Overisoleren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hi iedereen,

Hoe kan ik eraan beginnen om iemand te overtuigen dat overisoleren niet bestaat?

Mss helpen de volgende vragen:
- Hoe komt men bij "overisoleren"?
- Kon dit vroegen echt een probleem zijn?
- Wat zijn de belangrijkste verandeingen tov toen?

(ik veronderstel dat ze vroeger een reden hadden om te zeggen dat men kan overisoleren)

Thx

Yannick

Reacties

Yannick,

Mijn mening: als men vroeger zei 'overisoleren', denk ik eerder dat men bedoelde 'geen ventilatie'. De hedendaagse technieken qua verluchting zijn nu een stuk beter én rendabeler dat je nu héél goed kan isoleren en tegelijk goed kan ventileren.

Yoeri.

Zo zie ik het ook. Als je bij een renovatie nieuwe ramen en/of deuren plaatst zonder bijkomende ventilatie is dit een ramp voor het binnenklimaat. Ze noemen dat dan overgeïsoleerd.

vr gr

Pluto

Ah thx

En als ze dan zeggen dat het huis niet kan ademen, dan zal dat ook wel slaan op het tekort aan ventilatie.

Thx

overisoleren = fabeltje om te verklaren waar al die schimmels toch vandaan komen. Overisoleren bestaat dus niet, zoals het een fabeltje betaamt.

ventileren = de oplossing

Yannick

Overisoleren is ontstaan uit het feit dat meestal maar 1 kant van het verhaal wordt belicht. Isoleren is meer dan enkel isolatie plaatsen, het heeft ook te maken met luchtdichting, vochthuishouding, dampopenheid, ventilatie.

Slimme belgen als we zijn , indien je niet te dik isoleert, zorgt voor genoeg kieren, luchtspouw laten voor ventilatie zodat je isolatie kan drogen etc dan sla je erin om veel mogelijke problemen te vermijden. Dat je eigenlijk beter niet had kunnen isoleren , dat vergeten we dan maar.

Indien we Roger op RTV zien doe het zelven en een plastiek tegen de isolatie zien aanbrengen zonder te vermelden dat je ook op de ventilatie moet letten dan zie je al snel waar de oorzaak van sommige problemen ligt.

Welke leek snapt iets van een condensatiepunt dat in de isolatie komt te liggen?
Welke leek is bereid om zich grondig te informeren wat kan en niet kan met isoleren, hoe je moet isoleren etc. En het moet gezegd, het is ook niet altijd evident want er zijn veel mogelijke varianten en systemen op de markt.

Dus grondig bestuderen hoe je moet isoleren en deze kennis verspreiden.

Mvg

Benny