Klassieke leem op basislaag leempleister voor wand

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

ik heb even gezocht, maar niets gevonden op "leempleister" en veel teveel gevonden op "leem"

wij hebben voorzien om alle verwarming op Lage Temp te laten werken, vandaar de keuze voor wandverwarming boven. Nu zit ik met de manier om dat te bepleisteren. Ik lees dat leempleister heel goed is voor wandverwarming omdat het daarin sneller zou reageren dan in gewone gipspleister.
Spijtig genoeg vinden we de ruwe afwerking van leempleister niet zo mooi (die dunne laag die nog boven de basisilaag leempleister komt is nog zeer korrelig). Ook is het nodig om dikker te pleisteren waar er wandverwarming komt.

Daarom vroegen we ons af of het volgende mogelijk is: waar er wandverwarming komt, zouden we een basislaag leempleister zetten (evt zelf aangezien dat blijkbaar mogelijk is met leempleister) en dan daarop een heel dun laagje klassieke gipspleister.
Op ander muren gewoon klassieke pleister.

Is dit mogelijk? En zal dat helpen om de wandverwarming "snel" te houden? Of zou het helemaal niets helpen?

Alvast bedankt,

Ph

Reacties

Beste,

Op zich is een laagje afwerkpleister op een basislaag bruinleem mogelijk. Gebruik hiervoor dan wel een afwerkpleister die in een dunne laag kan worden gezet. Ik paste het zelf reeds toe met goed resultaat. Zorg er in elk geval voor dat de basislaag leem volledig uitgedroogd is aangezien leem krimpt bij droging en er nog droogbarsten kunnen optreden. Best in de basislaag leem ook een wapening aanbrengen over de muurverwarming.

Wees ervan bewust dat de vochtregulerende werking van de leem voor een stuk zal verloren gaan door er gips over aan te brengen (gips is minder vochtregulerend dan leem).
Het klopt dat leem(finish) ruwer is dan gipsafwerking, doch er zijn toch een aantal merken op de markt die een redelijk fijne afwerking toelaten. het blijft dus een ander materiaal waarvoor men bewust moet kiezen.

Philippe,

in onze bouw uit 1952 waren de muren bezet met leem, daarop een zeer dun laagje witte pleister, dan ettelijke werflagen en ettelijke behanglagen die door de jaren heen zijn aangebracht. Wij hebben alles afgestoken tot op de leem, en daarop is dan opnieuw bezet met natuurgips. Onze plakker maakte daar geen probleem van, hij beweerde dat hij dat nog had gedaan en dat dat niet loskomt. Wait and see...

Waar we muurverwarming hebben was er geen leemlaag, daar is alles in de natuurgips gedaan.

Wout

Bedankt voor jullie reacties,

als er iemand een adres van een plakker kent die met beide (leem en gips) werkt en actief is in onze regio (tussen leuven en Tienen), laat maar weten (philippe.jacobs@scarlet.be)

Ph

Graag had ik toch nog even de vergelijking gemaakt tussen
Leempleister en Natuurgipspleister op muurverwarming in een K31 appartement...

Leempleister (L) Natuurgips (N)

vochtregulatie: L > N
warmteaccumulatie: ???
dikte minimale laag: ???
snelheid opwarming: L > N
prijs: ???

natuurgips: strakkere afwerking