hoeveel KW brander ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

De architect heeft de K waarde uitgerekend, K31, maar hoe bepaal ik nu hoe zwaar de brander zou moeten zijn ? Op de verschillende offerte's van de aannemers sanitair/verwarming wordt er nogal met de pet naar gegooid.
Sommige verwachten dat je het binnen 30graden moet kunnen maken bij -8 buiten :-)

Gegevens:
* K waarde = 31
* woning van 10x10 met eerste verdiep 45gr dak.
m² = vloer 100 + buitenmuren 240 + dak 140 = totaal 480 m² buitenoppervlak
* buderus condensatiekachel gewenst (combinatie vloerverwarming rehau)
* gewenste binnentemp : +- 21gr. (bij echt vriesweer hebben we nog een houtkachel van 10kw die een duwtje zal geven)

benieuwd ...

Reacties

mja da zou ik nu ook wel es willen weten. Bij ons hebben we een verlies van 400W/K berekend. Met een combinatie van vloerverwarming, warmteopslagvat (900l of 1300l, ben er nog niet uit) en 14m^2 zonnepanelen hoop ik toe te komen met een ketel van 15kW.

BTW, K waarde an sich zegt niet veel. Zoek es in de berekening naar het effectief berekende warmteverlies.

Vanavond eens kijken of ik die W/K warmteverlies gegevens heb !

Hier wat meer gegevens gevonden :
beschermd volume : 765 m³
totaal verliesopp : 584m²
Warmteverlies van verliesopp : 200 W/K

Benieuwd wie hier goed in wiskunde is

Awel, 200W/K betekend dat je als het binnen 20 graden is en buiten -10 je een verlies hebt van 6.5kW. Je brander moet op zo'n moment dus 6kW leveren om die 20 graden te behouden.

Als je in zo'n omstandigheden de temperatuur van 20 naar 22 graden wil brengen dan heb je nog extra vermogen nodig om dat temperatuursverschil te verwezelijken. Afhankelijk van de snelheid waarmee dat moet gebeuren heb je meer of minder extra vermogen nodig.

Wij gaan vloerverwarming hebben wat an sich al een traag systeem is met warmteopslagvat(en) en ik ben niet van zin om de temperatuur in huis snel te laten veranderen dus wij zouden (in theorie) toe moeten komen met een kleine ketel. Er is dan wel een probleem als de temperatuur buiten laag is en plots nog een stuk zakt.

Een verlies van 6kW dus en niet 6.5kW ( 200x(20-(-10)) )

damn 6KW ? das weinig , zelfs met een serieuze foutmarge rekening houdend.
De volgende fase is het kiezen van een brander. Een condenserende ketel is het zuinigst, maar op de website van Buderus starten die dingen maar VANAF 24KW ??
De logano G124X is er vanaf 17KW, maar niet condenserend.

Wat zouden jullie zelf nemen in deze situatie ??

(zowiezo zijn er zonnepanelen voorzien voor het sanitair water)

Euh, oppassen e. Da's 6kW enkel om de verliezen te compenseren in de veronderstelling dat je dat huis zou laten staan en geen ramen, deuren open doen, dampkap aanzet,... Zet je raam open waardoor het huis afkoelt en je krijgt het met 6kW niet meer opgewarmt. Je zal ook geen warm water hebben. Dus niet afgaan op enkel dat getal.

Afhankelijk van de rest van jullie verwarmingssyteem en jullie comfortwensen (warm water, etc...) zou ik geneigd zijn te denken dat je met een 15kW ketel zal toekomen als je met voldoende buffer zit voor santiar warm water.

Vermogen van je ketel (volgens mij) is : berekende verliezen + verwachte temperatuurverhoging + niet berekende verliezen + santair warm water - vermogen geleverd door zonneboiler - vermogen gestockeerd in buffervaten (boiler,...)

Persoonlijk ga ik voor een goede verwarmingsinstallatie omdat ik nogal veel verwacht van dat ding (veel meer van mijne otto maar die kost dan ook minder). Ik ben dan ook bereid om (veel) geld uit te geven aan een systeem dat zo weinig mogelijk gas verbruikt EN dat een behoorlijk duurzaam is. Vandaar dan ook dat we overal vloerverwarming gaan hebben, 14 m^2 zonnepanelen en ik denk aan 2 buffervaten van 650l per stuk van het merk Weishaupt.

Het berekend verlies is ongeveer 400W/K en vermoedelijk is dat lager. Op dat systeem DENK ik dat we met een 15kW ketel gaan toekomen, vooral omdat we het zowiezo niet warm stoken. Momenteel is het in ons tijdelijk huis en 19 a 20 graden met radiatoren (soms zelfs maar 18.5).

Als iemand het beter weet dan ik: phuleeezze smijt het dan in de groep want ik ga ook maar af op mijn eigen redeneringen en opzoekingen.

Ik begin wat licht te zien aan het einde van de tunnel .
Ergens rond de 15KW klinkt dus goed. (heb nog een 11Kw houtkachel als backup)
Hoeveel m² (standaard vlakplaat) zonnepanelen zouden er nodig zijn voor 3-4 personen ? 14m² zal er niet op ons plat dak van de garage kunnen (die staan dan perfect Z gericht).

Er bestaat een Vitodens 300 van 4,4 tot 17,4 kW (80/60)
Samen met uw kachel van 10 kW moet dat voldoende zijn.

Mvg Johan

Frederik,

Met 10KW én zonder houthachel kom je er zeker ook. Best neem je dan wel een boiler van 500L (die van de zon).

Wij doen het zo én met overschot.

Tenzij jou K31-berekening te positief is.

Jeroen

NB Wij hebben een K25 (3-voudig glas, 25cm in dak, 20 in muur, 15 in vloer)