Spouwhaken bij Eurowall platen ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag allemaal,

Eind deze maand beginnen we aan de bouw van onze eengezinswoning. Daarbij proberen we enkele isolatie regels in het achterhoofd te houden : 20cm (mw) dakisolatie, 10cm PUR vloerisolatie (er komt vloerverwarming op een zonne-combi systeem), 8cm PUR isolatieplaten in de spouw (type eurowall). Ik weet dat dit isolatiemateriaal niet geliefd is door milieubelasting bij productie maar mijn grootste interesse gaat uit naar de isolatiewaarde die het product haalt (bij correcte plaatsing). Over die belasting wens 'k liever geen discussie op te zetten, voorstellen van alternatieve materialen die eenzelfde rendement halen sta 'k voor open mits de spouwbreedte gerespecteerd kan worden. Mijn vraag gaat nu uit naar de de plaatsing van dergelijke platen. De 'traditionele' spouwhaken komen waarschijnlijk niet in aanmerking om de platen over te bevestigen (?) Welke systemen komen dan wel in aanmerking ? Punt2: Er zijn er die de platen na het plaatsen dichtplakken met TEC-7 en/of aftapen. Hier zal ook een materiaalkeuze van belang zijn (geen huis-en-tuin tape dus): welke keuze maken we hier best ?

Tot binnenkort !
Gunther.

Reacties

Toevallig beginnen we in augustus met de bouw van een perfect dezelfde woning. Zaterdag staat de discussie (bevestiging 2x4cm pur platen) op de agenda met architect en ruwbouw aannemer. 'k zal het resultaat mededelen !

ps. Ik ben blijkbaar niet de enige die het dichttapen van de randen overweegt. Zal het ook eens ter sprake brengen.

Ik heb de platen bewust met een opening van 1cm geplaatst, en deze dan met PUR dichtgespoten.
Werkt perfect, ook op de hoeken.
Ook de hechting is zeer goed, bij een proefopstelling brak de plaat eerder naast dan op de voeg.
Opening bevochtigen met plantenspuit voor het inspuiten, en niet beginnen knoeien met spuitbusjes van den brico. Gebruik een systeem met pistool en expantievrij PUR-schuim.

Hallo,

afplakken heeft volgens mij geen zin, er zit namelijk een beetje krimp/uitzetting in de plaat, niet veel maar wel voldoende om de kleefband los te maken. (daarom trouwens tand en groef)
Als je overlappend werkt, moet je dus niet afplakken, deenk ik.

Kunnen er door deze krimp/uitzetting dan ook geen problemen ontstaan als je werkt zoals Markie? Het lijkt me een behoorlijke werkwijze, maar het blijft natuurlijk een beetje experimenteren. Nog bedenkingen?

Ik vrees ervoor

Als je vreest voor die krimp/uitzetting, dan is overlappend werken het enige alternatief, of van het harde-platen-idee afstappen.
Echter de platen die ik gebruikt heb zijn recup uit stallen die we afgebroken hebben, die zaten met dotten kleefgips op een steense muur vast, waarvoor dan een half steentje gemetst was (zonder spouwhaken, na het loskappen van de hoeken konden we die gewoon omtrekken).
Die platen zaten nog perfect vast met dat kleefgips, dus als die krimp/uitzetting een probleem is hadden die ook moeten loskomen.
De naden waren afgeplakt met een soort gaffatape, die er gewoon afgevallen was (vooral aan de zonnekant), niet door het leven van de platen, maar door het uitdrogen van de lijm. Die is dus niet geschikt.

1 plaat van 8cm dik is iets goedkoper dan 2x4cm (ongeveer 1 euro, misschien te verwaarlozen ...). Maar is het plaatsingsgemak van 8cm niet groter ? Ik kan me voorstellen dat er problemen optreden bij het plaatsen van 2x4cm als je de 2de laag platen wilt aanbrengen terwijl je de eerste laag die tegen de muur bevestigt wordt nog niet echt 'vast' hebt kunnen hangen aangezien die plug met spouwhaak door beide tegelijk moet.

1 x 8cm is goedkoper en makkelijker te plaatsen...

maar...

met een dubbele laag isolatie denk ik wel dat je isolatie, indien goed geplaatst, beter is. De naden tussen de platen van de 1ste laag worden dan dichtgehouden door de 2de laag. Op deze wijze voert men ook bv 2 x 7,5cm rostwol uit.

vanaf 6.5cm zijn die platen met rechte sponning (dus geen tand en groef meer)

8cm dus ook

Plaatsing van de platen is supermakkelijk verlopen: montage met Tec7 en isolatiepluggen waar spouwhaken nadien ingeklopt worden. De platen zijn zodanig gemonteerd dat er feitelijk zo goed als geen naad was (waterpas doet wonderen). Toch heb 'k overal wat Tec7 (elastisch !) gebruikt om ze zeker toe te houden. Op de hoeken en de plaatsen waar de plaat eindigt is PUR schuim gespoten en na enkele dagen drogen weggesneden om een perfect aansluitend geheel te vormen met de muur. Ondertussen zijn we met het dak bezig en hebben we geopteerd om nog enkele cm meer dakisolatie te voorzien. Ben benieuwd wat de toekomst brengt !

Te druk gehad met de bouw, maar nu even terug op het forum.
De ruwbouw staat er ondertussen en een hoop ervaring rijker.
Ik ben dus zeer tevreden met de 2x4cm platen. De garage die buiten de woning valt (tussen de woning en garage zit er ook isolatie) hebben we slechts 1 plaat genomen, en dus in de praktijk gemerkt dat het ONMOGELIJK is die perfect te plaatsen. Hier en daar zit er een spleet (al is het maar van 1mm).
Voor het hoofdgebouw hebben we dus 2x4cm en die lost het probleem automatisch op.

Er staat een paar foto's van de isolatie op www.hcd.be/bouw . In de toekomst komt er een website met wat meer uitleg rond de lageenergiewoning.

Moest ik nu opnieuw beginnen bouwen zou ik opteren voor het laten "opspuiten" van de ruwbouwstenen. Maar de firma's Pluimers en Isotrie zagen het niet meer zitten door de slechte weersomstandigheden.

Hier en daar werden de platen toch wel vastgetaped. Die zwarte "bevestigingsplaatjes" op de spouwankers zijn in de praktijk WAARDELOOS.

het valt mij op dat er meer isolatie in de vloer zit dan in de muur... (PUR in de vloer vind ik trouwens veel minder storend dan in de muur)

Er blijft toch het nadeel van de aansluitin gvan de stijve platen tegen de muur. De kans op convectie tussen de isolatie en de binnenmuur blijft bestaan. En dan is er geen verschil meer tussen 4 of 8cm...
Ideaal zou zijn dat de PUR-producenten een dun,slap druklaagje aanbrengen op de binnenzijde van de platen (rotswol of misschien van die recyclage PU-stof) zodat de platen wat luchtdichter tegen de muur kunnen gedrukt worden.

Verklaring voor de dikkere PURisolatie in de vloer tov de muur is te wijten aan de vloerverwarming

Qua aansluiting platen-muur heb 'k geen klagen, de aannemer heeft zeer goed werk geleverd. Ik kan me wel voorstellen dat het inderdaad niet overal zo is en dat het druklaagje een interessant gegeven zou zijn.

Frederik, wij hebben geen gebruik gemaakt van traditionele spouwhaken waar die oranje of zwarte bevestigingsplaatjes bij horen maar hebben geopteerd voor wat duurdere (Borgh) isolatiepluggen van een kleine 10cm lang. Eerst de plaat tegen de muur bevestigen (beetje Tec7 doet wonderen), daarna door de isolatie in de muur boren en de plug bevestigen. In laatste instantie een aangepaste spouwhaak in de plastic plug kloppen. Daardoor is er ook minder tot geen kans op een miniscule koudebrug van gevelsteen naar binnenmuur doorheen de spouwhaak.