de oplossing voor zwembad verwarming???

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallokes,

Ik had graag meer info over zonne energie.
Ben van plan zelf een zwembad te bouwen en ben op zoek naar een zuinige verwarming...
Had zelf gedacht aan zwarte buis aan te brengen op mijn achterste afspanning deze is 125 hoog en 30m lang dan kom ik op ongeveer 375m aan zwarte buis deze is constant in de zon weet wel niet hoe ik kan berekenen hoeveel warmte winst me dit kan op leveren de buis die ik zou gebruiken is 16mm socarex buis.
Wat denk jij van dit systeem? Ben ook aan het denken om dat water zonder pomp te laten circuleren door eenmaal aan te zuigen en luchtledig in mekaar te koppelen in en uitgang in het zwembad zijn uiteraard onder het water niveau. Moet het nog testen maar zou dit haalbaar zijn? Verder wil ik zonnepanelen gebruiken om bij te verwarmen. Als het buiten koud is en geen zon ga ik ook niet zwemmen...
Wat denkt u hier van?
Graag had ik nu de prijzen geweten van zonne panelen en hun opbrengst deze moeten dan gekoppeld worden aan een elecktriche verwarming neem ik aan? Zijn de zonnepanelen ook effectief als het gewoon licht is zonder al te veel zon? Die zouden ook bestaan?
Veel vragen maar ben graag goed geinformeerd alvorens er aan te beginnen.
Het zwembad dat ik zou bouwen zou 10mx5m en 2m diep zijn is dit 50000liter? of ben ik hier verkeerd?
MVG
Tom

Reacties

Dit is de oplossing voor je probleem

http://www.acrosolarlasers.com/acrosolarcatalog.html

Arnold

10x5x2=100 kubieke meter en dit is bij mijn weten vulbaar met 100.000 liter water want 1 kubieke decimeter is één liter.

Een socarex aan een afsluiting bevestigen is best een leuk idee. Als de binnendiameter 16 mm is dan kan er in 375 meter zo'n 75 liter (of kg) water. Valt dus mee als gewicht voor de (houten) afsluiting.
Zal je tegen het bevriezen in de winter de socarex gemakkelijk kunnen laten leeglopen?
Ik begrijp niet hoe je zonder pomp het water lopende kan houden. Communicerende vaten?
Ik zag eens foto's van een op een plat vlak spiraalsgewijs opgerolde (neopreen?)leidingen: zeer compact, best sierlijk en heel wat lengte verzekerd. Met een glasplaat erop creëerden ze nog vlugger warmtewinst.

Dit vind ik ook leuk

http://www.izen.be/download/nl/2/Zwembadverwarming.pdf

Gtx, Pierre

PS: ik werkt niet voor izen en heb er geen aandelen van

Ik ken iemand die de intentie geeft om zijn buitenzwembad te verwarmen met een lucht/water warmtepomp. Zijn zwembadbouwer stelt dat toch voor. Ik heb daar wel mijn bedenkingen bij.
En heb zelf het volgende voorgesteld eventueel met bijverwarming door een mazoutketel.

http://www.sanisolar.be/files/cms1/zwembadverwarming.pdf

Iemand daar ervaring met warmtepompen en zwembaden?
Voor en nadelen?

Zwembad met warmtepomp is een dure aangelegenheid als je tenminste veel wil zwemmen.

Zwemmen van pasen tot september met masserwarmtepomp 8000 euro eliktriciteit op jaarbasis

Zwemmen het ganse jaar 15000 euro aan elektriciteit

maak zelf maar uit of dit voor u duur is of niet.

als izen erop mag dan is deze ook leuk.
http://www.ineltrasys.com/ineltra.php?id=350

Hans V schreef:

"Zwembad met warmtepomp is een dure aangelegenheid als je tenminste veel wil zwemmen.

Zwemmen van pasen tot september met masserwarmtepomp 8000 euro eliktriciteit op jaarbasis

Zwemmen het ganse jaar 15000 euro aan elektriciteit

maak zelf maar uit of dit voor u duur is of niet."

8000 euro verwarming komt neer op 112.676 kWh. Aan een dagtarief van 0.071 euro/kWh (prijs luminus per 01/05/2006)
Een gemiddelde warmtepomp met een COD van +/- 4.2 bij 15° C gebruikt een opgenomen vermogen van +/-3 kWh.

112.676 / 3 = 37558 uren = 1565 dagen???? U leeft op Uranus? Denk inderdaad dat een warmtepomp daar veel zal verbruiken...

0.071 euro/kWh, misschien op Uranus, maar zeker niet in België mijn beste....

ladis,

Het is niet COD maar COP en 4.2 is al eerder een uitzondering dan een regel. Even goed tellen is toch de boodschap. Beide voorstellen zijn realiteit dus geen gezever zoals dat van u.

Hans V.

ik heb al een 3-tal jaar een goede verwarming op m'n zwwembad.
ik heb een warmtewisselaar gekocht (inox - 45.000 kal) en in de koopjeskrant een oude verwarmingsketel gekocht (kan mazout of gas zijn)
en deze combinatie verwarmt m'n zwembad (25.000 L.) met ong. 1 graad/uur.
dus 's morgen 9 u. opstaan, zonnige dag maar zwembad slechts 20°, ketel opstarten en om 14 u hebben we reeds 25°, zaaaalig.
ideaal en goedkoop

ben ook bezig om te kijken wel systeem van verwarming het beste/goedkoopste is , enkele opmerkingen :
- waarom is het zo moeilijk om goede en juise ervaring te vinden , mensen die begaan zijn met energie , diensten die daar mee bezig zijn zouden dit toch wel heel goed moeten kunnen bepalen ? nu moet je voortgaan op wat de verkoper zegt , en deze zal altijd voor zijn eigen winkel spreken natuurlijk .

- volgens mijn leverancier is voor ons ( bad 8/4/1,5diep) een warmtepomp de beste oplossing , deze zou het zwembad 4°C kunnen verhogen in temperatuur met 10 uren draaitijd (s'nachts) .Energiekost per opwarmsessie van 9 KW en 10 uur lang op nachttarief met een COP van 4 is 1,77 euro ( dagtarief zou dit 4.05 euro zijn ) . Volgens mij is dit vrij goedkoop
doch ook hier heb ik bedenkingen bij :
- opwarming gaat volgens mij traag
- maakt dit systeem geen lawaai , hier heb ik het meeste schrik voor , heeft iemand hier ervaring mee ??

Frank, is jouw systeem dan voordeliger ? je hebt toch een dubbele aankoop , meer werkuren om alles aan te leggen , kan je hier dan nog wel je voordeel uit halen ? wil er graag meer over weten ,

Beste,

Ik heb nu reeds 4 maanden een warmtepomp in gebruik voor een zwembad van 4x9x1.7 (+/- 57.000l).
De pomp, climexel HH122 heeft een afgiftevermogen van 18kW BIJ 15°C en 65%vochtigheid(dit is zeer belangrijk, want het vermogen in de verkoopscatalogussen van de meeste (amerikaanse) pompen wordt gerekend aan een temp. van 80°F=26°C en een vochtigheid van 80% en dat is een heel verschil natuurlijk). Deze 3 fasige pomp neemt nominaal 3.2 kW op.

De warmtepomp draait van 11 tot 17u, dus 6 uur per dag en zorgt voor een constante temperatuur van 28° Als we niet zwemmen gaat er wel onmiddellijk een "isolatiedeken" op het zwembad. Als het buiten >20° is heeft de pomp maar +/- 3 uur nodig.

Over de prijs van de electriciteit ga ik hier niet meer uitwijden, want dat is vorige keer in verkeerd keelgat geschoten, maar ik heb een bewezen (wegens aparte meter) verbruik van 1.93 euro/dag.

De minderprijs van het nachttarief kan het verlies aan vermogen wegens de lagere temperaturen 's nachts zeker niet compenseren. Daarom verwarm ik overdag.

Ik verwarmde eerst ook op gas, maar echt milieuvriendelijk is dat zeker niet gezien het waanzinnige verbruik.(een privezwembad is zowizo niet milieuvriendelijk, maar ik probeer mijn steentje op allerlei andere manieren bij te dragen...) Bovendien kreeg ik met 45kW ketel en warmtewisselaar mij zwembad maar heel moeilijk tot 28°C.

Er werd hier gezegd:" Keteltje koopjeskrant, warmtewisselaar 45kW..." Die warmtewisselaar geeft natuurlijk maar 45kW als de ketel dat ook geeft. Anders zou het wel echt super zijn.

Wat de lawaaihinder betreft, bij ons staat ze achter een tuinkot en hoor je ze dus niet. Als dat niet mogelijk is, valt dat nogal mee. De motor van de filterpomp maakt meer lawaai(bij mij toch).

Heel belangrijk is het om een pomp te nemen die zwaar genoeg is. Anders draait ze continu en zal uw verbruik op jaarbasis duurder zijn, gewoon omdat een zwaardere pomp meestal een betere COP en doorstroming heeft.
Dus ik denk dat 9 kW wel wat klein is.

Enige nadeel is de hoge aanschaffingskost: +/- 5500 euro.
Maar ja, t is voor het goede doel...

interessante discussie. ben ook op zoek naar de voordeligste verwarming voor zwembad.
De verbruikscijfers voor warmtepomp ( ong. € 2,- per dag ) komt overeen met wat ik tot nu toe daarover al heb gelezen
Verbuik met gas zou 'waanzinnig' zijn. Over hoeveel gaat het dan ?

interessante discussie. ben ook op zoek naar de voordeligste verwarming voor zwembad.
De verbruikscijfers voor warmtepomp ( ong. € 2,- per dag ) komt overeen met wat ik tot nu toe daarover al heb gelezen
Verbuik met gas zou 'waanzinnig' zijn. Over hoeveel gaat het dan ?

Ik, en ik kan enkel daarover oordelen, had ongeveer een verbruik van 5€/per dag.

zijn dit verbruikscijfers per dag gemiddeld over het ganse jaar , of alleen in de maanden dat het zwembad gebruikt wordt ?

Dit zijn de waarden enkel op de dagen voor de verwarming om het water op 25°C te krijgen en te houden, mèt een bedekking als we niet zwemmen. Ik ben er niet in geslaagd om met een 40kW verwarmingsketel het water boven de 28° te krijgen. toen was er wel een meerverbruik, maar dat heb ik niet opgeschreven. Sorry.

Een 40 kw toestel met GOED aangesloten warmtewisselaar verwarmt ongeveer 34.000 liter water per uur met 1 graad. Maar de meeste zijn slecht aangesloten en daarom werkt het ook niet.

De goedkoopste verwarming zijn zonnepanelen en geen darmen. Misschien iets duurder in investering maar in gebruik te verwaarlozen.

Ik heb reeds verschillende systemen uitgetest.
Zonnecollectoren, indien aangepast aan het watervolume, zijn fantastisch als de zon schijnt. In augustus, tijdens de grote vakantie, zullen de kinderen er echter niet veel plezier van gehad hebben.
Fotovoltaïsche cellen zijn beter, maar veel te duur en je moet ook wel over de nodige oppervlakte beschikken om ze te plaatsen.
Bij mijn ouders hadden we een windturbine waarbij de electrische stroom werd omgezet. Ook hier: Het moet wel waaien en niet overal mogen die geplaatst worden.
Daarom was ik -zowel mijn kinderen, mijn vrouw als ikzelf zijn dol op zwemmen, ook als het buiten al "koud" is- overgestapt op een gasketel van 40kW.
Deze kan inderdaard IN THEORIE zelfs 34.678,5 liter water in 1 uur 1 graad verwarmen. En als het buiten zonnig en warm is èn windstil, kom je misschien aan 85% van dit theoretisch cijfer.
De warmtewisselaar is goed aangesloten én geîsoleerd.
De leidingen zijn zo kort mogelijk en ook supergeïsoleerd.
Het zwembad is opgebouwd uit EPS blokken, gevuld met isolatiebeton. De 25 cm dike bodemplaat is bovenop extra geïsoleerd met 8cm dikke aluminium gelaagde isolatiepanelen.
Er ligt, wanneer er niet gezwommen wordt, altijd een bedekking op het zwembad (toegegeven, deze heeft blijkbaar een lagere isolatiewaarde dan gehoopt)en toch is deze theoretische verwarming niet haalbaar, vooral door de oppervlakteafkoeling, hoe klein we die ook proberen te maken.
Er is altijd wel een openingetje hier of daar.
Om het zwembad op 28°C te krijgen en te houden op dagen zoals in augustus, moest de verwarming bijna 12u/dag aanstaan.(automatische thermostaat) met het nodige verbruik.

Nu heb ik sinds juni een (3,5x zwaardere dan door verkoper aangeraden) warmtepomp geînstalleerd en deze verbruikt 3.2 kW.(3-fasig model) Deze draait al sinds de start maximaal 7u per dag (overdag=warmer) en de temperatuur ligt tussen 28 en 29°C.
Het verschil zit m volgens mij ergens in de warmteoverdracht op het circulerende water, anders weet ik het ook niet, want de pomp geeft een maximaal vermogen van 22.5kW bij 26°C.

Een privézwembad IS een ecologisch rampje, (wij proberen dan ook om op andere valkken een extra steentje bij te dargen) maar als je er dan toch een bouwt èn dan hopelijk veel gebruikt, denk ik ,en dit enkel uit eigen ondervinding, dat je beter een warmtepomp kan plaatsen om zo de verdere milieu-impact te beperken.

voor mijn zwembad van 50 000 l maak ik gebruik van zonnepanelen ongeveer 50 m2 deze werken uitstekend als de zon er is toch ben ik nu aan het werken met een warmtewisselaar op de cv 30 kw om bij te verwarmen als het net iets te min is (augustus 2006) deze zomer weet ik het resultaat en hoop ik een sezoen lang te kunnen zwemmen in een bad van 28 gr zonder teveel extra kosten
volgens mij bespaar je omdat je langer kan zwemmen filteren kost ook gel en in 22 gr zwemmen vind ik maar niets dus laat de zon maar schijnen en wil ze even niet dan verwarm ik zelf wel even bij

wij hebben al 10 jaar een buiten zwembad van 56000 liter
eerst hadden wij een warmtewisselaar op mazout maar na 4 jaar was deze al helemaal verteerd van de chloor
erg effectief was deze niet (toch niet als je bij slecht weer ook wou zwemmen)
nu hebben wij een soort van zonnepanelen (1.80 op 1 meter )gekocht in een tuicentrum ergens bij aarschot.
negen stuks om presies te zijn.
wij zwmmen van mei tot september en beginnen van 18 graden (en das wreed koud)
onze beste temperatuur was dit jaar 32 graden .
gemiddeld zitten wij rond 25 graden in juli en augustus.
Wij denken er aan om een warmtepomp aan te schaffen om meer confort te hebben in de maanden voor en na.
Ik denk dat het beter is ineens te gaan voor een warmtepomp daar al de rest toch maar lapmiddelen zijn.
Als iemand een goed adres heeft gelieve mij te contacteren.
groeten aan al de zwemmerszelfbouwers.

Misschien een pellet gestookte cv ketel ongeveer vier keer goedkoper als gas een bovendien heel milieu vriendelijk, het enige nadeel is dat de bunker om de paar dagen moet worden bijgevuld, deze ketels zijn bij gmr bouw te krijgen het mail adres is ritsema26@zonnet.nl

een warmtepomp is helaas niet echt aan te raden in belgie onze stroom is in vergelijking met america peperduur en draaien op nacht tarief is ook niet aan de orde na 22h00 is het veel te koud hier en haal je dus een slecht resultat uit je warmtepomp wil je echt verwarmen dan is een goede warmtewisselaar op de cv de max en in de zomer zonnepanelen maar dan moet er wel zon zijn een houtketel is ook nog een optie maar dan gaan we terug naar het romeinse tijdperk

Over deze zit ik na te denken.

http://www.betterenergy.eu/downloads_nl.php

Ik ben zelf niet echt op de hoogte van deze materie wat nu goeden niet.
Misschien kan er een techneut opstaan om even te koekeloeren op die site.

Zonneboilers en warmepompen. Is dat wat en de prijs?

Ik hoor hier veel over warmtepompe

zelf heb ik een zwembad met en inhoud van 50M³
Heb een warmtepomp staan van 45000 BTU/u
13.5 kw

deze pomp draaide altijd s'nachts aan 9 hr

van juni tot half oktober
30 ° wel met afdekking
kosten ongeveer 50 euo per maand
kan iets meer zijn
maar ik kan zwemmen ook als de zon er niet is
met zonne panelen ben afhangkelijk van de zon en die is er niet altijd
en die zijn ook niet goedkoop gemiddeld 2500€
en wat het lawaai betreft dat valt wel mee

test

Het werkt Dirk.

heeft iemand ervaring met volgende warmtepomp:
T65-H van Aquacal
ons zwembad heeft een inhoud van 50m3

heeft iemand ervaring met volgende warmtepomp:
T65-H van Aquacal
ons zwembad heeft een inhoud van 50m3

zie es naar deze site , interessante prijzen
http://www.matino.nl/rivusol/

groeten
Geert

Hebben deze heren ervaring met de gevraagde warmtepomp Gert?

Als die 2 opties werkelijk kloppen en de prijs is nagenoeg gelijk dan is het niet zo moeilijk.

De grootste heeft het gunstigste rendement + dat je de opwarmtijd versnelt waardoor de verliezen die er ontstaan bij het langere opwarmen ook minder wordt.

Comfort en zuinigheid heb je bij deze gecombineerd en de aanschafprijs is nagenoeg gelijk.

"nog iets: die met de grootste kw verbruikt ook meer hé?"

Waarom dan? Een groter rendement een groter vermogen resulteerd in een kortere opwarmtijd met minder energieverbruik.

"volgens mij is er nog iets anders!!!

zeg maar hoor"

Inderdaad, de tijd om het bad warm te krijgen.

iets anders! waarom komen die antwoorden daar gewoon ergens tussen?
en niet volgens datum van reply?

Op rudy-shop.com kan je een formulier downloaden dat automatisch berekend welke warmtepomp je minimaal nodig hebt.

Beste tom,
Een dergelijk lange buis kan misschien wel wat zo opnemen maar heeft ook veel veliezen.
Ik denk dat je de volgende zaken moet overwegen:
-1- isolatie van de zijwanden en van de bodem
-2- afdekken van het zwembad om warmteverliezen door verdamping te vermijden of het zwembad overdekken met een afkapping
-3- een zonneboiler specifiek voor zwembad met pvc collectoren en directe doorstroming (het zwembadwater wordt door deze collectoren gepompt. (zie ook http://www.izen.be/swim.php?lng=nl&show=manuauto)
Indien je overweegt om een zonneboilerinstallatie op het dak van je huis te zetten zou je deze kunnen overdimentionneren om het overschot aan warmte voor je zwembad te gebruiken. Electrisch bijverwarmen ?????
Niet doen !!!!!! Is onbetaalbaar ! De vermogens nodig om dit te doen zouden trouwen ook niet mogelijk zijn zonder industriele tellers.

mvg,

Wim Schuerman

in den hubo staat iets op de folder om een zwembad te verwarmen
199€
http://pdf.hubo.be/nl/folder_27_27/nl_P12.pdf

Is er iemand die ervaring heeft met de PAC R16 of de PAC R22.
Wij willen heel graag ons zwembad verwarmen maar willen graag wat meer horen van mensen met ervaring op dit gebied.
Graag van iemand een berichtje of mailtje.
Ons zwembad is 5 x 8 en ongeveer gemiddeld anderhalve meter diep
Groetjes Bikkie

Weet iemand wat de beste manier is om een binnenzwembad te verwarmen? Het is ca 4x7 m en in de ardennen.

Hoii,
Kheb een vraagje ... Het is buiten bijv 25 graden hoe warm moet ik dan mijn zwembad verwarming zetten??

MVG
Mitchke

Een goedkope oplossing zou kunnen zijn als je gratis houtblokken kan inslaan:
- 1 vat van 200 liter met daarin een vat van 60 liter ( metalen wegwerpvaten)
De filterpomp onderaan het grote vat aansluiten en een retour bovenaan terug
naar zwembad.
In het kleinste vat hout stoken ( eventueel schouwpijp voorzien)

Een idee,
Groeten Rudy

hoi

kan je iets duidelijker zijn rudy alvast bedankt

groetjes danny

beste,

Ik heb een zwembad staan voor de kids van 18000 l , verwarm dit tot 32 graden , gemiddeld tot 26 graden met 400 socarex darmen op men platform, Nu heb ik er 800m bijgekocht en ga ik een schakeling maken om dit alles te sturen , ik ben benieuwd wat dat gaat geven

Groetjes

hello,

Heeft er iemand ervaring om samen met een warmtepomp en
zonne panelen te werken.

Groetjes

Karel

Dit is inderdaar mogelijk alles op systeem aan te sluiten en er zijn daar ook verschillende mogelijkheden voor met name een buffervat met primair wisselaars en secundair een wisselaat en daarop een platenwisselaar die over voldoende overdracht beschikt om een deftig debiet over uw zwembad garrandeerd... let wel dat een warmtepomp nog steeds electrisch werkt.... u doet natuurlijk nog altijd profijt om zo te werken dan directe electrische verwarming...

Groeten
Gregory

Beste mensen,

Wij zij installateurs van zonnepanelen voor zwembadverwarming.
Zonnepanelen voor warm water, gecombineerd met een zonneboiler en een zwembadwisselaar.
wij hebben na 1zomer (deze zomer)schitterende resultaten gehaald, en deze zomer was zeker niet wxarm.
. Klient kan dit bevestigen.
Hij kon zijn zwembad deze zomer tot 31° opwarmen zonder af te dekken.

Meer inlichting bij info@sanisol.be

Nou, interessant onderwerp. Nu wil ook toevallig een zwembad verwarmen. Al enig onderzoek naar gedaan en volgens mij komt de PAC 16 van polytropic er het beste uit prijs / kwaliteits verhouding gezien.
Nu zou ik graag de warmtepomp willen combineren met zonnecollectoren maar vraag mij af of dit economisch wel verantwoord is (hoge investering tov rendement). Heeft iemand dit al gedaan en zoja, ben je daar tevreden over?

mvg
Rik

 Hallo iedereen

Zelf verwarm heb ik gekozen om mijn zwembad te verwarmen met zonne energie. Dit is een duurdere investering die zichzelf terug verdient na een tijdje. Houten zwembaden behouden ook meer de warmte van het water. 

Groetjes

Emile

50.000 liter is correct inderdaad.