Project PV-Privé

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Zojuist het voorstel van ecopower gelezen betreffende het project PV-prive

Voor diegenen die de juiste inhoud kennen

Indien Ecopower de financiering doet koop jezelf de electriciteit aan ,in principe aan 0.10€/kWh vast voor de komende 20 jaar.

Dus ik stel m'n dak ter beschikking, koop alle geproduceerde electriciteit aan bovenstaand bedrag, investeer dus zelf niks en krijg de installatie na 20 jaar in m'n bezet, wordt mijn eigendom.

Nu m'n vragen
a) Wat met mogelijke tussentijdse defecten, ten laste van ecopower??
b) draait m'n meter terug b
c) komt er bovenop die 0.1€ nog kosten voor de netbeheerder etc
d) de resterende benodigde electriciteit koop je aan gangbare normale tarieven
e)extra verzekering nodig(brandverzekering)

Mvg

Benny Vervoort

Reacties

Dat zou ik ook allemaal wel willen weten. Op de website van Ecopower vind ik geen informatie terug.

Ben zeker geïnteresseerd.

Wout

waarom vraagt ge dit niet gewoon aan ecopower zelf?

Ook ecopower kent dit forum ( zie reply's van Dirk Vansintjan) en waarschijnlijk ook een groot deel van de klanten.
Is de info direkt voor iedereen beschikbaar maar ondertussen nog geen verdere info bekomen.

Alle, zoals het voor mij overkomt is dat ik m'n dak ter beschikking stel, electriciteit gedurende de komende 20 jaar tegen een vaste prijs kan kopen, lager dan de gangbare prijs ( die wellicht nog zal stijgen) geen frank zelf moet investeren en na 20 jaar eigenaar wordt.
Likt me iets te mooi om waar te zijn. Dus wellicht zie ik iets over het hoofd.

Mvg

Benny

Je verhuurt als het ware je dak, maar krijgt er geen huur voor. Voor zover ik het me herinner (het voorstel werd laatst op de algemene vergadering van Ecopower voorgesteld), zijn de kosten voor Ecopower, maar je krijgt natuurlijk geen subsidie, premie's of groenstroomcertificaten. Het is dus zeker niet interessanter dan de installatie zelf te bekostigen, op voorwaarde dat je de financiele middelen kan vrijmaken.
Verder zijn er volgens mij geen addertjes onder het gras. Vergeet niet dat Ecopower een coöperative is, dus in dienst van z'n coöperanten, geen bedrijf met winstdrang.

Hans

Het lijkt me wel interessant.

De minder begoeden die niet tenvolle die premie van 40% kunnen verkrijgen zouden er toch hun voordeel mee doen.
Begoeden kunnen het uitgespaarde geld besteden aan een andere prioritaire uitgave. Als je teveel moet lenen voor de bouw dan geraak je boven de maximum-aftrekbare bedragen.

Ecopower schrijft de installatie trouwens af voor 100% over de gebruiksduur. De kosten van herstelling en onderhoud vallen ook onder hun afschrijfbare kosten. Wellicht krijgen ze subsidies hiervoor, want dat beetje uitgespaarde huur zal voor hen niet zoveel uitmaken.

Enig minpunt lijkt me de periode van 20 jaar. Wat zullen die PV - panelen dan nog opbrengen? Na 10 jaar begint het rendement te dalen.

Lucas

" De minder begoeden die niet tenvolle die premie van 40% kunnen verkrijgen zouden er toch hun voordeel mee doen. "
De premie bedraagt vanaf dit jaar nog maar 10%!

" Enig minpunt lijkt me de periode van 20 jaar. Wat zullen die PV - panelen dan nog opbrengen? Na 10 jaar begint het rendement te dalen. "
Het rendement begint vanaf de eerste dag te dalen, maar deze blijft beperkt tot 10% na 10 jaar, en max 20% na 25 jaar, dat moeten de fabrikanten garanderen. Dus je krijgt na 20 jaar een mooi geschenkje. In elk geval aanvaard ik met plezier alle panelen die 20 jaar oud en afgeschreven zijn, ik kom ze nog gratis afhalen ook

Hans

Hans

Indien het effectief zo is als je zegt dan denk ik niet dat ik nog ga twijfelen.

Struikelsteen voor mij is de eventuele "verborgen" onderhoudskost. Wanneer je ze zelf legt draai je daar zelf voor op en dit kan een flinke streep door je rekening trekken. We spreken over een periode van 20 jaar.
Als ecopower ze plaatst draaien zij daar voor op. Bij defekt of wat dan ook moet je natuurlijk wel electriciteit aan marktprijs kopen maar dat heb je ook als je ze zelf legt.
Nu dat ik toch aan het rekenen ben.
Huidige prijs indien ik zelf leg is 12000 a 14000€ -10%-1280€ is nog steeds een dikke 10000 a 11000€ zelf te betalen voor een 2kWP installatie. Ik krijg dan wel groene stroomcertificaten etc
Bij financiering door ecopower betaal ik in feite niets. Ik moet wel m'n volledig stroomverbruik betalen.
Met een jaarverbruik van 3000kWh waarvan 2000kWh gekocht van ecopower voor 0.1€/kWh is dit 200€ + het resterende aan marktprijzen.
Maar ik heb in feite nog steeds 10000 a 11000€ ter beschikking bij financiering door ecopower(op voorwaarde dat ik voldoende middelen heb).
Deze in een kasbonneke aan 4%( of meer want de rent is tch aan het stijgen) is goed voor minimaal 400€
Dus 400€ - 200€(voor Ecopower) - 200€ (dekt marktprijs voor de resterende 1000 kWh) zegt me dat ik zonder enig risico te nemen "gratis" electriciteit heb.
Na 20 jaar heb ik zonnepanelen en nog steeds m'n oorspronkelijk kapitaal, vrij van alle risico.
Indien ik ze zelf leg heb ik dezelfde panelen, geen kapitaal meer en heb 20 jaar het risico gedragen waarvoor ikzelf opdraai.
Dit laatste lijkt me toch interessanter

Mvg

Benny

Waar vinden jullie die gedetailleerde info (kostprijs, voorwaarden, etc...)? 'k Heb ook wel interesse en voor mijn in opbouw zijnde huis moet ik nu juist ne leverancier kiezen voor 26/6 want dan komen ze de voorlopige aansluiting uitvoeren.

Benny

" Struikelsteen voor mij is de eventuele "verborgen" onderhoudskost. Wanneer je ze zelf legt draai je daar zelf voor op en dit kan een flinke streep door je rekening trekken. We spreken over een periode van 20 jaar. "
IN het slechtste geval (maar ik meen van niet) draai je voor de herstellingen zelf op, idem als je zelf een installatie koopt.

" Huidige prijs indien ik zelf leg is 12000 a 14000€ -10%-1280€ is nog steeds een dikke 10000 a 11000€ zelf te betalen voor een 2kWP installatie. Ik krijg dan wel groene stroomcertificaten etc "
12 tot 14000 voor 2 kWp, zelf geplaatst? Kan zeker voor 11000 met dunne film.
Spreidt je investering over twee jaar, zo krijg je 11000 - 10% -2 * 1280 = 7340. Opbrengst 1700 kWh/jaar, dus 765 € groenstroomcertificaten.

Hans

Hans kunt ge mij eens doormailen vanwaar gij uw panelen haalt?

Hans

je investering spreiden gaat geloof ik niet

die 10% krijg je maximaal 1 keer, dus je kan niet 2 keer 10% krijgen op een bv 5500€ jaar 1 en 5500€ jaar 2.
Het belastingvoordeel misschien wel maar zelfs dan mis je waarschijnlijk op een stuk weer die 10%.

PS: ik zit al "volgeboekt" qua belastingen voor 2005 en 2006 en waarschijnlijk ook 2007.

Benny

Belastingsaftrek wel, premie niet.
Dus het eerste jaar factureer je het totale bedrag -3200 euro, het tweede jaar de 3200 euro, je mist van 320 euro aan premie, maar je wint 1280 belastingsaftrek. En met wat geluk verhogen ze de grens nog wat.

Hans

DO

Uit mijn magazijn

Beste,

het PV-privé project van Ecopower cvba wordt samen opgezet met een gelijklopend project van Beauvent cvba.
Alle aandeelhouders van beide coöperaties kregen een brief met meer informatie. Voor wie er dan toch nog vragen overblijven: telefoneer of mail naar Ecopower of Beauvent tijdens de kantooruren (9 tot 17 u).
Ecopower mikt voor dit jaar op ongeveer 200 installaties.

Mvg,

Dirk Vansintjan
Ecopower cvba

Ik moet nog juist wat afmetingen van mijn dak invullen en dan kan de brief de bus in

ik ben zeker kandidaat!

groeten,

Björn

Heb mijn aanvraag gisteren ook reeds ingevuld.

Damn, 'k zie net dat er bij Ecopower ne wachttijd is van 6 maanden vooraleer ze stroom kunne leveren. Da gaat dus al nimeer voor mijne nieuwbouw Kunt ge ook enkel als coöperant (dus gene stroomafnemer, enkel maar aandelen) meedoen aan da PV-privé project?

DO

Inderdaad, heb hiervan juist bevestiging gekregen.

Mvg

voor al je vragen: 03 287 37 79 tijdens de kantooruren of info@ecopower.be

Dirk Vansintjan
Ecopower cvba

En wat met een verkoop van je huis ?
Neemt de nieuwe eigenaar het contract dan over ?

er staat ook dat je na 20 jaar eigenaar wordt en je de PV moet overkopen tegen marktwaarde, heeft hier iemand een idee van, ik veronderstel niet dat je die PV panelen na 20 jaar zomaar gratis in ontvangst kan nemen?
groetjes
marc

En wat met het verhuren van een woning?
Als je nu, als verhuurder, die zonnepanelen laat leggen en in je huurcontract zet dat de huurders de electriciteit van ecopower afnemen (en die gaan er neits op tegen hebben omdat t goedkoper is)...

Dan betalen de huurders de rekening af... en jij hebt na 20 jaar gratis zonnepanelen op je (verhuurde) huis...

realiteit of te mooi om waar te zijn (maw is er een beperking in deze zaak?)

groeten

Frank

bellen naar ecopower of info lezen op onze website onder projecten.

Mvg,

Dirk Vansintjan
Ecopower cvba

van de website:

Wat als het huis verkocht wordt?

Er wordt een contract afgesloten dat geregistreerd zal worden. Bij de verkoop komt dit ook bij de notaris. Als de nieuwe eigenaar de afgesproken regels niet wenst te volgen, dan zal bij de verkoop ook de PV-installatie verkocht worden aan de restwaarde. Bv. een installatie met waarde 10.000 euro, zal na 5 jaar nog 7.500 euro waard zijn. Als de nieuwe eigenaar niet in het systeem wenst te stappen, dan zal 7.500 euro van de verkoopsom naar Ecopower gaan.

Ik heb de aanvraag ingediend voor onze renovatiewoning én voor ons kantoorgebouw.

Voor de eerste zouden de panelen tegen de tuinmuur moeten komen i.p.v. op een dak. Bij telefonische navraag blijkt dit geen argument te zijn om op voorhand de aanvraag af te wijzen. Wel zal ik eventueel zelf een constructie moeten voorzien voor de montage tegen de muur, tenzij de aannemer die de panelen plaatst hiervoor een goede oplossing heeft.

We zien wel wat er van komt. Lukt het niet, dan bekostig ik het zelf wel, maar dan zal het pas minstens binnen een jaar of 5 financieel haalbaar zijn voor ons. De panelen voor de zonneboiler krijgen in dat geval wat mij betreft even voorrang...

Wout

Is het aantal installaties dat ze willen zetten eigenlijk beperkt? Of bekomt iedereen die een aanvraag indient en waarvan het dak geschikt verklaard wordt voor een voldoende rendabel werkende installatie op termijn ook daadwerkelijk een PV installatie?

Op de site lees ik ook dat er niet geinvesteerd zal worden in installaties waardoor het eigen verbruik volledig gedekt zal worden omdat er een gezonde motivatie moet blijven om moeite te blijven doen om energie te besparen. Begrijpelijk maar houdt dit dan ook in dat mensen die hun energieverbruik al zoveel mogelijk trachten te beperken dan minder kans maken? Ik doel dan op mensen die reeds overal spaarlampen hebben zitten, zo zuinig mogelijke (en duurdere) toestellen hebben aangekocht en zo al reeds aan een lager dan gemiddeld verbruik zitten.

Digital,

"Op de site lees ik ook dat er niet geinvesteerd zal worden in installaties waardoor het eigen verbruik volledig gedekt zal worden omdat er een gezonde motivatie moet blijven om moeite te blijven doen om energie te besparen. Begrijpelijk maar houdt dit dan ook in dat mensen die hun energieverbruik al zoveel mogelijk trachten te beperken dan minder kans maken? Ik doel dan op mensen die reeds overal spaarlampen hebben zitten, zo zuinig mogelijke (en duurdere) toestellen hebben aangekocht en zo al reeds aan een lager dan gemiddeld verbruik zitten. "

ik hoop van niet, dat zou de wereld op zijn kop zijn.
Rationeel moet je immers eerst maksimaal besparen en dan pas investeren in alternatieve energie ...

Wij hebben zo wat alle mogelijke (technische) besparingen doorgevoerd en blijven desondanks een groot verbruik hebben tov de gemiddelde Ecopower-klant ... echter die hebben wellicht niet allemaal 4 kinderen

groeten,

Björn

Björn,

Troost u wij zitten hier met 7 koters en binnenkort zelfs met 14!!

Mvg
Leo

beste Björn,

het is toch rationeel van EP om te eisen dat de kwh'en die geproduceerd worden, bij jou thuis verbruikt worden.

waarom ? omdat dan de waarde van die kwh dan het grootst is, namelijk energie+transport+distributie = 15cent uitgespaard.

in het andere geval zal ecopower die energie die jij levert moeten overkopen van jou, en aan welke prijs ?? toch enkel de energie, niet? want transport en distributie moeten zij dan regelen naar een volgende klant, begrijp je? Ecopower kan je daar geen 15ct voor geven, enkel de energie en dat is slechts 1/3 van de prijs van stroom.

dubya,

"het is toch rationeel van EP om te eisen dat de kwh'en die geproduceerd worden, bij jou thuis verbruikt worden."

dat wel, maar je hebt me wellicht misbegrepen:

als je eerst door gerichte REG-ingrepen je verbruik pakweg halveert (aankoop zuinigste toestellen e.d.) en EP plaatst daarna PV op je huis die een kwart van je (huidige) verbruik opleveren heb je een heel andere situatie dan dat EP eerst PV plaatst voor een kwart van je verbruik en je daarna pas overgaat tot REG-ingrepen.

Wat ik maar wilde zeggen is dat mensen die al ver gaan weinig boodschap hebben aan "een gezonde stimulans voor energiebesparing" (je kan een kei het vel niet afstropen)

Wat ik niet wilde zeggen is dat EP installaties die >= 100% dekken moet plaatsen!

groeten,

Björn

Ik meen niet dat we moeten vrezen dat die 200 projecten zullen "uitgedeeld" zijn aan personen/gezinnen die niet rationeel-ecologisch bezig zijn; zij behoren waarschijnlijk (jammergoenoeg) tot diegenen die 10 jaar geleden horen zeggen hebben dat PV in onze contreien nooit zullen renderen en deze wetenschap nu al als axioma doorgeven aan hun kleinkinderen, maw geloven dat technologie nooit kan evolueren. Wat ze wél onmiddellijk begrijpen is dat autotechniek zo snel kan evolueren dat een diesel de 24 uren van Lemans gewonnen heeft afgelopen weekend. Ze zouden het 5 jaar geleden immers ook niet geloofd hebben. Gisteren nog vernomen dat een architect geen zonnecellen (wat hij daarmee ook bedoelt) aanraadt wegens niet rendabel, net zoals hij beweerde dat 5 cm (inmiddels cfk vrij) PU-plaat een vergelijkbare isloatiefactor heeft als 12 cm rotswol, onbegrijpelijk.
Enfin, terug naar PV-Privé: Indien je geen dakoppervlak ter beschikking hebt (is geen optie op het invulformulier) maar wel een perfect georiënteerde gevel, kom je dan in aanmerking zonder meerkost? Een "staketsel" (of motageconstructie of hoe je het ook wenst te benoemen) op een plat dak is mijns inziens gelijk aan een "staketsel" op een gevel, niet?

Jan,

zie mijn eerdere post, ik heb mijn aanvraag ingediend voor plaatsing op de tuinmuur. Heb hierover eerst gebeld met EP, en dit zou geen bezwaar zijn. Plaatsing op gevel zou dus ook moeten kunnen. Ik weet bijvoorbeeld dat Izen ook gevelframes heeft, dus technisch kan dat geen al te groot probleem zijn.

Wout

"Gisteren nog vernomen dat een architect geen zonnecellen (wat hij daarmee ook bedoelt) aanraadt wegens niet rendabel."

Tja, als hij het over een zonneboiler heeft, moet je hem gelijk geven. 'Rendabel' is dat niet.
Wat niet wil zeggen dat het niets opbrengt natuurlijk, of dat het niet rendeert. Maar dat maakt het nog niet rendabel natuurlijk.

Geert

Hallo,

Heeft iemand hier al iets van vernomen, of is het daar nog wat vroeg voor??

Aanvraag ingediend, maar ook nog niets gehoord

Nog even geduld.
We hadden 250 reacties verwacht.
Het werden er meer dan 800...

Mvg,

Dirk Vansintjan
Ecopower cvba

aiai...

Dan zal ik wss uit de boot vallen met mijn niet zo optimale oriëntatie.

Greetz
Leo

Dirk,

dan kan je alvast -indien jullie budget dat toelaat- dat project de komende vier jaar verderzetten

groeten,

Björn

We proberen eerst in te schatten wat de consequenties zijn van het wijzigen van de regels voor het bekomen van investeringssteun volgens het ecologiecriterium. Vanaf midden volgend jaar zal men beginnen werken met oproepen en de steun toekennen aan de beste voorstellen.
Ik vermoed dat de grote PV-projecten de pot snel leeg gemaakt hebben.
Wij vinden dat het PV-privé project veel meer effect heeft dan die grote projecten... maar ja wie zijn wij?

Dirk

Hierbij kan ik zeggen dat ik mijn brief gekregen heb van Ecopower en ik mag meedoen (hip hip hoera).
Voor de ongeduldigen; Ik ben referentienr 192, dus in het slechtste geval zou ik zeggen hebben ze nog 600 antwoorden te gaan.

Ik moet nu laten weten of ik zelf ga financieren of niet.
Blijkbaar gaat Ecopower nu een vast bedrag vragen per jaar en niet een bedrag per opbrengst. Ze spreken over een 100Euro/kWp. (of bv 200 Euro voor 2kWpiek). Met 2kWpiek dat 1700Kwh opbrengt zit je dan aan een kost/kWh van 200/1700 = 11.76cent/kWh. Aan de Ecopower tarieven heb je dan een besparing van 55 Euro.

Nu ik ben zeker niet van plan ze zelf te financieren rechstreeks uit eigen zak. Daarvoor is de stand van mijn bankrekening te laag
Maar heeft iemand ooit de oefening gemaakt om 10.000 Euro te gaan lenen voor de installatie op 15 of 20 jaar. Ik zou bv een deel van mijn hypothecaire lening terug kunnen opnemen.
bv: 10.000 Euro lenen aan 4,2%, op 15 jaar: 75 Euro per maand of 900 Euro per jaar. Op 20 jaar is dat 735 Euro per jaar.
Hiervoor krijg ik dan terug aan groene stroom certificaten: 450 Euro*1.7 = 765 Euro.
En dan nog eens 1700 Kwh*0.15 = 255 Euro.
Dus totale opbrengst: 1020 Euro.
Als ik die jaarlijkse opbrengst dan tegen de kosten afweeg:
=> lening op 15 jaar: 1020 Euro - 900 Euro = 120 Euro winst per jaar
=> lening op 20 jaar: 1020 Euro - 735 = 285 Euro/jaar
=> bij 15 jaar ga ik natuurlijk de volle opbrengst veel sneller terug krijgen: of dus 1020 Euro per jaar vanaf het 16de jaar.
Ik zou hieruit besluiten dat zelf investeren voordeliger is.

Vragen hierbij:
- klopt die berekening hierboven?
- welke garantie bestaat er op het blijven ontvangen van de groene stroomcertificaten?
- wat is de procedure voor de aanvraag van de groene stroomcertificaten?
- hoe lang loopt de garantie op de installatie?
- als de garantie relatief kort is, hoe groot is de extra kost om die uit te breiden naar 10 jaar, of 15 jaar?
- is de garantie gegeven door de installateur of door de producent? (voor het geval dat installateur zijn activiteiten zou staken)

Alle reactie is welkom! Hoe sneller hoe beter! Misschien dat ik best zelfs Ecopower even contacteer om me hieruit te helpen.

Walter

Hierbij kan ik zeggen dat ik mijn brief gekregen heb van Ecopower en ik mag meedoen (hip hip hoera).
Voor de ongeduldigen; Ik ben referentienr 192, dus in het slechtste geval zou ik zeggen hebben ze nog 600 antwoorden te gaan.

Ik moet nu laten weten of ik zelf ga financieren of niet.
Blijkbaar gaat Ecopower nu een vast bedrag vragen per jaar en niet een bedrag per opbrengst. Ze spreken over een 100Euro/kWp. (of bv 200 Euro voor 2kWpiek). Met 2kWpiek dat 1700Kwh opbrengt zit je dan aan een kost/kWh van 200/1700 = 11.76cent/kWh. Aan de Ecopower tarieven heb je dan een besparing van 55 Euro.

Nu ik ben zeker niet van plan ze zelf te financieren rechstreeks uit eigen zak. Daarvoor is de stand van mijn bankrekening te laag
Maar heeft iemand ooit de oefening gemaakt om 10.000 Euro te gaan lenen voor de installatie op 15 of 20 jaar. Ik zou bv een deel van mijn hypothecaire lening terug kunnen opnemen.
bv: 10.000 Euro lenen aan 4,2%, op 15 jaar: 75 Euro per maand of 900 Euro per jaar. Op 20 jaar is dat 735 Euro per jaar.
Hiervoor krijg ik dan terug aan groene stroom certificaten: 450 Euro*1.7 = 765 Euro.
En dan nog eens 1700 Kwh*0.15 = 255 Euro.
Dus totale opbrengst: 1020 Euro.
Als ik die jaarlijkse opbrengst dan tegen de kosten afweeg:
=> lening op 15 jaar: 1020 Euro - 900 Euro = 120 Euro winst per jaar
=> lening op 20 jaar: 1020 Euro - 735 = 285 Euro/jaar
=> bij 15 jaar ga ik natuurlijk de volle opbrengst veel sneller terug krijgen: of dus 1020 Euro per jaar vanaf het 16de jaar.
Ik zou hieruit besluiten dat zelf investeren voordeliger is.

Vragen hierbij:
- klopt die berekening hierboven?
- welke garantie bestaat er op het blijven ontvangen van de groene stroomcertificaten?
- wat is de procedure voor de aanvraag van de groene stroomcertificaten?
- hoe lang loopt de garantie op de installatie?
- als de garantie relatief kort is, hoe groot is de extra kost om die uit te breiden naar 10 jaar, of 15 jaar?
- is de garantie gegeven door de installateur of door de producent? (voor het geval dat installateur zijn activiteiten zou staken)

Alle reactie is welkom! Hoe sneller hoe beter! Misschien dat ik best zelfs Ecopower even contacteer om me hieruit te helpen.

Walter

Walter,

ik heb referentienummer 167 toegekend gekregen en ga alles aan Ecopower overlaten

was eveneens verbaasd over de forfaitaire kost op jaarbasis ipv betaling per kWh

groeten,

Björn

Ik heb nr. 218, zal dus wat langer moeten wachten. Mijn bankrekening laat eigen financiering ook niet meer toe en ik heb geen zin om nu nog bijkomend te lenen. Ik leg mijn lot dus ook in handen van Ecopower (denk dat het daar goed ligt).

Wout

Onze post moet nog toekomen vandaag, maar ik kijk er alvast naar uit.
Groeten,
Dries

Heb ook post gehad, komen niet aanmerking blijkbaar.
Ik dacht dat ik met ZO orïentatie toch wel enige kans maakte.

Tja volgende keer beter zeker?

grtz
leo

ps: vindt het wel spijtig dat de details ontbreken waarop ons dossier is afgekeurd.

Oei oei, begin hier al schrik te krijgen. Een vlak van mijn piramidedak is ZZW geöriënteerd maar 'k zit met een schouw die er nogal laag op geplaatst is...

Walter ,

De groenestroomcertificaten zijn beperkt tot 20 jaar te
rekenen vanaf de opstart van de installatie.
Mvg.

Bruno

ps. zie ook www.energiesparen.be

Fotovoltaïsche zonnepanelen
Brochures
Subsidieregeling voor fotovoltaïsche zonne-energie 2006

Voor elke 1000 kWh elektriciteit opgewekt met deze zonnepanelen ontvangt de eigenaar een groenestroomcertificaat . Elk certificaat kan vervolgens bij de netbeheerder ingeruild worden tegen een gegarandeerde waarde van 450 euro gedurende 20 jaar vanaf de inwerkingstelling van de installatie. Groenestroomcertificaten worden aangevraagd bij de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt . Meer informatie op www.vreg.be.

Walter ,

De groenestroomcertificaten zijn beperkt tot 20 jaar te
rekenen vanaf de opstart van de installatie.
Mvg.

Bruno

ps. zie ook www.energiesparen.be

Fotovoltaïsche zonnepanelen
Brochures
Subsidieregeling voor fotovoltaïsche zonne-energie 2006

Voor elke 1000 kWh elektriciteit opgewekt met deze zonnepanelen ontvangt de eigenaar een groenestroomcertificaat . Elk certificaat kan vervolgens bij de netbeheerder ingeruild worden tegen een gegarandeerde waarde van 450 euro gedurende 20 jaar vanaf de inwerkingstelling van de installatie. Groenestroomcertificaten worden aangevraagd bij de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt . Meer informatie op www.vreg.be.

@Walter,

Als ik je berekening zo zie zou ik zeker zeggen dat het interessanter is om het zelf te financieren.

Maar ja niet altijd is er voldoende geld voorhanden.

Is er ook geen subsidie voorzien voor PV-panelen, die mag je ook nog eens aftrekken en dus ben je nog sneller aan het verdienen.

Ik ben nu aan het zien of het haalbaar is de PV panelen zelf te financieren.
Ik zit nog met een aantal vragen hierrond.
Is er iemand die weet wat de procedure is voor het bekomen van de groene stroomcertificaten. Ik vind die informatie namelijk niet. Buiten dan de melding: "Elk certificaat kan vervolgens bij de netbeheerder ingeruild worden tegen een gegarandeerde waarde van 450 euro gedurende 20 jaar vanaf de inwerkingstelling van de installatie. Groenestroomcertificaten worden aangevraagd bij de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt . Meer informatie op www.vreg.be.".
Wel op VREG.be vind ik niet de info over het aanvragen van de de groenestroomcertificaten. Of ik moet er overlezen.

Hoe vraag je die certificaten aan bij VREG?
Krijg je dan een papieren versie van je certificaat dat je moet inleveren bij je netbeheerder?
Iemand ervaring met hoe snel netbeheerders (hier PBE) dan uitbetalen?

Walter