LEW of passiefhuis ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Begin 2007 gaan we beginnen bouwen aan onze nieuwbouw.
Dankzij dialoog en bouwteamcursus gaan we proberen om de opgedane theorie in de praktijk om te zetten voor een traditionele bouw.
Maw 17 cm isolatie (rotswol) in de volle spouw, 22 cm in het dak, 10 cm in de vloer, alles zo luchtdicht mogelijk, gebruik van silicaatsteen, alle muren starten op ytong of cellenglas om koudebruggen te vermijden, ... .
Aangezien we een vrij strakke woning neerzetten zijn houten ramen geen optie en gaan we voorlopig voor de CS77 van R**er.
Volgens de architect zouden we uitkomen op een K22 woning.
Op ons verlanglijstje staat natuurlijk een ventilatiesysteem met warmteterugwinning en bijhorende bypass en zelfs een AWW. Oorspronkelijk dachten we aan een warmtepomp met als warmteafgifte overal vloerverwarming. De mensen van S*systems waar we eens gaan horen waren voor de warmtepomp (CV als sanitair) en vloerverwarming deelden die mening en berekenden (welles waar op een vluggertje) onze warmtebehoefte op 6 kWh/a.
Groot was onze verbazing natuurlijk toen we een (snelle) doorlichting van ons plan vroegen tijdens de opendeur van kamp C en we te horen kregen dat we voor zo'n huis beter radiatoren zouden gebruiken dan vloerverwarming en dat we beter opteerden voor een HR top CV op gas dan een warmtepomp.
Ik heb geprobeerd om met de xls die hier op het forum te vinden zijn een warmteverliesberekening te maken maar voorlopig heb ik mezelf daarin vastgereden.
Onze architect hiervoor raadplegen was ook geen optie. Die rade ons het nieuwe EP-programma eens te proberen.
Als alternatief heb ik dan het programma CASAnova (http://nesa1.uni-siegen.de/) gebruikt.
Indien ik het hoofdgebouw volledig loskoppel van keuken en berging dan kom ik op warmtebehoefte van 6316 kWh/a.
De berging en keuken heb ik er nog eens apart ingezet en voor elk kom ik nog eens op een 1000 kWh/a uit.
Kan iemand op basis van bijgevoegd plan ruwweg nagaan of die berekening inderdaad klopt ?
Vraag die we ons nu stellen is of we te ver gegaan zijn. Maw zitten we nu te dicht bij een passiefhuis ipv een LEW.
Een HR-top op gas met radiatoren zal financieel natuurlijk een stuk interessanter zijn dan overal vloerverwarming met warmtepomp maar hoeveel zouden we nog moeten investeren om ook die buiten te kunnen smijten ?

Reacties

hierbij ook het bestand van CASAnova voor het hoofdgebouw

Bert, foto is niet zichtbaar.

Ik zou ook niet met warmtepomp werken, bekijk eens de discussies van primaire energie van een warmtepomp.

Raar dat ze radiatoren voorstellen. Ik zou aan vloerverwarming met een Condensatieketel kiezen. Wel kijken dat je ketel goed kan moduleren.

Gtx, Pierre

Bert,

Ik ben aan't bouwen, en heb ongeveer zelfde isolatiediktes (iets meer in't dak)...
Maar ik zou nooit opteren voor radiatoren, niet enkel omdat ik er zelf zeker van ben, of omdat het sterk aangeraden wordt het forum, ook het centrum duurzaam bouwen raadde mij dit aan.
Ik ben van plan een kachel/ketel in de living te gebruiken om de gasketel te ontlasten. Er zijn nog geen berekeningen gedaan, maar ik wil ook eens onderzoeken/uittesten of het ook zonder gasketel kan...
Heb op dit ogenblik nog niet veel raamproducenten gevonden die mij aanstaan (2)... Zoek glas van 0.8 of beter...

Aww steekt al in de grond, en met de isolatie denk ik aan een K25 te komen. Om een passiefhuis te hebben zal het nog flink onvoldoende zijn...

Bart

Pierre,

Ik denk dat de foto te groot is om in de browser te tonen.
Als je rechtsklikt op de foto en dan view image kiest zou het moeten lukken.

Bart,

Wel raar dat datzelfde centrum ons die radiatoren aanraadde. Voordeel zou wel zijn dat we in de living dan toch plankenvloer kunnen leggen (we zitten natuurlijk dan wel met een paar cm chape teveel)
Vormt die kachel geen probleem qua luchtdichtheid van de woning of spreek je hier over een gesloten gasketel met van die witte kiezelstenen ?
Bij de aanvraag van offertes (aarschotse) voor onze ramen hebben ze ons wel 0.8 glas aangeboden. Als je wil stuur ik je de geg door via mail.
Ik weet dat die K-waarde niet absoluut is maar hoe komt mijn architect aan K22 als jij met dezelfde isolatiediktes (of meer) K25 hebt. Tenzij je heel veel glas hebt natuurlijk.

Compactheid is ook belangrijk voor K (en nog wat andere factoren).

Beste,

K22 lijkt mij wat rooskleurig... of heb je weinig raamopp.? Ik veronderstel 3-voudig en geen aluminium profielen... want ander kom je zeker niet aan K22. Over een compact gebouwd kunnen ook niet spreken (ref. plan)

In het rijtje 10-17-22cm (vloer-muur-dak) valt die 22 uit de toon. Neem daar zeker 30cm.

Wij hebben een 15cm in vloer, 19cm in muur, 25cm in dak, houten raamprofielen en 3-voudig glas. Dit geeft als resultaat K25.

groeten

JB

NB ik zou nog verder gaan in diktes, moest ik het opnieuw doen....

Bert

Ik krijg de foto niet geopend.
Wat ik ook raar vind is dat ze in kamp C radiatoren voorkiezen boven stralingsverwarming. Weet jij wie jou dat aangeraden heeft? Want ik wil weten waarom dat zij dat gezegd hebben. Los van het energetisch aspect is stralingsverwarming ook veel comfortabeler, en volgens mij ook niet veel duurder.

Hans

Bert,

Mijn architect had uitgerekend dat ik aan een k34 kwam...
Weliswaar heeft hij 1.3 glas gerekend, en slechts 16cm rotwol in't dak (terwijl beide isolatiewaardes in realiteit (bijna) dubbel zo goed gaan zijn).
Het is wel een (vrij) compacte vorm (vierkant + piramidedak). Ik heb ook de plannen anders uitgevoerd op plaatsen met enorme koudebruggen. (zoals een poutrel die van buiten tot binnen tussen de welfsels steekt, architect kletsen gegeven:-)

De kachel (of hoe moet je zo'n ding nu noemen), is een gesloten systeem op hout en/of pellets. (of zou het moeten worden) Met ingebouwde ketel, waar het grootste deel vd warmte naar de warmwaterproductie gaat, een 2de deel wordt vrijgegeven als stralingswarmte en tenslotte gaat er onvermijdelijk een deel als convectiewarmte door het (dubbel) glas. Het is op dit moment de enige kachel die ik gevonden heb die stoken met hout, gesloten systeem, warmwaterproductie én 'open haard gevoel' aardig combineert.
Enkel de wateropslag die zij voorstellen (900 l) is enorm duur! (maar je kan er zonder problemen zonnepanelen en andere bronnen op aansluiten)

info over ramen mag je me altijd doorsturen (anderen ook:-), ga er sneller nodig hebben dan verwacht...

Bart

Jeroen,

hoe heb jij het gedaan om 19 cm isolatie in de spouw van een klassieke bouw, met dragend metselwerk binnen en een gevelsteen buiten, vast te maken.
Ik heb nog maar 1 voorbeeld gevonden waarbij de isolatie in meerdere lagen tussen houten balkjes werd vastgezet. Op de buitenkant van de isolatie kwam dan nog een dampdoorlatende winddichte folie.
In die balkjes werden dan schroeven gevezen die ingemetst worden in de buitenmuur en de functie van spouwhaak vervullen.

bert

Bert,

Uiteraard een HSB!

JB

Bert

Bij mij zit 30cm minerale wol in de spouwmuur, kwestie van de juiste spouwhaken te gebruiken.

Hans

Hans,

Waar heb jij je spouwhaken gehaald? en welk type heb je genomen? Zelf ben ik bezig met mijn rijwoning (gevelsteen - 2x12cm minerale wol geschrankt - silikaatsteen)

Welke vloerisolatie heb jij in je huis en hoe dik?

Bruno

Bruno

In de vloer steekt nog niks, maar 20cm eps100 is gepland.

De spouwhaken bestel ik via mijn groothandel bij de Gebroeders Bodegraven in Nederland.

Hans

Foto is een CMYK bestand, Webbrowser kan dit niet displayen, wel de Windows Picture & Fax viewer, alsook photoshop...heb het naar een BW JPEG omgezet voor iedereen.

Hallo,

Mooi ontwerp, maar als ik het goed bezie is er volgens mij een fout rond de ramen: daar mag de binnenmuur geen 90 graden draaien tot tegen de buitenmuur!

Groeten,

Dag Bert,
wat Mathias daar voorzichtig aanhaalt is idd. een kanjer van een fout. Met silicaatsteen nog veel erger dan met snelbouw.
Je architect is duidelijk al wel gewillig wat isolatiedikte betreft, maar hij heeft het toch nog niet echt.
Let dus ook goed op wat er boven je ramen gebeurt, en of je gevelisolatie zonder koudebruggen aansluit op je dakisolatie.

Ik ben wel benieuwd naar de constructiedetails van je zolder/bovenverdieping en je carport, ik vrees voor meer koudebruggen.

PS: als je vertrekt van PDF-documenten, deze zijn steeds in CMYK, dus als je deze omzet naar jpg moet je ze converteren naar RGB of BW.

Mathias, Markie,

Mijn schoonbroer heeft zojuist gebouwd en daar heeft de aannemer gezegd dat het 90° draaien van de binnenmuren nodig was voor de plakker zodat deze minder werk had bij het afplakken van de ramen. (huis is geen LEW) Onze architect heeft wel een isolatie plaat getekend van 1-2 cm (blauwe harde plaat) maar het is moeilijk te zien op het plan. Hiermee vermijdt hij koudebruggen (volgens hem).
Bij kamp C hadden ze dit ook aangekaart en ons aangeraden om minstens 10 cm isolatie tot tegen de ramen te laten komen ipv die 2 cm hard platen. Ik vraag me alleen af hoe de hele opbouw van zo'n raam er dan zou moeten uitzien. Ik heb dit wel al eens bekeken bij kamp C maar daar waren geen modellen met 15 cm isolatie te zien. Laat staan dat er nog extra afdichting was tss raam en plakkerij voor de luchtdichtheid.
Zou voor dat muurtje 'rond' de ramen ytong kunnen gebruikt worden als alternatief ?
Wat te doen bij de voordeur, daar kan je toch niet anders ?

Heeft er iemand een idee hoe de venstertabletten het beste worden vastgezet aangezien die 17 (?) cm moeten overbruggen en volgens mij de kans bestaat dat die loskomen of afbreken met zo'n grote hefboom.

De carport moet voor mij volledig los van het huis gezien worden. Indien we die vier palen kunnen opnemen in de fundering en met een raamwerk en X tss diagonaal staande palen, zou alles stevig genoeg moeten zijn. Of dat die uitlopers zoals de architect getekend had (afdakje voordeur) er dan ook bijkomt zullen we moeten zien maar doorboringen van de gevel is geen optie.

De openingen voorzien voor dampkap en droogkast komt te vervallen (circulatie dampkap en condenserende droogkast)
zodat de luchtdichtheid groter wordt.

Ik heb de doorsnede van ons huis toegevoegd. Hopelijk deze keer op de juist manier.

Koudebruggen van het plat dak (keuken en berging) naar hoofdgebouw zouden we vermijden door het muurtje bovenop het plat dak uit ytong op te bouwen zodat de 16 cm (voldoende ?) isolatie van het platte dak doorloopt in de ytong en zo aansluit bij de 17 cm gevel isolatie van de bovenverdieping.
Op de isolatie komt dan een groendak (omgekeerd warm dak dus)

Waar we momenteel nog problemen zien :
- 'luchtdicht'afsluiten van de kelderdeur in de hal
- isolatie van de traphal naar de kelder zodat de kou niet door de muur van de bureau dringt. Zeker nodig aangezien silicaat zo slecht isoleert.

Bert

".. daar heeft de aannemer gezegd dat het 90° draaien van de binnenmuren nodig was voor de plakker zodat deze minder werk had bij het afplakken van de ramen. "
Wat is dat nu voor een idioot argument? Als je geen spouw of isolatie steekt, is de dagkant smaller, en is het nog minder werk voor de plakker!

" Onze architect heeft wel een isolatie plaat getekend van 1-2 cm (blauwe harde plaat) maar het is moeilijk te zien op het plan. Hiermee vermijdt hij koudebruggen (volgens hem). "
Tja, velen weten niet beter. Maar hij heeft in zoverre gelijk, dat als je 4 of 6 cm isolatie in de spouw steekt, je er met die 2cm wel zal komen.

" Bij kamp C hadden ze dit ook aangekaart en ons aangeraden om minstens 10 cm isolatie tot tegen de ramen te laten komen ipv die 2 cm hard platen."
Groot gelijk.

" Zou voor dat muurtje 'rond' de ramen ytong kunnen gebruikt worden als alternatief ? "
Dat is ook geen isolatie, al is het veel minder erg dan snelbouw.

" Wat te doen bij de voordeur, daar kan je toch niet anders ? "
Ik zie niet in waarom. De voordeur wordt tegen het parament geplaatst, en de ruimte tussen deurkader en binnenspouwblad wordt opgevuld met een isolatieplaatje waarop de bezetting komt. Niet vergeten luchtdicht af te kleven, ofwel tussen raam en muur, of tussen raam en afwerkplaatje.

" Heeft er iemand een idee hoe de venstertabletten het beste worden vastgezet aangezien die 17 (?) cm moeten overbruggen en volgens mij de kans bestaat dat die loskomen of afbreken met zo'n grote hefboom. "
Hefboom, wil je de venstertabletten als zitbank gebruiken? Normaal laat je de tabletten max. 5 cm oversteken, zo'n grote hefboom is dat nu ook weer niet.

" - 'luchtdicht'afsluiten van de kelderdeur in de hal "
neem een venster

Dat van die venstertabletten is mij ook nog niet helemaal duidelijk.

Ik denk dat inderdaad dat deel van de tablet dat naar binnen uitsteekt geen probleem vormt, toch niet meer dan in alle bestaande huizen.
Dat deel wat over de isolatie heenhangt en tot tegen het raam aansluit ( of er niet onder door schuift )wordt echter niet ondersteunt.
Met 24 cm isolatie, 3 cm spouw en ramen die nog 7 cm terugkomen is dat toch iets van 20 cm dat die tablet niet ondersteunt wordt.
Daar een bloempot iets te onzacht op zetten zou bepaalde tabletten toch kunnen doen barsten?

Op de tekening stel ik mij ook vragen bij de afwerking boven de ramen.
Moet ik begrijpende dat de dragende structuur daar tot bijna tegen het raam komt?

bert

Hans,

Dank voor de reactie. Een venster nemen als deur lijkt me wat ver gaan maar ik heb gezien dat er een thread werd opgestart met ongeveer dezelfde vraag. Daar krijg je eigenlijk een voordeur als kelderdeur. Alhoewel een venster-deur waarschijnlijk goedkoper is.

Bert,

Ik denk dat daar dezelfde techniek zou toegepast worden als voor de 90° bocht aan de zijkant van de ramen.
De balk die de bovenkant van de ramen vormt steekt inderdaad nogal fel naar voor. en komt bijna tot tegen de gevelsteen (mits een plaatje van 2 cm)

Ik heb ergens een fotootje te pakken gekregen van een raam waar geen 90° bocht gebruikt wordt. Wordt er rond die houtenblokjes dan giproc geplaatst als afwerking ? Staan die houtenblokjes enkel aan de zijkant of ook boven en onderaan ?
Op een tweede foto werd duidelijk gemaakt dat rondom het raam PUR gespoten werd om de isolatieschil te vervolledigen.
Ik veronderstel dat het ideale plaatje nog een afdichting van Pro*ma voorziet zodat raam en plakkerij goed aansluiten op elkaar. (luchtdichtheid)
Heeft er hier iemand een doorsnede-tekening van zo'n perfecte afwerking (boven en zijaanzicht)?

Te ver gaan, wat is daar nu op tegen? Sluit perfect af, en is merkelijk goedkoper dan een PH-deur.

Hans

We kunnen veel voorstellen, maar Bert moet natuurlijk wel met z'n aannemer/architect kunnen overeenkomen.
Een compromis waar ik nog best mee zou kunnen leven is hetvolgende:
Wel om de hoek metsen, maar minstens de dikte van de raamkaders ovenhouden.
Op de kop en zijkant van die omgemetste hoek kleef je dan een stuk PUR van 8 cm,
en daarop de glaswol mooi laten aansluiten.

Dit is wat ik bedoel. Hetzelfde kan je met de latei doen, en eventueel ook aan de onderkant van je raam (betonbalk). Zo heeft de plakker gene last en je tablet kaan mooi gedragen worden tot bijna tegen je raam.
Als dat nog niet voldoet weet ik het ook niet meer. (natuurlijk niet voor een PH…)
Blijf wel opletten tijdens de uitvoering, want voor je ’t weet licht je tablet tot tegen de buitendorpel…

Onze uitbouw (bestaande woning) is ongeveer hetzelfde, gevel op het dak.
Hier gaan we de dakisolatie en bekleding 50 cm doortrekken op de gevel. Misschien niet zo mooi, maar 'k heb geen goesting om die gevel te gaan onderkappen.
Bij nieuwbouw doe je natuurlijk niet zo'n stommiteiten, maar dat weet toch iedereen .

Nooit overwogen om je kelder ook onder je uitbouw door te trekken? Veel minder risico tot scheuren. En meer plaats. En makkelijker om eens een leiding bij te trekken. En duurder

Markie,

Bedankt voor de mooie tekening, ik zal ze zeker meenemen naar de aannemer.

Voor de kelder zijn we nog aan het overwegen om de hele hoofdbouw te onderkelderen en enkel de bijbouw zonder kelder. We zouden dit vooral doen omdat we denken dat het bijvullen/aanstampen van de aarde rond de keldermuur, waar de funderingen van de rest van het hoofdgebouw op moet komen, veel werk (= uren = geld) zal kosten. Dus als je het werk voor het bijvullen/aanstampen en die funderingen bij elkaar telt komt je misschien in de buurt van de prijs van een volledige kelder voor het hoofdgebouw ?

Kan iemand ook zo eens een detailtekening maken voor de aansluiting van de vloerisolatie met een terrasraam op een dorpel in blauwe steen? Zie doorsnede van het plan van Bert(links onderaan).

Veerle

De hardstenen dorpel laat je tot max. de helft onder het raam kiomen, de vloerisolatie loopt gewoon door tot tegen de dorpel. De ruimte tussen dorpel en binnenkant raam, daar steek je gewoon een laagje isolatie tussen. Nog beter, je laat de dorpel niet onder, maar tot tegen het raam komen. Je hebt dan wel een raam met een regenlijst nodig.

Hans

kan je dat *cas bestand nog es plaatsen, ie laadt niet bij mij en ik ben wel geinteresseerd welke resultaten je krijgt.

Hans,

Tot hoever komt de chape dan ?
Is die ruimte tss dorpel en binnenkant raam dan niet opgevuld met de vloerisolatie ?

Kan er iemand een poging wagen om een tekening te maken ?

Bert

Bert

Ik begrijp je vraag eigenlijk niet.
Ik schreef: " De ruimte tussen dorpel en binnenkant raam, daar steek je gewoon een laagje isolatie tussen. "
Dus loopt de chape tot tegen de isolatie, en ja er zit dus isolatie tussen de dorpel en binnenkant raam.

Hans

David

Ik meen het ook al gezegd te hebben, met elk nieuw concept zijn er kinderziekten. Bij het passiefconcept zijn die ondertussen grotendeels opgelost, maar nog niet bij de aannemers, dat heb ik ook nooit beweerd. Ik heb dit ook vroeger al aangehaald. Maar als de aanemers de kans niet krijgen er te bouwen, zullen ze ook nooit de ervaring kunnen opdoen. En je zal ook wel weten dat bouwen meer is dan alleen droge theorie
Maar PH is wel een belangrijk deel van de oplossing voor Kyoto.

"Je kan net zo goed bestaande woningen renoveren tot PH.", zijn van dergelijk "luchtig" niveau dat het lijkt alsof een PH bouwen niets voorstelt. "
Je moet de dingen niet uit hun context halen, Piet schreef :" En een passiefhuis nieuwbouw betekent ook nieuwe open ruimte dichtbouwen, energieverbruik voor de nieuwbouw ipv herbruik in geval van een bestaande woning,... ", daarop heb ik gereageerd dat je ook woningen kan renoveren tot PH, voor jou interpretatie daarvan sta ik niet in. Ik ken maar al te goed de valkuilen, daarvoor ben ik al lang genoeg met het onderwerp vertrouwd. Maar het is absoluut doenbaar, met een goede planning en aannemers. En er worden vandaag honderden woningen naar PH-standaard gerenoveerd, in Hannover hebben we daar de volgende dagen een Passivhaustagung die zich toespitst op de technieken, valkuilen en resultaten. Wordt beslist weer heel interessant.

" dan een volledig huis dat lijdt aan kinderziektes. (Want die zal je helaas moeilijker kunnen genezen) "
Helaas ja, en 3/4 van onze niet PH-woningen lijden daaraan.

Hans,

Met alle respect maar ik geloof nooit dat je de modale rijwoning uit de jaren 50-70 kan verbouwen tot PH-standaard zonder alles tot op de funderingen af te breken en terug herop te bouwen.

Als ik kijk naar mijn persoonlijk geval (rijwoning '59, voorgevel op de rooilijn, 5,6 meter breed, 11 meter diep, gelijkvloers en 3 verdiepingen onder een zoldertje, luchtspouw....je ziet het plaatje wel) dan vrees ik dat zoiets onbegonnen werk is. Zelfs indien ik alles tot op de grond mocht afbreken heb ik nog geen controle over een aantal omgevingsfactoren (voorgevel weliswaar pal zuid maar omwille van een vrij hoog gebouw aan de overkant geen rechtstreekse zonne-inval gedurende november-maart).

Ik zwijg dan nog over de mannen van stedenbouw en hun idee over buitenisolatie van een gevel.....

Ik zal al blij zijn indien ik er op termijn een LEW kan van maken.

Ik heb het al eens gezegd in een andere vraagstaart: indien ik NU aan een nieuwbouw mocht beginnen dan zou het zeker een PH worden maar de meerderheid woont in een helaas slecht ge^isoleerde bestaande (rij)woning en daarvan een PH maken zonder er minstens 100000 Euro extra te moeten insteken....indien je weet hoe dat kan hoor ik het graag.

Persoonlijk zou ik graag zien dat de bouwsector zich toelegt op renovatie van bestaande woningen naar LEW, wat makkelijker haalbaar is dan PH. Helaas is ook op dat gebied nog héél veel werk te verzetten (onlangs nog met een architect gepraat die me uitlachte toen ik begon over gevelisolatie van meer dan 7 cm rotswol, die kon ik gelijk van m'n lijstje schrappen).

Werner

Werner

Eigenlijk is dat helemaal niet zo moeilijk, maar er zijn zeker een aantal 'storingsfactoren'. Stedebouw is er een van, monumentenbouw (soms ook wel terecht) een andere. Maar dat het absoluut kan, bewijzen honderden projecten in het buitenland. Op dat gebied staan wij nog aan het begin, maar wij hebben het voordeel dat we van de fouten van anderen kunnen leren. Afbreken is daar meestal niet bij, gewoon inpakken langs de buitenkant. Orientatie is niet zo belangrijk, wel als de absolute top wil halen, niet als je en factor 10 wil besparen. Want een K-200 huis dat geen zon krijgt zal ook meer energie nodig hebben dan een zelfde huis dat goed georienteerd staat.
Verder is er nog een mogelijk interpretatieverschil, renoveren naar passiefhuisstandaard betekent niet dat je de PH-norm haalt, wel dat je de geëigende technieken gebruikt. Vele van die buitenlandse projecten zitten trouwens rond de 20 a 25 kWh/m².a

" Persoonlijk zou ik graag zien dat de bouwsector zich toelegt op renovatie van bestaande woningen naar LEW, wat makkelijker haalbaar is dan PH. "
Eigenlijk maakt dat geen verschil uit, een PH heeft gewoon een wat dikkere isolatie dan een LEW. Maarv 't is altijd hetzelfde probleem, iemand moet de kring doorbreken. Nu zegt de bouwheer dat de architect niet meewil, die zegt dan weer dat de aannemer niet wil, en zo blijf je bezig. Maar het kan anders, een bouwheer heeft op een gegeven moment beslist toch van LEW naar PH over te stappen. Na wat gesprekken en overleg met architect en de ruwbouwaannemer (beiden groentjes in het vak, de klassieke 5 of 6 cm) waren beiden enthousiast en wilden graag de uitdaging aangaan. Maar je moet de mensen motiveren en steeds weer uitleggen hoe en waarom. Maar dan komen we er wel.

Hans

En hebben die mensen dan zonder verwarming gebouwd? Voor mij (ikke leek) is dat het grootste verschil tussen een PH en LEW, de eerste heeft genoeg isolatie om geen verwarminginstallatie nodig te hebben.

Ik denk dat geen verwarming plaatsen voor de meeste een stap te ver is, al zou dat niet moeten zijn.

Gtx, Pierre

Hans,

"gewoon inpakken langs de buitenkant" is geen evidentie!
Bij een rijwoning in de stad staat de voorgevel op de rooilijn en mag je geen centimeters uitspringen, omdat je dan op het openbaar domein komt. Inpakken langs de buitenkant is dan uitgesloten voor Stedenbouw, en inpakken langs de binnenkant geeft vaak enorme problemen aan tussenvloeren en dwarse muren. Het gaat over meerdere concrete gevallen, waar zowel de bouwheer als ik als architect enthousiast willen beginnen aan een verbouwing tot LEW, maar daarin geblokkeerd worden door enge regeltjes...

mvg,
Tom

Tom

Een eenvoudige pelletkachel voor in de woonkamer kost al niet veel meer dan 2000 a 2500 euro momenteel

Daarmee kun je je huis in de winter opstoken tot net zo warm als je wilt

Door je balansventilatie en je goede isolatie profiterem de andere ruimtes (dus waar de kachel niet staat) automatisch mee.

Dat is goedkoper dan electrische elementen op je balansventilatie zetten in gebruik, en past perfect bij een passiefhuis

En nog gezellig ook

En geen angst meer om kou te leiden

Mvg Arnold

Heb onlangs een Bouwteam cursus gevolgd van Dialoog (http://www.dialoog.be) en eigenlijk hebben ze het daar wel goed weten te illustreren op grafiek.

Naarmate je beter isoleert stijgen de bouwkosten, maar dalen ook je verwarmingskosten. Bekijk je dit zuiver vanuit een economisch standpunt, dan is (op termijn) die balans positief voor de isolatie. Op een bepaald punt echter heeft bijkomend isoleren weinig zin meer en moeten er andere maatregelen in het leven worden geroepen wil je uw verwarmingskosten verder kunnen laten zakken. Dan heb ik het over betere ramen, betere profielen, goede ventilatie, goede luchtdichtheid, etc. De initiele bouwkosten zullen verder toenemen en je kan hierin zover gaan tot ongeveer een K30 woning. Vanaf dan gaan bijkomende maatregelen (economisch gezien) nog weinig baten, want die kosten ga je in geen mensenleven nog kunnen terugverdienen door te besparen op de verwarmingskosten alleen.

Ga je echter tóch verder, dan kom je op een gegeven moment op het punt dat je geen verwarmingsinstallatie meer moet plaatsen (Passiefhuis). En aangezien dat een grote kost is die wegvalt wordt het economische plaatje weer wel interessant(er).

Maar de stelling van Pierre moet ik absoluut bijtreden: Voor de meeste mensen is "geen verwarmingsinstallatie plaatsen", een stapje te ver.

Het hele passiefhuisconcept, vind ik zeker bewonderenswaardig, maar het is zeker niet voor iedereen weggelegd. Een lage energiewoning vind ik wat dat betreft een kaart die veel beter haalbaar is met de huidige generatie architecten, aannemers én bouwheren.

Ik zal mezelf maar even herhalen (anderen doen dat blijkbaar toch ook) maar een passiefhuis bouwen is geen "walk in the park" en je moet met alle aspecten van het bouwproces zeer goed vertrouwd zijn wil je er effectief in kúnnen slagen. Niet alleen moeten architecten en aannemers vertrouwd zijn met alle "bouwkundige" aspecten. Het vereist ook een zekere verandering in de denk- en leefwijze van de bewoners.

Er zijn zoveel voorwaarden die moeten voldaan zijn wil je aan een PH kunnen beginnen, dat het slechts voor weinig mensen is weggelegd:

- Veel kennis hebben over alle aspecten van het bouwproces
- Beschikken over een goede architect
- Beschikken over goede aannemers
- Bereid zijn tot bepaalde architecturale toegevingen
- Voldoende tijd en interesse hebben om u de materie eigen te maken
- Veel tijd hebben tijdens de bouw om bepaalde werken zelf uit te voeren
- Beschikken over een goede ligging / oriëntatie
- Meer belang hechten aan ecologische aspecten dan economische
- ...

En dan vergeet ik waarschijnlijk nog een tiental bijkomende voorwaarden die voldaan moeten zijn.

Ik heb het in een vorige thread ook al geschreven: Naar mijn gevoel is men met de EPB-norm een goede "evolutie" begonnen. Wellicht gaat de norm niet ver genoeg en is men er veel te laat mee begonnen. Maar het heeft geen enkele zin om van die "evolutie" een "revolutie" te maken. Iemand die zijn huis behoorlijk isoleert, kiest voor een milieuvriendelijke verwarmingsinstallatie en regenwater gebruikt waar hij kan, heeft volgens mij al heel wat stappen gezet in de goede richting. En het is goed dat er mensen zijn die streven naar "beter" en "anders", we kunnen er zeker uit leren, maar als je beschikt over voldoende besef voor realiteit, dan is een LEW voor de meeste mensen een absoluut verantwoorde keuze.

Tom

Het gaat om het principe, niet over stomme regeltjes. Overigens word daar hard aan gewerkt om daar enige verandering in te brengen.
Verder is het soms mogelijk parament weg te nemen en isolatie en bv krepie aan te brengen, zo kan je al snel 10 a 15cm isolatie aanbrengen, al volstaat dat niet voor een PH. En ik weet dat dat ook niet altijd mag, maar dat weten we wel, er is nog veel werk aan de winkel.

" Inpakken langs de binnenkant geeft vaak enorme problemen aan tussenvloeren en dwarse muren. "
Maar kan perfect. Net een 10-tal voorbeelden gezien in Hannover waar men tot kwasi passiefhuis ging met binnenisolatie.

Hans

David

Het klopt dat op een gegeven moment er een optimale dikte is, en dat je dan andere maatregelen moet nemen, maar waar ik het niet absoluut niet mee eens ben is dat een van die maatregelen een goede luchtdichtheid zou zijn. Nee, deze laatste is van primordiaal belang, in zekere zin nog belangrijker dan isoleren. Want alle problemen met isolatie zijn bijna altijd toe te schrijven aan een gebrekkige luchtdichting. Luchtdichting en isolatie gaan dus hand in hand. Als de bouwteams wat anders vertellen, zitten ze flink fout.

" Maar de stelling van Pierre moet ik absoluut bijtreden: Voor de meeste mensen is "geen verwarmingsinstallatie plaatsen", een stapje te ver. "
Omdat we dat niet gewoon zijn, in Oostenrijk kijkt men daar helemaal anders tegenaan. Maar het is ook zo dat daar de overheid meewerkt, en dat maakt ook een heel verschil.

" Veel kennis hebben over alle aspecten van het bouwproces "
Dat hoeft helemaal niet, tenzij je zelf wil bouwen.

" Beschikken over een goede architect "
Klopt, planning is een uiterst belangrijk element waarmee het hele concept staat of valt. Nu is het natuurlijk ook zo dat zoiets vooral ook met ervaring te maken heeft, en moeten er dus mensen zijn die hun nek uitsteken, anders komen die woningen er nooit.

" Beschikken over goede aannemers "
Ja, maar met een slechte aannemer heb je ook niks dan ellende bij een K55. Elke vakman kan dat aan, er zijn regelmatig projecten met beginnende aannemers (en architecten), en mits een goede begeleiding en samenwerking kan dat perfect. Wij beginnen binnenkort weer met een aannemer en architect die niks van energiezuinig bouwen kennen, maar zij zijn bereidt te luisteren en te leren, meer moet je niet hebben.

" Bereid zijn tot bepaalde architecturale toegevingen "
Dat is niet echt nodig, je kan in PH alles bouwen. Maar sommige fantasietjes (vooral overkragende elementen) hebben zeker in een PH een stevig prijskaartje.

" Voldoende tijd en interesse hebben om u de materie eigen te maken "
Voor niets nodig, zolang er iemand in het bouwproces weet waar ie over praat.

" Veel tijd hebben tijdens de bouw om bepaalde werken zelf uit te voeren "
Ook voor niks nodig, maar het kan je wel een flink pak besparing op de bouwkosten leveren. Hangt dus vooral van je financiële situatie af.

" Beschikken over een goede ligging / oriëntatie "
Dat helpt zeker, maar het kan ook in slechtere omstandigheden. Dat bewijzen de vele stadsprojecten, die liggen bijna nooit echt gunstig.

" Meer belang hechten aan ecologische aspecten dan economische "
Dat is nu net het tegenovergestelde, onze oosterburen bouwen vooral PH uit economische overwegingen, voor een PH telt hetzelfde als voor een LEW. In ons apenland zijn het inderdaad vooral milieubewuste mensen die zo bouwen, was overigens ook zo bij onze buren 10 jaar geleden.

" Maar het heeft geen enkele zin om van die "evolutie" een "revolutie" te maken. "
Is er dan een revolutie aan de gang in Oostenrijk? Nee, zij evolueren wat sneller, omdat zij blijkbaar meer gezond verstand hebben. En zij zijn ook nog niet zolang bezig met een aktief pro PH beleid.

" Iemand die zijn huis behoorlijk isoleert, kiest voor een milieuvriendelijke verwarmingsinstallatie en regenwater gebruikt waar hij kan, heeft volgens mij al heel wat stappen gezet in de goede richting. "
Zoals ik ook al vroeger gezegd heb, er bestaat geen milieuvriendelijke verwarming, er bestaan alleen betere en slechtere oplossingen voor dit probleem. Het hangt er vooral vanaf met welke bril je het bekijkt, de ene zweert bij pellets als milieuvriendelijk, de andere bij warmtepompen. Het is een diskussie die zolang zal blijven duren als er 'gestookt' wordt.
Voor mij is en blijft de meest groene energie diegene die je niet gebruikt. En verder maakt het voor mij niet zoveel uit.

Hans

Dag Hans,

"" Inpakken langs de binnenkant geeft vaak enorme problemen aan tussenvloeren en dwarse muren. "
Maar kan perfect. Net een 10-tal voorbeelden gezien in Hannover waar men tot kwasi passiefhuis ging met binnenisolatie."

Zeer interessant, kan je daar wat meer informatie over posten?

Markie

Daarvoor moet je naar de Passivhaustagungen gaan, daar krijg je dat allemaal te horen. Staat ook te lezen in de proceedings, te koop bij het Passivhausinstitut.
Met wat zoekwerk zal je op duitse en oostenrijkse site's van de betrokken architecten misschien wel wat info vinden, anders eens googelen.

Hans

Wel Hans, dat snap ik nu niet zu,

Jullie willen dat het principe van de grond komt, maar degelijke informatie geven (in ons geval krijgen) is blijkbaar o zo moeilijk. Als jullie willen dat het principe van lew of ph ook hier van de grond komt, zal er toch wat meer openheid nodig zijn. Je moet bvb maar eens proberen om deftige informatie te vinden van ramen en deuren. Veel blablabla, maar to the point is blijkbaar allemaal top secret.

Heu vinnie,

als je het forum zou doorpluizen zal je veel antwoorden vinden, en veel komen van Hans. ik zou dus eerst lezen ipv komentaar te geven.

Gtx, Pierre

T zou inderdaad wel mooi zijn als er een overzichtelijke site zou zijn met architecten, aannemers, leveranciers van bouwproducten benodigd voor een passiefhuis.

In het duits zijn er zat zulke sites zoals:

http://www.passivhaus-info.de/ (kijk bij baumarkt)
http://www.passiv.de/
http://www.igpassivhaus.at/

etc.

Door te googlen vind je massas info echter helaas meestal in het duits

Weet iemand van zo een site in het nederlands?

Gat in de (nog steeds kleine) markt???

Arnold

Beste Pierre,

Ik dacht dat een forum diende om commentaar te geven ...

En de uren dat ik op dit forum doorbreng met lezen zijn niet meer te tellen. Spijtig genoeg worden er op concrete vragen meestal weinig concrete antwoorden gegeven.

Vandaar dat ik de vraag om informatie, afgewimpeld door één van de bezielers met een vrij eenvoudig "zoek het zelf maar uit" niet begrijp.
Even spijtig vind ik dat rond het Passief huis platform een beetje een veel te commercieel sfeertje begint te hangen.

Alle informatie is te koop, maar zo ga je geen mentaliteitsomschakeling bewerkstelligen.

Allen,
Zeer degelijke informatie ivm. passivhaus kan je vinden op internet: ,,passivhaus aus wikepedia,, je kan je taal kiezen, ook in het nederlands.
Mon

Vinne,

forum is bedoeld om constructief informatie te bespreken, niet om commentaar te geven.

Ik heb hier veel concrete informatie gevonden, dus deel ik jouw mening niet, maar we gaan hier off topic....

Ondertussen heb je genoeg links gekregen zeker?

gtx, Pierre

@arnold,

kijk ff op http://www.passiefhuis.info
sinds een week in opbouw, maar de links staan er voorlopig al.

Er is echt wel zeer veel te vinden maar je moet gewoon zoeken. Kant en klare oplossingen zijn er niet, daarvoor is het de materie te complex denk ik. En het klopt wel dat echt commerciele produkten in PH soms wat moeilijker te vinden zijn maar ze zijn er wel.

Veel zoeken, lezen en surfen.

Vinne

Commentaar geven is makkelijk hé, moet je geen bal moeite voor doen.

" Jullie willen dat het principe van de grond komt, maar degelijke informatie geven (in ons geval krijgen) is blijkbaar o zo moeilijk. "
Dat is het inderdaad. Ik heb duidelijk aangegeven waar je de info kan vinden. Ik heb nog de tijd, nog de mogelijkheid hier een compleet boek te schrijven over wat ik over dit onderwerp weet. En ik heb ook geen tijd om de hele proceedings van de Passivhaustagung te vertalen en dan over te schrijven op het forum, dat is trouwens ook de bedoeling niet. Je kan dat ook zomaar niet ineen paar zinnen omschrijven.

" Als jullie willen dat het principe van lew of ph ook hier van de grond komt, zal er toch wat meer openheid nodig zijn. "
Er staan millioenen blz. op het net, en er zijn honderden boeken over geschreven. Alles wat er maar over PH geweten is wordt gepubliceerd en openbaar gemaakt, maar we komen het niet tot bij jou brengen.

" Je moet bvb maar eens proberen om deftige informatie te vinden van ramen en deuren. Veel blablabla, maar to the point is blijkbaar allemaal top secret. "
Van alle PH-ramen vindt je de testcertificaten op het net, doorsnedes, omschrijvingen, enz., bij de fabrikant en bij het Passivhausinstitut (voor de gecertifieerde ramen). Ook op www.passiefhuisplatform.be wordt zoveel mogelijk informatie geplaatst. Maar jij hebt er waarschijnlijk geen flauw idee wat dat kost, los van de vele medewerkers die stuk voor stuk gratis hun tijd er insteken. Het soort verdachtmakingen van jou vind ik van een bijzonder laag kaliber.
Trouwens, wat voor informatie vindt je niet en heb je nog nodig?

Hans

Arnold

Op www.passiefhuisplatform.be hebben we daar een begin aan gemaakt, maar zoiets kost tijd en geld.

Hans