Sack, selfmatic of installateur?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb het forum al een beetje afgeschuimd, maar kan niet direct iets vinden over de doe-het-zelf aanbieders die de materialen leveren en waar je dan zelf aan de slag kan met videomateriaal en uitleg.
We hebben enkele offertes liggen van een installateur en 1 van Sack en Selfmatic. En het verschil was toch behoorlijk hoor, dus vroegen we ons toch af of het aan te raden/verstandig is om met zo'n doe-het-zelf installateur in zee te gaan?

Reacties

Iemand ervaring met de zelfbouw firma sanicole uit Beringen en Nieuwerkerken?

kris

hallo,

mensen!!!! Ga nu is een leven zoeken. Ongelooflijk gewoon.
Dat jullie hier over kunnen discusseren

Igga

Als het je stoort, je hoeft het niet te lezen!

Hans

igga,

als je dan zelf wél 'een leven' hebt, wat kom je hier dan juist zoeken?

hey hans, ik nog eens wat zou jij dan aanraden als merk, liefst met een typenummer..
zodat ik ruim warm water kan hebben met mijn regendouche met zijstralers;)

ook staan er 4 grote horizontale radiators op het programma voor de woonkamer en daar bij nogmaals 4 radiators voor de kamers en badkamer.

ik heb een prijs gekregen van de mensen van selfmatic.. en die beweren dat junkers door testaankoop beter was bevonden dan viesman of buderus ... ikzelf heb een boontje voor viessman..

maar ik wil gewoon een goede topcondens op gas dus als junkers goed is....

dus je vertelde me een ketel appart en dat zal het worden .. kan jij me met je ervaring ergens een voorbeeldje geven van een goede combinatie?

oh ja en is het inderdaad (ook bewering van de goede mensen van selfmatic) zo dat er beter geen link is tussen mijn domotica en de regeleenheid van mijn verwarming ??

dit zou problemen brengen bij regelingen of zoiets ..

alvast bedankt voor je antwoord .. een fan

jurgen

weet je wat , vraag u bij selfmatic een viessmann

ze hebben gewoon niet beter in huis dan junkers
niet moeilijk dat ze u niet beter kunnen aanraden...

sorry , selfmatic ...specialisten ? laat me niet lachen?
dat zijn geen vakmensen ,maar verkopers
vandaag verwarming,morgen schoenen,overmorgen auto's
van dat soort werkt daar...

ze verkopen daar weinig of niets dat deugt
en dan nog aan véél te dure prijzen ,
iedere installateur kan aan goedkopere prijzen eenzelfde materiaal leveren...
Kijk het maar na !

Even een reactie op het Testaankoop artikel m.b.t. de condensatieketels:

De test die uitgevoerd werd, is niet correct uitgevoerd, waardoor de Viessmann-ketel in het nadeel werd geplaatst. Hadden ze de handleiding eens even gelezen en doorgenomen, dan zouden ze dergelijke domme fouten niet tegen komen, maar ja ...

Met de ketels van Viessmann wordt een regeling geleverd waarmee ongelooflijk veel mogelijk is. Ze hebben 2 heel belangrijke en performante zaken over het hoofd gezien:

1)
Bij de opstart van deze ketel moeten enkele coderingen gebeuren in functie van de aangesloten installatie. Bij de test van Testaankoop werden deze coderingen niet uitgevoerd (3 codeeradressen = software op eenvoudige wijze aan te passen)!!! Hierdoor bleef de pomp continu draaien, dus ook op zomer- en antivriesstand. Natuurlijk is het elektrisch verbruik dan een stuk hoger.

2)
Wat betreft het warmwater op het combi-toestel hebben ze ook een zeer functionele en economische drukknop niet gebruikt. Met deze schakelaar kun je het op temperatuur houden van de buffervoorraad in- en uitschakelen.
-Is deze uitgeschakeld, dan werkt het toestel extra zuinig en gaat het enkel in werking als je warmwater vraagt. Dit is eigenlijk een stand voor tijdens uw verlof, om te vermijden dat de ketel regelmatig in werking gaat om dit voorraadje warm te houden terwijl u er niet bent. Het nadeel is dat het dan iets langer duurt alvorens u warmwater heeft, aangezien alles koud staat.
-Is deze ingeschakeld (= Comfortstand), dan wordt dit voorraadje (voorzien van isolatie!!) wel op temperatuur gehouden en dan heeft u bij het openen van uw warmwaterkraan onmiddellijk warmwater beschikbaar.

Ik kan enkel maar adviseren voor een goede installateur te kiezen die werkt met het merk Viessmann. Kies als ketel liefst de Vitodens 300 en met de weersafhankelijke regeling Vitotronic 200. U heeft dan de meest performante en technisch beste ketel die op de markt is wat betreft de wandhangende condensatieketels.
De weersafhankelijke regeling kost u iets extra's maar levert ook nog eens een extra besparing op.

Wij zijn in elk geval zeeeeeeeer blij met onze Vitodens 300, Vitotronic 200, zonneboiler Vitocell-B300 300 liter, zonepanelen Vitosolic 100, ... en ook nog een ventilatiesysteem Vitovent 300. Dit alles aangesloten op onze vloerverwarming en radiatoren.

Ik heb nog eens wat meer gelezen en toch nog eens enkele reacties:

- Bij de keuze doorstromer of boiler moet u nadenken of uw ja/neen comfort wenst. Een doorstromer, van welk vermogen deze ook is, geeft u geen comfort. Een doorstromer van 24 kW vb. noemt met een 13,7 liter/min, ja pas op, 13 liter opgewarmd van 10 tot 35°C, maar ik neem geen douche onder 35°C water, u wel? Bij een 28 kW wordt dit dan 16 liter - 32 kW is het 18 liter. Moet u maar eens omrekenen op een watertemperatuur van 42°C, dan wordt dit 10,7 - 12,5 - 14,3 l/min (zonder warmteverliezen te rekenen van uw leidingen).
Een regendouche verbruikt al snel rond de 16 à 25 liter/min, dus ... Neen, wenst u comfort, neem dan een boiler van minimaal 150 à 200 liter (en indien zonnepanelen minimaal 300 liter om zonnewarmte te kunnen bufferen). Een boiler van een kwalitietsmerk heeft warmteverliezen van ca. 1 à 1,5 kWh per 24 uur bij een temperatuur van 60°C (dus verwaarloosbaar klein).
- Bij een condensatieketel is het heel belangrijk dat deze ook na enkele jaren nog condenseert. Aluminium, aluminium-Silicium, ... (alles met Alu erin) kan eigenlijk niet tegen zuur water en zal gaan oxideren, vormt Alu-oxide = een isolatie, dus uw ketel zal steeds minder condenseren. (Kijkt u maar naar een Alu-balustrade aan de zee = zure lucht, daar ziet u allemaal witte bloemen op = Alu-oxide.) Bovendien moet u met een Alu-ketel (na een paar maanden werking) maar eens de siphon loskoppelen en uitgieten in een bakje, dan zult u daarin allemaal slip terugvinden = Alu-oxide, dus u bent uw ketel aan het opeten. Het enige materiaal dat niet aangetast wordt is inox en dan nog wel de hoogwaardige inox (de andere zal corroderen aan de lasnaden). Dus kies steeds voor een condensatieketel uit roestvaststaal van het type 316Ti (helaas één van de duurste inox-soorten).
- Keuze van de regeling. Hoe lager de temperatuur van het water dat terug komt in uw ketel, hoe meer deze kan condenseren. Met een weersafhankelijke regeling zorgt men juist dat de temperatuur steeds zo laag mogelijk gehouden wordt in functie van de temperatuur die buiten gemeten wordt. Het is dus logisch dat deze ketel een heel stuk zuiniger zal werken dan een ketel die steeds op een vast ingestelde temperatuur (= constant regeling) zal werken. Dus voor de minimale meerprijs altijd een weersafhankelijke regeling kiezen.
- Zelfbouw of installateur: In geval van renovatie is de kezue al snel gemaakt aangezien u 6% BTW betaald + van de fiscale aftrek geniet indien een erkend installateur kiest. Voor een nieuwbouw, zouden wij persoonlijk nog steeds voor een installatuer kiezen (hebben we ook gedaan trouwens). Verwarming is een heel belangrijke component van uw woning en een investering waarvan u de komende 20 à 50 jaar wenst te genieten. Ik denk dat het investeren in een goede installatuer, ketel, installatie dan ook zeer belangrijk is. Wijzelf hebben geopteerd voor een goede installateur en zijn zeer tevreden met het geleverde werk.

Koopt u uw auto bij een officiële dealer of bij de supermarkt, via internet, ...?? Wel waarom dan bij zo'n belangrije keuze als de verwarming van uw woning nog twijfelen??

Dat ziet er tenminste een echt degelijke en fijne uitleg uit ..Dank hiervoor dit maakt mijn keuze weer vastere vormen aan te nemen .. tot hiertoe zou ik gaan voor een topcondens van viesman met goeie buitentemperatuurafhangende thermostaat en dus .. het beste volgens u een apparte opslagboiler van een 200 liter..(we zijn met 2 ik en de vrouw) van viessman (daar ik een grohe douche, met regen douche en 6 zijsproeiers heb gekozen grohe ARC) daar zou ik dus geen foute keuze mee gemaakt hebben ..

fijn om zoeens een mening te horen .. alvast dank hiervoor

Jurgen

Laat je niet te snel vangen, eender wie kan eender wat op het forum posten!
Die vorige tussenkomsten lijken wel heel erg op verdoken reclame, ben benieuwd wie dat geschreven heeft. Niemand van het testlabo neem ik aan, en er zijn buiten zij, Testaankoop en Viesmann niet zoveel mensen die weet hebben van de details neem ik aan.....
Maar goed, we hebben nu in elk geval de verklaring waarom er zo'n groot verschil is tussen de testresultaten van Stiftung Warentest en Testaankoop.

Maar verder ben ik het er grotendeels mee eens, ik wijs al langer op de risico's van aluminium warmtewisselaars en het gebrekkige comfort van doorstromers. Als je absoluut zo'n energieverspillende douche wil nemen, zou ik ook aanraden een boiler van minstens 160lt nemen. Als je een ketel van 13/16 kW hebt, neem dan de 200lt maar. Of denk nog eens na voor je zulk een douche neemt

Hans

Allen,

”Laat je niet te snel vangen, eender wie kan eender wat op het forum posten!”

Dat is absoluut een waarheid als ene koei… .

”Die vorige tussenkomsten lijken wel heel erg op verdoken reclame, “

ook dat komt meer voor… .

“ben benieuwd wie dat geschreven heeft.”

Anders ik wel!

“Niemand van het testlabo neem ik aan, en er zijn buiten zij, Testaankoop en Viesmann niet zoveel mensen die weet hebben van de details neem ik aan.....”

Reken je buiten de waard! Wat als Thomas voor Vsmnn de deal van zijn leven heeft gedaan en strakkies
heerlijk wakker wordt , met charmant gezelschap in de Panne een fantastisch champagne ontbijt heeft genoten en vervolgens in open wagen aan de kust de boulevard op gaat flaneren…

Maar goed, we hebben nu in elk geval de verklaring waarom er zo'n groot verschil is tussen de testresultaten van Stiftung Warentest en Testaankoop.

Tsja, het leven gaat zo als het gaat, daar aan de kust.

=Hier aan de kust, de Zeeuwse kust.
Waar de liefde van de rust
Steeds maar weer zal gaan verliezen.
Omdat ze nooit kan kiezen
Tussen goed en niet zo kwaad.
Maar dat is zoals het gaat.
Hier aan de kust…=

Groet, Cp

Cabrio,

bij Aluminium warmte wisselaars ontstaat er een oxide laag , die je gedeeltelijk terug vindt in de condenssyphon.

Je zegt dat inox beter is dat is niet helemaal correct.
Bij inox warmtewisselaars wordt er aangelast dat is een thermische procedure waardoor de eigenschappen ter hoogte van de las wijzigen. hierdoor kan er ook aan de las corrosie
ontstaan.Vergeet niet zoals Alu-si legeringen zijn gemaakt om de aantasting door zuur in condenswater te doorstaan, zodanig dat deze toestellen ook een lange levensduur krijgen.(want als ze een zo'n korte levensduur zouden hebben zou geen een fabrikant het meer gebruiken)

Vergeet niet dat veel inox warmtewisselaar uit kleine kanalen bestaan deze kunnen dicht gaan. Iedere verwarming hebt een kalk aanslag in het cv water (het zwart residu).
Dit dicht gaan van de kanalen is een van de belangrijkste oorzaken dat een warmtewisselaar moet worden vervangen en niet het materiaal waaruit hij bestaat.

Hans,
Om te antwoorden op "Laat je niet te snel vangen, eender wie kan eender wat op het forum posten!
Die vorige tussenkomsten lijken wel heel erg op verdoken reclame, ben benieuwd wie dat geschreven heeft. Niemand van het testlabo neem ik aan, en er zijn buiten zij, Testaankoop en Viesmann niet zoveel mensen die weet hebben van de details neem ik aan.....
Maar goed, we hebben nu in elk geval de verklaring waarom er zo'n groot verschil is tussen de testresultaten van Stiftung Warentest en Testaankoop."

Hoe kan men weten wat er verkeerd gaat bij de test van Testaankoop, wel spreek eens met je installateur, dat is wat ik gedaan heb. Ik heb ook nog met enkele andere mensen hierover gesproken omdat ik uiteindelijk wel een Viessmann gekocht heb en toch wat geschrokken was van deze uitslag.
Ik heb van meerdere installateurs deze uitleg gekregen, dus vandaar dat ik ze hier ook neergeschreven heb.

Quote Ronny,

Je zegt dat inox beter is dat is niet helemaal correct.
Bij inox warmtewisselaars wordt er aangelast dat is een thermische procedure waardoor de eigenschappen ter hoogte van de las wijzigen. hierdoor kan er ook aan de las corrosie
ontstaan.Vergeet niet zoals Alu-si legeringen zijn gemaakt om de aantasting door zuur in condenswater te doorstaan, zodanig dat deze toestellen ook een lange levensduur krijgen.(want als ze een zo'n korte levensduur zouden hebben zou geen een fabrikant het meer gebruiken)
Vergeet niet dat veel inox warmtewisselaar uit kleine kanalen bestaan deze kunnen dicht gaan. Iedere verwarming hebt een kalk aanslag in het cv water (het zwart residu).
Dit dicht gaan van de kanalen is een van de belangrijkste oorzaken dat een warmtewisselaar moet worden vervangen en niet het materiaal waaruit hij bestaat.

Antwoord:
Betreft lassen inox: Ik heb ook geschreven dat je bij voorkeur een inox 316 Ti neemt, de Titanium in de inox zorgt ervoor dat de inox terug zijn oorspronkelijke moleculestructuur aanneemt na het lassen, bij het afkoelen. Dit materiaal wordt meestal zelfs gelast zonder toevoeging van materiaal
Geen enkele legering van Aluminium is volledig tegen zuur bestand. Je schrijft zelf dat er een oxide gevormd wordt, voor zover ik weet zal dit ook isolerend gaan werken, dus de warmteoverdracht verminderen, en dit bij een condensatieketel ...
Heb jij de warmtewisselaar van de Vitodens al eens gezien, ik wel op Batibouw. Je moet anders maar eens kijken naar de afmetingen van het waterkanaal (is één spiraal die altijd helemaal doorlopen wordt). Volgens mij zijn de waterkanalen van een Alu-blok kleiner.

dus heer Cabrio je zegt.. dat de alu evengoed kan zijn of nog steeds dat de inox beter is maar om andere reden??

alvast mooie repliek..

die van chiken ook maar snap ik minder ???

Ik zeg dus dat inox nog steeds stukken beter is en dat ik geen minuut zou twijfelen en nooit een Alu-ketel zou moeten hebben.
(Aluminium en staal combineren in één installatie levert problemen op met elektrolyse aangezien het ene materiaal eigenlijk zuur en het andere basis water vereist om de tand des tijds te weerstaan.)

Ronny,

“bij Aluminium warmte wisselaars ontstaat er een oxide laag , die je gedeeltelijk terug vindt in de condenssyphon.”

Juist, en wat je daar niet terug vindt is in het gunstige geval doorgespoeld naar het riool. In het ongunstige geval zit het nog gewoon op je warmtewisselaar, en daar het rendement nadelig te beïnvloeden. Naar mijn idee is daarmee het verschil in warmte overdracht tussen inox en alu na enige gebruikstijd al aardig weg gepoetst.

”Je zegt dat inox beter is dat is niet helemaal correct.

Wat is ‘beter’?

”Bij inox warmtewisselaars wordt er aangelast”

Bij een goed productieproces en vakmanschap wordt er niet “aangelast” maar verlast onder bescherming van inerte gassen die oxidatie voorkomen. Bij een goede las versmelt het metaal.

“dat is een thermische procedure waardoor de eigenschappen ter hoogte van de las wijzigen.”

Dat is juist, maar door eerder genoemde schermgassen en correct uitgloeien, ontlaten, harden enzovoort ontstaat er een degelijke verbinding, zonder problemen op kristalroosterniveau of insluiting van slak e.d. Doet niet onder voor de rest van het werkstuk.

“hierdoor kan er ook aan de las corrosie
ontstaan.”

Op basis van het vorenstaande moet je dan concluderen dat het laswerk dan pruts is, niet het materiaal waar het uit vervaardigd is.

“Vergeet niet zoals Alu-si legeringen zijn gemaakt om de aantasting door zuur in condenswater te doorstaan, zodanig dat deze toestellen ook een lange levensduur krijgen.”

Daar wordt de dikte van het WW blok dan ook op afgestemd, het totaal doorstaat het wel een periode, maar het materiaal wordt toch geofferd aan de oxide vorming.

“(want als ze een zo'n korte levensduur zouden hebben zou geen een fabrikant het meer gebruiken)”

Zoals ik al zei, de dikte maakt de levensduur. Ik zie het steeds vaker bij dit soort toestellen in de lease sector van de energiemaatschappijen (energielease van eneco) dat zij bij malheur direct vervangen worden door een compleet nieuwe! De monteurs laten ze letterlijk van de wand afvallen, bevreesd voor schrammen om zo’n ding te vatten. En de nieuwe moet er ook nog tegen. Stigmatisch beeld, Ford transit voor de deur, achterklep open, oude ketel in deuken er onder met de mantel er los boven op, en vijf kwartier later hangt er een nieuwe… .

”Vergeet niet dat veel inox warmtewisselaar uit kleine kanalen bestaan deze kunnen dicht gaan.”

Ik ken eigenlijk alleen gespiraliseerde pijp, kleine kanalen duidt naar gietwerk, wat meer bij alu thuis past.

“Iedere verwarming hebt een kalk aanslag in het cv water (het zwart residu).

“Dat hebt het niet! Wat je bedoeld is magnetiet en is iets anders.

”Dit dicht gaan van de kanalen is een van de belangrijkste oorzaken dat een warmtewisselaar moet worden vervangen en niet het materiaal waaruit hij bestaat.”

Als het kalkvorming in het waterzijdige deel van de ketel was had je gelijk. Vroeger zeer gekend bij stoomketels, uitbuilen van de vlampijpen door verminderde warmte overdracht. Maar waterzijdig maakt het (in die zin, laat ik de spanningsreeks der metalen even buiten beschouwing) dus bij CV niet uit tussen inox en alu. Gaszijdig ben ik blij dat ik geen oxiderend alu op m’n ww’s heb zitten.

Groet, Cp

Cabrio,

“Hoe kan men weten wat er verkeerd gaat bij de test van Testaankoop, wel spreek eens met je installateur, dat is wat ik gedaan heb.

“Hans IS installateur, ene goeie vakman en een betrokkene! Daarnaast is hij in technische zin veel breder bezig dan alleen daarmee, op ecologische grondslag. En niet van gister op vandaag.

Dus echt bel bekend en ingevoerd binnen dat wereldje. Wat is dan jouw gedacht als zelfs HIJ verbaast is over jouw reactie?

“Ik heb ook nog met enkele andere mensen hierover gesproken omdat ik uiteindelijk wel een Viessmann gekocht heb en toch wat geschrokken was van deze uitslag.”

Ben ik waarschijnlijk net zo benieuwd als Hans van welk pluimage deze mensen dan waren… .

Groet, Cp

Chicken,

Wel de ene is installateur en plaatst hoofdzakkelijk (lees zelfs uitsluitend) Viessmann en wist direct te vertellen wat volgens hem de oorzaken waren. Hij wist te vertellen als je het max. vermogen van de ingebouwde pomp nam en dan berekende dat deze een heel jaar draait, dan had je zo ongeveerd het elektrisch verbruik van de ketel zoals TA het vermelde in de test, dus ...
Hij heeft bovendien een hele hoop van dergelijke ketels staan en kent deze daardoor behoorlijk goed en weet dan ook hoe snel het warm water geleverd wordt. Hij kon dan ook niet begrijpen wat zij schreven, totdat zijn euro gevallen was m.b.t. een Comfort-schakelaar.
Niet alle installateurs zijn uilskuikens hoor, sommigen hebben gezond verstand en gebruiken dat op regelmatige basis. Iemand die een toestel kent en zo'n artikel van TA leest, die doorziet/doorprikt de resultaten heel vlug als er dergelijke afwijkingen zijn.

Een andere is eveneens installateur en werkt met Viessmann en Junkers. Hij had het probleem gehad waarbij de pomp continu bleef draaien op een Viessmann wanneer de ketel op alleen warm waterbereiding stond. Hij heeft toen gevraagd aan Viessmann of dit normaal was. Toen bleek hij een codering te moeten aanpassen om de pomp uit te schakelen. Hij vertelde dat het wel zoiets geweest zal zijn bij TA ook.

Jurgen,

”alvast mooie repliek.. "

Klopt, maar het gaat ook ergens over.

”die van chiken ook maar snap ik minder ???”

Zal ik je nader uitleggen, was weer een stukje voor de gekende lezer/begrijper.

Waar Hans zijn verbazing had over de inbreng van Cabrio, het blijft een stuk waar de zelfs meer dan ingevoerde particuliere gebruiker niet aan gaat komen, had ik dat ook. Blijkt uit deze draad, dat van die gebruiker:

http://www.bblv.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1148747173&replies=6

En in deze draad over vacuümcollectoren:

http://www.bblv.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1148119144&first=&last=

staat de zin:” Vacuum zijn beter voor difuus zonlicht, maar hebben wij niet veel vanwege de wolken.”

Geneuzel van de eerste orde, en gepast gepareerd door Hans, Maar ik vroeg me af waar die man dan ergens zou zitten. Tropisch eiland of zo. Zou je misschien kunnen zien aan de extensie van het mail adres of zo… . Blijkt cabriokust@hotmail.com te zijn.

Wel, dat in combinatie met een regeltje wat me uit deze draad bijsprong:

“(Kijkt u maar naar een Alu-balustrade aan de zee = zure lucht, daar ziet u allemaal witte bloemen op = Alu-oxide.)”

Awel, dat is toch wel een ernstig verkoopspraatje? Heb je daar op elk oppervlak, terugkristalliserend zout.

En daar het Mei was, dacht ik niet aan Holland, met traag stromende rivieren, maar aan de kust. Van Zeeland tot de Panne… .

Groet, Cp

Cabrio,

“Ik zeg dus dat inox nog steeds stukken beter is en dat ik geen minuut zou twijfelen en nooit een Alu-ketel zou moeten hebben.”

Dat is een beleving die meerderen op dit forum met je willen delen, waaronder ik.

“(Aluminium en staal combineren in één installatie levert problemen op met elektrolyse aangezien het ene materiaal eigenlijk zuur en het andere basis water vereist om de tand des tijds te weerstaan.)”

Dit wordt wat lastiger, wat je hier schrijft is absoluut geneuzel. De trouwe forist weet wat er gebeurt als je een van de ‘diehards’ of de ‘founding fathers’ van dit forum met zo een elementair natuurkundig begrip confronteert waar die dat mist! Geen idee hoe jij er op reageert. Wel eens gehoord van de spanningsreeks der metalen? Corrosie zal je deel zijn!

Anders dan erosie, dat heb je met te snel stromende rivieren… .

Groet, Cp

Ps, waar je het hebt over basis, bedoel je waarschijnlijk basisch of alkalisch, typisch verkopers oppervlakkigheidje… . Neutraal is het best!

CHICKEN POWER,

dat er bij een alu si wisselaar een fijn lage oxide ontstaat is waar, echter dit is zo weinig materiaal; Dat deze warmtewisselaars een lange levensduur hebben. Zo zijn er merken met dit type warmte wisselaars die in nederland bv 15 jaar garantie geven. Hier in belgië is zoiets niet wettelijk. Maar als je in de praktijk nagaat gaan deze alu -si warmtewisselaars ook zeer lang mee.En dat er een residu in de warmtewisselaar zich bevindt bij alu-si maar ook bij een RVS warmtewisselaar is er een vervuiling vast te stellen. En in de nieuwe norm voor onderhoud (die in de maak is) zal het ook verplicht worden dat gas ketels worden gereinigd en nagezien. Als een gasketel om de 2 jaar zuiver gemaakt wordt zal er geen grote rendamentverliezen zijn te wijten aan de vervuiling in die tijdspanne.
De mensen vergeten dat gasketels onderhoudsvriendelijk zijn niet onderhoudsvrij!

Als je bv naar nederland kijk hebt je een beter idee over de types ketel want condensatie techniek wordt daar veel langer toegepast dan in belgië.

Cabrio je zegt RVS 316Ti gebruiken , dan vraag maar eens na welk soort RVS ze gebruiken, je zou wel eens bedrogen kunnen uitkomen.

De elektrochemische corrosie die ontstaat door 2 verschillende materialen met elkaar te verbinden heb je ook bij RVS bv met staal of koper enz. Dit is niet echt een argument, want dit een fysich verschijnsel tussen twee verschillende materialen .

Ben zelf niet zo bevooroordeelt als hier sommige zijn, elk type warmtewisselaar heeft zijn voor- en nadelen.En door zo te doen slaan we eigelijk langs de bal, het gaat hier om mensen aan te sporen om energie vriendelijker te worden.
Je kan de mensen niet met zulke discussie overtuigen kies ALu of RVS wisselaar, mazout of aardgas, enz. Het belangrijkste is dat mensen begrijpen dat we energie zuiniger moeten worden. Door bv zonneeregie te benutten, condensatie techniek enz.

Als er veel problemen zijn met bv x onderdeel van merk Y
dan mag dat gezegt worden, maar daarom ieder merk die een vergelijkbaar onderdeel heeft afbreken is eigenlijk het iets te ver zoeken.

Als de mensen een merk hebben staan waar er in 15 jaar weinig of geen stukken aan zijn geweest dan zal deze tevreden zijn en daarbij trek hij zich niets aan of het x of y merk is. Maar als een erk hem goed is meegevallen zal hij bij voorkeur waarschijnlijk dit merk opnieuw willen hebben.

Tja, RVS warmtewisselaars, corrosie......
Ik weet steeds minder welk merk ketel ik moet gaan kiezen. Viessmann is goed, maar er wordt zo veel mee gedweept, dat ik niet meer zo zeker ben.
En refererend aan een opmerking van Cabrio, dat je een ketel ook niet bij de supermarkt koopt, net als je auto, ik moet bekennen dat ik mijn auto bij de sloop heb gekocht (en omgebouwd op slaolie, ssssst).
Ik heb enige ervaring met warmtewisselaars, verscheidene in elkaar gelast, van RVS 304L, zuurbestendig (zoutzuur, salpeterzuur en mierenzurr) en bestand tegen natronloog en chloor. Alleen bij gebruik van zout is 316 nodig. De kans op interkristallijne corrosie tgv lassen wordt door titaan ( in het moedermateriaal) en niobium (in het lasdraad) voorkomen. Helaas, ik ken alleen warmtewisselaars van 10 MW (Bij 1500 m3/h, delta T 50 graden). Niet te vergelijken met CV ketels dus.
Ik eindig waar ik mee begon:
Ik weet steeds minder welk merk cv ketel ik moet gaan kopen.
Hellep!

Hans

mickelhans,

zoek een ketel die geen naam heeft veel stukken te vertonen, en waarvan de service goed is.
een goed modulatie bereik en condensatie rendament is ook niet te verwaarlozen;

@ Cabrio

Toevallig vandaag ook zo een probleem moeten opgelossen. Pomp bleef draaien bij zomer en uitschakelfunctie. Ik heb dan inderdaad 3 coderingen moeten veranderen en het probleem was opgelost.

geachte heren,

ik ben alvast dankbaar en heb toch uitgemaakt voor mijn eigen dat ik een viessmann met nog een extra boiler van een 170 liters zal aankopen..

dit kan in ieder geval geen slechte koop zijn zoals ik hier kan aanvoelen.

en dus goed voor mij,

Ook hans, als antwoord op je repliek als je toch zo een energieverslindende douche zou nemen...
wel deze heb ik al aangekocht en ik zou tuurlijk ook niet altijd deze zijsproeiers gebruiken, maar vind het toch heerlijk als ik ze u en dan eens kan gebruiken.... juist om even te genieten na een 'langere' dag

voor al de rest heb ik waterbesparende kranen verkozen en nog een resem energie besparende maatregelen..

dit is een folieke van mij kun je wel zeggen.. wel ben ik dankbaar om je goede raad, ik heb plaats genoeg en zal dus een viessmann aankopen met apparte boiler..

als laatste heb jij dikwijls nog een produckt nummer van viessmann waar jij al ervaring mee hebt een goed stuk te zijn zowel als voor een boiler als van chaufage/warmwater toestel

ik hoor wel als je een goede raad hebt op dit vlak..

ook ronny, chicken, & cabrio bedankt voor de zeer technische kanten..

pease

Beste mensen,

In deze discussie heb ik enkele zaken opgevangen. zo beweerde iemand dat je geen boiler of zonneboiler kan plaatsen na een doorstromer?

Ikzelf denk van een Junkers cerasmart zwb 42 te plaatsen via selfmatic. Eeen doorstromer dus. wij zij nu met zen tweetjes dus lijkt me dit voldoende comfort te leveren.

Ik wil zeker ook een zonneboiler, maar kan dit momenteel financieel niet bolwerken. ik plaats dus nu geen boiler om zodiende over een paar jaar ineens een zonneboiler te plaatsen.

Als dit niet mogelijk is graag snel jullie reacties!!!

Ook heb ik naar Vaillant , junkers en Bulex gebeld om enkele vragen te stellen.

Het is mij dus duidelijk geworden dat de mij voorgestelde junkers te zwaar is voor mijn behoeften. nu is mij wel vanuit junkers gezegd dat dit niet zo veel kwaad kan omdat je de temp. voor CV en Sanitair apart kan regelen.

Nog verder zij men ook bij Bulex mij dat overdimensionering niet slecht is omdat je ketel niet zo sterk verslijt omdat hij niet veel op max. vermogen moet werken.

Graag jullie reactie want op den duur denk een mens er zelfs over van geen cv meer te plaatsen.!!!

tuurlijk , krijg je van die domme antwoorden !

overdimensionering geen kwaad kunnen ??? bah neen ?met je fiets in de zee rijden kan ook geen kwaad.
Alleen niet verschieten als je na 2jaar een nieuwe mag kopen...

Weet je , informeer eens bij degelijke merken
Buderus , Viessmann
al de rest ... blijf eraf... of je zoekt miserie !

Selfmatic ? wat kennen die van verwarming ??
vandaag verkopen die verkopers verwarming , morgen keukens... hebben trouwens geen enkel deftig ketelmerk...
GOEDKOOP ?
Laat me niet lachen !
Ik verkoop u voor de prijs van Junkers of Renova
een veel betere Viessmann

Volledige installatie Viessmann met 8 radiatoren totaal 26kw 3200euro
daar kan je niet voor sukkelen...

ok als je langs komt voor maandag op basis van leveren en zelf voorbereiden, en jij aansluiten en plaatsen van ketel en elect zaken ,alles aan 6% . dan ben ik direct te vinden voor viesmann. kom lags ik heb een volledig plan. ik moet wel geinstalleerd zijn voor eind januari.

Enkel voorbouw . achterbouw is voor zomer met bouwvergunning. dus niet zo veel werk. ik woon in Lier.

Iemand ervaring met zelfbouw via HBB uit beringen ?