zonneboiler: het onderste uit de kan

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We hebben enkele maanden geleden een zonneboiler van Izen laten plaatsen, rekening houdend met alle subsidies, kortingen en fiscaal voordeel heeft me dit uiteindelijk 844 euro gekost.
Wie doet beter? :-)

+ 4249,25 EURO prijs inclusief plaatsing en 6% BTW
- 625 EURO subsidie gemeente Bierbeek
- 625 EURO subsidie netbeheerder (Eandis)
- 625 EURO subsidie provincie Vlaams-Brabant
- 250 EURO 10% korting op materialen via actie gezinsbond/IZEN
+ 0 10j gratis onderhoudscontract via actie gezinsbond/IZEN
- 1280 EURO fiscaal voordeel, uitbetaald in 2008
-----------------------------

844,25 EURO eindresultaat

Mvg,
Steven

Reacties

Steven,

"We hebben enkele maanden geleden een zonneboiler van Izen laten plaatsen, rekening houdend met alle subsidies, kortingen en fiscaal voordeel heeft me dit uiteindelijk 844 euro gekost."
leuk voor jou, je terugverdientijd zal allicht stukken lager uitvallen dan voor vele anderen hier op 't forum

"Wie doet beter?"
dit ervaar ik als een regelrechte kaakslag!
welke verdienste heb jij in de subsidies van je gemeente, je provincie, Eandis, de gezinsbond of de fiscale aftrek? Prijs je gelukkig dat al die tegemoetkomingen bestaan en dat je er gebruik van kan maken!
ik denk dat al zij die je voorafgingen zonder of met minder tegemoetkomingen "het beter deden"
Hopelijk is je zonneboiler de kers op de slagroomtaart en woon je in een energiezuinig huis op wandel-/fietsafstand van je werk dan kom je alsnog in aanmerking voor een aanmoedigend schouderklopje ... anders laat maar!

Om eens over na te denken - de Parabel van de milieu-ezel:
Een ezel kan je op drie manieren vooruit krijgen nl.
een wortel voorhouden (subsidies),
lieve woordjes fluisteren (sensibilisatie)
of met de stok (hogere energietarieven).
Echte milieu-ezels (waaronder ondergetekende bouwheer) staan echter meestal al veel verder wanneer er wortels* worden uitgedeeld een frustrerende ervaring.

Bovendien worden de voorlopers vooral door hun budget afgeremd …

* Bv. de provinciale subsidies inzake zonneboilers en groendaken die tot stand kwamen nadat deze technieken reeds werden toegepast in onze woning.

groeten,

Björn van Staeyen
winnaar Provinciale Milieuprijs 2005 (Vlaams Brabant)
N.B. omwille van mijn inzet voor duurzaam bouwen

Hallo Björn,

Je hebt volkomen gelijk wanneer je zegt dat ik geen verdienste heb ik alle voordelen die mij zijn toegekend.
Ik wou gewoon illustreren hoe voordelig het in bepaalde gevallen kan zijn om de investering voor een zonneboiler te wagen.

Ik geef toe, vooral als ik achteraf mijn bericht nog eens lees: ik heb het wellicht iets te luid van de daken geschreeuwd, me niet bewust mensen voor de borst te stuiten die er wellicht veel vroeger bij waren, meer ethische beweegredenen hadden en hiervoor in verhouding een stuk minder voor beloond zijn. Mijn welgemeende excuses hiervoor.

Steven

Steven,

Het hele mechanisme van subsidies & premies is inderdaad sterk aan veranderingen onderhevig (vb voor LPG installaties in wagens hadden ze een paar jaar geleden nog premies en daarna niks meer...). Het beste is niet achterom te kijken: stel dat ze volgend jaar nog een grotere wortel (premie) voor onze neus hangen....
Praktisch vraagje: hoe zit die korting van de gezinsbond precies in elkaar? Krijg je tegoedbonnen of iets in die aard?

Danny

Steven,

excuses geaccepteerd, welkom in de groep ...

nu ook nog je huis openstellen voor de komende openhuizendagen (oktober) ...

groeten,

Björn

Je fiscaal voordeel van 1280 eur is fout. Je mag 1280 eur aftrekken van je belastbaar inkomen waardoor je dus ongeveer een 640 eur minder belastingen gaat betalen, niet 1280

Neen het is wel degelijk een belastingvermindering van €1280, je moet er in feite nog het percentage gemeente belasting bijrekenen om je totale winst te kennen: vb 6% gemeentebelasting is dan €1280 * 1.06 = €1357.

Damn, ik dacht dus dat het (zoals met al de rest) in vermindering werd gebracht met het belastbaar netto inkomen. Enfin, dat is in ieder geval wel goed nieuws uiteraard :D.

Geeft niks: ik heb het ook drie keer moeten lezen en dan nog vijf keer narekenen voor ik het geloofde...
't is natuurlijk maar voor twee jaar: wat daarna komt is terug koffiedik kijken...

Steven, ge hebt dus ook wel het geluk om in de provincie Vlaams Brabant te wonen waardoor ge al 625€ meer subsidie krijgt dan de mensen in alle andere provincies :p

prijs je gelukkig, wij "ollanders" vangen niets, null. tja, ons ben zuinig he, dat geldt ook voor de overheid....

Hallo allemaal,

Het zou nog beter kunnen !

Zorg dat je een voorschot betaald dit jaar, en de afrekening volgend jaar.
40 % van de betaalde bedragen, met een max van 1280 per jaar vanaf het jaar 2006 (aanslagjaar 2007) mag je in BEIDE jaren aftrekken.
Dus in 2006 (Aanslagjaar 2007) EN 2007 (Aanslagjaar 2008)

Succes ermee.

Info : http://mineco.fgov.be/homepull_nl.htm kijken naar energie, belastingvermindering - energiesparen, in woningen

Björn,

Vroeger hadden de boeren 2 paarden, een goed en een slecht. Het goede paard moest het veld ploegen terwijl het slechte paard zich in de stal stond vol te vreten met haver. Is nooit anders geweest.
De boer dacht : als ik dat slecht paard maar genoeg haver geef, dan wordt het misschien ook een goed paard. Dat klopte niet natuurlijk, want het slechte paard had snel in de gaten dat hij terug de stal op mocht om haver te vreten, als hij maar hard genoeg "ezelde" als hij de ploeg moest trekken.
Subsidies geven is net hetzelfde. Subsidies = haver geven aan een slecht paard. Zinloos.

vr gr

Pluto

Steven,
Kun je de installatie een beetje omschrijven, aantal vierkante meter, inhoud buffervat, orientatie en opbrengst
een paar photos zou ook wel leuk zijn.

Paul,

En toch zijn er hollanders die een installatie van 6000 euro in hun tuin zetten met een terugverdientijd van 30 jaar, zonder enige subsidie

Ben ik nu een goed of een slecht paard?

(Dank je voor t schouderklopje, ik kan m gebruiken )

Arnold

Steven, ge zou pas een ezel zijn, mocht ge zo'n aanbod van meerdere subsidies weigeren uit bescheidenheid of uit fanatieke milieuprincipes. Voor jaloerse lieden hoef je je bovendien niet te excuseren. Je deed niks verkeerd en het is je gegund. Ik snap wel niet waarom er in uw gemeente niet overal zonneboilers te zien zijn.
Mocht het nu nog de gemeente Kuurne zijn geweest, ik zou het begrijpen. Daar hebben ze graag de naam van ezel.

Mag ik mijn werken over verscheidene jaren verdelen?
JA, de belastingsvermindering wordt verleend voor elk aanslagjaar.

Dirk interpreteert dit misschien in de zin van dat als je een bepaald werk (bvb plaatsing zonneboiler) betaalt over twee aanslagjaren, je van die twee betalingen telkens 40% met een maximum van 1280 euro mag opnemen in de belastingbrieven.

Ik ben er nog zo zeker niet van! In de zin staat "werken".
Er zijn sites die hetzelfde als Dirk beweren, maar in de wetteksten komt het nergens voor. Ik ga de circulaires er eens op nalezen.

Dirk heeft dan toch gelijk!

In de omzendbrief "circulaire 2/2003 AOIF" van februari 2003 staat onder punt 7.2 dat een effectief betaald voorschot op een factuur al mag opgenomen worden en het jaar nadien het saldo mits het is betaald in het navolgend jaar.

Met andere woorden als Steven in 2006 een voorschot betaalde van 3200 euro mag hij al 1280 euro terugvragen met zijn de belastingbrief van 2007. Hij zal dan ten laatste juli 2008 1280 euro, plus de gemeentebelastingen van 6 à 9% hierop, terugkrijgen.
Als hij het saldo van 1000 euro betaalt in 2007 dan kan hij bijkomend 400 euro (plus gemeentetaks) terugkrijgen en dan zou hij zijn zonneboiler voor minder dan 400 euro hebben verkregen!

Die spreiding over 2 aanslagjaren zou niet meer mogen. DIt hebben ze mij op een informatieavond van de gemeente verteld.
En wat die andere subsidies betreft: heb hier een dubbelzinnig gevoel bij. Wij hebben 10 jaar geleden bij de aankoop van onze woning meteen overal het enkel glas laten vervangen door dubbele beglazing, de gewone radiatorkranen door thermostatische kranen, de gewone gloeilampen door spaarlampen,....
Wij hebben hier geen subsidies voor gehad, maar hebben dit al wel terugverdiend door het minder verbruik.
Dit jaar gaan we waarschijnlijk onze cv-installatie laten vervangen en een zonneboiler plaatsen, als we dit over 2 jaar kunnen spreiden kan ons dit 2 jaar subsidies opleveren (1 jaar condendserende ketel en 1 jaar zonneboiler),
maar ik had ook nog graag extra isolatie in 't dak geplaatst, maar door de subsiedies is dit een rem, want we zitten al aan't plafond van de subsiedies.
Voor andere mensen zijn de subsidies een stimulans, een aantal buren zullen na enkele jaren twijfelen dan toch hun enkel glas laten vevangen door dubbel glas.....

Aftrek over 2 aanslagjaren is nog altijd mogelijk zelfs met 1 faktuur, het is wel zo dat je dan je faktuur in tweemaal moet betalen, het is de datum van betaling die telt (te bewijzen met bankafschriften) en niet de datum van het factuur.
Voorbeeld:
Je hebt een factuur van 20.000 eu, je doet een eerste
betaling van 10.000 eu in december 2006, je kan dan 1280 eu (40% van het betaalde bedrag met een max. van 1280 eu) in mindering brengen van je totaal te betalen belasting inkomen 2006.
Je doet een tweede betaling van 10.000 eu in januari 2007, je kan dan 1280 eu (40% van het betaalde bedrag met een max. van 1280 eu) in mindering brengen van je totaal te betalen belasting inkomen 2007.
Op deze 1280 eu trek je ook nog je gemeentlijke opdeciemen terug.

In theorie zou je dit zelfs meer dan 2 jaar kunnen doen, alleen moet je installateur dan wel akoord zijn met een gespreide betaling over meerdere jaren of een soort leasing.

Waar zijn de fiscalisten?

Groeten Guy

Allen

Er is wat onduidelijkheid over de belastingsaftrek, zeker over de spreiding. Wil je zeker zijn moet je het aan je plaatselijke controleur gaan vragen.
Wat de gemeentebelstingen betreft, heeft daar iemand ervaring mee? Want die vooropgestelde besparing zie ik niet zitten. De gemeentebelastingen worden (meen ik toch) bepaald a.d.h. van het belastbaar inkomen, bij een belastingskrediet blijft het belastbaar inkomen hetzelfde, je zou althans op dat vlak dan geen profijt doen.

Hans

Hallo,

kan die prijs van 4200 EUR een beetje meer uitleggen ?

Ik heb en offerte van IZEN voor een IZEN 160 Mono tu S voor 3246 EUR zBTW, dan komt er nog Kit Energie, isolatie voor , Roofservice (600 EUR), Montage- en Materiaalkosten (700 EUR) , transport kosten (75 EUR) zodat het alles in alles aan 5.000 EUR zonder BTW raakt !!!

Voor die prijs is het voor mij echt niet rentabel, maar voor 4.000 EUR is het toch iets anders !

Markus

't Zal allicht een kleinere installatie zijn, lijkt mij de logische verklaring.

Hans

HANS (en anderen)

Ik ben eaw. inspecteur bij de FOD Financiën, maar wel niet inzake personenbelasting. Toen ze indertijd mijn belastingbrieven controleerden, kwam de hoogste in rang me controleren. De wetten zijn echter zo moeilijk dat er serieuze discussies ontstonden. Eén van de belangrijkste punten won ik pas nadat ik hem een arrest van het hof van beroep kon tonen! Op andere punten had hij het dan weer bij het rechte eind. Het hoeft geen ellenlang betoog dat dat laatste, gezien mijn functie, nogal bezwarend kan zijn, zelfs al beging ik de fout niet opzettelijk.

Hans, als je het aan een controleur vraagt, zou ik toch verwijzen naar de circulaire AOIF van februari 2003 (V - 7.2). Als hij dan niet akkoord gaat, dan zou hij er bij mij met een simpele neen niet vanaf maken.

Om in de toekomst dergelijke discussies te vermijden, deed ik beroep op de dienst "RULING" of Dienst Voorafgaande Beslissingen in fiscale zaken aan. Elke burger kan er terecht met een fiscale vraag en het officieel antwoord volgt in principe binnen de 3 maanden. Ik geef jullie de coördinaten van die dienst:
FOD Financiën - DVB
Wetstraat 62
1040 BRUSSEL
Tel 02 237 69 40
FAX 02 237 69 99
E-mail: DVBSDA@minfin.fed.be

Er was wel één probleem. Ik moest aantonen dat mijn vraag een reële uitgave beoogde. Ik bekwam een ruling voor mijn superisolerend glas (KW 1.1) omdat ik een offerte kon bijvoegen.
Voor de vensters waarvan het raamwerk nog intact was, werd het glas in 2005 al vervangen door KW 1.1 en ook betaald. Het duurste gedeelte (glas met nieuw raamwerk) zou de aannemer binnenkort kunnen plaatsen. In mijn attest staat letterlijk: Deze spreiding is niet in strijd met de reglementaire bepalingen terzake.

Ik vroeg ook of de spreiding van betaling voor één werk (nl stookolieketel) toegelaten was, maar ik had geen offerte en de dienst mag dan niet antwoorden. Gezien ik voor mijn vensterglas al bijna aan mijn maximum van 750 en 1280 euro kom, stel ik de vervanging van mijn ketel uit tot 2007 en/of 2008.
Mocht er iemand onder jullie binnenkort een dure uitgave plannen, dan zou die het lef moeten hebben om een ruling aan te vragen over die splitsing van betaling bij middel van een voorschot in 2006 en het saldo in 2007 en het ons vervolgens kunnen mededelen.

Gemeentebelastingen worden niet op het belastbaar inkomen bepaald, maar wel op de uitkomst van de federale belasting die je op het netto-belastbaar inkomen dien te betalen en dit na rekening te houden met de aftrekken. Uiteindelijk trekken ze dan de al betaalde bedrijfvoorheffing (of voorafbetalingen) af van de som van de federale belasting met de gemeentebelasting. Is de uitkomst negatief dan rekende de staat je eigenlijk teveel voorheffingen op je loon aan.

Als je me nog niet gelooft, doe dan op het internet eens de proef. Vul je recente belastingbrief twee maal in: eens met 750 euro en eens zonder die 750 (code energiebesparende uitgaven).

Groetjes

Lucas

Ik heb een stuk of wat klanten die dat met plezier gaan proberen, lijkt me de moeite waard. Alvast bedankt voor deze goeie bruikbare tip.
En voor de gemeentebelastingen is dat ook mooi meegenomen

Hans