Vloerverwarming - droog systeem

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

we zouden graag vloerverwarming leggen in onze LEW. We zijn voorstander van het droge systeem, in combinatie met een Viesmann ketel. Tot op heden vonden we slechts 1 leverancier.
Zijn er meerdere in België?

groeten,

wim

Reacties

Ja,
Ik ken Briotherm (jij vermoedelijk ook...)
Verder ook nog Steka (zonhoven)
Groeten
Stijn

Waarom kier je voor een droog systeem?

Wij hebben het ouderwetse systeem van Velta gekozen in onze nieuwbouw woning. Bij dit systeem worden er metalen netten op de isolatie gelegd en daarop worden de buizen bevestigd. Het voordeel is volgens mij dat de buis volledig in de chape zit en zo ook zijn warmte volledig kan afgeven. Thermisch gezien is dit het systeem met het hoogste rendement per meter buis.
Onze chapist vertelde ook dat hij liefst dit systeem tegen komt, de metalen netten zijn een bijkomende wapening voor zijn chape.

Wim

Natuurlijk, buiten de reeds vernoemden (en dat zijn installateurs, geen merken) heb je nog Unicor, Radson, en allicht nog een dozijn anderen.
Maar ook ik zit met de vraag: Waarom kies je voor een droog systeem?
Het systeem van "cabrio" ben ik niet zo positief over, omdat je daar normaal niet met meerlagenbuis kan werken (PE/ALU/PE). Want als je deze buis op de netten bindt en je loopt dan over de buis plooit deze gedeeltelijk dicht over de netten, ik heb daar geenh goed oog in. Daarbij komt dat Pex of VPE-buis is nooit 100% zuurstofdicht, en o.a. ook Viessmann geen garantie geeft als je geen systeemscheiding plaatst, en dat is een extra kost en energetisch ongunstig.

Hans

Is het absoluut nodig (gewenst) om een systeemscheiding te gebruiken? Of enkel in geval van vol-kunststof buizen?

Peter

Quote:
Wim
Het systeem van "cabrio" ben ik niet zo positief over, omdat je daar normaal niet met meerlagenbuis kan werken (PE/ALU/PE). Want als je deze buis op de netten bindt en je loopt dan over de buis plooit deze gedeeltelijk dicht over de netten, ik heb daar geenh goed oog in. Daarbij komt dat Pex of VPE-buis is nooit 100% zuurstofdicht, en o.a. ook Viessmann geen garantie geeft als je geen systeemscheiding plaatst, en dat is een extra kost en energetisch ongunstig.
Hans

Wel ik zou nooit een ander systeem moeten hebben dan dit en bovendien zou ik NOOIT een systeem met Alu gebruiken. Alu is trouwens ook niet volledig zuurstofdicht hoor.
Ik heb mij hierin redelijk verdiept alvorens tot installatie over te gaan (ook reeds voor mijn vroegere en andere woningen) en Velta is toch wel DE referentie in de vloerverwarmingsbranche.
Wat betreft garantie bij gebruik van de Velta buizen, geen enkel probleem voor Viessmann, want de Velta-buizen voldoen aan de vereiste DIN-norm m.b.t. de garantievoorwaarden.

Cabrio

Ieder zijn systeem, maar sinds wanneer zijn metalen niet zuurstofdicht? Tenzij er gaten inzitten natuurlijk.

" en Velta is toch wel DE referentie in de vloerverwarmingsbranche. "
Daar zijn zij in elk geval van overtuigd

" Wat betreft garantie bij gebruik van de Velta buizen, geen enkel probleem voor Viessmann, want de Velta-buizen voldoen aan de vereiste DIN-norm m.b.t. de garantievoorwaarden. "
Vroeger maakte Viessmann uitdrukkelijk uitzondering voor PEX of VPE buis als het op schade door zuurstofcorrosie gaat, maar ik moet toegeven dat ik het nu niet meer onder de garantievoorwaarden zie staan.

Voldoen aan de DIN-norm, betekent niet dat de buis zuurstofdicht is, maar een bepaalde minimale zuurstofdichtheid heeft.
Maar goed, jij gelukkig met PEX, ik met meerlagenbuis.

Hans

Hans

Stellen dat jouw meerlagenbuis zuurstofdicht is , is toch zeer gevaarlijk

Informeer eens bij Viessmann , Vaillant , Junkers , Renova Bulex
alle hebben problemen met het ontstaan van magnetiet in hun doorstormers en ketels
en zij het alle eens over het feit dat de zogenaamde meerlagenbuis onmogelijk 100% zuurstofdicht kan zijn , deze problemen zijn immers slechts ontstaan en vooral veel verslechterd sinds de opkomst van het meerlagen buissysteem zoals Alpex ...

Dus , zo zeker zijn ? ik niet hoor...

Alle bovengenoemde merken raden een inhibitor aan , zoals Fernox , om de installatie zuurstofdicht te maken !

Ik zelf gebruik voor vloerverwarming toch ook veel liever de VPE buis , met difuuslaag (of hoe noem je het)
en voeg gewoon Fernox toe...
Die meerlagenbuis kan je nooit zo kort gaan plooien , of je moet de bochten ruim gaan nemen
Wij werken ook steeds met noppenpanelen (ieder z'n favoriet),en zeker hier zie ik dit met Alpex niet zo zitten...

Thomas

Thomas

Het ontstaan van magnetiet is mijn uiteindelijk bewijs. Magnetiet ontstaat enkel bij zuurstofarm water, bij zuurstofrijk water krijgt je roest.
Viessmann heeft er in elk geval geen problemen mee, en bij Vaillant of Renova Bulex ga ik zeker geen raad vragen.

Die buizen worden toch ook getest op zuurstofdichtheid. Wat inhibitoren betreft, Viessmann maakt een uitdrukkelijk voorbehoud i.v.m. het gebruik van Fernod e.d. Ik heb jaren installatie's waterzijdig gekuist en behandeld met Fernox, maar 't helpt uiteindelijk geen bal. 10.000m meerlagenbuis per jaar en (tot nog toe) nog nooit problemen gehad. Ik ben er dus redelijk gerust in.

" Ik zelf gebruik voor vloerverwarming toch ook veel liever de VPE buis , met difuuslaag "
Een van de problemen is dat die kwasi zuurstofdichte laag aan de buitenkant ligt (op een enkele uitzondering, Fostex, niet te na gesproken). Maar daar wordt over gelopen, en deze laag wordt daardoor erg makkelijk beschadigd.

" Die meerlagenbuis kan je nooit zo kort gaan plooien , of je moet de bochten ruim gaan nemen "
4 keer de diameter, kan jij veel korter?

" Wij werken ook steeds met noppenpanelen (ieder z'n favoriet),en zeker hier zie ik dit met Alpex niet zo zitten... "
Gelijk heb je, met noppenplaten is dat moeilijker.

Hans

Ik geloof je graag , echter dan spreek je de conclusies van Viessmann en Pneumatex (na onderzoek) toch tegen

Uit hun bevindingen is gebleken dat de meerlagenbuis enkel bij 20°C zou zuurstofdicht zijn
en dat magnetiet juist onstaat door zuurstof in je installatie te gaan trekken ...

Ik weet het niet , ik heb alleen weet van de problemen...
Ik heb onlangs nog telefoon gekregen van iemand die door Vaillant verplicht was om Fernox toe te voegen of hij kreeg geen verder onderhoudscontract meer van Vaillant...

De juiste oorzaak ken ik niet ,ik ken alleen de vele problemen van magnetiet bij alpex installaties
Hoe en wat , weet ik niet
Alleen , het is er - ik weet wat ik zie en gezien heb !

Thomas