temperatuurregeling

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik lees ergens in dit zeer interessante forum dat "het meer de moeite loont om in het gehele huis of een bouwdeel een constante temperatuur te houden". Het had te maken met vloerverwarming. Verder vind ik niet direct info over wat mij onder meer bezighoudt, nl.:
- is een (gas-)CV met verschillende circuits aan te raden om de temperatuur in de badkamer onafhankelijk van de andere ruimtes te kunnen regelen? Hoe vermijdt men anders het vervelende geschakel met thermostaten en radiatorkranen wanneer men de badkamer wil opwarmen terwijl de thermostaatruimte reeds opgewarmd is?
- is onverstandig om ruimtes die aan de woonkamer grenzen niet te verwarmen (installateur vertelde mij dat men minder verlies zou hebben door ineens alles warm te houden. Vond dit toch wel een krasse uitspraak, zelfs in de wetenschap dat de aanwezige enkelglazen deuren tussen de woonkamer en gang/buroruimte niet zeer goed isoleren)?
Groeten
Joakim

Reacties

Je installateur is een idioot. Je kan onmogelijk minder warmteverlies creëren door meer ruimtes te verwarmen, dit lijkt me toch evident, en zeker voor een installateur verwarming.

Hoe meer warmte je in een huis pompt, hoe meer warmte er zal verloren gaan.

In zeer goed geisoleerde huizen is dit minimaal omdat het warmteverlies zeer gering is en omdat de warmte ook via de constructie (muren, betonnen vloeren) wordt gebufferd. Het warmteverlies is er dus via de bufferwarmte eigenlijk altijd. Door de goede isolatie zal je in zo'n lage energiewoning bijna automatisch eenzelfde temperatuur hebben in het hele huis. Hierdoor opteert men hier meestal om geen nachtverlaging van de verwarming toe te passen om comfort redenen, dit geeft slechts ongeveer 5% meerverbruik.

Hi Joakim,

zoals stef schrijft, enkel bij zeer goed geïsoleerde huizen is het moeite om de temperatuur constant te houden. Ideaal is met een buitenvoeler.

Als die dan goed ingesteld is heb je geen verschillende circuits nodig, voor de badkamer kan je dan muurverwarming voorzien zodat je door de stralingswarmte het daar ook lekker warm hebt.

Gtx, 314R

Helaas heb ik geen goed geisoleerd huis. Wel al wat verbeteringen aangebracht maar het blijft bouwjaar 65, daar moet ik het mee doen.
Blijft ook nog de vraag ivm dubbel circuit... heeft iemand daar ervaring mee? Is dat aan te raden? Ik werk nu al redelijk ingewikkeld met thermostaatkranen met 7-daagse timer en een centrale thermostaat met 7-daagse timer om enkel te verwarmen waar nodig wanneer nodig. Het werkt redelijk goed maar als ik buiten de programmatie warmet nodig heb, is het nogal een gedoe... en dit gebeurt dus telkens als ik de badkamer wil verwarmen in het weekend: geen voorgeprogrammeerde verwarmtijd en dus moet ik gaan schakelen: centrale thermostaat verhogen en alle radioatorkranen die open staan toezetten teneinde de warmte exclusief naar de badkamer te leiden.
Vervelend, vandaar de gedachte van een CV met dubbel circuit. Ik zou wel willen weten of dat enigszins verantwoord is, werkt de warmtewisselaar dan wel nog optimaal, is er geen verlies, andere nadelen...
Alle reacties welkom.
Joakim

Ik ben geen expert, dus misschien zeg ik hier iets verkeerd, maar ik heb dit toch al ergens anders gelezen:

Waarom schrap je je centrale termostaat niet? En op al je radiatoren een thermostaat (zoals je nu al hebt). Je ketel staat dan altijd op maar als geen enkel radiator warmte vraagt stop die. Op het moment dat een thermostaat opspringt vraagt die warmte en zal de ketel de watertemperatuur terug verhogen.

Je moet wel oppassen, je moet "iets" bij je ketel installeren dat zo iets kan, wat het is weet in niet meer, sorry, maar misschien helpt dit al op weg. Het is volgens mij de eenvoudigste oplossing.

Gtx, Pierre

Dank, Pierre.
Ik liet mij vertellen dat zoiets enkel werkt met een by-pass in het circuit. Wanneer er geen warmtevraag is, stroomt het warm water dus verder door de by-pass, die wel kort en geisoleerd is doch m.i. toch onnodig verlies oplevert. Bovendien blijft de pomp draaien, wat dan weer electriciteit kost. Mijn installateur, die men hierboven reeds voor idioot versleet, raadde het mij niet aan.
Over een systeem dat de pomp automatisch doet aanslaan wanneer er een radiatorkraan wordt opengedraaid, heb ik nog nooit gehoord, weet ook niet hoe dat dan zou moeten werken.
Indien een by-pass te verkiezen is boven dubbel circuit of andere oplossing, heb ik geen probleem natuurlijk, maar iets zegt mij dat zo'n by-pass eigenlijk een beetje vreemd is...
Groeten
Joakim

Joakim,

in deze thread praten ze erover (en over veel andere zaken)

http://www.bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1129121171&first=&last=

Ze praten daar over een modulerende pompen, die afhankelijk de vraag minder of meer pompen.

Ik zou je installateur niet meer veel vragen en eens rondkijken naar een andere.

Bedankt, Pierre, die 'thread' is net wat ik zocht.
De zoekfunctie van het forum is niet echt handig, vnl. omdat het teveel irrelevante resultaten oplevert en alle berichten uit een enkele vraag als individueel resultaat worden weergegeven... misschien moeten de vragen per onderwerp worden gecatalogiseerd...?
Groeten
Joakim

Joakim,

dat is een discussie die al lang duurt, het zou een voordeel maar ook een nadeel zijn om alles te catalogiseren.

Soms gebruik ik google, in geanvenceerd zoeken kan je je search beperken tot deze site.

Gtx, Pierre

Houd het simpel
Bypas installeren zoveel energie kost dat ook niet.
Centrale thermostaat uit, kachel 24 uur per dag aan.
elke radiator (ruimte) zijn eigen thermostaat
vloerverwarming 24 uur per dag op 21 graden, opwarmen van de vloer kost ook 4 uur energie.
( na de vacantie in febr. had de vloer 24 uur nodig voordat de kamer weer 21 gr. was)

Ben nu aan het experimnteren met de stooklijn.
Deze is volgens de fabriek 1.75, wat volgens mij veel te hoog is (vloer heeft slechts water van 40 a 50 graden nodig)
Waar vind ik nuttige informatie over deze stooklijn?
ik zit nu op 1.35 en nog is de max. temp, van het aanvoerwater 70 graden bij een buitentemp. van 15 gr.

Houd het simpel
Bypas installeren zoveel energie kost dat ook niet.
Centrale thermostaat uit, kachel 24 uur per dag aan.
elke radiator (ruimte) zijn eigen thermostaat
vloerverwarming 24 uur per dag op 21 graden, opwarmen van de vloer kost ook 4 uur energie.
( na de vacantie in febr. had de vloer 24 uur nodig voordat de kamer weer 21 gr. was)

Ben nu aan het experimnteren met de stooklijn.
Deze is volgens de fabriek 1.75, wat volgens mij veel te hoog is (vloer heeft slechts water van 40 a 50 graden nodig)
Waar vind ik nuttige informatie over deze stooklijn?
ik zit nu op 1.35 en nog is de max. temp, van het aanvoerwater 70 graden bij een buitentemp. van 15 gr.

Jopie

" Deze is volgens de fabriek 1.75, wat volgens mij veel te hoog is (vloer heeft slechts water van 40 a 50 graden nodig) "
Welke fabriek mag dat wel zijn? In de handleiding van mijn fabrikant staat stooklijnen van 0,4 tot 0,8 vloerverwarming, en van 0,8 tot 1,4 voor radiatoren. Maar in Duitsland isoleren ze natuurlijk wat beter.

" Waar vind ik nuttige informatie over deze stooklijn? "
In de handleiding van je weersafhankelijke regeling neem ik aan?

" ik zit nu op 1.35 en nog is de max. temp, van het aanvoerwater 70 graden bij een buitentemp. van 15 gr. "
70° watert° bij 15°C buiten? Dat is geen vloerverwarming, maar een oververhitte sauna!

Hans

Bij een daalderop combifort, heb je standaard een 2de CV circuit ingebouwd in de ketel, daar kan je de badkamer mee verwarmen (7.5kW voor het 2de circuit).