Kan een poutrelle warmte opslaan?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Situatie:

In een oud rijhuisje van 6m breed hebben we de achtergevel volledig afgebroken en een poutrelle geplaatst over de volledige breedte van de woning.

De poutrelle is veel te groot voor de last dat er op komt maar het is er een dat aannemer nog had liggen en de prijs was het zelfde, dus waarom niet. Afmetingen: ongeveer 40cm hoog en 20 cm breed I-profiel, weegt een goeie 1000kg denk ik :-)

Nu zijn we op het idee gekomen om die poutrelle zichtbaar te laten om een industriële look te hebben (moet dan wel geaard worden , maar dat is geen probleem).
Vlak boven de poutrelle is er een lichtstraat waar er heel veel licht doorkomt (logisch) waardoor de poutrelle volgens mij zal opwarmen en ook die warmte weer zal afgeven als de zon weg is.

Nu is mijn vraag: kan staal veel warmte opnemen en wat is de faseverschuiving? Kan ik dat berekenen?

Reacties

Beste,

Staal is een goede geleider van warmte.
Bijgevolg zal het staal snel opwarmen, en ook heel snel weer afkoelen.

Als je enertie wil, kan je de poutrel volstapelen met bvb leemstenen, en daarna afwerken (pleisteren?) ... dan is natuurlijk wel uwe "look" weg.

dirk

Ik dacht dat inertie vooral kwam door dat er sprake is van een grote massa.

Metaal is inderdaad een goeie warmtegeleider maar wat als warmte vanuit de poutrelle weg moet langs de lucht?

Als uw I-profiel idd 400x200 mm is, dan heeft het per lopende meter een oppervlakte van 1.4 vierkante meter waarlangs er warmte uitgewisseld wordt.

Op een lengte van 5 meter is dat 7 m² oppervlakte ...

Dat koelt mijns inziens (in combinatie met goede geleiding van staal) redelijk snel af ...

dirk