renovatie huis welke hoofdverwarming kiezen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hallo

ik ben bezig een oud huis (3gevels) uit1937 aan het verbouwen.
De werken die voorzien zijn door mijn architect zijn de volgende:het dak volledig vernieuwen want te oud...dus ook voldoende isoleren...gevels worden geïsoleerd langs de buitenkant...dubbele beglazing en chassis met 5 kamers/3 joints...de vloeren uitbreken, dieper graven en dan isolatie steken en nieuwe beton+chape en een nieuw gedeelte aanbouw in HSB...geven uiteindelijk volgens zijn berekenig een totaal K-waarde van K29.
Ik heb die berekingen laten narekenen door "Quichet d'énergie" (want ik woon op 5km van Luik) en hun berekeningen gaven hetzelfde resultaat.
Volgens beiden heb ik om te verwarmen genoeg aan 10KW-vermogen.
Edoch mijn architect raadt mij hiervoor elektrisch verwarming aan met een type van radiatoren met ingebouwde "steatite-plaat" en vloerwarming met elektrische kabels in de leefruimtes op gelijkvloers.
De andere suggereert mij om een kachel (soort die alles kan branden ook granen, pellets ed) met een ingebouwde spiraal om water te verwarmen en dat dan te sturen via een expansievat en cirkulatiepomp naar enkele radiatoren.Er is een firma in het leuvense die zoiets fabriceert en d'er bestaan ook enkele italiaanse en duitse merken die hetzelfde principe hanteren.

Ik heb geen aardgas in de straat en ben geen voorstander van mazout.Een warmtepomp kost mij teveel voor de moment (budget ziede).

Voor warm sanitair water voorzie ik zonneboiler en 5m2 panelen op het dak .
Mijn huishouden bestaat uit 2 volwassenen en 2 klein gasten

wie kan mij uit de knoop halen of heeft praktische suggesties.Want de keuze van het type verwarming bepaalt heel wat in de werken die doe of laat doen.

bedankt alvast

luod

Reacties

Hi Ludo,

zeker geen electriciteit, kijk eens naar de primaire energie die je nodig hebt voor electriciteit. Zelf een warmtepomp is niet ideaal.

Een pelletkachel is wel knap maar ook redelijk duur. Zeker omdat je die ook moet combineren met je warm water productie. Want met je zonneboiler kan je maar 50% van de tijd water verwarmen.

Mijn eerste reflex zou zeggen dat je voor vloerverwarming zou moeten kiezen. Want dan heb je stralingswarmte ipv convectiewarmte. Minder verbruik dus.

Je vraag blijft, welke energie bron? Als je niet aan gas kan, dan zou ik voor mazout kiezen, zal goedkoopste zijn (heb geen ervaring met butaan). Electriciteit zal in aankoop ook goedkoop zijn maar niet in gebruik.... Pelletkachel is goed maar dit combineren met warm water en vloerverwarming zal niet goedkoop zijn.

Nog een alternatief is passief huis, dan heb je geen grote verwarming nodig.

gtx, Pierre

"Nog een alternatief is passief huis, dan heb je geen grote verwarming nodig."

Echt jongens, doen jullie soms wel de moeite om een bericht van iemand te lezen?! Ik krijg echt de kriebels van het gemak waarmee dit soort uitspraken gedaan wordt. Alsof je iemand die nota bene al bezig is met een verbouwing moet gaan overtuigen om zomaar het roer even om te gooien en een passiefhuis ervan te maken. Een beetje realisme is hier echt wel op zijn plaats ...

Als je een K29 woning kunt realiseren, wat op zich al niet eenvoudig is bij een verbouwing, dan denk ik dat het niet zo veel rol meer speelt met wat je precies gaat verwarmen. Wanneer ik lees: "... geen aardgas in de straat, geen voorstander van mazout. Een warmtepomp kost mij teveel ..." Tja, dan blijft er natuurlijk niet veel meer over hé. Een pelletskachel of een stukhoutketel blijft natuurlijk mogelijk, maar mogelijk wordt dit ook te duur bevonden.

heu David,

als je niets constructief te zeggen hebt, waarom zwijg je dan niet?

Als je het bericht beter zou lezen ("de werken die voorzien zijn") is het duidelijk dat de verbouwing niet begonnen is, dus alles kan.

Gtx, Pierre

Ik heb ook een huis met die respectabele leeftijd. Met muren van 30 cm dik, volle stenen, geen spouw en een gemetste fundering van hooguit 40 cm diep.
Hoe heb je de koudebrug van die muren (naar de fundering toe) opgelost? Onderkapt en perinsul gestoken?

Ludo ik zou toch proberen een (vloer)verwarming te plaatsen met waterbuizen ipv elektriciteitsdraden.
Water is een NEUTRAAL warmtetransportmiddel.
Het maakt niet uit of je uw CV water nu verwarmd met turf, mazout of gas.
Je kunt achteraf altijd veranderen. Met elektrische (vloer)verwarming niet.

Ludo zou mazout kiezn is goedkoper dan pelletketel.

Je kan een gasketel op propaan plaatsen. Dan heb je echter ook een propaan tank nodig. Echter deze brandstof is duurder dan mazout, aardgas. voordeel lateromte bouwen naar aardgas

't is misschien een beetje off-topic maar ik geloof er niet in dat je tot een K-waarde van 29 kunt komen als je de muren niet thermisch onderbreekt. Volgens mij wordt die koudebrug gewoon verwaarloosd of vergeten, terwijl dat bij een K29 woning nu net een enorm grote impact zal hebben.

In mijn geval, met muren van 30 cm dik, reken ik de onderste 30 cm als zijnde met een lambda van 1,1 en een temperatuursverschil van max. 15 graden (is ondergronds). Dit lijkt mij vrij realistisch, en dan blijkt dat een groot deel van mijn warmteverliezen zich daar situeren. Misschien toch een puntje om rekening mee te houden.

hallo

bedankt voor jullie reacties op mijn vraag ....

betreft de berekening van K-waarde 29 baseer ik mij op de berekeningen van mijn architect en diegene van de specialisten in het luikse (en die doen niet anders dan dat voor de moment).Ik zie morgen mijn architect en zal hem zeker de vraag stellen ivm met de koudebruggen in de onderste lagen van de buitenmuren.

Betreft verwarming (want dat was mijn hoofdvraag) ben ik van plan om via een "erkende Soltherm" aannemer (want dat moet zo in Wallonnie wil je een premie bekomen voor de installatie van zonnepanelen) een berekening te laten doen ivm met het aantal m2 panelen die ik eventueel MEER kan zetten dan de 5 m2 die ik nu al voorzien heb.
Als er iemand van jullie mij kan helpen met merken/types van panelen en installaties..graag maar doe het via mijn E-mail adres want ik weet dat jullie op het forum zelf niet zo happig zijn om merken, firma's te vernoemen.
De boiler die ik aan die zonnepanelen wil koppelen is zowieso eentje met een heel groot volume.In die boiler voorzie ik dan een bijkomende spiraal om het water te verwarmen indien niet heet genoeg.
Is het volgens jullie mogelijk een combinatie op te bouwen waarbij deze boiler ook dient als "voedingsbron" om vloerverwarming op water te installeren.Waar moet ik dan op letten als ik prijsoffertes aanvraag.De vloerverwarming voorzie ik met 4 aparte circuits zodat ik eventueel per afgebakende zone de temperatuur kan regelen.In totaal schat ik dat er 90 m2 te verwarmen valt.
Als bijkomende verwarming denk ik dan aan een type kachel die "bijna" alles kan stoken en waar in de kachel een spiraal zit, in een gesloten circuit gevuld met water, en die zijn warmte dan zou afgeven in dezelfde boiler als deze waar ook de zonnepanelen op aangesloten zijn .
En om dit alles vlot te laten verlopen wat heb ik nodig als
"regelcentrale"

Laatste vraagje, want zoals jullie kunnen merken is de beslissing welk type verwarming te installeren mijn HOOFDbekommernis...ik voorzie zowieso om in mijn tuin 2 plastic buizen te steken van een respectable diameter en op een diepte van 1m onder de grond en deze laten binnen te komen in mijn kelder.Ik denk dat dit principe "aardverwarming" noemt (in het frans= puit canadien).
Zijn er onder jullie die hiermee ervaring hebben.
De bedoeling is dat nu de grote graafwerken toch moeten gebeuren ik ervan profiteer om zoiets in te bouwen.
Welke lengte onder de grond is er nodig, welke diameter is er nodig opdat ik van dit effekt kan "profiteren".In publicaties hierover spreekt men dan ook om er een warmtwisselaar op aan te sluiten en deze buizen te gebruiken als basis voor een ventilatie systeem doorheen de ganse woning.Vanuit de kelder heb ik 2 niet-gebruikte schouwen die door alle leefruimtes gaan en die uitgeven op het dak...

Zoals jullie kunnen zien weer een karrevracht aan vragen, maar hoop doet leven

alvast bedankt voor de moeite

ludo (in Wallonië)

Same problem... geen aargas en mazout vind ik riskant om nu nog in te investeren.

Je zou kunnen opteren voor een pelletketel dat een buffervat verwarmd. Maar de betere ketel en de complete installatie gaat toch wel een groot stuk boven mijn budget uit.

Ikzelf ga wellicht opteren om met 2 pelletkachels te werken. Daarnaast plaats ik nog een inbouwcassette om toch wat onafhankelijk te werken. Zo een kachel is inderdaad niet erg goedkoop in aanschaf maar er valt vanalles weg ! Geen vloerverwarmingsbuizen, geen thermostaten, geen pompen, geen mengkranen, geen extra buffervat enz.. Bovendien kan ik de tweede kachel nog wat uitstellen en voorlopig het andere deel 'onverwarmd' te laten.

Echter een groot probleem hierbij is dat de zonneboiler enkel electrisch naverwarmd kan worden. Dit is jammer... zéér jammer.. maar het is me de meerprijs van een water-based installatie niet waard.

Ik voorzie wel een gasbuis tot aan de zonneboiler om na te verwarmen op gas als die er ooit zou komen.

Net enkel projecten uitgerekend met soortgelijk probleem. Je kan me altijd bereiken via www.airsystems.be