Stroomvebruik balansventilatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben toch wel een beetje geschrokken van het stroomverbruik van een balansventilatie, dat is toch een hele slok op de borrel van het totaalvebruik.

Afhankelijk van merk en type ben je bij ca 250 m3/uur gemiddeld toch ca 125W opgenomen vermogen kwijt voor een forse eensgezinswoning.

Op jaarbasis is dat bijna 1100kWh!!! Niet alleen in euro's maar ook ecologisch niet helemaal ok.

En meer dan de helft van een jaar hoef je in een moderne woning toch niet te verwarmen dus de helft van die energie is eigenlijk weggegooid, waardoor het ''rendement'' halveert.

In mijn geval is de besparing (vglns. Casanova programma, klopt tot nog toe heel aardig) ongeveer 6500 kWh aan verwarmingsenergie.

MAAR: die verwarmingsenergie is deels pellets (ca 4 cent per kWh en deels zonnergie (klein beetje stroom van pomp) en de stroom voor de balansventilatie kost maar liefst gemiddeld 15 cent!! De filters moet ik ook betalen dus ik schiet er achteraf niet zo veel mee op?

Had ik niet beter het geld in extra isolatie en roosters kunnen stoppen en een paar zonnepanelen erbij en voor de 1100 kWh stroom had ik bijna 1000 kg pellets bij kunnen kopen? Of decentraal (zie onder?)

Mvg Arnold

Reacties

Alternatief:

decentraal per ruimte een unit plaatsen.

Voordeel: geen leidingwerk nodig (dus minder installatiekosten, geluidshinder etc), per kamer te sturen (of per etage) en veel energiezuiniger.

Als voorbeeld (maar er zijn vele merken): www.gf-sol-air.de

1 jumbo unit 150 m3 in de open living gebruik 12W
4 slaapkamers/werkkamers: 4 robusto units a 14 m3 a 3.5 Watt
1 badkamer 1 rubosto unit 20 m3 a 6 watt

totaal 226 m3 met een verbruik van 32 watt, dus ook al zouden deze cijfers nogal optimistisch zijn nog altijd minder dan de helft van een balansventilatiesysteem.

Kosten volgens website ca € 2.500,- incl. roosters, sturing etc. Dus aanmerkelijk minder dan balansventilatie

Nadeel: gevelroosters van buiten zichtbaar en plaatsing units kritischer dan met plafondmonden.

Waar zit de adder onder t gras?

Mvg Arnold

Arnold,

Ik krijg die site niet geopend.

Decentraal heeft zeker bij renovatie zijn voordelen, ge kunt U beperken tot de meest gebruikte leefruimtes, ook wat het luchtdicht maken van deze ruimtes betreft. Ideaal zou zijn indien het toestel gekoppeld was aan een bewegingsmelder (niemand aanwezig, ventilatie af).

vr gr

Pluto

Van september tot in mei zijn de temperaturen laag of lager.
Met die balansventilatie krijg je wel verse lucht binnen.
Als je voor een bepaald concept kiest moet je er ook iets voor over hebben vind ik.

Rudy,

1100 kWh 'er maar bij nemen ???'

Dat zou in mijn geval een stijging van het eli-verbruik met bijna 25 % betekenen. Een zuinige woning volgens de BBL normen zou slechts een 300 kWh per jaar per persoon mogen verbruiken.

Arnold,

Wat is je totale verbruik voor verwarming nu ? En wat is de oppervlakte van je woning.

Ik heb geen balansventilatie, een vrij goed geisoleerde en goed gebufferde halfopen woning. Mijn verbruik is nu iets minder dan 10.000 kWh per jaar (verwarming, warm water in doorstroom en koken op gas) (dit jaar zal dat niet lukken, te koude en te sombere winter en lente). 6500 kWh per jaar besparen door balansventilatie, dat moet zo ongeveer 80 % van mijn huidig verbruik voor verwarming zijn. Dat lijkt mij verdacht veel. Dat maakt het plaatje van balansventilatie nog een pak slechter.

Balansventilatie is een interessant systeem, maar het continu energieverbruik (samen met de investeringskost) heeft mij er toe gebracht voor passieve ventilatie te kiezen. Het heel erg positief voorgesteld effect van de balansventilatie in de EPR kan ik dan ook alleen maar zien als een lapmiddel voor architecten, om een niet zo bijster goed geisoleerde woning op papier toch nog aan de norm te laten voldoen.

Willy Lievens trekt overigens regelmatig van leer tegen de balansventilatie net om dat energieverbruik.

Luc

Luc

Allee, we hebben een antiballansventilatievraagstaart. (waw, 32 letters )

Arnold, niemand zegt dat je continu met 250m³/uur moet ventileren. De helft zal het ook wel doen. Dan heb je nog 35 a 45W nodig.

Pluto, in een luchtdichte woning moet de BV altijd aan, op de laagste stand. In onze moderne woningen hebben we te veel dampende rommel zoals vinyl, PVC, spaanplaat enz, die uitwasemingen zijn niet 1-2-3 weg als je je BV opzet.
Planten en eventueel huisdieren hebben ook lucht nodig.

Het komt er gewoon op neer dat je het verbruik van je BV MOET kunnen recupereren met je verwarming. Lukt dat niet, is er ofwel iets mis met je installatie, ofwel ga je gewoon uit van te weinig verluchting voor een aanvaardbaar binnenklimaat.
Wat mag de prijs zijn voor je gezondheid?

Een PH zonder BV kan volgens mij (maar wie ben ik?) absoluut niet, tenzij je zonder zuurstof leert leven.

Luc

Kan je het systeem van passieve ventilatie een bondig toelichten ?

mvg

veerle

* Renson ventilatieroosters voor toevoer:

3m in living, 2 m in bureau, 1.5 m in enige slaapkamer zonder velux, andere ruimtes gewoon de velux-klep.

* Afvoer 1: luchtschoorsteen van toilet beneden tot op de nok met bijkomende aansluiting in de badkamer.

* Afvoer 2: muurdoorvoer in de achterinkom met (condens)droogkast en wasmachine.

We moeten nu en dan zorgen voor bijkomend vocht, dan laat ik het water in het bad staan tot het afgekoeld is. In de living was het vochtgehalte direct na de verhuis al lager dan 60 %.

Totale kostprijs ongeveer 1000 euro alles inbegrepen.

Beste info,

Daar is dit discussieforum tot voor ? Ik gooi graag eens een stokje in het hoenderhok, dat is niet echt onbekend. Voor PH heb je gelijk, maar voor LEW ???

Stel: 6500 kWh is een realistische winst voor de balansventilatie. Met een efficientie van 90 % zoals meestal wordt beweerd, zou de ventilatie in mijn woning mij 6500/90*100= 7200 kWh per jaar kosten.

Ik verbruik nu ongeveer 8000 kWh per jaar voor verwarming. indien die cijfers kloppen kan ik van mijn woning een PH maken alleen door een balansventilatie te plaatsen. Dat is gewoon onmogelijk.

alle voors en tegens op een rij, waarom is die willie zo tegen??

Ik wil dan nog wel een anders aspect van BV in zicht brengen en ben ook erg benieuwd wat de praktijkmensen die ervaring hebben met BV ervan zeggen. ik ben maar leerling hoor.

http://www.vrom.nl/get.asp?file=docs/publicaties/w041.pdf&dn=w041&b=vrom

Een rapport van Toegepast wetenschappelijk onderzoek ( TNO ) in nederland heeft aan het licht gebracht dat de bevolking als gevolg van de strengere energie-norm een "hogere" ziektelast heeft, meer mensen lopen de kans ziek te worden.

Het komt erop neer dat de BV die in veel huishoudens geplaatst worden, de oorzaak is. En dat komt weer omdat de gebruikers de apparatuur: uitschakelen omdat ie teveel lawaai maakt, uitschakelen om stroom te besparen, onderhoud vergeten en de filters niet reinigen. De overheid denkt er zelfs over de apparatuur verplicht halfjaarlijks te laten nazien zoals je gaskachel ook jaarlijks dient nagezien te worden.
Verder heeft al iemand verteld dat het systeem zo aangelegd dient te worden dat het reinigen van de buizen mogelijk is, bijvoorbeeld na 10 jaar. Een vraag op de passiefhuis cursus van vorige week was dan ook, sluit ik mijn dampkap ook op de BV aan?

Ik zeg het nog es, in de jaren 70 is in gebouwen, kantoren airco en luchtverwarming aangelegd, met het sick building syndroom als neveneffect. oorzaak bacteriegroei in vuile buizen. In Duitsland is er al een fabrikant van geisoleerde buizen om condensatie tegen te gaan.

Toch ben ik wel voor BV.

Voor alle duidelijkheid, ik ben niet tegen BV, maar heb wel het gevoel dat de energetische impact te hoog wordt ingeschat met als gevolg dat het ook economisch een miskleun wordt. Uiteindelijk heb je weer een hoogwaardige energiedrager nodig om op laagwaardige energie te besparen.

Willy Lievens zijn punt is vooral dat je geen bijkomende energieverslinders in je woning moet binnen brengen om op een andere plaats te besparen. Er moet niet zo veel mislopen of de balans slaat de verkeerde kant uit (. Er moeten betere methodes zijn...

Gewoon no nonsense...

Luc

Luc,
laat die betere methodes dan maar komen!
Je kan in principe zelfs ventileren met warmteterugwinning zonder energie, maar je bent dan steeds afhankelijk van de wind. Bij omgekeerde windrichting wordt inblaas dan wel afzuig en omgekeerd.
Geen wind is geen ventlatie.

"Uiteindelijk heb je weer een hoogwaardige energiedrager nodig om op laagwaardige energie te besparen."

Dat is een natuurlijk punt, om dat te rechtvaardigen zou je het verbruikte vermogen van je BV dus minstens 3x moeten terugwinnen met je verwarming, wat waarschijnlijk wel niet altijd zal lukken.

Toch blijft een BV voor mij nog steeds de beste garantie op een gezond binnenklimaat (mits juist onderhoud enz.) en zorgt ze voor een hele verademing voor mensen die last van pollen en stuifmeel hebben.

Mijn afvoerpijp die aan de nok uitkomt bevind zich steeds in een lagedruk zone zodra er ook maar een beetje wind is doordat de windsnelheid altijd hoger zal zijn aan de nok dan op het gelijkvloers. Het werkt dus bijna altijd. Voor de tweede afvoer (aan de noordoostkant van de woning) zal dat niet altijd het geval zijn.

Die alternatieve methodes werden gedemonstreerd in een van de laatste koevoets: de zonneschoorsteen. Het vertrekt sowiezo van de natuurlijke trek die je krijgt in om het even welke schouw. Als ik me niet vergis werd in die opbouw een ventilator voorzien die indien nodig wat bijkomende trek genereerd.

Als je op een passieve manier hetzelfdde effect kan bekomen, dan kan geen enkele actieve techniek daar energetisch mee tippen.

Het gezond binnenklimaat is een belangrijk punt. Het gebruik van ecologische materialen kan daar een belangrijke eerste stap zijn. Silikaatsteen voorkomt bijvoorbeeld al het Radon-probleem. Acetonvrije OSB en natuurlijk verven een heel pak solventen enzovoort. En mijn woning wordt natuurlijk wel verlucht, misschien niet zo efficient en/of constant.

uit je opmerking blijkt wel dat je zelf de energetische break-even betwijfelt. maw de waarde die toegekend wordt aan de BV in de EPR is op zijn minst overdreven. Doordat die balansventilatie te positief staat in de berekeningen, kan er theoretisch worden bespaard op isolatiedikte. Als je er dan bij neemt dat bij een goed ventilatiesysteem ook goede winddichtheid hoort, dan kan ik het aantal goed geplaatste BV's al gaan schatten. Hier en daar eentje... de rest, die wordt geplaatst omdat het rekensommetje van de architect zou kloppen.

"uit je opmerking blijkt wel dat je zelf de energetische break-even betwijfelt."
Diegene die in de brochures staat? zeker en vast. Ik ben al blij als je tot een 0/0 operatie komt.
In een goede LEW of PH moet het wel beter kunnen, maar dat is spijtig genoeg nog maar een minderheid.

"Doordat die balansventilatie te positief staat in de berekeningen, kan er theoretisch worden bespaard op isolatiedikte."
Als je archttect zo gaat rekenen komen we natuurlijk helemaal nergens...

Ik weet een woning staan, minder dan twee jaar oud, waar geen isolatie in de spouw zit. De architect had de eigenaars gezegd dat ze daar gerust op konden besparen want niemand kan controleren of die isolatie op het plan effectief is uitgevoerd.

Ik verschiet van niets.

minder geïsoleerd + radiators -> vooral convectiewarmte
beter geïsoleerd + vloerverwarming -> vooral stralingswarmte
Dus hoe beter een huis is gebouwd hoe hoger het aandeel van de stralingswarmte zal zijn .

stramingswarmte -> minder rendement BV
convectiewarmte -> meer rendement BV

dus hoe beter de woning hoe 'slechter' de 'opbrengst' van de ventilatie.

willy

Puur passieve ventilatie is volgens mij niet eens toegestaan, zou betekenen dat je in je luchtdichte ne goed geisoleerde woning na een dagje of 2 windstil weer omkomt... , ook bij toepassing van vensterroosters moet je mechanisch afzuigen in natte ruimtes (althans in NL).

Waar het mij om gaat is dat het de energiewinst kleiner is dan men denkt en het energieverbruik hoger dan men denkt, zie ook de reactie van Hans D op de thread LEW of Passiefhuis?

Ik heb nog wat doorgezocht:

Bij 150 m3 per uur (even niet reageren dat dit teveel of te weinig is, ik neem maar een gemiddeld) en een verbruik van 75watt kost dit per jaar 657 kWh

Als we een stookgrens van 17 graden aanhouden (de rest wordt door passieve en interne warmtewinsten opgevangen, redelijk conservatief voor een LEW of PH) hebben we gemiddeld 2700 graaddagen in ons klimaat.

Dat betekent dat de ventilatieverliezen 2700 graaddagen x 24 uur/dag x 0,36 W/m3 x 150 m3 = 3500 kWh bedraagt. MEt 90% rendement (optimistisch..) besparen we hiervan 3150 kWh.

We hebben dus een rendement van 3150/657 = 4,8 in plaats van de 10, 15 of zelfs 20 die soms beweert worden!

Reken maar na.....

De enige oplossing is volgens mij het energieverbruik per m3 drastisch verminderen en dat kan door decentrale units te plaatsen die hebben veel minder drukverliezen op leidingen etc.

Er zijn units die met 2x2=4Watt 35 m3 verplaatsen en zelfs die met 12W 150 m3 verplaatsen, althans volgens de producenten (zie de links boven). Dat is 8 a 12 m3/watt, een balansventilatie haalt 2 a 3 m3/watt.

Hier moeten we het zoeken denk ik want ik ben wel (nog steeds) voorstanden van warmteterugwining

Bijkomend voordeel is dat de leidingen ontbreken dus geen geluidsoverlast, minder aanleg- en onderhoudskosten en minder herrie (dus worden ze niet uitgezet dus worden de mensjes niet meer ziek ;0( )

Arnold

Arnold

"Bij 150 m3 per uur (even niet reageren dat dit teveel of te weinig is, ik neem maar een gemiddeld) en een verbruik van 75watt kost dit per jaar 657 kWh"

Ik heb even snel enkele websites bekeken en de leveranciers geven een merkelijk lager opgenomen vermogen aan.

Orcon 70 watt max. (275m³ per uur)
Brink 38-52 watt bij 150m³ per uur

Los van het feit dat 150m³/uur 24/24 ook niet weinig is. Zeker als in de zomermaanden deuren en ramen open kunnen (openstaan) naar een tuin/terras.

Langs de andere kant is rekenen met 17° voor de graaddagen voor een LEW (en zeker PH) inderdaad vrij conservatief.

Alain

Arnold

" .. en een verbruik van 75watt kost dit per jaar 657 kWh"
Het Passivhausinstitut stelt een absolute bovengrens van 0,4 W/m³, het toestel waar wij mee werken komt aan 0,33, en er zijn er nog een hele hoop die onder die 0,4 grens blijven.

" We hebben dus een rendement van 3150/657 = 4,8 in plaats van de 10, 15 of zelfs 20 die soms beweert worden! "
1:15 halen heel wat toestellen, maar het rendement is o.a. afhankelijk van de delta T (net als bij een WP), hoe groter het verschil, hoe hoger het rendement. Maar er zit een onvermijdelijke onnauwkeurigheid in je rekenwijze, een motor geeft warmte af, bij het testen komt deze warmte in de ventilatielucht terecht, en dat verklaart althans deels het verschil.

" De enige oplossing is volgens mij het energieverbruik per m3 drastisch verminderen en dat kan door decentrale units te plaatsen die hebben veel minder drukverliezen op leidingen etc. "
Daar ben ik het niet helemaal mee eens, want er bestaan bij mijn weten voorlopig geen decentrale toestellen met een behoorlijke warmteterugwinning die een degelijke ventilatie waarborgen.
En dan hebben we het nog niet over de kostprijs, dat wordt een bijzonder dure grap.

" Bijkomend voordeel is dat de leidingen ontbreken dus geen geluidsoverlast, minder aanleg- en onderhoudskosten en minder herrie (dus worden ze niet uitgezet dus worden de mensjes niet meer ziek ;0( ) "
Leidingen maken geen lawaai, en een goed toestel hoor je nauwelijks. Kosten zijn er natuurlijk wel verbonden aan een centraal systeem, maar als je 5 decentrale toestellen hebt, moet je ook telkens 10 filters uitwisselen.

" Ik ga ervan uit dat de pelletketel mijn electrische noodverwarming vervangt en ongeveer even duur is. "
Een electrisch verwarmingselement kost 100 a 200 euro, ik denk niet dat je daar veel pelletskachel voor koopt.

Nog een aspect, al past dat eigenlijk weer niet in deze vraagstaart, hoe maak je je warm water aan?

Hans

Willy,
"dus hoe beter de woning hoe 'slechter' de 'opbrengst' van de ventilatie"
Hoe kom je daar bij?
Hoe beter de woning geisoleerd is, hoe zwaarder de ventilatieverliezen gaan doorwegen op de totale verwarmingskosten.
Dus, hoe beter de woning geisoleerd is, hoe hoger het effect van de warmteterugwinning.
In een slecht geisoleerde woning is energetisch gezien warmteterugwinning op de ventilatielucht zinloos.

Markie

Kleine correctie, het isolatieniveau heeft nauwelijks invloed op de warmteterugwinning. Deze wordt hoofdzakelijk bepaald door de luchtdichtheid (en de WW uiteraard).

Theoretisch (zal je vermoedelijk in de praktijk niet tegenkomen) zal in een slecht geisoleerde maar goed luchtdichte woning warmteterugwinning op de ventilatielucht zeker interessant zijn. Je zal daar namelijk net zoveel warmte terugwinnen. Maar in de eindbalans zal het natuurlijk niet zoveel uitmaken, omdat de ventilatieverliezen maar een fractie van de totale warmteverliezen zullen zijn, in een goed geisoleerde wonng kan dat tot boven de 50% oplopen.

Hans

Ik vind het ook zonde dat je dan geen AWW meer kan toepassen of je zou één toestel bv. in de woonkamer op een AWW moeten aansluiten, maar waar ben je dan nog mee bezig.
Hoe minder toestellen in mijn huis hoe liever ik het heb (ik heb/wil zelfs geen TV).
Voorlopig ga ik van het standpunt uit dat een goede technische constructie van het huis EN de bijhorende balansventilatie het balansventilatiesysteem op een laag niveau (= minder electr.-verbruik) zal doen draaien.

Het motiveert me wel om zo snel mogelijk na de bouw van mijn huisje PV cellen te installeren om zoveel mogelijk van het electriciteitsverbruik van de BV op te vangen.

Groeten,
Rudy

Hans, Rudy, Alain, .....

Over die 150 m3: als je met 100 m3 rekent of wat dan ook, het sommetje blijft t zelfde, je verbruik wordt 2/3 maar je recuperatie wordt ook 2/3, het jaarrendement van 4,8 (ipv 15..) blijft dus.

Ga je uit van een super toestel met een vebruik van 0,33W/m3 (maar redt je dat in de praktijk, zo weinig tegendruk in je leidingen/filters?) dan wordt dit uiteraard 7,2, nog steeds niet echt super.

Ga ja dan nog een keer de hele zomer door (4 maanden?) je ramen open zetten en in de laagste stand (50% van gemiddeld?) ventileren, en reken je de warmteontwikkeling mee dan wordt dit nog eens 15% beter, dus tegen de 9.

Maar dan moet je wel in ALLE kamers draai/kiepramen zetten, kost meer dan je balansventilatie.....

Hans, wat vind jij van de 2 genoemde toestellen:

http://www.gf-sol-air.de/Produkte/Allgemein/cvsAllgemein.htm

of

http://www.harzturbu.de/produkte.htm

Deze zitten i.p.v. 0,33W/m2 op 0,15 a 0,08 W/m3, en zijn heel betaalbaar.

Tenslotte: hoe maak jij je warm water in een passiefhuis? ik neem aan met super zonnecollectoren, een 500 liter latento buffervat en een electrische doorstroomverwarmer voor nood/de laatste 5 graadjes in de winter?

Mvg Arnold

Hans,
"Maar in de eindbalans zal het natuurlijk niet zoveel uitmaken, omdat de ventilatieverliezen maar een fractie van de totale warmteverliezen zullen zijn, in een goed geisoleerde wonng kan dat tot boven de 50% oplopen.
"
Zo bedoelde ik het ook. Verhoudinsgewijs. Als ze bij een slecht tot middelmatig geisoleerde woning willen gaan besparen met een BV met WTW, zal dat maar bedrogen uitkomen. Dan ga je veel meer besparen door het isolatiepeil te verhogen.

Arnold

Het debiet speelt inderdaad geen grote rol in de efficientie, maar heeft toch ook z'n invloed.

" Ga je uit van een super toestel met een vebruik van 0,33W/m3 (maar redt je dat in de praktijk, zo weinig tegendruk in je leidingen/filters?) dan wordt dit uiteraard 7,2, nog steeds niet echt super. "
0,33 W bij 100 Pa ! Dus niet zo weinig tegendruk.

Wat de vernoemde toestellen betreft, deze merken ken ik niet, maar na wat lezen stel ik vast dat ze aan hetzelfde euvel leiden als al dat soort toestellen, de aan- en afvoer staan veel te dicht bij elkaar, je krijgt dus onvermijdelijk menging van lucht. Verder heb ik vragen over de werpwijdte (met 2 of 4 watt), ik kan me nauwelijk voorstellen dat deze toestellen er in slagen een ruimte van 4 m diep grondig te verluchten. Bevriezing wordt voorkomen door een mengventiel waarbij de aangezogen lucht nogeens vermengd wordt de vervuilde binnenlucht. En toepassen van een AWW wordt ook bijzonder moeilijk. En ook geen bypass. Bij GF-Sol-air beweren ze zelf pollen buiten te houden met een F5 filter.

" Tenslotte: hoe maak jij je warm water in een passiefhuis? ik neem aan met super zonnecollectoren, een 500 liter latento buffervat en een electrische doorstroomverwarmer voor nood/de laatste 5 graadjes in de winter? "
Nee, een compacttoestel datinstaat voor de hele energiehuishouding (boiler, ventilatie, verwarming met een miniWP (300 a 400 watt).

Decentraal:
minder installatiekosten: akkoord
minder geluidshinder ? Eerder meer, als je de installatie verstandig plaatst, zal het leidingstelsel eerder dempen dan versterken.
per kamer te sturen: akkoord
veel energiezuiniger ??

1 jumbo unit 150 m3 in de open living gebruik 12W
4 slaapkamers/werkkamers: 4 robusto units a 14 m3 a 3.5 Watt ja maar 14 m³ is wel veel te weinig, je hebt minstens het dubbele nodig.
1 badkamer 1 rubosto unit 20 m3 a 6 watt: idem hierboven
verbruik valt wel mee op het ee rste zicht wel mee, maar de door jou voorgestelde combinatie is duidelijk onvoldoende. Maar eigenlijk heb je er twee per slaapkamer nodig, twee voor de badkamer en eentje voor de WC. Kom je aan zowat 3700 euro en 58 watt, niet zuiniger dan een centraal toestel. Volgens de Belgische en Nederlandse ventilatienorm heb je nog een handvol toestellen extra nodig!

Hans

Wat mij ook een beetje stoort is dat ze reklame maken dat het toestel in 30 minuten 'geplaatst' is.
Dan moet je dan wel letterlijk en alleen voor het toestel zelf nemen, want de gaten in de muren en de afwerking van het geheel zal hoogstwaarschijnlijk niet door de kabouterkes gedaan worden.
Vijf toestellen of meer plaatsen op buitenmuren en degelijk en proper afwerken dan denk ik dat je wel een week kwijt bent.
Groeten,
Rudy

Rudy, dat denk ik niet, een dampkap plaatsen is moeilijker.

vr gr

Pluto

Hans,

wat je zegt klopt allemaal

Nochthans, de harzturbu spreekt me meer aan dan de GF eerlijk gezegd

35 m3 in de hoogste stand voor 2x2 watt is in ieder geval genoeg voor praktisch alle slaapkamers en badkamers

Ook zijn de rendementen van harz getest (tuv of zo, ben even de naam kwijt) en dus geen fabrikantenopgaves.

Ik ben bezig met een 400 m3 woning (staalstructuur met 120mmPIR dak en wandpanelen eromheen en 60mm steenwol tussen de kokerkolommen, boven 2 grote slaapkamers 18 m2 en begane grond open keuken/living, badkamer en 1 kamer 10 m2. Met 6 zulke units zou ik klaar (2 boven, 2 beneden en 2 in de living) zijn x 4 watt is 24 watt, voor 6 x 35 = 210 m3 verplaatsing, gemiddeld 100 m3/h door het jaar geeft dan 12 watt verbruik ipv 33W.

Ik geef toe, geen alledaagse voorstelling maar omdat mijn vloeren maar 8.5 cm dik zijn heb ik weinig keus.

Vandaar mijn interesse in jouw en anders mening en/of ervaring met zulke toestellen? Alternatief is met windgestuurde roosters in de ramen en afzuigen in keuken en badkamer, zelfde verbruik maar geen wtw.... ;-(

Arnold

Beste Arnold, Welk type/merk Bv heb je? heb je dit zelf geplaatst. Ik lees veel negatieve dingen over Orcon. Volgens Hans Delannoye,stichtend lid van het Passiefhuisplatform, maken ze veel lawaai en zijn er problemen met de bypass, daarom is hij met orcon gestopt en werkt nu met de Aerosilent van drexel und weiss. Iemand enige ervaring met dit type? Volgens Hans muisstil, je hoort bijna niet dat ie draait. Maar over het verbruik weet ik niets. vind alleen duitse informatie. En ik kan geen Duits. pff

greetz

kriss

ik heb een brink HR400

is ook erg stil (als is dat met name afhankelijk van je leidingen etc en plaatsing van de unit) en doet t tot nu toe erg goed. Echter het stroomverbruik is toch echt niet gering op jaarbasis. Maar dat geldt voor alle merken.
Verder ben ik er super tevreden over. Orcon ken ik alleen van naam. kan ik niets over zeggen

Mvg Arnold

Kris

0,33 watt/m³, Paul Thermos 200DC komt op de tweede plaats met 0,36w/m³.

Hans

Allez, 't moest weer eens lukken. Ik heb zonet een voorstel gekregen voor een balansventilatie van Orcon, maar nu lees ik hier dat die te veel lawaai produceert. Men zou bij ons de HRV-400 plaatsen, ik weet niet of dat daar problemen mee zijn? (Ter info: Bij ons wordt er geen AWW geplaatst. Wel een bypass)

Orcon heeft ook de HRC in zijn gamma, maar ik weet bij God niet wat de verschillen zijn tussen de twee. (Als iemand dit even kort kan toelichten, graag).

Een andere mogelijkheid is de balansventilatie van Storck, de WHR90/91. Iemand bedenkingen?

Ik ken een leuk product voor geluidsisolatie van luchtkanalen. De verkoper kende installateurs die dit standaard gebruikten om de debieten te regelen in de diverse ruimtes, simpelweg door wat te spelen met het aantal te verwijderen plugjes.

http://www.akoestiekwinkel.nl/inno.html

Luc

Bij ons draait er sinds een dikke maand een toestel van Drexel u. Weiss tot
volle tevredenheid! Tamelijk kleine dempers geplaatst en totaal géén geluid.
Enkel die kleur van dat machien (appelblauwzeegroen)....

Luc

Ik heb die dingen hier liggen, maar ik heb het thuis eens geprobeerd, en eerlijk gezegd, het viel wat tegen, ik hoorde geen verschil. Maar bij erg lawaaierige systemen kan een paar dB natuurlijk wel een verschil maken. Ik ga bij gelegenheid eens een proefopstelling maken en er wat mee experimenteren.

Hans

Bart, werkt je toestel ook met een AWW?
Mon

Beste

Heb sinds gisteren m'n balansventilatie aan de praat gezet .
Het is een drexel & Weiss en het moet gezegd, het toestel is fluisterstil. Toen ik de stekker instak dacht ik dat er nog iets fout was want ik hoorde hem niet draaien. Hij staat nu in feite gewoon open en bloot op het bovenverdiep, 1 meter van de slaapkamerdeur verwijderd.
Vermits ik nog de 3 standenschakelaar moet aansluiten en alle ventielen nog ingeregeld moeten worden weet ik momenteel m'n debiet niet maar het zal wellicht het minimumdebiet zijn welk 80m³ is, denk ik.
M'n Wattmeter geeft een 35 Watt aan . Hij is voorzien van AWW en aan de ingang staat een originele filterbox van Drexel & Weiss
En moet het gezegd, op de slaapkamer is de muffe geur weg 's morgens, zelfs m'n vrouw heeft het al opgemerkt.

Mvg

Benny

even deze vraagstaart weer oprakelen.
is het een optie om in bijvoorbeld de zomermaanden de WW gewoon uit de stekker te trekken? (of verliest die dan instellingen of zo?)
(Ik dacht bijvoorbeeld een aan/uit schakelaar te voorzien bij mijn voordeur voor de WW, als ik niet thuis ben, of de ramen staan open zou ik de WW gewoon afzetten, kwestie van energie te sparen)
(ik kan geen AWW leggen (dakappartement) dus het zomerkoelend aspect is voor mij niet toepasbaar)
zie ik iets over het hoofd???

de onze zou 45 W verbruik bij 300m³/u

Joost,

Echt niet aan te raden. Je gaat zeer snel geurhinder ondervinden van je filters, en je kanalen.
Laat het toestel op minimum draaien als je niet thuis bent. Maar laat het wel werken.

Tijdens de zomer ook gewoon om minimum zetten.

maarten,
(welk merk heb je? je mag het me ook mailen als je dat ethischer vindt
heeft er iemand een overzicht van verbruik tussen verschillende modellen (liefst in combinatie met geluidsproductie) (ik kan maar proberen hé)

Kan iemand mij fred's opinie bevestigen/tegenspreken?

als je in de zomer op de bypass draait, dan ligt het verbruik waarschijnlijk ook wel een stuk lager (minder wrijving?) kan iemand dit eens nameten met een toestel?

Jep right, ondervind het in een gemiddeld kantorencomplex.
Je wil niet weten hoe het er stinkt. Oorzaak de filters.

Vergelijk het maar bij oa TNO, ECN, Cauberg-Huygen, TU leiden, DWA en KU Leuven door een eigen recent onderzoek schijnt het dat zij alle filters in hun gebouwen hebben verwijdert.

en wat als je je filters eruit haalt tijdens de zomermaanden (de maanden dat je je BV wilt uitzetten)

ik zit met het probleem dat mijn vriendin perse de ramen en deuren open wil tijdens de zomer (we wonen midden in de natuur)
dus vraag me af of BV wel het juiste is voor ons, want weet zeker dat ze de ramen niet dicht wil laten zodra het mooi weer is.

chathanky,

dus al die "beweringen" over de (efficiêntie en) hygiêne van die filters (en leidingen) kloppen dan? en je kunt die microbenboel enkel weghouden uit je huis/kantoor door te zorgen dat ze toch wel zeker niet terug uit de afvoerbuis in je huis kunnen "kruipen", dus maw enkel door de ventilatie ze constant uit je buizen te laten zuigen.... (wow, ik die dacht dat die hygiêneverhalen eerder haatpraat waren...)
of is er een andere reden voor die stank in combinatie van het uitzetten van de ventilatie.

iemand ondertussen ervaring met die toestelletjes (of broertjes) van in het begin van de vraagstaart?

Enkel je filters eruit halen zal niet veel doen. Ga je kanalen ook demonteren?
SBS is voor 70 % een gevolg van stil leggen van installatie tijdens de nacht.

Als je wil kijken naar een ander broertje ervan, kijk eens op climarad.nl Zij hebben mooi systeem en werkt.

Walter V,
Je kan 2 dingen doen, je vriendin een ander ventilatie gedrag proberen aan te meten. En je BV steken.
Een andere oplossing nemen, vb decentrale WTW met CO2 sturing of natuurlijke ventilatie met centrale afvoerbox ( systeem C+)

Nee de bewering die ik hiervoor gaf slaat nergens op sorry dat je denkt dat je dit voor waar ziet.

Het is meer de ergenis van het voorgaande, filters doen hun werk zeker goed op voorwaarde dat ze wel tijdig vervangen of gereinigd worden.

Micro organisme passert het filter met gemak en zal niet minder in aantallen je woning binnen komen maar ook niet meer.
Deze filters bestaan echter wel, in bv biologische labs waar met genetisch materiaal gewerkt wordt zitten speciale filters die de uitstoot van genetisch materiaal tegenhouden.

Het enige doel van filters in een wtw is om vervuiling van je wisselaar tegen te gaan dus enkel grove stofdeeltjes.
Zolang je filters droog blijven zal er geen explosieve groei zijn van bacterien.
Als je zo gaat denken dat elke bacterie schade veroorzaakt dan is er geen leven op deze aardkloot.
De in het verleden bekend staande sbs syndroom (sick building syndroom ontstond veelal door 1 slecht onderhoud en adiabatische bevochtiging.
Dit laatste vindt je vast info over door even te goooglelen.

Ik ben overgens benieuwd wat voor luchtjes Fred bedoeld. Volksstammen verblijven dagelijks in ruimtes die gefilterd worden. Ik heb nog nooit klachten gehoord die hier mee te maken hadden.

en wat als je je BV op het laagste zet en de dueren en ramen open hebt.

Gaat dat lukken of niet?
Lees hier toch dat mensen ramen en deuren open hebben in de zomer met BV.

Hoe doen die het dan?

chathanky,
ik moet mijn naam veranderen in thomas...
je weet wel, goedgelovige

ik ken ondertussen zoal wie voor en wie niet voor WW is, en wie in beide kampen zowat de pro's zijn...

Fred zijn standpunt is duidelijk betreffende uitschakelen in de zomer bijvoorbeeld, maar wat denk jij Chathanky? En Hans D? ook nog ergens op het forum??? kan het kwaad de WW uit te schakelen in de zomer?

Filters die stilstaan nemen vocht op. Hierdoor krijg je weldegelijk ontwikkeling van micro-organisme.
Evenals de kanalen.

Walter v,
Dit kan zonder probleem. Moet je alleen goed bekijken wanneer je vriendin alles openzet. Is dat al bij een buiten temperatuur van 18 °C of enkel als het boven de 23°C uitkomt.
In het laatste geval, zie ik het probleem niet. In het eerste geval verlies je veel energie om de BV te laten draaien. En wordt het een zeer dure oplossing.

Nu, spuien moet je altijd doen, onafhankelijk van het ventilatie systeem.

Nu onze super expert chathanky ( die een beetje gefustreerd is omdat hij geen gelijk heeft, en omdat zijn heilig huisje wordt vernield) zal daar wel weer een andere mening over hebben.

Mij heilig huisje is voorzien van natuurlijke ventilatie en dit gaat de komende jaren niet veranderen door een wtw Fred, Het gaat mij meer om de antwoorden die niet deugen.
Nog steeds niks gehoord over het reinigen van jou systeem Fred, zal ook tegenvallen om een suskast goed te reinigen, daat is door nog niet alle fabrikanten over nagedacht, en vervuilen doen ze 100% zeker, of vormen zich daar geen problemen zoals een filter?

Joost, als je in de zomer af kan met ramen en deuren is het geen probleem om je ventilatie uit te zetten.
Mocht je twijfelen over de filters kun je ze met deze periode mooi reinigen of vervangen.
Vaak zijn modernere huizen niet ingesteld op natuurlijke ventilatie in de badkamer, wc of soms ook de keuken.
Dit is zo niet in te schatten voor jou situatie.
Heb je een uitgebreid wtw systeem dan profiteer je wel van zomerkoeling en hoef je niet te ventileren met een hoge buitentemperatuur. Je kunt je huis zo wat koeler houden dan met ramen en deuren open.

Sinds wanneer zit er in WTW zomerkoeling? ( behalve AWW?)

Mijn suskasten kan je volledig demonteren. Is wel een beetje werk maar het lukt.

Over die gezondheid:
http://www.vrom.nl/get.asp?file=docs/publicaties/w041.pdf&dn=w041&b=vrom
De kans op verbetering van de gezondheid van asma heeft: 0 -100 % kans om te verslechteren.

Je moet rekening houden met volgende zaken:
Er is altijd een bepaalde neerslag op de kanalen. Als je alles stil legt, krijg je vocht ophoping. Stilstaande lucht en vocht......
Kan jij garanderen dat je geen schimmel krijgt?

En wat ga je doen in de vochtige ruimtes?
Ik kan akkoord gaan met een onbalans, maar je vocht in derest van je huis introduceren? Ik spreek dan nog niet over het toilet.