wie heeft of weet een passiefhuis met spouwmuur?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wie weet, heeft of denk aan een passiefhuis met spouwmuur? of is het gewoon niet mogelijk?

Wie heeft er goede ervaringen met een Bouwfa die naar je luistert en een passiefhuis kan bouwen?

Reacties

Wij zijn momenteel bezig met ontwerpen van ons passiefhuis mét
spouwmuur en gevelsteen. Eind volgende week zou het plan min of meer
klaar moeten zijn.

Wij werken met aparte architect en aannemers, onder begeleiding van een
aantal PH specialisten en het PHP.

Wij gaan een passiefhuis bouwen met spouwmuur en gevelsteen. De start van de werken is voorzien binnen enkele weken. De woning wordt opgetrokken in houtskelet met evenwel een aantal binnenmuren in silicaatsteen (omwille van warmte-accumulatie). Rond de woning komt een gevelsteen; de stijl van de woning is een kempische kasteelhoeve. Een futuristisch aspect is niet nodig om de passiefhuisstandaard te bereiken.

Kris,

ik zeg altijd:

het is wat onder de motorkap zit dat telt

Ik denk dat Paul bedoelde of een woning met de isolatie in de spouw toch nog tot een passiefhuis kan leiden.

Houtskelet met gevelsteen heeft uiteraard een spouw, maar de isolatie zit in de skelet, niet in de spouw.

De beste methode is waarschijnlijk een gewone binnenmuur zetten en daarop een fram e vanhout of metaal waartussen de isolatie komt en dan met spouwhaken de gevelsteen verankeren aan het frame.

klopt wel, t gaat om een traditioneel te bouwen huis, alhoewel..alles is nog mogelijk, uitgenomen de gemeentelijke bepalingen zoals rode gevelstenen en nog meer van zulks.

We zijn nu op zoek naar ervaringen, oplossingen, info.

In Duitsland zijn ze weeral een stapje verder, daar wil de regering bouwen met minder oppervlakteverlies, ook daar is ruimtegebrek. Het verlies van woonruimte door extreem te isoleren wordt daar niet gezien als de ideale oplossing.

Variotec met hun vacuumisolatiepanelen speelt daar handig op in, nu alleen de kostprijs nog.

paul:

laat het idee van traditioneel metselwerk vallen, veel te omslachtig.
werk zoals gezegd met houtskelet en daar een gevelsteentje rond.

Hehe eindelijk iemand die een antwoord geeft waar ik op zit te wachten. En hans erbij die zegt dat ik mn vloerverwarming op de schop met doen.....wat nu met die baksteen in mn maag?

Tja keuzes moeten gemaakt worden en vallen soms zwaar, een half jaar terug wilde ik alleen maar een mooi huisje, das ondertussen al een beetje ( veel ) van de baan.

Maar de echte passiefhuiswoning, dat zit er nog niet in. Gelukkig heb ik nog een half jaar tot een jaar om over te schakelen, ik ben erg benieuwd waar het naar toe gaat. Voorlopig zal het overleg en infovraag zijn. Alle opties liggen nog open. Een spannend traject!

Mocht het een LEW worden, dan komt de traditionele bouw nog in zicht, maar eerlijk gezegd liggen de ambities voorlopig nog hoger. Weet iemand waar nog eens advies op te doen?

Er is een groothandel falliet: 5000 m3 isolatie is te koop per opbod binnenkort.

Koop daar uw isolatie aan de halve prijs misschien en uw passiefhuis komt er aan...

ps er wijn ook 60000 leien, 10000 dakpannen, enz te koop.

Paul

Spouwmuur kan ook, nadeel is de dikke muren en dus ruimteverlies. Ik heb een deel van de muur met de klassieke spouw gebouwd.

Hans