"wateren" ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb ooit eens horen vertellen dat men om spoorwegbiels te verduurzamen deze in water legt, na een hele tijd zouden deze zoveel water opgenomen hebben dat ze zinken en zouden deze nadien geen verdere behandeling meer nodig hebben.
Deze methode zou men "wateren" noemen.
Weet iemand hier iets van ?

Reacties

"Eén der beste middelen om het hout van zijn sappen te bevrijden is, dat men het van alle zijden door stroomend water omringe, het water voert eerst aan het oppervlak, en dan allengs meer inwendige, de oplosbare deelen mede, en doet alzo de oorzaken van bederf verdwijnen"(Storm van 's Gravesande, 1850).

Meer info op :

http://www.houtrijk.nl/houtrijk/artikelen/nieuwsbrief/artikel_wateren_2.html

spoorwegbielzen worden verduurzaamd met creosoot olien, of zoiets, ik heb t verhaal niet voor me, maar das niet echt fijn spul voor het milieu, in nederland mag t niet meer verkocht, verhandeld of gebruikt worden, enkele uitzonderingen ( tja... zucht ) daargelaten.

http://www.vrom.nl/pagina.html?id=18249

Het wateren van hout is inderdaad een uiters efficiënt middel om hout te verduurzamen zonder giftige (of ten minste milieubelastende) stoffen te gebruiken.  Het enige nadeel is dat men over voldoende (stromend) water moet beschikken, en over voldoende tijd... Ik heb over deze behandeling een zeer interessante bijdrage gevonden :

http://www.probos.nl/home/pdf/HetWaterenVanHout.pdf

 

dwarsliggers daar kan je niets meer aan doen, die zitten vol met giftige stoffen zoals hierboven vermeld