premies condensatieketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste mensen enkele vraagjes ivm het aanvragen van allerlei premies.

1)
Vroeger kon ik die papieren PDF downloaden bij Gedis en sinds het tweede kwartaal bij Eandis. Blijkt nu dat beide websites zijn verdwenen. (Waarschijnlijk vergeten hun domeinnaam te betalen)

Is er iemand die deze PDF van Eandis kan doorsturen ?

-----------
2)
In een huis die ikzelf verhuur heb ik als zelfstandig installateur CV een condensatieketel geplaatst.
Moet ik nu een factuur aan mijn eigen maken ?
Heb ik recht op een belastingvermindering of premie van edandis ? Of mag dit niet ?
-------------

Reacties

johan,

je hebt als prive persoon ook al ben je zelfstandig recht op de belastingpremie, je huis is niet in bezit van een bedrijf.

ten tweede , je moet een faktuur maken aan jezelf. Anders heb je zwart gewerkt. het is stom maar ja de belastingen btw lachen er niet mee.

JOHAN

Je mag als eigenaar van een verhuurhuis de factuurkosten van energiebesparende verbouwingen in dat huis opnemen in je aanslagbiljet! Je hoeft er dus zelf niet in te wonen. Maar de huurder kan dit ook, vanzelfsprekend enkel als hij dan officieel die kosten betaalde. Dit is sedert januari toegelaten. Dit laatste kan ook een interessant als je een deal met de huurder sluit: de factuur op naam van de huurder maar jij geeft hem 50% van die factuurkosten terug als vergoeding voor de meerwaarde aan je woning. Pas in 2008 krijgt die huurder zijn 43% terug, maar intussen dalen ook zijn energiekosten en betaalt hij maar evenveel huur voor een betere woning. De huurder betaalt dus in feite niks en jij kan meerdere eigendommen versneld verbeteren. Dit is wettelijk toegelaten, maar als je onzeker bent bel je best naar je belastingscontroleur. Het zou kunnen dat die het veranderde systeem onvoldoende kent.

Je kan dus 40% (plus gemeentebelasting) terugkrijgen van elk type van gefactureerde uitgave, met een geplafonneerd bedrag van 1280 EUR per belastbare periode en per woning.

Al je zelf de factuurkosten voor energiebesparing betaalde voor zowel je eigen woning als voor je huurhuizen, dan hou je de optelsom best onder de 3200 euro omdat je dan het maximum van 1280 euro (40% van 3200) per belastbare periode benut. Je kan immers niet meer dan dat max van 1280 euro terugkrijgen omdat er een beperking inzake belastbare periode werd voorzien.

Het antwoord op je vraag 'Kan ik ervan genieten voor verscheidene woningen?'is dus JA, indien u eigenaar bent van die verscheidene woningen. Voor iemand die als vruchtgebruiker de woning verhuurt, vrees ik het tegengestelde. Wat de blote eigenaren betreft zou ik ook ja zeggen.

Je kan je dure werken over verscheidene jaren verdelen als je de belastingsvermindering voor elk aanslagjaar wilt optimaliseren. Dit item kwam al eens voor op het forum.
Bij die 1280 euro zul je nog 6 à 9 % gemeentebelasting besparen zodat je op een uitgave van 3200 euro zo'n 1380 euro zult terugkrijgen.
Opgepast evenwel dat je voldoende inkomsten hebt om die teruggave of vermindering op je belastingen te verkrijgen.

In dit kort antwoord kan ik helaas niet alles toelichten. Met een beetje geluk, koppel je er nog andere premies aan: gemeentelijk, gewestelijk, energieleverancier...

Ronny

je bewering over zelfstandigen zijn gelijk aan loontrekkenden is ongenuanceerd. Zelfstandigen kunnen de kosten voor energiebesparende maatregelen opnemen onder bepaalde voorwaarden. Ze mogen onder andere die kosten niet tegelijkertijd afschrijven als beroepskosten. Als het beroepspercentage van de kosten zeer hoog is, dan trekken ze tot 55% terug in plaats van 40%

Pas dus op dat je op dit forum geen kandidaat investeerders misleidt!

lucas ,

ja wat je zegt klopt.

maar hier in het geval is de rechtspersoon een natuurlijk persoon. En geldt de regels alsof hij een normale loontrekkende is. Want heb je al eens een zelfstandige huizen in bezit zien hebben waarvan zijn activiteit deze verhuur omhelst zodanig dat hij deze als beroepskosten kan inbrengen.

Zelf voor zijn eigen huis kan hij een belastingvermmindering krijgen voor het gedeelte wat privé is , niet beroepsmatigwordt gebruikt.