Elektrische boiler op PV panelen ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb al 't een en 't ander gelezen over PV maar bij de plaatsing van een PV zet men die steeds op het net... ik vroeg me af of het mogelijk was om zo'n PV paneel op een boiler aan te sluiten.

Als je een goed geisoleerde 200 liter boiler met een weerstand van 2000W hebt waar je zo'n PV installatie van 500Wp op aansluit, is het technisch mogelijk voor die pv om dat water warm te krijgen ?

Wat betaal je concreet aan 500Wp panelen ?

Reacties

theoretisch gezien zal dat wel mogelijk zijn, maar economisch gezien waarschijnlijk een fiasco. Op http://www.sanisolar.be vond ik een prijs terug voor een systeem van 2040Wp. Ga maar zitten voor je kijkt.

Hoe het precies mogelijk is om met 500Wp een 2kW boiler op te warmen, laat ik in het midden. Met 1Wp is het ook mogelijk: een gigantische batterij erachter, die om de zoveel maanden voldoende is opgeladen om je hele boiler te verwarmen.

Alleszins, voor de prijs van zo'n systeem kan je volgens mij meer dan 15m^2 zonnecollectoren leggen, genoeg om jezelf en je buren de hele zomer lang van warm water te voorzien.

mvg,

Karel.

jawade, bij die pipo's ga ik zeker nooit iets kopen.

In hun 'berekening' trekken ze de fiscale aftrek intregraal af EN ze brengen zelfs de woonbonus in rekening! Dat is dus gewoon bedriegerij. De werkelijke aftrek is een 1000 eur netto minder en de woonbonus heeft geen bal te maken met het al dan niet installeren van PV panelen.

Tiele,

technisch gezien zie ik geen enkel probleem. Ontwerp je PV-schakeling zo, dat de max. uitgangsspanning niet te veel hoger is dan de 'veilige' 220 V. (gelijkstroom dus, op een aparte stopcontact achter slot en zelf de stekker even versteken indien nodig , dat zou mijn stijl zijn)
Maar,ik veronderstel dat je
a: geen toegang hebt tot het electriciteitsnet. én
b: je buiten voor je boiler zelf geen electriciteit nodig hebt . én
c: de kosten van thermische zonnepannelen + nieuwe boiler hoger zijn dan die van de PV-installatie (zonder omvormer) die je op het oog hebt.

Want zoniet is 'op het net zetten' of zelf verbruiken (maar dan niet voor verwarming) of zonnewarmte milieutechnisch m.i. veel beter.

mvg willy

Tiele

Zoals Willy al zegt, dat is onzin. Je kan dat inderdaad zo dimensioneren dat je niet te ver boven de 230 volt gaat. Je kan dan op een flink zonnige dag je water verwarmen, maar vanaf dat het weer begint te kwakkelen, moet je met netstroom gaan naverwarmen? Ecologisch???
En wat heb je dan nodig?
We willen vermijden dat het water gaat koken, want dat is gevaarlijk. In de zomer moet je er wel voor zorgen dat je boiler alle dagen leeggetapt wordt, of een dubbele thermostaat plaatsen om oververhitting te vermijden.
We vertrekken van een watert° van 10°C, als bovenste grens nemen we 80°C. Voor 200 lt heb je dan 16,3 kWh nodig. Stel dat de hele dag (16h) de zon schijnt en een daggemiddelde rendement van 50% (dat rekent makkelijk) dan heb je ongeveer 2,04 kWp nodig of een investering van zowat 9 a 10.000 euro (ik heb niet bij Sanisolar gekeken).
Doe je nu hetzelfde met netdagstroom zit je met een kostprijs van 2.61 euro per dag. Na een kleine 4000 dagen met 16 uur zonneschijn (50 jaar?) heb je je installatie al terugverdient. Anders gezegd, een onzinnige onderneming.
En 11 maanden per jaar zal je electrisch moeten bijverwarmen.
Met een 1000 euro extra investering heb je netkoppeling en een opbrengst van ruwweg 1000 euro per jaar (inclusief groenstroomcertificaten), geen rekening houdend met subsidie's en belastingsvoordelen. Weet ook dat je bij eilandsystemen geen subsidie's en belastingsvoordelen krijgt.

Hans