Energieaudit, energieboekhouding, stookolietellers

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We zouden in onze hogeschool (6.500 studenten, 8 campussen) willen starten met energieboekhoudingen en -audits.

Voor onze 4 vestigingen in het Brussels Gewest moeten we zelf software aanschaffen voor het voeren van een energieboekhouding. In Vlaanderen zou de netwerkbeheerder dit leveren.
Ik heb tot nu toe alleen wat informatie over Erbis als softwarepakket. Heeft er iemand ervaring mee? Of ervaring met andere softwarepakketten?

Is het aangewezen om bij energieaudits van grote gebouwen eerder te kiezen voor de wat grotere firma's (Cenergie, 3E, VITO, DLV Belgium nv, E-Ster, ...)?

We hebben ook stookolietellers nodig. Kan je die aanschaffen via installateurs van centrale verwarming?

Wim

Reacties

-Stookolie-debiettellers zijn bijna onmisbaar wil je je verbruik gedetailleerd in kaart brengen. De subsidie die voorzien is dekt (bijna) de volledige kostprijs.

-Bij de keuze van een boekhoudsysteem is het heel belangrijk dat de gegevens die verzameld worden 'publiek' gemaakt kunnen worden op eenvoudige wijze. Zo krijgen geïnteresseerden immers informatie die hen misschien aanzet om hun gedrag nog meer in functie van energiezuinigheid te veranderen. De grootste besparing wordt immers gerealiseerd door gedragsverandering samen met technische ingrepen. Techniek alleen is niet zaligmakend! We kennen scholen met een heel performant energiemonitoringsysteem dat verkeerd gebruikt wordt en dus geen baat voor de school oplevert.
Een ander voordeel van de toegankelijkheid van de gegevens is de mogelijkheid die geboden wordt om met studenten en docenten een project op te starten binnen de school: zodoende verkrijgt de school niet enkel energieopbrengsten maar doen docenten en studenten heel wat praktische kennis op die zowel in het latere beroeps- als privéleven van groot belang kan zijn.

MOS (www.milieuzorgopschool.be) is een educatief milieuzorgproject voor scholen. Het richt zich tot alle Nederlandstalige scholen en heeft voor ieder niveau apart didactisch materiaal. U kunt steeds een beroep doen op de begeleiders van dit project. Hun adressen vindt u per provincie op de website.

Paul Renders
Mos-begeleider