GB142 en RC30

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Graag had ik geweten of er nog iemand een buderus GB142 en de thermostaat RC30 heeft. Voorheen had ik de GB112 en de Irt30. De nieuwe thermostaat heeft slechts één dag en één nachtinstelling. De IRT30 kon per schakelpunt gekoppeld worden aan een bepaalde temperatuur. Over de GB142-24Kw ben ik tot nu tevreden, maar de thermostaat is niet naar mijn goesting.

Reacties

Ja de RC 30 heeft slechts één dag en één nacht temperatuur instelling. Dit is als zoveel andere thermostaten dat ook maar hebben.

Als je meerder temperatuursnivau's wil programeren kan je ook een gewone klokthermostaat op deze aansluiten die dit toelaat.

Maar om je te verder te helpen zou je je probleem moeten omschrijven.

Je kunt op deze toestellen geen gewone klokthermostaat aansluiten. Deze thermostaten werken in een soort gesloten thermprotocol met de interne computer van de ketel. Maar je kan er wel een gewone aan-uitthermostaat op aan sluiten maar dan via een andere aansluiting.Maar - De RC30 en voorheen de Irt30 (op de andere ketel) zijn modulerende thermostaten die de modulerende condensatieketel aansturen om zo zuinig mogelijk te werken. Ze zoeken eigenlijk naar de laagst mogelijke keteltemperatuur. Dit om de condensatietechniek optimaal te benutten en zo weinig mogelijk warmteverlies te krijgen. Met een gewone thermostaat zijn deze voordelen teniet gedaan.
Mijn probleem is dat de Irt30 veel meer mogelijkheden had qua temperatuurinstellingen. Dat de thermostaat die nu bij de GB142 op dit vlak eerder povertjes is. Dat in Nederland bij dit soort van toestellen een andere thermostaat geleverd wordt. De moduline 300 of 400. De vraag is echter of dit voor het Belgisch toestel ook kan. Ik ben aan het informeren via buderus. Tot nu toe heb ik nog geen antwoord gekregen.

patje je kan op deze toestellen een gewoon aan uit thermostaat aansluiten al dan niet met klok.
Op de klemmen WA op de klemmenstrook groen gekleurd.Je moet echter de RC30 en eventueel de buitenvoeler als deze is aangesloten afkoppelen. (opgelet schakelkontakt moet spanningloos zijn)

Het schakelkontakt van de thermostaat moet echter spanningsloos zijn. Bij digitale klok thermostaten is dit echter wel zo. De elektronica wordt gevoed door baterijen.

Als echter een thermostaat wordt gebruikt die 220v terug geeft naar de ketel bv een simpele thermostaat met anticipatieweerstand; volstaat het gewoon een relais te plaatsen die deze omzet naat een spanningsloos kontakt.

De RC 30 is voor vele mensen voldoende daar ze maar 2 temperaturen nodig hebben, dit vindt je nog terug op verschillendde klokthermostaten.
Echter zoals aangehaalt vervang dan de RC30 door een klokthermostaat bij voorkeur een digitale. Die aan jouw wensen voldoet.

Patje,

op je vraag of de in nederland geleverde moduline 300 of 400 op je ketel kunnen. Is het antwoord ja. Deze zijn gemakt om met de brander UBA3 zoals in de GB142 zit te communiceren. Echter deze wordt niet door buderus belgie geleverdt, je zal deze via een firma in nederland moeten kopen. Verder kunnen deze meer temperatuur sprongen aan dan de RC30 die in belgië wordt geleverd.

Bedankt voor dit verhelderende antwoord. Maar - de installateur zei mij aan telefoon dat buderus België aan hem had laten weten dat het niet zou gaan omdat dan het toestel niet zo ver naar onder kon moduleren. Ik heb inderdaad gezien op de site van Nefit dat hun 24Kw-gelijkaardig toestel slechts tot 5,8 Kw terugmoduleert. Mijn toestel gaat terug tot 4,8Kw. Nu kan ik natuurlijk dit niet verifiëren tenzij iemand in België al de proef op de som genomen heeft en zijn GB142 laat funtioneren op de moduline 300 of 400. Alle inlichtingen zijn welkom.

patje,

dat de modulatie van de ketel in belgie verschilt tov deze in nederland dat is zo.Maar dat heeft geen enkele invloed op de moduline 300. dit gewoon om de volgende reden het modulatie bereik wordt gestuurt door de branderautomaat UBA genoemd bij buderus / nefit. De gegevens die aangeven hoe zijn modulatie bereik is wordt door de UBA ui de kim chip gehaalt . Deze chip bevat gegevens die voor elk type ketel verschillend zijn. BIj het opzetten van de spanning van de ketel worden deze gegevens doorgezonden naar de UBA. Deze gegevens kunnen niet gewijzigd worden tenzij je een ander kim chip zou plaatsen.

De kamerthermostaat / weersafhankelijk regeling geeft gewoon aan de ketel door op welke watertemperatuur hij moet draaien en of hij in bedrijf mag gaan voor verwarming / warm water. verder geeft de ketel aan de kamerthermostaat gegevens terug bv . actuele keteltemperatuur enz.

Het modulatie bereik heeft niet met de kamerthermostaat te maken , want om eenvoudig mijn punt te maken hij kan op verschillende ketels met een ander max vermogen(modulatie bereik verschilt hier ook) worden geplaatst.
in anologie met de RC30 die kan toch ook op de GB142-24 als bv op de GB142-60kw worden geplaatst.

Dat dacht ik ook al. Maar wie ben ik om te twijfelen over de uitleg die ik zogezegd via de installateur van buderus doorkrijg. Je moet weten dat ik omwille van het pendelen van de GB112 (die er eerst geplaatst was) er nu uiteindelijk een GB142 geplaatst werd. Ik heb hen toen (dankzij de leeservaring die ik, op ondermeer dit forum, heb kunnen opdoen) uiteindelijk kunnen overtuigen dat het pendelen mogelijks te maken had met de hoge ondergrens qua modulatie van de GB112-30Kw. Nu heb ik een goede ketel (pendelen lijkt onder controle) maar zit ik met een "knullige" thermostaat.
Zo te lezen Ronny spreek jij met verstand van zaken en kun je misschien op volgende vraag een antwoord geven. -- Bij de RC30-thermostaat is het mij opgevallen dat wanneer het toestel in dagregime draait de interne pomp constant blijft draaien. Dit ondanks het feit dat zowel in de RC als op de BC10 van de ketel de nadraaitijd op 5 min. werd gezet. Dit lijkt mij niet energiebewust (electriciteit voor de pomp). En moest je nog goesting hebben om te lezen - in de RC30 zit er een bijkomend menu waarin ik de monitorgegevens van de ketel (vermogen ketel, vermogen pomp, branderstarts enz..) kan aflezen. Uit de handleiding van de moduline 400 kan ik niet afleiden of dit met deze thermostaat ook mogelijk is. Dank u in ieder geval.

patje,

bij de moduline 400 is het lezen van de monitor gegevens niet mogelijk, zover ik kan afleiden uit de handleiding. Als het mogelijk zou zijn zou het ook vermeld worden in deze handleiding.

Wat betreft het constant draaien van de circulatiepomp in dagbedrijf, is normaal te noemen bij een weersafhankelijke regeling.

Bij een weersafhankelijke regeling is het in dagbedrijf dat de ketel zou gaan draaien en het Cv water op een bepaalde temperatuur te brengen aan de hand van de buitentemperatuur;

Deze temperatuuur van cv water is normaal de temperatuur die door de radiatoren en of vloerverwarming moet lopen om de referentie ruimte op temperatuur te houden die je vraagt;
EEn weersafhankelijke regeling is geen aan uit regeling.

Het eenvoudigste en naar mijn inziens de goedkoopste werking te bekomen als je alleen radiatoren (convectoren) hebt . Is een gewone kamerthermostaat te plaatsen en gewoon zelf de temperatuur van de CV te regelen naargelang de buitentempertuur.
bv bij +8°c of meer bv ketel op 50°C
tussen 8 en 0 graden bv 60°C
lager dan 0°C 70°C

is misschien meer omslagtig maar merendeel van het jaar blijft hij toch op de laagste staan.
Je kan natuurlijk of meerdere stappen maken.
Het voordeel is dat je toch nog veel gebruik maakt van de condensatie van de ketel zonder dat deze in dagbedrijf constant aan staat, en de circulatiepomp draait.

Hallo

eventjes een oude staart oprakelen.

Ikzelf heb ook een gb142 24kw ketel, probleem is dat mijn ondergrens niet laag genoeg is, met alle gevolgen van dien. Is het een oplossing om een bcm KIM chip van een 15kw ketel te installeren of zijn er meer verschillen tussen de 15kw en 24kw ketel?

[url]https://www.heizung24-shop.de/product_info.php/products_id/1236686a[/url]

KIM ga je als particulier en/of installateur NOOIT vastkrijgen ... dit is enkel voor fabriekstechniekers !