Lew/PH in combinatie met kelder?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Voor onze toekomstige nieuwe woning ben ik aan het denken om een kelder te voorzien van 8m op 4m.
Het grondplan van de woning zal 6m op 18m worden.

Slechts een gedeelte zal dus onderkelderd worden.
Ik had deze kelder in eerste instantie willen gebruiken als technische ruimte. Dus tellers,cv,ketel,opslag pellets,boiler,...
En dus niet als een verwamrde leefruimte.

Maar hoe kan ik het beste deze kelder uitvoeren?

onder de keldervloer isolatie en tegen de zijwanden?
of
het kelderplafond en de toegang naar de kelder thermisch scheiden?

Reacties

leo,

voor een passiefhuis is het best dat je in de winter de interne warmtewinsten van ketel ed... kan benutten dus... kelderwand en keldervloer langs binnen isoleren tot PHmuren.

dat is ook het eenvoudigste: dan moet je niet ELKE doorvoer luchtdicht gaan verkleven (en dat zijn er nogal veel naar een technische ruimte)

groeten,
christophe

Christophe,

Je zegt langs binnen isoleren tot PH muren.
Hoe krijg ik dan een koudebrugvrije aansluiting ts de
keldermuren en de erboven liggende vloerplaat?

Is het niet makkelijker van de kelder buitenom en onderom te isoleren?

Mvg
Leo

Leo

Ja, ik zou hem ook buitenom en onderlangs isoleren, zo is het bij mij althans gedaan, maar dan moet je je begane grond vloer eigenlijk ook van onderen isoleren en ik heb op dit forum wel eens begrepen dat belgen dat liever niet doen

Waarom is me nog steeds een raadsel?

Arnold

Hallo Leo,

eerst en vooral is onder de keldervloer isoleren niet zo eenvoudig naar plaatsing en er zijn ook niet zoveel materialen die daarvoor geschikt zijn. Daarenboven moet je rekenen als de grond ook maar een paar mm zou gaan zakken dat de isolatie mee kan zakken. Bovendien regent het nog meer dan eens in België probeer dan maar eens op de volle grond de platen mooi te doen aansluiten.

we zijn een laagenergiewoning aan het zetten met kelder. we kozen voor een gemetste kelder hoewel een standaardbetonkelder goedkoper is. we isoleren de muur boven de kelder. Dus daar eerst predallen op de kelder (betonwelfsels), daarna leidingen, daarna isolatie, daarna chappe, daarna tegels.

het is vooral van belang dat de isolatie van de vloer volledig doorloopt, want de opbouw van de overige vloeren kan anders zijn. toch moet de isolatie mooi een vlak vormen. vergeet ook de isolerende steen niet ter hoogte van de binnenwanden.

groet,

dd

door
- OF boven de kelder geen gewone betonvloer te leggen maar een houten roostering met isolatie tussen
- OF deze betonplaat op 11cm dikke perinsul te leggen én de randen overgang kelder/volle grond ook te isoleren
- OF onder EN boven die kelderplafond isolatie aan te brengen
- ...
die details zijn allemaal oplosbaar. op basis van een plan kunnen we toch wel een haalbare, betaalbare én goede oplossing vinden om een correcte PHisolatie te maken.

groeten,
christophe