Panta rei; doorstromer Babylonisch?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste allen,

Wat verstaan we nu onder een doorstromer?

Had die vraag al eens eerder gesteld, zonder resultaat.

Voor de goede orde, mijn vraag is vanuit de beleving vanuit afkomstig te zijn uit Nederland, en wel van boven de Moerdijk. Dus vandaar dat ik al begrepen heb, de vraag niet te stellen als vanuit het Nederlandse taalgebied.

Primair bij deze term denk ik aan iets wat wij een geiser noemen; gasgestookt toestel dat op moment van vraag aanspringt. Kennen we in de vorm van keukengeiser, klein debiet met een vaste delta T verhoging, of badgeiser maar dan met grotere capaciteit en debiet, of als modulerende badgeiser. En dan met een brander die moduleert naar de gewenste afname.

Maar een tappot of platenwisselaar is in mijn ervaring ook een doorstromer, het sanitaire warm water wordt pas bereid op het moment van vraag.

Is dat dan wat men in België dan weer een friswaterstation noemt? Dat is voor ons weer lastig te duiden, bij fris water denken wij aan koud water, en op een station doet men overwegend aan wachten, de doorstroming is afhankelijk van de uitvoering van de dienstregeling.

Wie brengt helderheid?

Groet, Cp

Reacties

CP

In Belgie bedoelen we daar een geiser mee, zoals je zei met een vaste delta T verhoging. Ondertussen zijn die toestellen verder geevolueerd en vindt je ze nu ook als modulerende toestellen. Kan zowel een spiraal als een platenwarmtewisselaar. En kan ook electrisch gestookt worden.

Een tappot ken ik niet, of wij noemen dat helemaal anders.

" friswaterstation " komt uit het Duits (Frischwasserstation of - modul) en is ook een platenwarmtewisselaar, alleen is deze primair aangesloten op een buffervat via een gestuurde circulator. En heeft de mogelijkheid met circultie te werken. Maar dus eigenlijk ook een doorstromer. De "dienstregeling" kan mechanisch of electronisch gebeuren.

Hans

Als aanvulling: een friswaterstaion is een verbastering uit het duits, zou eigenlijk ''vers''waterstation moeten zijn,

er wordt geen drinkwater warm gehouden in de boiler, het wordt op het moment van vraag opgewarmt met ''vies'' water uit het buffervat. Voordeel hiervan is minder kans op legionella.

En waar een ''doorstromer'' electriciteit of gas (dan spreken we idd weer van een geiser) gebruikt om het water op de warmen gebruikt een frischwasserstation daar dus warm (buffer)water voor, hetgeen meestal weer met zonnecollectoren geproduceerd wordt.

Mvg Arnold