Kelderdeur

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Allen,
Ik ga een sas maken tussen de keuken en de kelder(onverwarmd). Deze ruimten zijn nu gescheiden door een massieve houten deur.
De te plaatsen deur komt tussen de kleine berging en de trap. Ik wil een zeer goed geisoleerde deur. Welk isolatiemateriaal en dikte is nodig. Het is wel een laagenergiewoning met balansventilatie.
Mon

Reacties

Beste forumgebruikers,

Ik denk dat jullie er goed aan zouden doen moesten jullie eens gaan kijken op www.houtpellets.be bijvoorbeeld. Dat is een pelletverkoper die alle prijscategorien van zijn pellets etaleert op zijn site.
Want ik heb het gevoel dat er niet echt veel aandacht gaat naar het correct gebruiken van de pelletprijzen. Tenzij de personen die reeds exacte prijzen gebruikten op dit forum, het elders veeeeel goedkoper kunnen krijgen. En dan had ik persoonlijk het ook wel graag geweten...

MVG,
Dries

Mon,

Dat je in eerste instantie veel aandacht schenkt aan het isolerende vermogen van je kelderdeur (of garage), verbaasd me.
Als jij het hebt over een LEW met balansventilatie erin.
Ik denk dat je bezorgdheid in éérste instantie naar een luchtdichte deur zou moeten gaan.
Voor mij is de luchtdichtheid van de deur zeker zo belangrijk.

In een kelder is het gemiddeld meestal 15°C.
Dus het temperatuur verschil tussen leefruimte en kelder is eerder klein.

Een kelder is meestal goed tot soms sterk verlucht.
Als je hierin een slecht sluitende deur plaatst, dan vrees ik, dat je langs de kieren meer koude naar binnen krijgt dan door het deurblad.
Welke invloed gaat dit uitoefenen op je balansventilatie?

Ik stel hier meestal een Duitse opdekdeur voor, met rubberen dichtingen opzij en boven.
Op de vloer komt een dichting van bv Dr. Hahn zie http://www.dr-hahn.de
Meestal krijgt deze deur een 3 punts sluiting van mij, tegen het kromtrekken.
En als het even kan, heeft deze deur ook nog Klimaklasse II
Want in een kelder is de luchtvochtigheid meestal hoger dan in een droge LEW.

Groeten,

Lucien

Lucien,
Ik had het vermoeden dat de deur tussen kelder en keuken aanvaardbaar luchtdicht was. Dit is ondertussen bevestigd door een wincontest. Het grootste probleem stelt zich bij het gebruik van de berging. Daar staat de wasmachine. Deze deur wordt alsdusdanig frequent gebruikt (veel geopend).
De ventilatieschacht van de kelder situeert zich onderaan de trap in de kelder. Tijdens de winterperiode wordt de berging sterk afgekoeld door kelderventilatie en tocht met zeer lage temperaturen, daarbij een veelvuldig geopende deur naar de keuken toe en je hebt een belangrijk warmteverlies als gevolg. Dus is een goed geisoleerde sasdeur geen luxe. Natuurlijk is het luchtdichtmaken van deze deur zeer belangrijk maar ik wou echt eens weten hoe je dit doet bij renovatie van woningen met passivhauskenwerte. Ik weet ook wel dat je bij een passivhaus geen kelder bouwt of een kelder buiten de verwarmde schil bouwt met een toegang via garage. Bij renovatie heb je wel te maken met de bestaande toestand(woning gebouwd in '83) en dit wil ik dan op de meest efficiente wijze oplossen.
Mon

Mon,

Persoonlijk zou ik iets doen aan die koude die via de ventilatieschacht uit de kelder de berging inkomt.
De kelder minder sterk verluchten.
Er voor zorgen dat de koude niet in de berging komt, een geïsoleerd kanaal aanbrengen?

Tussen een kelder en een verwarmd volume raden wij meestal zo’n opdekdeur aan ( zoals hoger beschreven ).

Tussen een verwarmd volume en een vorstvrije ruimte een goed sluitende buitendeur ( K > 40 woningen).
Voor LEW of passiefhuis moet je voor deze toepassing een LEW huisdeur plaatsen.

Groeten,

Lucien

een ideetje misschien:
in plaats van tweede sasdeur, een klep op de ventilatiepijp in de kelder, die automatisch afsluit telkens wanneer de kelderdeur open is.