raamkozijnen inpassen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Graag had ik hulp van de forummers omtrent het volgende probleem.

Wij denken voor onze nieuwbouw aan het volgen van de richtlijnen voor Lage Energie Woningen betreffende isolatiediktes. Dit betekent o.a. een isolatielaag van 14 cm rotswol in de spouwmuur.

Als wij echter onze architect hiervan inlichten, stelt die zich de vraag hoe een raamkozijn hierin moet ingepast worden. Immers hebben die meestal maar een inpasprofiel van 7 cm. Een mogelijke oplossing lijkt te zijn om de binnenmuur in een hoek naar de buitenmuur te metsen, maar dan vermoed ik dat dit net een koudebrug creëert.

Kan iemand mij helpen in het vinden van een energetisch verantwoorde oplossing?

Alvast bedankt en met vriendelijke groeten,

Reacties

het raam op traditionele wijze met raamankers plaatsen.
je laat de volle 14cm isolatie gewon doorlopen tot tegen je raamkozijn.
Aan de binnenzijde werk je de muur af met gipskartonplaat of houtvezelplaat of zo,...

Ik vind het sterk dat je architect zelf geen oplossing kan vinden,...

Jimmy, Joris,

Denk eraan, om ook een tape te voorzien op de ramen en deuren, die vervolgens kan ingepleisterd worden of kan aansluiten met je damprem!
Wat anders ga je nog steeds kieren hebben langs je ramen en deuren.

Groeten,

Lucien

Joris

Jimmy heeft je al een mogelijkheid aangereikt. Andere mogelijkheid is de dagkant dikker te maken (1 steen i.p.v. een 1/2 steen), je raam komt dan wel dieper te staan. Nog een (minder goede) mogelijkheid is de binnenmuur een stuk naar buiten door te trekken (dus hetzelfde als hiervoor, maar langs de binnenkant), hou minstens de halve dikte over.
Je hebt dan plaatselijk wat minder isolatie, maar een echte koudebrug wordt dat niet.

Hans