Atag of Vaillant-ketel kiezen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Wij hebben van onze chauffagist een offerte verkregen voor de verwarming van onze nieuwbouw dewelke zal bestaan uit een 75m² vloerverwarming en 7 radiatoren. Nu als hoofdvoorstel wordt ons een Atag Blauwe Engel (HR 5003 + boiler) met BrainQ-thermostaat, een buitenvoeler en een MAD Q23 menggroepregelaar voorgesteld. Een optie is echter om deze ketel niet te nemen en te opteren voor een Vaillant-ketel type VHR24C, die eveneens weersafhankelijk zou gestuurd worden. Deze oplossing kost ons een 1000 EUR minder.
Wat is nu de beste oplossing, ervan uitgaande dat we onze verwarming in zones gaan regelen dmv domotica met elektroventielen ?

Reacties

Inderdaad 1000euro minder.
Gelukkig maar want die 1000euro kun je dan al aan de kant leggen voor een nieuwe !!
Je gaat toch ook geen Mercedes vergelijken met een Lada en zeggen dat die 10000euro minder kost !?
Vaillant is echt troep, heb in 2 huurappartementen zo'n ketel gehad en niks anders dan miserie gehad ermee.
In jouw geval vind ik de keuze héél makkelijk, die 1000euro meer zou ik er met plezier bijgeven.

Yoeri.

Jonny

Ik moet Yoeri gelijk geven, ik zou ook de Atag verkiezen, als ik enkel tussen die twee zou moeten mijn keuze maken. Maar Atag met Mercedes vergelijken vind ik ook wat overdreven.

Hans

Hans,

De vergelijking Atag - Mercedes was louter beeldspraak
Atag, Viessmann, Buderus,... allemaal eerder kwaliteitsketels vergeleken bij Vaillant. Ik bedoelde daarmee niet dat Atag DE mercedes is onder de gasbranders. Trouwens, zou je moeten weten, ik ben toch de mogelijkheden aan het bestuderen voor een pelletketel.

Groetjes,
Yoeri.

Hallo
wat betreft atag of vaillant zou ik zeker niet voor de vaillant kiezen , is in vergelijking met andere merken een speelgoed apparaat.
Het is misschien een duits merk , duitse degelijkheid zeker niet. En zijn geld niet waard.
Heb zelf ook Vaillant gehad voor warmwater,heb hem buiten gegooid (letterlijk) voordat hij het kon begeven.

pluxy

alle gaswandketels zijn troep ,beste mensen !!

Kies voor staande ketel

Viessmann Vitocrossal (=condensatieketel)
Viessmann Vitogas

vertrouw op degelijke installateur

Thomas De Bock
installateur viessmann

Thomas

Hoeveel condenserende gaswandketels heb jij geplaatst? Ik plaats die al 10 jaar, met heel weinig problemen. En al deze ketels hebben de mogelijkheid om ze gesloten op te stellen, een niet te verwaarlozen voordeel, waardoor ze ook probleemloos binnen de verwarmde schil kunnen geplaatst worden. Al zijn er ook een paar staande ketels waarbij dat kan, maar dat zijn echt de uitzonderingen.
We gaan toch zeker geen gedrochten als de Vitogas plaatsen??

Hans Delannoye
installateur Viessmann

Hans ,

In alle eerlijkheid ,
VEEL
TE VEEL

Een op de 10 geinstalleerde vitodens ketels , vooral vitodens 222
vertoont een defect binnen het jaar

Wij hebben zo'n 100 vitodens ketels staan , tot nu toe
waar toch wel al kleinere defecten zich vertoont hebben...

Bvb. defecte waterdrukschakelaars (vitodens 200-222)

Dit tov vitogas ketels , +/- 600 geinstalleerde , met bijna geen defect...
Dit is een ervaring , ook andere Viessmann installateurs moeten mij dit bevestigen...

Blijkbaar ben jij een uitzondering

Woorden Viessmann (Ernest De Mol (=de specialist) ,toen hij nog actief was in de lessen => vermijd aub de gaswandketels , "slechts in uiterste nood gebruiken"
Ik denk dat wij Ernest De Mol , toch wel kunnen beschouwen als de specialist ter zake bij Viessmann.
Het probleem is altijd terug hetzelfde , nl.waterinhoud
Vergelijk de waterinhoud van een vitodens ketel tov vitocrossal ketel , eens
Dat kan je wel degelijk besluiten , ontken dit niet , dat een gaswandketel een gemiddelde levensduur heeft van zo'n 15jaar
En Vitocrossal , Vitogas = >25jaar.

Thomas

Ik heb voor een elco-klöckner gekozen, wandmodel thision 24kW met uitsluitend vloerverwarming en ingebouwde boiler voor warm water. Misschien relatief nieuw op de markt maar toch al goeie dingen over gelezen.

Interessante discussie over die kwaliteit van de ketels (een Viessmanner die zegt dat ze ook slechtere ketels hebben -lol).
Vooral jammer dat je daar als gewone consument geen zicht op heb. Welke ketels tonen nu de meeste defecten en hoeveel, verwachte levensduur etc...
Voor wagens bestaat het; iemand een idee voor verwarmingsketels waar we die cijfers kunnen vinden? Ergens in het buitenland?

Walter

en is die thision dan een aanrader?:
hoeveel water zit er in de boiler?
hoeveel debiet kan hij leveren als de boiler leeg is?

teizman

en is die thision dan een aanrader?:
hoeveel water zit er in de boiler?
hoeveel debiet kan hij leveren als de boiler leeg is?

teizman

Hallo,

De boiler heeft een capaciteit van 75L, volgens mij moet dat voor mijn behoeften voldoende zijn: lavabo en gewone douche in de badkamer en gootsteen in de keuken. CV staat vlak naast badkamer en keuken dus dat is ook een voordeel.

Hetzelfde model bestaat ook in doorstromer met 18L flashboiler en is 350€ goedkoper: capaciteit 12L/min aan een temp. verandering van 40C.

De capaciteit bij een lege boiler weet ik niet, zal ik eens vragen aan de installateur, maar dat zal maar heel weinig voorkomen.

Ik denk dat in mijn geval de kleine meerprijs wel zal renderen.

Mvg,

Hallo,

De boiler heeft een capaciteit van 75L, volgens mij moet dat voor mijn behoeften voldoende zijn: lavabo en gewone douche in de badkamer en gootsteen in de keuken. CV staat vlak naast badkamer en keuken dus dat is ook een voordeel.

Hetzelfde model bestaat ook in doorstromer met 18L flashboiler en is 350€ goedkoper: capaciteit 12L/min aan een temp. verandering van 40C.

De capaciteit bij een lege boiler weet ik niet, zal ik eens vragen aan de installateur, maar dat zal maar heel weinig voorkomen.

Ik denk dat in mijn geval de kleine meerprijs wel zal renderen.

Mvg,

Elco , blijft Elco...

Hopelijk ben , en blijf je tevreden

Welke ervaring heeft Elco , met gaswand / condensatieketels ?

Meestal veel beter met boiler dan doorstomer , zeker op termijn minder kosten.

Thomas

Hallo,

Wat bedoel je met elco blijft elco? Als je eventueel negatieve ervaringen hebt met dit merk dan zou ik die wel graag eens horen want momenteel is hij bij ons nog niet geïnstalleerd, enkel een offerte die mij wel aanstaat en op het internet heb ik ook nog niet echt negatieve punten gelezen, enkel dat elco nog niet zo bekend is op de belgische markt.

Zijn er qua service, pannes, onderhoud, betrouwbaarheid,... misschien minpunten?

Alvast dank bij voorbaat voor eventuele reacties!

Mvg,

Ik weet wat Elco is...

Inderdaad niet gekend , weinig geplaatst ...
Daar zeg je al het grootste nadeel..

Ik weet wat Elco is , in mazoutbranders

Onvergelijkbaar met kwaliteit zoals Weishaupt-Viessmann...

Ik zou het niet durven kopen/verkopen...

In verwarmingstoestellen mag je niet besparen

Welke ervaring heeft elco met dergelijke toestellen ??

Thomas

Hallo Thomas,

Bedankt voor de reactie.

Dat argument van weinig geplaatst in België is eigenlijk voor mij niet doorslaggevend. Mijn installateur zegt dat hij er al redelijk wat geplaatst heeft en er heel weinig problemen mee heeft na de installatie, niet echt een objectieve mening, ik weet het, maar moesten die ketels aan de lopende band sneuvelen dan zou het ook niet blijven duren. Ik heb ook naar een bestaande installatie gaan kijken en die mensen waren tevreden (ook geen objectieve mening, ik weet het .

Voor de rest qua kwaliteit: inox WW, weersafhankelijke regeling, modulatie tot 20 procent, klinkt goed volgens mij.

Mijn installatie thuis zal ook relatief eenvoudig zijn: 1 grote ruimte met enkel vloerverwarming (75M2) en de ingebouwde boiler voor warmwater, huis goed geïsoleerd en goede ligging.

De toekomst zal uitwijzen wat het wordt qua verbruik, storingen,...

Heeft iemand relevante gebruikerservaring met deze ketel op dit forum?

Mvg

Thomas

Wat maakt het nu uit of het Viessmann of Elco is, gaswandketels deugen toch niet volgens jou?
En de Thision is naar het schijnt in Duitsland en Zwitserland een hoogvlieger. En ze hebben toch al wel wat jaartjes ervaring met Wandtoestellen hoor.

Matthias

Ik heb er twee geplaatst, en tot nog toe zonder problemen, eentje 25 kW met twee boilers en twee aparte kringen, en eentje met de flashboiler. Voor mij is het negatieve punt dat ik niet zo enthousiast ben over de service van Elcomat. Wat Thomas ook beweert, ik heb wel wat vertrouwen in de ketel. Maar het is inderdaad zo dat gesofisticeerde ketels en regelingen storingsgevoeliger zijn dan atmosferische. Maar deze laatsten verbruiken en vervuilen dan ook een stuk meer. Maar we weten ondertussen dat jij daar geen enkel belang aan hecht.

Hans

Hans

Beste,

In de strijd tussen Atag en Vaillant wordt Wiessman, wat oneerbiedig gesteld, de derde die wegloopt met het been?

Nu andere merken ook aan bod komen ook mijn vraag.

Mijn architect prijst ACV aan want minder duur en goede kwaliteit.

Heeft iemand ervaring met condenserende ketels van ACV?

Dank!

Joost.

Thomas,

waterdrukschakelaars zijn geen typisch viessmann produkt en gaan defect zowel bij atag viessmann,elco-mat als andere merken. Uw argument ivm waterinhoud lijkt mij veel aannemelijker en heb ik in ander vraagstaarten ook naar voren gebracht, volgens mijn ervaring en bescheiden mening is er een verband tussen waterinhoud en levensduur van een ketel en is in dit verband de viessmann beslissing om van brede waterwanden en waterinhoud nu af te stappen een eigenaardige gedachtenkronkel temeer daar zij in het verleden beschikten over een kondenserende gaswandketel met een zeer behoorlijke waterinhoud maar die om welke reden dan ook uit het gamma verdwenen is , waarschijnlijk had de prijs en niet veel verkochte toestellen er iets mee te maken
maar het zou best kunnen dat de levensduur van de huidige toestellen de 20 jaar haalt maar dat zal de toekomst uitwijzen

joost,

en waarop baseert uw architekt zich om te beweren dat acv een degelijk kondenserend toestel is?
Ik stel alleen vast dat zijn rookgastemperatuur bij volle belasting de 100 graden overschrijdt daar waar ander fabrikanten tussen 60 en 65 graden zitten;

groeten,

lucien

Als mijn informatie korrekt is, dan is de Elco Thision niet duits maar frans, gemaakt door Geminox. Dit is dan weer een bedrijf van de italiaanse MTS groep.

Het hangt er dus een beetje vanaf hoe enthousiast je bent over franse technologie om deze ketel boven een duitse of nederlandse te verkiezen.

Hallo Bob,

Dat is inderdaad wel een interessant weetje, ik heb erover gezocht op internet en het blijkt wel te kloppen.

Maar ja, tegenwoordige bestaan ketels uit zodanig veel onderdelen die komen waarschijnlijk van overal ter wereld en veel onderdelen worden door verschillende fabrikanten gebruikt.

Ik denk dat bij moderne ketels de software die erop staat een belangrijkere invloed heeft, die moet stabiel zijn en de ketel goed besturen.

Mijn job is het repareren van lasersnijmachines van een duits merk (heel veel onderdelen van bijvoorbeeld cv-ketels worden eerst gesneden op deze machines om daarna verder bewerkt te worden) maar daarin zitten bijvoorbeeld ook franse onderdelen.

Beetje off-topic, ik weet het, maar het is gewoon ter info en ik wil er nog bij zeggen dat ik al heel veel bijgeleerd heb via dit forum! Waarvoor dank.

Mvg,

Hallo Bob,

Dat is inderdaad wel een interessant weetje, ik heb erover gezocht op internet en het blijkt wel te kloppen.

Maar ja, tegenwoordige bestaan ketels uit zodanig veel onderdelen die komen waarschijnlijk van overal ter wereld en veel onderdelen worden door verschillende fabrikanten gebruikt.

Ik denk dat bij moderne ketels de software die erop staat een belangrijkere invloed heeft, die moet stabiel zijn en de ketel goed besturen.

Mijn job is het repareren van lasersnijmachines van een duits merk (heel veel onderdelen van bijvoorbeeld cv-ketels worden eerst gesneden op deze machines om daarna verder bewerkt te worden) maar daarin zitten bijvoorbeeld ook franse onderdelen.

Beetje off-topic, ik weet het, maar het is gewoon ter info en ik wil er nog bij zeggen dat ik al heel veel bijgeleerd heb via dit forum! Waarvoor dank.

Mvg,

Onze installateur raad een ferroli oasi F30e aan met een ingebouwde boiler van 60L. Kent er iemand dit toestel? Want hoor zowel goeie als slechte dingen over dit merk.
Het zou een nieuw type zijn (condenserende gaswandketel).

ferrolli=italiaans=brol

das mijn gedacht...

Bart

Vraag eerst eens een nederlandstalige brochure? Want volgens de bijgevoegde folder condenseert dit toestel niet, 90% rendement! Maar het kan zijn dat ze in Engeland van de bovenste verbrandingswaarde vertrekken, en zeggen ze niets bij welk regime doe 90% gehaald wordt. Waardeloze informatie dus, en moeilijk om een oordeel te vellen. Verder is het modulatiebereik ook niks, onderste modulatiegrens 40%, bijna iedereen doet beter.
Verder heeft dit merk niet zo'n goede reputatie, zoals ze bij ons zeggen 'italiaanse brol'.

Hans

allee hans , we zijn het eens !

Ferolli = brol

Ik dacht ook al zoiets aangezien het merk geïnstalleerd wordt door een grote bouwfirma die bij 'insiders' geen al te goeie reputatie heeft.

DO

Dat wil natuurlijk niks zeggen, maar 't is wel typisch een goedkoop keteltje voor grote projecten, typisch iets voor bouwpromotoren, goedkoop en ziet er nog goed uit, de rest is hun zorg niet, verkocht is verkocht.

Hans

hela, wie is hier onder mijne naam aan 't posten?

Hallo Allen,

Wij zitten in de miserie en in de kou,wie kan ons iemand aanraden om onze ketel om te schakelen die werkte op een propaangastank,de aardgasmeter werd geplaatst,alsook koperen leiding tot de ketel,het schijnt dat dit enkel door een distributeur van ferolli kan en mag gebeuren,maar wij vinden niemand.

Groeten

Filip,

Lijkt me heel simpel, http://www.ferroli.be/ kiezen voor Nederlands en je ziet de contact gegevens. Je kan er een dealer in je buurt opvragen op volgende tel. nr.

Tel: +32 2 5693336 Fax: + 32 2 5698020

En invoerder: Van Marcke NV + 32 56 237 511

Success