Zonneboiler plaatsen of niet

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We zijn een gezin van 2 volwassenen en 3 kinderen. Nog dit jaar bouwen we een nieuwbouw. Deze zal verwarmd worden met vloerverwarming, via een condenserende gasketel. Voor het sanitair warm water denken we aan een zonneboiler. Zo'n 300l, RVS, met bijverwarming via de gasketel.

Eén vraag houdt me echter bezig: het meeste water zal 's avonds verbruikt worden. De boiler wordt terug bij gevuld met koud water. Op dat moment is de zon niet meer in staat om de boiler op te warmen en zal de ketel dit doen. Tegen de volgende dag staat de boiler op temperatuur en zal het effect van de zon wellicht nihil zijn.
Klopt deze redenering?
Is dergelijk systeem dan wel renderend?

Dank voor de reactie.

Met vriendelijke groet,

Wim Vandeverre - ZWEVEZELE

Reacties

Gelukkig klopt je redenering niet, en is het systeem wel degelijk renderend. Je zal juist een heel goed rendement halen van je zonneboiler. Immers, het water heeft de ganse dag de tijd gehad om op te warmen, en je neemt het af op een ogenblik dat het nog niet veel tijd heeft gehad om af te koelen. Dat warmteverlies is trouwens vrij beperkt bij een goede boiler, zeker op die paar uur tijd.
Dat de zon het op dat moment niet meer kan bijverwarmen, maakt eigenlijk geen verschil. Dat zou ze ook niet kunnen als je het overdag zou afnemen, daarvoor is de hoeveelheid afgenomen water veel te groot tov de hoeveelheid warmte die de zon ogenblikkelijk kan leveren. Maar daar heeft de zon de volgende dag wel tijd genoeg voor.

Wim,

je redenering heeft een klein foutje.

Je boiler is dan ene die uitgerust is met 2 spiralen.

De onderste voor de zonne energie, de bovenste voor de naverwarming

Bij verwarmings ketel zal van de 300l slechts de bovenste gedeelte opwarmen dit is ongeveer 80l.

's morgens zal dus de zon de overige 220L moeten opwarmen.

Wim Vandeverre schreef:
> We zijn een gezin van 2 volwassenen en 3 kinderen.

Aangezien jullie warmwaterbehoefte vrij groot is, zou ik durven opteren voor een groter buffervat (en dus extra m² zonnepanelen). Een groter vat kan eveneens je vloerverwarming beter ondersteunen. Je moet geen schrik hebben van een vat van 800L

En als je de zonneboiler, met 1 spiraal nu gebruikt als 'voorverwarming' voor je Gas-doorstromer ?

Op deze manier zal de gasnaverwarmer to geen 'extra' energie gaan steken in het op temperatuur brengen van de bovenste liters van de zonneboiler, maar enkel de gevraagde liters verwarmen.

Als de zonneboiler wel op temperatuur is zal de gasboiler niet meer hoeven na te verwarmen.

Of zit er iets fout in mijn redenering ?

Naverwarming lijkt me een stuk zuiniger dan het op temperatuur houden van de boiler. Zoals je zegt wordt enkel de benodidge hoeveelheid extra verwarmd.
Wat denk jij Hans?

Hallo,

aan het systeem met naverwarming had ik ook al gedacht. In de zomer zal dit wellicht geen problemen geven, daar het water in de boiler al op een redelijke temperatuur is. Op batibouw kreeg ik de opmerking dat je dan wel een zware ketel moet kiezen om een deftig warm water debiet te hebben. Het is wel jammer om enkel daarvoor dan een zware ketel te moeten kiezen.
Anderzijds had ik over het hoofd gezien dat je enkel het bovenste stuk van je boiler op warmt. Misschien kan je dan de ketel instellen dat hij dit gedeelte op een lage temperatuur houdt.

groeten en bedankt!!!!

wim

Zelf heb ik ook een gezin van 2 volwassenen en 3 kinderen. Sinds 4 jaar heb ik een zonneboiler met een opslagvat van 500 l en 4 m² panelen. De gasbijverwarming kan ik van april tot oktober afzetten. Enkel als het huis moet verwarmd worden wordt het water iets bijverwarmd.

De besparingsmeter duidt ruwweg 2500 kWh per jaar aan (ong 250 l mazout of m³ gas)

je bespaart ongeveer 2500kwh uit.

maar om een vergelijk te maken hoeveel je bespaart in % wat een beter idee geeft dan het aantal kwh.geef ook een hoeveel je totaal verbruik in kwh is van het warm water.

Bij een groot buffervat kun je juist kiezen voor een kleine ketel, omdat deze dan tijd krijgt om het te vullen. Ook moet je een ketel nemen met een betrekkelijk laag vermogen, anders breng je de watergelaagdheid in gevaar. maximum 15 kw wordt hier aangeraden. En zoals boven al eerder beschreven is, 800 of 1000 liter is zeker niet te veel voor zoveel personen. En dit zou best kunnen met 10m2 zonnepanelen, en de vloerverwarming die draait er ook nog op.

Verbruik zal nihiel zijn.

Hans V.

De naverwarmer hoeft niet zo groot te zijn als je wel denkt want ook als er weinig zon is geweest of geen zal je boiler onderin toch altijd wel ca 25 graden zijn.

En van 25 naar 40 graden naverwarmen kun je met hetzelfde vermogen 2x zoveel liters per minuut als van 10 naar 40 uiteraard (en daar zijn de doorstromers normaal op uitgelegd)

20 kW is dus al ruim voldoende zou ik zeggen.

Het grote nadeel van naverwarmen is echter dat je (als je dus de bovenste 80 l niet op temperatuur gaat houden) voor elk literje of half literje warm water steeds de ketel opstart en dat is natuurlijk niet echt zuinig. Vandaar dat normaal niet mer naverwarmen maar gelaagde boilers wordt gewerkt

Mocht je SUPER goeie en VEEL zonnepanelen hebben en een grote boiler dan zou je wel kunnen overwegen electrisch na te verwarmen, want dat is dan maar 10% van je jaarlijkse behoefte en maar een 10 tal graden opwarmen. (Ik weet: vloeken in de kerk op dot forum....)

Arnold

Een doorstromer voeden met warm water is vragen om problemen. Een ketel met doorstromer kan enkel water aan een constante temp leveren als hij continue blijft branden. Indien dit niet zo is, zal er telkens koud water uit de kraan komen als de brander gestopt is. De enertie van de ketel zal niet voldoende zijn om dit op te vangen. Het probleem bij voeding met warm water is, dat het onderste ketelvermogen vanaf een bepaalde ingangstemp groter gaat zijn dan het nodige verwarmingsvermogen. De ketel komt op zijn max temp en de brander stopt. Het gevolg is dat er even kouder water komt. Dit is zeer onaangenaam onder de douche.

Stef, Nicolas

Sorry, maar met wat vertraging toch nog een antwoord.
Deze toepassing bestaat, alleen heb je er een speciale doorstromer voor nodig, of moet je zelf een en ander in elkaar knutselen. Want als je wtaer door de zon op 60° is gebracht, gaat de doorstromer dat nog verder verwarmen met alle risico's vandien (stoomvorming, verbrandingsgevaar). Of je zou zelfs iets moeten in elkaar knutselen waardoor je vermijdt dat het voorverwarmde water door de boiler gaat. Maar waar leg je de grens? 40° is nog ndet waat aan de lage kant, maar je moet er rekening mee houden dat de doorstromer toch met minstens 30° de watert° zal verhogen tot 70 a 75°, en dat is toch wel bijzonder warm.
Ik geef in elk geval de voorkeur aan een degelijk geisoleerde boiler.

Hans

Mijn zonneboiler warmwater gaat door een ST 2520V Van Nefit/ Fasto. Ongeacht of het boilerwater 30 of 75 graden heeft, ik heb nooit problemen met de doorstroomverwarmer.
Ik heb de fabrikant hier vragen over gesteld en hij zei dat er geen problemen zouden ontstaan.

Als doorstromer wordt een klein boilertje gebruikt. Temp. te laag, warmtevraag start. Modulerend om bij verschillende debieten de vereiste 60 graden te leveren. Ongeacht de temp. van het instromende water

Groeten,
Hans van Andel

Hans VA

Een boiler, ook een kleine is geen doorstromer! Een boiler wordt temperatuur gestuurd, dus als ie warm is gaat de ketel niet aanslaan, of indien nodig een beetje opwarmen tot de gevraagd t° wordt bereikt.

Hans

Matieu

Wat je zegt, geldt dat ook voor een electrische doorstromer? IK heb begrepen dat je die wel met warm water (laten we zeggen tot 40 graden) kunt voeden, en tegenwoordig zijn die heel nauwekeurig instelbaar

Vwb de 60 graden: je kunt eenvoudig een temperatuurbegrenzer voor je doorstromer plaatsen (moet sowieso als je een zonnecollector hebt want dan kan je boiler wel 85 graden worden) en die op 40 of 45 graden afstellen?

Mvg Arnold

Met een eltrische doorstomer zou het nog kunnen omdat deze onmiddellijk kunnen op en afslaan. Zeker als ze getrtapt of zelfs modulerend aangestuurd worden. Maar het grote probleem blijft het beperkte vermogen.

Mij is volgende oplossing voorgesteld. Een zonneboiler 200 l met één WW kopen en verbinden met 3 m² vacuumzonnepanelen. Deze zonneboiler in serie zetten met de bestaande RVS boiler (150 l). De bestaande boiler verbinden met de Thision 13 KW voor nawerwarming. Dit is een zeer renderende oplossing heeft men mij verteld. In bijlage een schema hiervan. Kan mij iemand vertellen of dit waar is?

Ron

Dat werkt prima, maar rendeert niet meer dan een bivalente boiler. Maar het is wel een goedkopere oplossing. Vacuumbuizen, dat heb ik al meermaals aangehaald, is normaal niet interessant in onze kontreien.

Hans

Beste Hans,

Ik verwarm met radiatoren maar volgens mij te groot, dus overdimensionering. Is het nu interessant om een buffervat van 600 liter (verwarmingswater) te nemen met 8 m² zonnepanelen (CitrinSolar) waarin een RVS warmtewisselaar zit voor het warm water en deze warmtewisselaar (warm water) in serie te schakelen met bestaande inox boiler?
Is deze investering (600 l) zijn geld niet waard en zeg je om alleen het warm water te voorzien via de zon?

Met vriendelijke groet en bednakt voor je bijdrage aan dit forum.

Ron Vos

Ron

Interessant, ja (ecologisch), nee (economisch).
Verder zou ik met 600lt eerder naar 10m² (vlakkeplaat) gaan.
Hoe lager de retourt° van je verwarmingscircuit, hoe minder slecht het economisch aspect wordt.
De panelen waarvan sprake ken iik niet, daar kan ik dus geen commentaar op geven.

" waarin een RVS warmtewisselaar zit voor het warm water en deze warmtewisselaar (warm water) in serie te schakelen met bestaande inox boiler? "
Zeker niet doen! Je gaat het voordeel van de rvs WW (doorstroom, geen legionella ontwikkeling) teniet doen door je nageschakelde boiler. Je krijgt daar ook weer een extra warmteverlies.

Hans

Beste Hans,

Ik heb dit nooit begrepen: hoe lager de retourtemp?
Ik zou zeggen de toevoer want een vat opwarmen tot 70 C in bewolkte perioden is niet makelijk.
Niet economisch? al is het water in het vat (600 l ) maar 20 c dat moet de gasketel toch maar 50 c bijwarmen ipv 70 of ben ik mis, ik spaar toch 20 C aan gas?

Groeten

Ron

Ron

Als ik het goed begrijp hebben we het over verwarming. Nu kan ik me niet voorstellen dat je de retourwatert° naar 20°C krijgt. Bij radiatoren zou ik al gelukkig zijn dat die t° onder de 40° blijft.
Zonneënergie kan je enkel als verwarmingsondersteuning gebruiken. Dat wil zeggen dat je het buffervat zo goed mogelijk opwarmt met de zon. Zodra het water in het buffervat een paar graden hoger is als de retourt° van het verwamingscircuit, gaat de retour door de buffer en wordt dat wat opgewarmd. Volstaat dit, dan zal de ketel niks doen, volstaat dit niet, zal de ketel de rest bijverwarmen. Hoe wou jij dat aanpakken?

Verwarmen van sanitair water, daar is het een ander verhaal.
Daar vertrek je van 10° of minder.

Hans

Beste Hans,

Mijn vraag is eigenlijk of een buffer voor verwarmingswater zin heeft als je een toevoertemp nodig hebt van 70 C?
Volgens mij altijd, indien je maar 20 C hebt op een bewolkte dag, moet de gasketel maar 50 C bijverwarmen ipv 70 c, of klopt dit niet?

Groeten

Ron Vos

Ron

Nee, volgens mij niet, want je gaat die buffer toch nooit kouder krijgen dan de retour van je radiatoren? En als de retour 30° (bij 70° vertrek eerder 50°) is, zal de zon maar zelden in staat zijn om de buffer verder te verwarmen. Wat ie al kan, zou je m.i. beter als voorverwarming van je sanitair water gebruiken.

Hans

Beste Hans,

Conclusie van het verhaal:
Geen investering in zonnewarmte met radiatoren,
De Latento boiler is dan ook geen goeie investering
Enkel zonneenergie voor warm water.
Nog één vraagje over de serieschakeling van zonneboiler en RVS boiler:
De RVS boiler is natuurlijk niet zo goed geisoleerd als de zonneboiler, gaat mijn zonnewinst dan niet verloren?
MAw hetgeen is opgewarmd in de zonneboiler gaat verloren door de slechte isolatie van de RVS boiler, of niet?

Groeten

Ron Vos

Ron

Conclusie van het verhaal:
" Geen investering in zonnewarmte met radiatoren "
Zeker niet met aanvoert° van 70°, ik zou het enkel in overweging nemen bij retourt° van 30° of minder.

" De Latento boiler is dan ook geen goeie investering
Enkel zonneenergie voor warm water. "
Daar ben ik niet van overtuigd, maar ik zou dan zeker geen Latento nemen voor verwarmingsondersteuning, maar wel het model voor enkel warm water, voordeel is dat je een boiler met gelaagde opslag hebt (juist zeer interessant voor sanitair, niet voor verwarming) en warm water in doorstroom. Maar er zijn natuurlijk ook nog andere oplossingen.

" De RVS boiler is natuurlijk niet zo goed geisoleerd als de zonneboiler, gaat mijn zonnewinst dan niet verloren? "
Inderdaad, zoals ik daarstraks al aangehaald heb, gooi die andere boiler eruit, die genereerd alleen maar warmteverlies en plaatsverlies.

Hans

Beste Hans,

Wat kost deze boiler en wat is de inhoud?
de rotex beter?
Hoeveel m panelen?

Groeten

Ron

Beste Hans,

Wat kost deze boiler en wat is de inhoud?
de rotex beter?
Hoeveel m panelen?

Groeten

Ron