hete luchtverwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo allemaal,
Ik heb even een vraagje.
Ik heb een week geleden een twintig jaar oud huis gekocht.
Daar zit dus een hete luchtverwarmingsketel in, die dus ook al twintig jaar erin zit.
Afgeschreven dus...
Omdat wij toch een nieuwe ketel erin willen zetten vragen wij ons af wat in ons geval het beste zou zijn.
De hete luchtverwarming eruit en een HR combi ketel erin en natuurlijk de radiatoren die geplaatst moeten worden.
Of gewoon een andere heteluchtverwarmingsketel erin.
Ik hoor graag de voordelen en de nadelen van beide.
Weet iemand ook iets van de kosten waar we ongeveer op moeten rekenen.

B.v.dank Marjan

Reacties

Beste mensen, er wordt hier de hele tijd over een wp gepraat maar weet dan wel dat er verschillende wp systemen zijn! een warmte pomp die de warmte uit de buitenlucht haalt (van het hierboven genoemde merk lenox bijvoorbeeld) zal bij een buiten temperatuur van +5 graden c meer energie kunnen opnemen dan wanneer de buiten temp -5
graden celcius is. dan blijft er vaak nog maar de helft van de door de fabrikant opgegeven capaciteit over. veel mensen weten dat niet en daardoor zijn veel installaties te krap berekend en is het dus niet warm genoeg bij temp onder de 0 graden.Enele japanse merken(hitachi bijv) hebben wel een redelijk rendement bij temp onder de 0 graden.
Er zijn echter ook wp die de warmte uit het grondwater halen.grontwater heeft zowel zomer als winter nagenoeg de zelfde temp en daarom zijn deze warmte pompen qua rendement constanter.ze zijn wel duurder vooral de bron die geboort moet worden kan prijzig zijn. groeten joop.

Beste mensen,

Luchtverwarming is een zeer goed, comfortabel en zuinig systeem, met heel wat mogelijkheden. Uiteraard ervan uitgaand dar het volgens de regels van de kunst is gebeurd, maar dat geld voor ieder systeem.

Het is ook een systeem dat fungeert op lage temperatuur, regime 45°/20° bv. en begrijp derhalve de naam "HETE"luchtverwarming niet goed, zeker in deze tijd.
In het slechtste geval spreken wa van 55°/20° regime !!

Hoe beter de woning geisoleerd wordt, hoe intressanter het wordt om met warme lucht te werken.

Vergeet echter niet, GEEN ENKEL SYSTEEM is zonder nadelen.

Met de nieuwe normgeving van het E peil en daaraan verbonden isolatie en ventilatie, is het zeer intressant om met warme lucht te werken.
Warme lucht kan op verschillende manieren geproduceerd worden; Op gas, stookolie, kolen, hout, warmtepomp, elektrisch enz .. voor wat de energiebronnen betreft. Voor heel wat van deze energiebronnen kan dat op 2 manieren, direct en indirect.
Direct gaat men alleen de lucht opwarmen en moet men voor Sanitair Warm Water naar andere mogelijkheden uitzien.
Indirect heeft men al warmwater terbeschikking en kan men dan ook via boiler of warmtewisselaar zorgen voor sanitair warm water.
Welk kiezen ...
Dat heeft met verschillende faktoren te maken en is voor iedereen anders.
Prijs, comfort eisen, wensen, leefgewoonten enz.

Los van deze materie is het van groot belang dat er een degelijke studie is gemaakt door een bekwaam vakman, die voldoende toevoer en terugvoerroosters plaatst, kanalen van voldoende grote, daardoor lage luchtsnelheden heeft zowel in de kanalen als aan de roosters en daardoor ook geen geluid produceerd wordt.

Uiteraard is het van groot belang dat er goed gefilterd wordt en dat deze door de bewoners er ook degelijk wordt nagezien en onderhouden, dit is een vaak voorkomend heuvel ... van ik wist niet dat er een filter stond.

Een redelijk normale luchtverwarming heeft geen last van te hoge luchtverplaatsing, van temperatuurschommellingen, van stofverplaatsing, van lawaai en ga zo maar door.

Trouwens de nieuwste generatie heeft ongeveer zelf denkende
ventilatoren, die zich aanpassen aan de warmte, koelte of ventilatie vraag. Dergelijke sturingen met ventilator zijn uiteraard duurder en laten de lucht contenu stromen aan bv.25% van de luchtstroom op vol vermogen. Men kan het vergelijken met freqentie gestuurde moteren. Ook hier is er een hele evolutie gebeurd, zowel wat sturing, condensatie, lage temperatuur betreft.

Een degelijk onderhouden luchtverwarming werkt bijna gelijk een stofzuiger voor de heel kleine zwevende stofdeeltjes, de grote verandert er niets eender met welk systeem je verwarmt.

Hoop hier wat vooroordelen die ik gelezen heb, weggenomen te hebben.
Groeten

Het spijt me wel, maar ik heb uiterst slechte ervaringen met heteluchtverwarming. Tochtig, onprettig, vooral in de badkamer. Was je nat van het warme water, kreeg je die verwarmde lucht over je blote lijf. Voelde altijd koud aan. Ik zat in een huurhuis, en met toestemming van de eigenaar heb ik alles eruit gegooid en CV met radiatoren geplaatst.
Een hele opluchting!
Zijn er meer mensen die een vergelijking uit ervaring kunnen maken tussen hetelucht (sorry: warmelucht) en radiatorverwarming?
Groet
Hans van Andel

Beste Zuiderburen,

Mag ik mij als Nederlander op uw forum begeven met een vraag over luchtverwarming? Het gaat ons ondanks onze reputatie niet eens over de kosten of het gasverbruik .

Wij kunnen een woning kopen uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Hier is in 1968 een luchtverwarmingsinstallatie ingebouwd. Deze is ontworpen door een hier destijds als zeer gerenommeerd bekend staand technisch adviesbureau, en door een gespecialiseerd bedrijf ingebouwd. In 2001 is de ketel vervangen door een Lennox. We hebben het systeem in bedrijf gehad en de capaciteit lijkt voldoende. Er zijn echter twee vraagpunten die bij ons opkomen. De eerste is het lawaai. De luchtkanalen en uitstroomroosters (11 stuks in een zeskamerwoning van 450m3, goed geïsoleerd) zelf zijn redelijk stil, de ketel maakt echter veel herrie. Dat is een probleem omdat een van de kinderen in een kamer er pal naast moet komen te slapen. De eerste vraag is dan ook? Bestaat er de mogelijkheid de ketel stiller te krijgen?

De tweede vraag is een milieutechnische: in 1968 waren de gevaren van asbest zo goed als onbekend. Is u informatie bekend of in luchtverwarmingssystemen (en dan bedoel ik voorals de luchtkanalen die in dit huis even fraai als moeilijk bereikbaar in vloeren, plafonds en muren zijn weggewerkt) asbestkanalen werden toegepast?

Ik hoop dat u licht op deze voor mij als leek duistere materie kunt werpen!

Erik (Delft, Nederland)

Beste Eric

Daar is moeilijk op te antwoorden, het geluid kan verschillende oorzaken hebben:
- is het geluid plots veel sterker geworden dan heb je mogelijk een mechanisch probleem
- is het de ketel, of de ventilatoren? Vermoedelijk het laatste, want in een ketel zitten geen of bijna geen bewegende delen. Ook dan kan het een mechanisch probleem zijn, ofwel zijn het gewoon lawaaierige ventilatoren. Het enige dat dan helpt is de ventilatorkast isoleren.

Wat jou tweede vraag betreft, daar moet ik het antwoord schuldig blijven. Ik weet dat er vroeger soms ronde kanalen in asbestcement werden toegepast, maar ik heb geen idee in welke periode.
Kan je niet zien welk materiaal er gebruikt werd als je een rooster wegneemt? Als het vierkante kanalen zijn, bekleed mat alufolie, is het hoogstwaarschijnlijk een kanaal in kunstschuim, ik heb ik elk geval geen weet van vierkante kanalen in asbestcement, zeker niet bekleed met alufolie.

Hans

hallo,
ik zoek al een hele tijd naar een firma die heteluchtkanalen
kan schoonmaken.dat moet wel zo gedaan worden dat je er binnen geen hinder van hebt.het zijn metalen buizen die onder door de kelder lopen.
wij wonen in ;

winschoten.

vraagje

wij hebben ook een heteluchtverwarming
wat kost een nieuwe heteluchtverwarming
wij kunnen ons huis namelijk kopen
Ik hoorde van iemand dat het waarschijnlijk 8000 euro kost zo'n nieuwe ketel

gr claudia

Kostprijs van de ketel hangt af van het type dat je kiest. Ik heb gekozen voor een modulaire Brink ketel, dit zou het neusje van de Zalm moeten zijn. Kostprijs: 10.785 , deze prijs is met de installatie van de ketel, kanalen en aansluitingen.
Iemand spreekt op het forum om de kanalen te reinigen, tja meschien, is dit wel het gepaste moment. één aanrader bij warme lucht, ga zeker bij een installateur die heel wat ervaring heeft. Er zijn heel wat sanitair gasten die denken dat zo'n installatie niets inhoud, maar alles heeft te maken met het perfect afregelen. Een warme lucht installatie mag je niet voelen of horen. Ik werk met de firma Coussement waar ik heel wat vertrouwen in heb, deze hebben trouwens al 40 jaar ervaring met warme lucht.

Hallo,
momenteel heb ik een optie op een woonhuis uit 1965, dat met lucht verwarmt wordt (Lennox installatie uit 1995).

Echter de kanalen zijn nog origineel en aan de binnenkant bekleedt met glaswol. Volgens een kennis van mij waren ze dat in de '60-jaren gewend te doen.

Heeft iemand ervaring hiermee (stof en vezels glaswol in het binnenklimaat zijn schadelijk voor de gezondheid) en wellicht ervaring met het verwijderen van de isolatie zonder de bestaande kanalen te beschadigen.

(ik merk op dat hier al sinds aug. 2006 niet meer op gepost is, maar wellicht wordt e.e.a. nog wel gelezen).

Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

Paul

Beste,

Hopelijk zit de glaswol ingepakt in een of andere folie én zit deze niet bloot...

Anders lijkt mij dit waanzinnig gevaarlijk voor uw gezondheid.

Anderzijds zal het moeilijk zijn om deze isolatie te verwijderen. Best is het hele verhaal vergeten (luchtverwarming sowieso slechte systeem qua comfort en gezondheid) én kanalen gebruiken als technische schachten.

Mvg

Jeroen

Hallo,

Ik heb andere ervaringen.. in mijn woonwijk werden als proef een aantal blokken met luchtverwarming geplaatst. Er stonden ook warmte wisselaars bij. 20 jaar later zijn alle installaties vervangen door conventionele radiatoren.

Reden: Teveel storingen, de watrmtewisselaars zijn helemaal slecht.. de filters moeten iedere week worden schoongemaakt met een stofzuiger als je de lucht schoon wil houden. Volkshuisvesting geeft zelf toe dat het experiment gewoon mislukt is en luchtverwarming alleen maar goed toepasbaar in grote gebouwen.

Een nadeel dat ik zelf ervaar is dat je met luchterwarming altijd wel lucht hoort stromen, vooral als de warmeluchttoevoer begint, het is nooit eens echt lekker stil zoals bij andere mensen.

Nog een bezwaar waar ik me altijd heel erg over verbaasd heb.. misschien omdat ik in de beveiliging werk: Als het luchtalarm gaat moet je alle ramen en deuren sluiten wegens het gevaar van giftige gassen bij bijvoorbeeld een grote brand of een schadelike uitstoot door een fabriek.. nooit heb ik ergens een waarschuwing gevonden dat ik in geval van luchtalarm bijvoorbeeld direct mijn lucht ketel moet uitschakelen! Word er fijn giftige lucht je huis in gezogen! Als ze hier eens bij nadeneken weten ze dat dit systeem dus allerminst veilig is.. kwa brandveiligheid is het ook heel erg slecht.. kom ik weer op beveiliging he.. er is brand in je huis, dan moet je vooral geen deuren of ramen openen omdat het vuur dan zuurstof krijgt... de luchtverwarming brengt de zuurstof echter naar het vuur en stookt het lekker op! Levensgevaarlijk.. brand moet je compartimenteren!

Ik vraag me ook nog eens af of het luchtafzuigkanaal de brand niet sneller in je huis kan verspreiden, ook rook kan gedeeltelijk gerecirculeerd worden in je huis en ook hitte.. allemaal dingen die mij te denken geven!

Beveiligingsadvies: Raditoren

Maarten,
Uw bezwaar is nog in grotere mate van toepassing op balansventilatie

Hallo,

Wij gaan in mei beginnen met onze bouw en waren erg geinteresseerd in Luchtverwarming maar ik lees hier zoveel negatiefs over luchtverwarming, is dat zo nadelig? Als er iemand is die reeds in een nieuwbouw werkt met luchtverwarming zou ik het zeer interessant vinden om daar meer informatie over te krijgen.

Alvast Bedankt!

Groetjes
Sandra

weet iemand een bedrijf die de heteluchtkanalen kan schoonmaken

Meer informatie omtrent luchverwarming kan je vinden op http://www.depuydtluchtverwarming.be

ik heb hetelucht verwrming . Absoluut top is Ketel ( Lennox ) is inmiddels 24 jaar oud maar werkt nog prima
maak hem elk jaaar schoon. heb net een nieuw thermokoppel geplaatst.
in de zomer komt er een airco voor in het hele huis koel
het einde.

willem
marjan schrijft:
> Hallo allemaal,
> Ik heb even een vraagje.
> Ik heb een week geleden een twintig jaar oud huis gekocht.
> Daar zit dus een hete luchtverwarmingsketel in, die dus ook al twintig jaar erin zit.
> Afgeschreven dus...
> Omdat wij toch een nieuwe ketel erin willen zetten vragen wij ons af wat in ons geval het beste zou zijn.
> De hete luchtverwarming eruit en een HR combi ketel erin en natuurlijk de radiatoren die geplaatst moeten worden.
> Of gewoon een andere heteluchtverwarmingsketel erin.
> Ik hoor graag de voordelen en de nadelen van beide.
> Weet iemand ook iets van de kosten waar we ongeveer op moeten rekenen.
>
> B.v.dank Marjan

luchtverwarming al 35 jaar prima.
maar inderdaad niet in kleine woningen zet geen stoel/bank
boven een luchtrooster. Verder mis je stralingswarmte dit is het grootste nadeel heb een houthaard als compensatie.
Vraag: is er een luchtverwarmingsketel die een warmtewisselaar heeft om vloerverwarming onder plavuizen te installeren.
Jac

Elke ketel die water verwarmt kan uitgerust worden met een kring vloerverwarming en met een kring voor luchtverwarming via watergevoede luchtverwarmingsbatterij + ventilator.

Maar is het dat wat je wil ?

Dat zou ik ook nooit proberen, Hans.
En een ketel van 35 jaar geleden zou ik weg doen.

Sandra,

probeer Thermad Brink eens

Rik

Maarten,

Een WTW unit hebben is hier door niets verplicht.
Brand krijg je door andere oorzaken dan een luchtverwarmingsketel of eender welke ketel ook.
Ruis, minder goed per ruimte kunnen afstellen, ja dat wel.

Rik

Interessante discussie hierboven. Wij hebben al 22 jaar luchtverwarming in mijn huis dat ik heb laten bouwen in 1986. De ronde metalen kanalen heb ik eigenhandig geinstalleerd en geisoleerd uitwendig met glaswol. Dat vereist wel wat planning en tekenwerk. Mijn vrouw en ik zijn er heel tevreden mee. 's Morgens is de woonkamer op enkele minuten opgewarmd. 's Avonds zetten we de thermostaat op 16 graden. Het huis is goed geisoleerd met 8cm rotswol in de spouwmuren, overal dubbel glas en 6 cm glaswol dakisolatie, wat ik wil aanvullen met nog eens 15 cm glaswol om de zolder uit te bouwen tot studio.
De WLC gasbrander moest in 2002 vervangen worden omdat hij doorgebrand was. Nu staat er een Canadese Lennox ketel die zeer goed verwarmt maar wel nogal wat wind maakt. In de zomer gebruiken we de Lennox voor ventilatie: koele kelderlucht wordt naar de slaapkamers geblazen. Koeling kan ook mits er een koelgroep wordt geinstalleerd. Er staat een Honeywell electrostatische filter die ik ongeveer elke maand in de badkuip schoonwas en spoel. Ik heb ook filterdoeken met magneetjes voor de terugvoer openingen geplaatst. De lucht hier in huis is stofvrij schoon en droog. Planten zorgen voor natuurlijke luchtbevochtiging. Vroeger had ik een mechanische luchtbevochtiger maar die beschimmelde vlug.
Besluit: wij zijn heel blij met onze luchtverwarming en kunnen het aan iedereen aanraden.
Ik vermoed dat de installatiekost en gasverbruik vergelijkbaar zijn met een water-radiatoren systeem. Vergelijken is heel moeilijk.

In principe kan de installatiekost kleiner zijn. Zonder "Ruis, minder goed per ruimte kunnen afstellen" (= aan Maarten toegeven van MOGELIJK nadeel) zal dat wel ongeveer gelijk zijn.
En ja, met de moderne warmeluchtketels misschien in gebruik nog goedkoper dan met radiatoren of vloerverwarming.

Rik

ik heb goede ervaring met hete lucht
tip neem een cv gestookte hete lucht
1/ 1 gastoestel
2/ je kunt er verwarming bij opzetten
3/ ik heb me goed laten advieseren door brink verwarming
4/ deze ketel moduleerd dus geen tocht
5/ erg zuinig
grt johan

ik heb een nieuwbouwwoning van 1996 met een directe gestookte warmeluchtverwarming op mazout van firma
MULTICALOR MECEHELEN BELGIE.
Met een elektrostatische filter van Honeywell.
Ik heb wel geen last van stof.
Ik ben niet te vreden over de verwarming.
Slechte temperatuur verdeling sommige kamer krijg ik niet warm. En altijd koud warm gevoel namelijk de lucht koel te fel af dan is het te koud en tijdens het blazen verhoogd de temperatuur te vel dat het te koud is.
Heeft maar een voordeel dat het vlug warm is maar ook vlug afkoeld. Is zeker geen aanrader.
Is alleen aan te raden voor een kerk of groot industrieel gebouw.
Groeten

@Govaerts, zou je dan niet eerder ontevreden moeten zijn over het isolatiepeil van je woning in plaats van over de verwarming ?

graag even een reactie op verschillende opmerkingen

1. we hebben 10 jaar geleden brand gehad in de "kachelkast" van onze vorige luchtverwarming. Binnen enkele minuten stond het hele huis (dus ook de slaapkamers) vol rook, aangezogen vanuit de luchtkanalen.
Hierna hebben we een nieuwe ketel aangeschaft van Brink.

2. we hebben de hele dag door ontzettend veel last van lawaai, 's ochtends worden we altijd wakker van het gebulder van de ketel. De ketel staat in ruimte naast de woonkamer. Het klinkt net alsof er de hele dag een auto naast je raam stationair staat te draaien.
Isoleren van de kast helpt volgens een brink-expert niet, maar de hele ketel moet worden geïsoleerd.

3. we zijn constant verkouden en allergisch door het (fijn)stof dat door de (oude) kanalen wordt geblazen ondanks het regelmatig reinigen en vervangen van de filters.

4. in 10 jaar tijd is er al een ventilator (kosten ongeveer 200,00 euro) vervangen. nu is de hoofdventilator aan de beurt (kosten 1200,00 euro). De kachel geeft momenteel bij elke opwarming een bromtoon van 65 decibel. Het vervangen van deze hoofdventilator + isoleren van de ketel gaat ons 3100,00 euro kosten.

5. Kortom bij ons zijn de nadelen van deze verwarming vele malen groter dan de voordelen (ruimtebesparing, hoewel je de afmetingen van de ketel zelf niet moet onderschatten). Binnenkort krijgen we dan ook CV. Een hele opluchting!

Ik heb 25 jaar geleden gekozen voor een heteluchtverwarming van Brink en zet de volgende voor- en nadelen op een rijtje:

- geen lelijke radiatoren
- zeer snel warm
- goede combinatie met houtskeletbouw
- inde zomer als airco te gebruiken
- weinig onderhoud

- ventilator maakt lawaai

Helaas is er nu een onderdeel (ontstekingselement) dat het niet goed meer doet, waardoor de ketel af en toe koude lucht gaat blazen. Het onderdeel kan wel vervangen worden, maar dit kost ongeveer 700 Euro en de andere onderdelen (brander, ventilator enz.) kunnen niet meer geleverd worden. Een nieuwe HR ketel van Brink kost echter 5.000.- en dat vind ik nogal wat. Ook aangezien ik niet weet hoe lang ik nog in dit huis blijf wonen. Is er een fabrikant in Belgie die een nieuwe ketel kan leveren die aanzienlijk goedkoper is?

Ik heb thuis hete-lucht verwarming met een HR Brink ketel, bj. 2000.Mijn gasverbruik is gem. 3500 m3 per jaar (vrijstaande bungalow van 670 m3, vloer-, muur- en dakisolatie en overal dubbel glas). Soortgelijke huizen in de buurt met radiatoren gebruiken ca. 2500 m3 per jaar. Ik overweeg nu om de hete-lucht verwarming te vervangen door radiatorverwarming, een investering van
ca. € 10.000,--.
Mijn vraag is nu: zijn er mensen die ervaring hebben met een dergelijke vervanging en kwamen ze ook daadwerkelijk lager uit met hun gasverbruik ? En zo ja hoeveel procent ongeveer ?

Vrgr Henk Bodewes

Zijn er Lennox verdelers in Oost-Vlaanderen (Belgie) . Wil graag open toestel vervangen door geslotezn type indien dit bestaat . Dank bij voorbaat

Wie kan de Honeywell unit 27 000 k.cal van mijn Carrier warme lucht verwarming vervangen of repareren ? Er zit een kortsluiting in, vermoedelijk is er een codensator in verbrand. De ventilator blijft draaien.
Dit zou de vervanging van de Carrier ketel overbodig maken

Wij hebben een warmeluchtinstallatie van de firma Reznor (een gigantische horizontaal opgestelde gasgestookte luchtverwarmingsinstallatie die overgedimensioneerd is) en zijn op zoek naar een vervangtoestel en een goede installateur met goede na service

Zijn er mensen die ervaring hebben met volgende Firma's

Thermad-Brink, Klimathome (regio antwerpen)

Thermad Brink adviseerd merk Brink : type Allure (HR, condenserend en modulerend)

Klimathome adviseerd merk Multicalor: type Sphere (HR, condenserend en modulerend)

zijn beide toestellen vergelijkbaar ? op het forum wordt gesproken dat het merk Brink het neusje van de zalm is 

Bijkomend heb ik nog een vraag over de bestaande luchtkanalen die bij ons in de kruipruimte geplaatst zijn (jaren 1960) van het type Eternit/asbest cement. Heeft iemand ervaring met het verwijderen hiervan. Zijn er firma's die zich hier in specialiseren. Wat is hjet kostenplaatje hiervan ? 

De firma thermad-Brink raad ons aan om een gespecialiseerde firma te contacteren. De buizen zijn nog intact maar wij maken ons tog een beetje zorgen of er geens asbestvezels vrijkomen aan binnenzijde luchtkanaal.

alavst bedankt voor jullie reacties

johan