vloerverwarming slaapkamers kinderen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

In ben erover aan het denken om vloerverwarming(nieuwebouw) te leggen in eethoek,keuken, zithoek. Maar wat doe ik het beste in de slaapkamer van de kinderen m.b. :

In principe is de slaapkamer koele ruimte MAAR indien de kinderen willen studeren zouden ze (op korte tijd, gewenste tijd)een comfortabelere temp. willen.
Is het dan niet beter om daar alleen radiatoren te voorzien , of een combinatie van de 2, .....

Reacties

Wij weten momenteel ook nog niet goed wat te doen met onze slaapkamers. Ik lees hier over temperaturen van van 19° en dergelijke, maar dat is voor mij nooit voldoende geweest om te studeren. En het heeft heus niet alleen te maken met een extra trui aandoen. Ik zette vroeger zelfs een muts op op te studeren en nog moest ik mijn handen onder mijn achterste stoppen, omdat ze ijskoud waren. Als onze kinderen een beetje op mij gaan lijken, dan kan ik dus maar best voorzien dat het zeker 22° kan worden in de slaapkamer.
Maar mits een goed isolatie, zou dit dan neerkomen op het feit dat het overal 22° wordt? Met VV kan je sowieso niet de ene kamer wel verwarmen en de andere niet? Maar overal verwarmen gaat toch wel wat energie vragen vrees ik (aangezien we allebei enorm kouwelijk zijn).
Iemand tips?

Eva

Studeren betekent tegenwoordig praktisch hetzelfde als internetten cq. achter de pc zitten.

Elk kind dus op zijn kamer een PC geven en de kamers opstoken?

Wij hebben deze winter op geen van de slaapkamers de vloerverwarming aan gehad en geen van de kamers is onder de 16 graden geweest, meestal zelfs rond de 18 graden. Door de vloer van de slaapkamers (plafond van de woonkamer dus) bleef het aangenaam en de 2 kamers die aan de schouw van de openhaard gelegen zijn waren vaak s avonds warmer dan de woonkamer...

De balansventilatie zorgt ook nog voor een beetje bijkomende verwarming (al is dat minimaal)

Mocht ik het overdoen zou ik geen vloerverwarming aanleggen in de slaapkamers maar een verwarmingselement op de balansventilatie zetten (luchtverwarming dus ja, werkt supersnel), eventueel gekoppeld aan de boiler i.p.v. electrisch. Veel goedkoper en die vloerverwarming gebruiken we toch niet.

Enne... 1 pc, veel gezelliger en ze leren samen delen...

Arnold

Tegenwoordig lees je weleens over elektrische infrarood verwarming (lexin of zoiets). Deze zouden aanzienlijk minder verbruiken voor dezelfde warmteafgifte, is dit mogelijk en waar zit ergens het addertje ?

Bij ons dus hetzelfde dilemma, wel of geen verwarming op de slaapkamers. En indien wel, welke ? Niet gemakkelijk.

Tegenwoordig lees je weleens over elektrische infrarood verwarming (lexin of zoiets). Deze zouden aanzienlijk minder verbruiken voor dezelfde warmteafgifte, is dit mogelijk en waar zit ergens het addertje ?

Bij ons dus hetzelfde dilemma, wel of geen verwarming op de slaapkamers. En indien wel, welke ? Niet gemakkelijk.

@eva,

de tip is je huis goed isoleren; dan moet je je niet te veel zorgen maken om het een graadje warmer of koude te hebben binnen. Nu vergis je niet, met vv kan je net zo goed temperatuurverschillen tss kamers krijgen als met radiators. Het is het feit dat je woning goed geissoleerd is, dat je weinig temperatuursverschillen hebt. Wij hebben deze winter alle kinderkamers mee verwarmd tot ongeveer 21°C. Onze ouderlijke slaapkamer was niet verwarmd; ik heb het er nooit onder de 20°C weten komen.
En verder, als je in een vroegere woning met een muts rondliep bij 22°C, dan zal je in de betere geisoleerde woning bij 22°C met een t-shirt echt wel toekomen.

@stef, electrische verwarming is heel eerlijk; alle energie die je er instopt, wordt omgezet in warmte. Je rendement is steeds 100%; infrarood of niet, dat maakt geen verschil. Alleen blijft het duur in verbruik.

Walter

Wij gaan ook maar 1 PC hebben hoor en deze komt in de woonkamer te staan. Maar daarnaast zullen de kinderen toch ook nog wel uit hun boeken, notities... moeten studeren (hopelijk .

Hoe zou dat in zijn werk gaan met die luchtverwarming? Komt dit niet duurder uit als je je kamers vaak verwarmt? Kun je dan bepalen in welke kamers je extra verwarming wilt (ik vermoed van niet). Met VV zouden onze 4 kamers op 1 systeem komen te liggen, want niet ideaal is als er maar 1 student is.

Klein 'probleem' is dat 2 van de kinderkamers boven de carport komen te liggen. Zou dit veel schelen qua warmte tov de kamers boven de keuken en woonkamer?

We proberen onze architect er ondertussen van te overtuigen dat balansventilatie wel een goede oplossing is. Hij heeft hier reeds veel ervaring mee, maar volgens zijn ervaring blijft dit een element dat de verwachtingen niet inlost. Vooral omdat het nog altijd heel moeilijk blijkt te zijn om voldoende luchtdicht te werken.
Volgens hem is 10cm in de muur ook voldoende, maar als ik hier rondkijk, zouden we toch zeker naar 15cm moeten gaan?

Groeten,

Eva,

dat van die boeken, reken daar maar niet op, dat wordt echt wel 80% de PC hoor...

vwb die slaapkamers boven de carport dat wordt echte en probleem, wij hebben een (speel)kamer boven de onverwarmde maar wel geisoleerde garage (maar altijd nog beter dan een carport) en die was regelmatig 14 graden deze winter. Weliswaar is de vloer naar de garage ongeisoleerd maar toch..., Die kamers worden serieus koud en ga je wel vloerverwarming nodig hebben, in je badkamer wrshcl. ook dus is het wellicht toch het goedkoopst het maar overal aan te leggen (je hebt de pomp, verdeler etc toch liggen dan op de etage).

Je zou net voor elke inblaasmond een warmwaterregister op je balansventilatie kunnen zetten maar dat wordt erg duur ook qua leidingwerk etc. 1 centrale op de buis naar alle kamers is veel goedkoper maar dan kun je niet sturen.

Dus blijft over: de extra trui of toch maar de vloerverwarming of muurverwarming.

Arnold

PS

Als je architect de details op de tekenkamer al niet luchtdicht kan krijgen lukt het de aannemer zeker niet, gauw op zoek naar een nieuwe architect dus

Arnold

Eva,

"...Met VV zouden onze 4 kamers op 1 systeem komen te liggen, want niet ideaal is als er maar 1 student is...."

=> dit moet je misverstaan hebben. Je 4 kamers zullen wel via 1 collector gevoed worden, maar op die collector zal er zeker een regeling per kamer aanwezig zijn. Is dat niet het geval dan riskeer je sowieso dat je de temperatuur nooit in de kamers correct gestuurd krijgt (bv 1 kamer steeds te warm, een andere steeds te koud). Op de collector kan je dan eventueel werken met een thermostatische kraan. En dan je gewoon per kamer de temperatuur instellen. Al is dat in een LEW met een ketel gestuurd via een buitenvoeler geen vereiste.

Walter