging wordt dit effect nog versterkt doordat de ketel s'ochtends nog enkele graden hoger moet stoken om het huis terug op temperatuur te brengen. Daarom dat ik, voor de geschetste situatie, zou voorstellen om wel nachtverlaging toe te passen, maar op dergelijke manier dat de ketel aan bvb 35 à 40 graden functioneert. De ketel heeft dan zeker 5 % beter rendement en dat compenseert dan meer dan de extra winst door de temperatuur ongeremd te laten zakken.
Kijk maar naar het verloop van het rendement volgens grafiekje op p 11 van de presentatie in bijlage.

Joris,

dank voor de informatie, en proficiat aan "Joris Mampaey" voor de presentatie. Klasse !

Nachtverlaging zoals ik die nu toepas, gebruikt inderdaad een iets hogere temperatuur van het water, enkel als het buiten vriest en totdat de binnentemperatuur 18° heeft bereikt. Dit kan worden afgezet in de WAR. De redenering erachter is om de lage temperatuur echt zo lang mogelijk aan te houden. (Atmosferische ketel)

Voor een condensketel zet men die versnelde opwarming dus inderdaad beter af, want verhoogde watertemperatuur is zeker uit den boze (retourwater temperatuur !)

Wat betreft de presentatie: even wat schrik over de melding vollast/deellast. Het gaat hier opnieuw enkel over de watertemperatuur! Vollast in de betekenis van continu gebruik versus pendelen is wat met de nachtverlaging wordt nagestreefd. Men probeert namelijk alle nodige verwarming van de nacht naar het einde van de nacht te concentreren. Een verhoging van de retourwater temperatuur is hierbij negatief.

Bernard

PS: mijn droommachine http://www.sunpower.com/heatpump.html laat altijd condensatie toe, als men de rookgassen gebruikt aan de koude kant van de WP. Wat een rendement ! (Misschien moeten we er nog de 80kcal per kilo H2O door rookgasbevriezing recuperen)

1. citaat elektrabel: "Tijdens de nacht mag de temperatuur in huis naar omlaag, maar als u een basistemperatuur van ongeveer 16°C aanhoudt, hebt u 's morgens minder energie nodig om de woning weer helemaal warm te krijgen." Als je kijkt naar het aantal graden die je moet opwarmen, zal de laatste graad dat de temperatuur zakt je nog het meeste energiewinst opleveren. Immers als de temperatuur zakt van 14° naar 13° zal dat veel langer duren dan van 19° naar 18°. Als je bij 13° dan weer moet opwarmen zal dat bijvoorbeeld 6° zijn s'ochtends, terwijl je bij een nachtverlaging tot 16°C aan 7-9°C zal zitten. Wat condensatie betreft bij 13°C: die zal er wel zijn, maar overdag zal door de opwarming van de woning deze condensatie kunnen verdampen, dus dat telt niet zo bij verwarmde ruimtes, denk ik. volgens mij mag je gerust verlagen tot 12°C en lager al zal dat bij niet alle woningen bereikt worden.

2. Goe, ik snap uit hetgeen er bovenaan staat dat het in praktisch alle gevallen beter is om nachtverlaging toe te passen. Er is wel een belangrijke voorwaard:
- de verwarmingsketel moet op lage temperatuur het huis weer warm krijgen. (ook niet condenserend)

*Voor oude ketels is dat niet echt een probleem want die hebben een constante keteltemperatuur. Dus die zullen altijd sparen.
* Maar gebeurt dat ook sowieso bij een modulerende ketel waarbij je de stooklijn kan instellen? Of bij een zelfgestuurde ketel zoals Atag? Want het principe is dat je zo traag mogelijk moet opwarmen, werken alle regelingen zo? Of kiezen de regelingen voor snelle opwarming?

3. Wat het vermogen van de ketel betreft. Worden ketels effectief berekend op het constant houden van de temperatuur s'nachts. Kan je het vermogen verminderen van een installatie omdat die s'nachts of tijdens een verlofperiode werkt. Lijkt me niet echt logisch. 15kw in plaats van 20kw omdat de verwarming constant aanstaat. wordt die toegepast?

Hoeveel koelt jullie huis af s nachts?

Om 2200 uur slaat onze verwarming af en is het binnen 20.0 graad

s ochtend 7:00 uur start de verwarming en afh. van de buitentemp. 0 tot 200 minuten eerder (bij -20 buiten start hij dus om 3:40 uur al weer in.

Nu is het buiten 1 graad en slaat hij +/- 6:00 aan

6:00 is het dan in huis 18.9 graden dus 1.1 graad verlies

Op deze manier heb je comfort en energiezuinigheid gecombineert, want wat denk je van de pompen vand e vloerverwarming, 1 x 50 W voor de hoofdpomp en 3 x 36W voor de verdelers, die blijven zo ook de hele nacht uit

Mvg Arnold

Beste mensen,

Ik heb veel met GBS systemen te maken omdat ik technisch gebouwbeheerder ben. Ik vind de discussies erg interesant.
Maar kan iemand mij vertellen wat LEW betekent?

Mvg,

Bernard Jan

LEW= Laag Energie Woning

Misschien een dom idee maar heeft iemand ooit als eens nagedacht over de volgende sturing (in LEW, overal vv). Ik vermoed dat er wellicht velen zijn die werken van 8 tot 5 (of later). Klassiek wordt er wellicht verwarmd (in winter en tussenseizoenen) van 16u tot 22 en van 7u tot 9u? In totaal 9 uur.

Stel nu dat je begint op te warmen vanaf 16u in de namiddag (afhankelijk van de buitentemperatuur zoals eerder beschreven) en je laat de ketel doorverwarmen tot 2u 's nachts (10u). In een LEW heb je weinig verlies dus ik hoop dat de temperatuur 's ochtends niet teveel geakt is. Om 16u begin je dan weer opnieuw...Misschien is dit schema nog niet optimaal maar is dit mogelijk of is dit gewoon zever?

Wat ik wel eens zou willen weten is wat het kost aan energie om een een liter water op te warmen van 20 naar 70 graden bij een lucht temperatuur van 20 gragen en wat het kost om het water onder de zelfde omstandigheden op een constante temp van 70 graden te houden. Immers bij een nachtverlaging koelt je ketel water af.

Bernard Jan

Ik denk niet dat je echt die wiskundige cijfers wilt weten, zoals 1 liter water verwarmen van 20 tot 70 graden kost 70-20=50 kcal warmte toe te voegen aan het water. En het warm houden van het water op 70° hangt van de isolatie af (k-waarde isolatiemateriaal in watt per vierkante meter per graadverschil). En de omrekening (Watt (W) is de SI-eenheid van vermogen. Omrekening naar andere metrische eenheden: 1 watt (W) = 0,0002389 kilocalorie/seconde (kcal/s))

Het is iets directer als men rekent men het rendement van de ketel (bij het opwarmen) , en de stilstandsverliezen (bij het op temperatuur houden).

De ketel op zich is echter bijzonder klein, in het geheel van een verwarmingssysteem en van de wonng.

Bernard