isolatie muren nieuwbouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

wij starten binnen enkele maanden met de bouw van ons huis. Beide vaders zullen metselen.

Onlangs heb ik een cursus gevolgd over isolatie, ventilatie,... Daaruit heb ik besloten onze woning te isoleren zo kort mogelijk bij K30. dus tussen 10 en 15 cm XPS platen in muren.

Nu stelde ik dat voor aan "mijn metsers", en ze hadden wel een paar vragen, nl.
Welke dikke muren gaat gij dan hebben? 9cm facade, 3cm spouw, 15cm isolatie, en 14 snelbouw, dus 41cm. En in de kelder zitten maar stenen van 39, dus komt dat niet overeen.

Maar, ik blijf bij mijn standpunt, en zal toch zo isoleren. Nu was mijn vraag: Hoe lost men dit in de kelder op? Is dit gewoon door dikkere muren in kelder te plaatsen, of...

Om de koudebrug aan de grond te voorkomen, zijn we van plan de eerste laag in cellenbeton te plaatsen, en de andere erbovenop gewoon snelbouw. Geeft dit problemen, kan de eerste laag dit dragen?

Alvast bedankt, het zijn waarschijnlijk "simpel" vragen, maar het zal al veel helpen.

Greetz

Reacties

Even een oude vraagstaart oprakelen ...

Hier (en op nog andere plaatsen op het forum) wordt er gezegd dat cellenbeton (bvb. Ytong) vocht opzuigt en dat dit daarom te mijden is als isolerende blok aan de voet van de muur. Beter zou zijn om cellenglas (bvb. Perinsul) te gebruiken hiervoor, maar dit is ook aanzienlijk duurder.

In bijlage wat informatie die ik heb gehaald van de site van Ytong.

Ik weet niet hoe het zit met de capilariteit van de gewone rode snelbouwsteen (bvb. Porotherm), maar is dit nu echt problematisch?

Ze bouwen toch volledige huizen met Ytong ... Ik kan mij moeilijk inbeelden dat de capilariteit van de steen een probleem kan vormen, of zie ik dit verkeerd?

Christoph,

Wat bedoel je met.. indien je stabiel kan bouwen?

2. cellenbeton is een mogelijke oplossing, maar zuigt vocht op (dus goed inpakken). een andere oplossing is perinsul (indien je stabiel kan bouwen) of novomur van albintra.

Mvg
Davy

tussen de 60 en de 70% vochtopname... wil dus zeggen DOOR en DOOR nat! en water is een goede geleider van warmte dus... dan is het een koudebrug.
dat vocht zal wel terug verdampen, maar de vraag is wanneer, en/of waarin.

met "stabiel" bouwen bedoel ik dat je lasten verdeeld moeten zijn: op perinsul mag je NIET zomaar een kolom zetten: ALS je dat wil doen moet je zorgen dat de wapening door de perinsul door loopt om die overlasten op te vangen.
als je gewoon overal veel draagmuur hebt dan kan perinsul gemakkelijk tot 3 verdiepen dragen. als je een woning hebt die helemaal open is en met heel veel glas, dan zullen er veel muurtjes zijn van maar een meter breed of vaak ook betonnen kolommen nodig zijn om je overspanningen te dragen, en als die kleine muurtjes en kolommen te veel lasten moeten dragen dan mag je dan niet zomaar op perinsul, maar moet de perinsul een bijkomende (druk)wapening krijgen.

groeten,
christophe

Hoi Christoph,

Bedankt voor deze uitgebreide uitleg. We hebben maar een zijde van het huis met grote ramen (Z-O), maar hier rusten geen grote lasten (welfsels op)

Mvg
Davy


2. cellenbeton is een mogelijke oplossing, maar zuigt vocht op (dus goed inpakken). een andere oplossing is perinsul...

Wat bedoelt men met 'goed inpakken'? Rondom rond met bouwfolie? Een dezer dagen gaan ze bij mij ook de eerste laag in Ytong zetten, na wat aandringen...maar ik heb nog geen weet van inpakken van de Ytong.
Als ik het goed heb, dan wordt toch enkel de laag van de binnenmuur bovenop de vloerplaat in een 'min of meer isolerend materiaal' gemetst?
Kan iemand hier kort op reageren aub?

dank, Peter

inpakken zou je kunnen doen door een folie onder te metsen die je langs binnen tegen de ytong naar boven plooit, en dan aan de bovenkant van de ytong terug mee inmetst. als het uitkomt met de hoogte dan kan die folie ineens mee naar buiten worden geplooid als spouwafwatering, en dan kan er geen regen op de ytong én zo kan het water dat in huis blijft staan niet in de steen dringen.

zodra alles regendicht is kan je die folie aan de binnenzijde van de ytong (plaatselijk) wegsnijden voor je leidingen in te slijpen, die heeft dan toch geen nut meer.

groeten,
christophe

Ik heb even bij de metser nagevraagd en die ziet er het nut niet van in waarom de laag Ytong 'zou moeten ingepakt worden'.
Kan iemand (Christophe?) me even kort schetsen wat de idee daarachter is?
Metser zegt: Ytong is binnensteen en de vloerplaat ligt hoog genoeg tov de straat, daar loopt geen water naartoe...
Hoe moet ik hem overtuigen? Ik heb de architect ook al moeten overhalen om een laag Ytong te gebruiken, normaal ging er gemetst worden met snelbouw vanaf de vloerplaat.

Help! vloerplaat wordt vrijdag gegoten, metsten vanaf maandag...

veeeeeel dank bij voorbaat,
Peter

het is voor het regenwater TIJDENS het bouwen!!
na de bouw zit het inderdaad droog (en dan mag die binnenfolie doorboord worden of zelfs helemaal weg), maar TIJDENS de bouw regent het wel eens in dit belgenland, en dan is het gelijkvloers een half zwembad, met als gevolg dat ook de ytong nat staat (en dus vocht opneemt én behoud én minder isoleert). de beste oplossing is perinsul, de tussenoplossing is ytong die je inpakt en een gewone oplossing is gewoon ytong metsen en nat laten worden. ytong is al beter dan niets; perinsul is "zoals het hoort"

groeten,
christophe

PS: let aub ook op uw andere koudebruggen!

Ik versta hieruit: Ytong houdt dus MEER en vooral LANGER vocht vast dan gewone snelbouwsteen. Is het verschil dan werkelijk zo groot en is deze zoveel moeilijker droog te krijgen dan een snelbouw? Ze bekijken me nu al als 'hij is daar weer met een ander voorstel als hetgeen we gewend zijn te doen'
Als het vocht vasthouden HET probleem is en er dus moet ingepakt worden, dan is een gewone plastic folie genoeg: folie op de vloerplaat, ytong erop, langs binnen over de ytong vouwen, de normaal gebruikte bouwfolie voor de 'afwatering naar de spouw' erbovenop naar buiten toe.
Dit is simpel gezegd zoals ik het versta (een leek dus)
Is dit juist?

Peter

ik ga niet beweren dat ytong het langer vasthoudt dan snelbouw, maar WEL beweren dat een vochtige ytong niet meer de isolerende functie heeft waarvoor je hem plaatst.
dus als je iets wil plaatsen dat isoleert dan moet het waterafstotend zijn (of waterafstotend worden ingepakt), en zoals je voorsteld: dat kan met gewone PE bouwfolie (die dan nergens mag worden beschadigd...).

Hoi Tos,

wat je eventueel wel kan doen is de bakstenen enkele cm over de blokken van de kelder laten oversteken, in jouw geval 2cm, 3cm is het maximale volgens mij, tot slot van rekening hang je je gevelmetselwerk toch nog eens op aan je binnenmuur en heeft het zowiezo geen dragende werking.

groetjes, Tony

indien je geen oplossing vind ,heb er hier een voor u
ik ga zelf bouwen aan een lage energie woning , en dit in samenwerking met SISMO , deze week word er gestart met de bouw van de woning ,je kan altijd een kijkje komen nemen
het is goedkoop en je kan alles zelf en het grote voordeel is dat het er na een paar dagen al staat , maar zoals je begrijpt kan ik niet alles uitleggen ,daarvoor neem je beter eerst contact op
ik zal er meteen mijn GSM nr geven 0497/407204 peter liekens

Peter,

ben je particulier of handelaar?

Dit is inderdaad een plaats/ forum waar particulieren en professionelen die (hier) niet voor de eigen za(a)k werken, elkaar helpen!

Vriendelijke groet,

Joost

Ik ben ondertussen van plan om 2x7,5 cm rotswol in de muren te steken en met 2 cm spouw kom ik op 41. Ik probeer nu op ons plan een oplossing te zoeken voor alle koudebruggen.

Ons huis staat 1/2e op een kelder en 1/2e op een kruipkelder. Ik ben ookal overtuigd om onder alle binnenmuren perinsul te steken.

Maar hoe ziet de opbouw thv de kelder er dan precies uit? Ik zie tekeningen van de milieuadvieswinkel, waarbij het plafond van de kruipkelder geïsoleerd wordt? Is het niet simpelder om een isolatielaag te steken daar waar ook de perinsul begint?

Iemand een goed idee voor deze vloeropbouw? Er vanuitgaande dat ik voor muren 15 rotswol en voor dak 20 cm rotswol (of gelijkwaardige isolatie) ga. Wat is een goed compatiebele vloerisolatie?

zie bijlage.

je zou minstens 10cm vloerisolatie moeten hebben (en bij voorkeur isomo: EPS 150 SE of EPS 250 SE als je met vloerverwarming gaat werken); 15cm vloerisolatie is volgens dit detail mooi te plaatsen.
zonder vloerverwarming zou je ook rotswol of kurk kunnen nemen onder de chape;
je kan ook met houten roostering en papiervlokken of kurkkorrels werken als vloerisolatie

groeten,
christophe

Christophe,

Bedankt voor de snelle info. Ja we gaan volledige woning met vloerverwarming doen en ik ga dus voor de 15cm 250(huppeldepup vergeten alweer).

Ik vraag me af of deze detailtekeningen van "hoe het moet!" ergens op het net te vinden zijn. Er zijn namelijk een paar mogelijke koudebruggen in onze nieuwbouw die ik zeer duidelijk ik detail wil zetten om ze te vermijden.

Onze architect is niet echt ervaren in LEW maar duidelijk wel meegaand in de gedachtengang en past zich aan. Het nadeel is wel dat ik de vragende partij moet zijn voor de verschillende "oplossingen" en ik van bouwen eigenlijk NIKS ken.

Ik weet ondertussen dat jij architect bent. Heb je al je oplossingen zelf moeten bedenken voor veel voorkomende problemen. OF kan ik mijn architect ergens een goede richting wijzen om wat meer geïnformeerd en geïnteresseerd te zijn op het gebied van Koudebruggen vermijden en andere LEW aangelegenheden.

Detailtekeningen van : hoe de ramen plaatsen. Hoe plat dak laten aansluiten op muurisolatie. Hoe deel van plat dak (dat dienst doet als zonnewering) thermisch onderbreken (mbv oplossing van pl*k**ton).

Hoe een uitkragend deel op 1e verdiep goed isoleren zodat er geen koudebrug van 50cm is.

Ik zoek een externe EPB-verslaggever zodat er een extra controle is. Nu de vraag of die zijn werk dan met hart en ziel wil doen.

En ik wil het plan laten screenen door cedubo.

Kan ik nog meer doen in de ontwerpfase? Buiten zorgen dat al deze details duidelijk en eisend naar de aannemer gaan.

die thermische onderbrekingen zijn nog altijd koudebruggen (verminderde warmtestroom vanwege koppeling wapening stalen stukken, ipv totale beton). Verlaagd verlies, maar voor LEW zijn dit ngo altijd af te raden technieken.

Zijn er nog deze mening toegedaan of ben ik aan het overdijven?

alternatieven?

Op deze site vindt je ook veel info over aansluitingen en verwerkingsmethoden van cellenbeton.

Elk product heeft zo zijn eigen verwerking om tot een goed resultaat te komen. Cellenbeton is zeker goed toepasbaar en heeft ook zo zijn voordelen.

Wat je zelf kiest is ieder voor zich. Er zijn vele mogelijkheden.

http://www.xella.nl/html/ndl/nl/ytong_downloads.php

De enige mogelijkheid die echt de weg van LEW inslaat is op de thermische snede omschakelen naar houtbouw (dus houten luifel). Het hout kan je op verschillende manieren verankeren aan het beton en met tussengeplaatste isolatie heb je al lang geen grote koudebrug meer.

Staal heeft een "lambda"(warmtedoorgang) van +/- 50 W/mK, hout 0.17 W/mk. Puur 2-dimensionaal kan je dus zeggen dat je rond de 300 keer zo weinig staaloppervlak in de snede zou moeten bekomen om even weinig warmte te verliezen. Ik ga er van uit dat het sowieso veel meer is dan dat in die systemen.

Daarenboven kan je met hout te gebruiken de isolatielaag zo dik nemen als je wil. De thermische onderbrekingen heb je echter enkel in vaste maten (5 a 8cm).

Ik heb eens vergeleken. (pure R berekening = waarheid iets negatiever denk ik)

Gewapend beton van 15cm dik in overkraging heeft over 8cm een warmteweerstand van ongeveer 0,03 m2K/W.

Gewapend beton van 15cm dik met thermische onderbreking in de overkraging heeft over 8cm een warmteweerstand van ongeveer 1,88 m2K/W. (zal in realiteit lager zijn)

Gewapend beton van 15cm dik met vanaf de overkraging houtconstructie met isolatie heeft over 8cm een warmteweerstand van ook ongeveer 1,88 m2K/W.

Nu is het echter zo dat dankzij de supergeleiding van het staal in alle richtingen (zo heeft de isolatie in de onderbreking een groter verliesoppervlakte vanwege de lage temperatuur van het omhulde staal) er in de werkelijkheid koude zones ontstaan tot in constructie. Niet alleen werkt de isolatie niet meer correct, er is kans op condensatie intern.

ik heb in informatie van een fabrikant gevonden dat de gemiddelde warmtedoorgangscoëfficiënt tussen de 0,09 (lichte uitkragingen) en de 0,3 (dikke, zware balkons) variëert. Isolatiematerialen hebben 0,02-0,04.

Dat wil dus zeggen dat je in mijn vergelijking hierboven de weerstand van geval 2 (beton met snede) mag verlagen, naar 0,5-1,0. Dwz. 3 tot 2 keer slechter dan met hout.

(ik interesseer mij enorm in deze discussies, vandaar mijn riante inbreng)

Steven,

De uitloper in het platdak is opgelost. Er komt geen uitloper. Er komt gewoon een losstaande constructie zodat er geen koudebrug ontstaat.

Een tweede vraag is. Hoe een overkragend deel van een bovenverdieping juist isoleren? 1e verdiep steekt aan één kant 50cm over de benedenverdieping uit. Dit over de volledige breedte van 7m.

Iemand een idee.

Hallo,

Om even terug te komen op de funderingsmuur die smaller is dan de vernieuwbouw muur.

Bij mij is de funderingsmuur anderhalve steen (28cm?). Nu heeft de architect een losliggende vloerplaat voorzien op(argex) 40 cm). Mijn muuropbouw is voorzien volgens gevelsteen, 15 cm rotswol en snelbouw 14 cm. dus zeker 10 cm breder dan funderingsmuur. Nu ligt de vloerplaat ongeveer 1 meter hoger dan het maaiveld buiten.

Is het nu aangewezen om een ringbalk te gieten met daarop de snelbouw, die het gewicht draagt van verdiep, bijna volledig binnen de funderingmuur. Of Vloerplaat op funderingmuur , waardoor een koudebrug ontstaat. dan moet ik lang boven op de vloerplaat isoleren.

Voordeel is dat de binnenmuren, die te metsen zijn tegen de gemene scheidingsmuur met de buren, wel ineens hierop kunnen gemetst worden.

Dit wil zeggen dat deze vloerplaat enkel op de achtergevel van dit rijhuis rust en verder nergens.

Merci voor de raad. Hoop dat het duidelijk is.

nl zo ze hebben vlug fuderingen uit gemeten en gegoten dan een zware vloerplaat reop en dan beginnen metsen ,Daar blijkt nu ze aan de facade beginnen dat er daar gedeelten tussen zitten waar de steen nog niet half op de funderingen zitten.war is de mogelijkheid om dit op te lossen?

Ivm het inpakken van de Ytong wordt er gesproken om deze bv met Pe-folie in te pakken. Is dit dezelfde folie als bv gebruikt wordt bij plaatsing van een vloerverwarming? Is er dan geen gevaar van perforatie? Bv de Ytong na plaatsing insmeren met een waterwerend produkt zoals bv Rubson is dat geen goede maatregel?