LED verlichting

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

In het kader van een verbouwing met o.a. een energiezuinige kantoorruimte ben ik op zoek naar informatie over LED verlichtings systemen.

Puur energetisch is dit veel zuiniger als spaarlampen maar het is nog een vrij nieuwe technologie, zeker als het gaat over toepassingen voor gewone kantoorverlichting e.d.

We heeft hier informatie over of weet waar dit te koop is. Een firma in de UK verdeelt LED gebaseerde lampen die in gewone fittingen passen. Dit lijkt me met name interessant als je halogeenarmaturen wil gebruiken en toch zuinigere lampen wil steken. Toch wordt dit momenteel niet naar België geëxporteerd.

Ook zou ik graag weten wat de kwaliteit en mogelijkheden zijn op vlak van lichtkleur. Zijn er al daglicht modellen op de markt die ook gebruikt kunnen worden in omgevingen waar die dit vereisen? Met name voor bureau verlichting is dit als grafisch bureau zeer belangrijk.

Alvast bedankt,

Hans

Reacties

Led verlichting is ook in Belgie verkrijgbaar via internet: http://www.lumia.be

Heb via led-land.de 5 stuks 220V spotjes ontvangen en ik moet zeggen dat het resultaat me alles meevalt

boven het aanrecht hingen 5 40W halogeen spots en uiteraard gaven die meer licht maar nu met 5 x 1.2 W heb je aan het aanrecht ruim voldoende licht, en boven de keukentafel hangt 3x7W spaarlamp in een klassieke kelkenlamp dus daar is ook voldoende licht. Van 200 naar 6 watt toch een hele verbetering.

Al blijft het licht iets te wit/blauw naar mijn zin.

Ik krijg volgende week via ebay.de nog 5 220V lampjes met E27 fitting en ''klassieke'' bolvorm (ook 1.2W, 30000Mcd) binnen om eens verder mee te experimenteren voor overloop boven, toilet etc.

Mvg Arnold

Voor de geintersseerden:

http://www.niikuled.com/Products.htm

de warmwitte zijn aanraders! en goede prijzen hier

Arnold

Even melden dat de lampen E27 geplaatst zijn, geven verbazend veel licht voor 1,2 watt maar nog altijd minder (gevoelsmatig) +'/- de helft van de spaarlampen 7 watt die ze vervangen hebben op o.a. de gang boven. Maar nog steeds: veel te blauw

Ga er nu een paar warmwitte bestellen om t verschil te kunnen beoordelen...

Arnold

Ook te verkrijgen bij elv: www.elv.de. Heb er al een paar besteld om te testen en ze voldoen prima. blijven stukken koeler dan halogeenlampen.

Danny

Ook te verkrijgen bij elv: www.elv.de. Heb er al een paar besteld om te testen en ze voldoen prima. blijven stukken koeler dan halogeenlampen.

Danny

Kijk eens op www.ledned.nl, deze heeft ook een vestiging in belgie

Heeft er iemand al vierkante led lampjes gezien.
Ik heb jammer genoeg armaturen waar vierkante GU5,3 12V halogeentjes in passen. (zoals op: http://www.paulmann.be/shops/shoppaulmann/product_info.php?cPath=34_37&products_id=1354&osCsid=9f8725156110dfc40e0f6e4af9dfa5d7)

Koen

Ben op zoek naar LED verlichting in 10-20W range, ca 400-1000lm, liefst reflectortype, 12 V of 230V

Iemand wel eens tegengekomen?

Mvg Arnold

gisteren in een DHZ ondgelopen en er stonden veel LED-verlichting, vooral merk masieve was duidelijk aanwezig

Stefan

zoiets ?

http://www.kapaza.be/detail/2492311/Mini_spots_inclusief_230_Volt_voeding_(Chrome_LED).html

(Ga naar Kapaza.be en zoek op luxeon)

ik heb er nog een aantal over van zowel warm als koud wit.

groetjes,
Tim,

Vorige maand heb ik via www.lumia.be Led verlichting besteld. Led lampen met E27 fitting en Led lampen met E14 fitting. Geweldige service en prima lampen. M'n hele huis is inmiddels door LED verlicht.

PAR30 met E27 fitting en 70 (!!) Leds gemeten met Kwh-meter.
1,6 Watt gemeten.

Ledlamp met E14 fitting en 38 Leds gemeten met Kwh-meter: 0,6 Watt verbruik.

Ik hoop dat ik u wat wijzer heb gemaakt met LED-lampen.

P.S. Ledlampen zijn behalve in wit ook in warmwit verkrijgbaar

Groet,
D.J. Scheepe
(Zeer tevreden Ledlamp gebruiker!)

ow wow!
Ik heb alleen maar slechte ervaring met led-lampen. Ik heb bij Conrad verschillende geprobeerd, met 16 leds, met 1 led en een luxeon drie watt.
Nou t valt me bar tegen. Ik ga toch ook es die andere bestellen!

Thnx!

Na onderzoek moest ik helder hebben hoeveel leds er in een gloeilamp zitten alvorens ik een vergelijkbare opbrengst heb t.o.v. een 25 Watt spaarlamp.

Welnu, 38 leds voldoet weliswaar maar led blijft een puntbron. Gelukkig zijn de Ledlampen van Lumia voorzien van reflector zodat het licht gespreid wordt in een hoek van pakweg 45 graden. Dat scheelt.

Wel moet ik toegeven dat witte Leds echt spierwit zijn.
Zelfs de straatlantaarns buiten geven - in vergelijk met de Ledverlichting binnen in huis - het gevoel van sfeerverlichting. Mijn vrouw was daar beslist niet van onder de indruk! Aldus hebben we 'n compromis thuis. Overal in huis zijn Ledlampen geplaatst (afkomstig van www.lumia.be) behalve in de woonkamer. In de woonkamer schijnen nog spaarlampen van Megamann omdat deze toch een betere sfeerverlichting geven.

Ter vergelijk: De spaarlampen van Megamann gaan 8000 uur mee en de Ledlampen van Lumia gaan 100.000 uur mee.

Tel uit uw winst!! (Ehhh..ledlampen zijn wel wat prijziger dan spaarlampen, maar de kosten haal je er dubbel en dwars uit!!)

Ik zou zeggen: LED it be!!!

ik zou zeggen, probeer de warm witte eens, ze geven wel minder licht dan de koud witte maar het sfeer effect zit er duidelijk wel in.

ps: die mini spots die ik op kapaza aanbied hebben een ingebouwde lens van 60 graden.

De meest haalbare toepassingen zijn:
* Keukenverlichting op het werkblad (onder de kastjes)
* Badkamerverlichting (per definitie laagspanning)
* Sfeerverlichting van woonkamer, slaapkamer, hall
* Nachtverlichting van gangen

Groetjes,
Tim,

Let op: Warmwit is niet bepaald warmwit bij Leds! De neiging naar kuikengeel is realistischer. Het heeft zelfs 'n groenachtige waas. En van sfeerverlichting is zeker geen sprake zoals bij spaarlampen wel het geval is.

Vandaar dat mijn vrouw beslist geen Led-verlichting in de woonkamer wil.

Hoewel mijn huis eerst alleen bestond uit spaarlampen ben ik - behalve de woonkamer - nu helemaal overgestapt op Leds.

Ik verwacht dit jaar met de vervanging van de spaarlampen door Led-lampen een reductie van circa 350 Kwh te kunnen halen!!

N.B. mijn eerdere besparingen waren:
1. aanschaf van gasdroger.
2. aanschaf van hotfill voorschakelapparaat voor
wasmachine.
3. Huisventilator met gelijkstroommotor
4. Woonkamer verwarmen met Zibro-Kamin
5. Vriezer (tafelmodel) vervangen door A++ model
6. Koelkast (tafelmodel) vervangen door A++ model

Omdat ik mijn stroomverbruik dagelijks (!) monitor heb ik mijn stroomverbruik van 2800 Kwh kunnen terugbrengen naar 1396 Kwh vorig jaar bij normaal gebruik van apparaten.

Met de investering van Ledlampen (ongeveer € 450,-) voor het woonhuis hoop ik het stroomverbruik dit jaar terug te kunnen dringen naar zo'n 1000 kwh.

Mijn volgende investering zal een zonneboiler zijn.
Mijn stelling: eerst in huis stroomverbruik reduceren door apparaten te vervangen door slimmere en daarna pas overgaan op het grote werk...i.e. Zonnepanelen en Zonneboiler.

Met vriendelijke groet,

Dave J. Scheepe

Dave,

die stroomreductie van +/- 1400 kWh is dat enkel door vervanging van de huishoudapparaten, of zit daar ook de verlichting van normale naar spaarspots in ? Ben wel benieuwd hoe je dat voor elkaar gekregen hebt.

Vic,

Ja, de reductie is vervanging van apparaten + de vervanging van normale gloeilampen en halogeenlampen naar spaarlampen van Megamann.

Wel is het zo dat er een behoorlijke investering mee gemoeid is. Daar moet men niet té licht over denken!

Wat met monitoren dan het geval is, is dat je echt bewuster wordt van je gebruik. Meten is weten!

Ik ben er van overtuigd dat de beste investering met het snelste rendement is om te gaan bezuinigen op dit moment om te beginnen om gloeilampen en halogeenverlichting te vervangen door spaarlampen. Spaarlampen zijn tegenwoordig niet meer zo prijzig. Ledlampen wel. Je betaalt al gauw € 14,75 voor een ledlamp met 38 leds en een E27 fitting.

In ieder geval....energiebesparen heeft zin. Na mijn zonneboilerinvestering en zonnepanelen staan alleen nog een kleine windmolen (om stroomverbruik in de nacht voor koelkast, vriezer en combi-cv ketel te kunnen dekken) en wellicht nog een hout-cv kachel. Daarnaast ga ik komende zomer een douchebak met warmteterugwinning aanschaffen bij
www.bries.nl

Met vriendelijke groet,

Dave J. Scheepe

Dave,

Proficiat met je vermindering van stroomverbruik!

Ik ben zelf van 3600 kWh naar 1850 (dit jaar waarschijnlijk helaas 2000) gegaan.

Heb zelf ook wat geexperimenteerd met die LEDs vorig jaar maar voor mij was het sop de kool niet waard in vergelijking met spaarlampen en 'k moet ook rekening houden met m'n wederhelft uiteraard.

Jouw verbruik is wel héél laag....ik veronderstel dat je zelden of nooit een electrische oven gebruikt? Ik meet m'n verbruik ook dagelijks en telkens dat ding aangelegen heeft schieten de cijfers omhoog.

Indien ik voluit mocht gaan op gebied van besparing veronderstel ik dat ik naar 1600 kWh/jaar zou kunnen maar de wet van de afnemende meeropbrengsten begint uiteraard hard te spelen voor elke kWh die er nu nog af kan.

Enfin, nog eens proficiat!!

Werner

Sinds vier jaar ben ik intensief bezig met energiebesparing.
Niets heb ik ongemoeid gelaten tot dusver.
Zelfs snelkookpannen heb ik aangeschaft om eten in te koken.
Mijn kranen heb ik voorzien van perlatoren (doorstroombegrenzers). In de kruipruimte van mijn woning heb ik polystyreenplaat (15 cm) gepurt. Voordat ik over ging van spaarlampen naar Led heb ik mijn ramen laten vervangen.

Mijn huis is gebouwd in 1980 en had op de bovenverdieping enkele beglazing en beneden dubbel. Welnu, dankzij de informatie op dit forum heb ik Thermobel beglazing met een U-waarde 1.1 (spouw 15 mm) laten plaatsen.

Het monitoren van mijn verbruik gaat als volgt:
In mijn meterkast heb ik een exceldocument waarin ik elke dag het elektra en gas monitor. 'S zondags neem ik de wekelijkse totalen over op m'n computer in de applicatie Energiedisk die ik via http://www.energienet.nl/ heb besteld. Het verbruik van mijn stookgedrag zet ik af tegen de stooktabel http://www.rwe.nl/generator.php/164/163

Zodra ik met elektra en gasbesparing klaar ben, rest mij nog op waterverbruik te gaan bezuinigen.
Op http://home.planet.nl/~vleut014/regenzon/regenzonomslag.doc
staat een idee wat ik graag in de toekomst nog wil uitvoeren.

Mijn huidige maandelijkse energienota? € 65,-
Nog niet echt een Laag Energie Woning maar ben al hard op weg denk ik.

Ben benieuwd naar reacties!

Met vriendelijke groet,

Dave J. Scheepe

Ow ja, ehh koken op stroom..? Niet doen!
Koken op gas is voordeliger. Dus gebruik ik m'n elektrische oven ook niet meer!

Helemaal vergeten: Mijn afzuigkap heeft PL-lampen! Ook zuinig maar beslist niet zo zuinig als Led!!

Inmiddels worden er proeven gedaan met LEP-lampen.
LEP staat voor Light Emitting Polymere (vergelijkbaar met licht wat uit 'n display van mobiele telefoon komt).
Het schijnt dat LEP-verlichting met de formaten van 'n schilderij op de wand of plafond toch een aardige lichtopbrengst geeft....en....nóg minder verbruik heeft dan LED!!

Over LED lampen: na experimenten met rood, wit en geel van Conrad (tot 1 W)
ben ik niet overtuigd. Mijn wederhelft spreekt zelfs van 'anti-junkenlicht'. Als je
serieus werk moet doen zoals fijn soldeerwerk, moet er toch meer dan LED aan
te pas komen. Waar ze wel handig voor is, is in de provisie- en meterkast, waar
een spaarlamp pas op stoom komt als je de deur al lang weer hebt dichtgedaan.
Maar dan moet je wel een aantal LED lampen plaatsen.

Zijn er onder jullie de op een of andere wijze hun verbruik automatisch
monitoren? Het lijkt me dat er al wel iets uitgevonden moet zijn op dit vlak. Een
electrameter met web server? Ook handig voor de netbeheerder.

Hier een overzicht van de lichtopbrengst van verschillende lichtbronnen :

Glühbirne 10 - 15 lm/W
Halogenlampe 15 - 25 lm/W
HQL-Lampe 40 - 65 lm/W
Kaltlichtkathodenröhre 40 - 65 lm/W
Energiesparlampe 50 - 65 lm/W
HQI-Lampe 55 - 85 lm/W
T8-Leuchtstofflampe 65 - 95 lm/W
T5-Leuchtstofflampe 85 - 105 lm/W
rot-orange 45 - 55 lm/W
rot 35 - 45 lm/W
grün 35 - 45 lm/W
weiß 20 - 25 lm/W
Nichia blau 8 - 10 lm/W

LEDs zijn NIET de beste omvormers van electriciteit naar licht als het om WIT licht gaat.

Philips Luxeon I - Koud Wit: 45 Lumen/Watt
Philips Luxeon I - Warm Wit: 20 Lumen/Watt

David

" Ter vergelijk: De spaarlampen van Megamann gaan 8000 uur mee en de Ledlampen van Lumia gaan 100.000 uur mee. "
Dat weet je pas binnen vele jaren. Ik heb een (weliswaar 12volt) LED-lamp gekocht en binnen de 100 uren waren 9 van de 19 LED's geneuveld.

" Woonkamer verwarmen met Zibro-Kamin "
Is dat een vorm van besparen? Eerder een vorm van zelfvernietiging. Je stookt je zuurstof op, waardoor het CO² gehalte behoorlijk snel stijgt, bijzonder onverstandig zou ik zeggen. Gooi dat ding buiten en steek je verwarming weer aan!

Hans

David

" Ter vergelijk: De spaarlampen van Megamann gaan 8000 uur mee en de Ledlampen van Lumia gaan 100.000 uur mee. "
Dat weet je pas binnen vele jaren. Ik heb een (weliswaar 12volt) LED-lamp gekocht en binnen de 100 uren waren 9 van de 19 LED's geneuveld.

" Woonkamer verwarmen met Zibro-Kamin "
Is dat een vorm van besparen? Eerder een vorm van zelfvernietiging. Je stookt je zuurstof op, waardoor het CO² gehalte behoorlijk snel stijgt, bijzonder onverstandig zou ik zeggen. Gooi dat ding buiten en steek je verwarming weer aan!

Hans

David

" Ter vergelijk: De spaarlampen van Megamann gaan 8000 uur mee en de Ledlampen van Lumia gaan 100.000 uur mee. "
Dat weet je pas binnen vele jaren. Ik heb een (weliswaar 12volt) LED-lamp gekocht en binnen de 100 uren waren 9 van de 19 LED's geneuveld.

" Woonkamer verwarmen met Zibro-Kamin "
Is dat een vorm van besparen? Eerder een vorm van zelfvernietiging. Je stookt je zuurstof op, waardoor het CO² gehalte behoorlijk snel stijgt, bijzonder onverstandig zou ik zeggen. Gooi dat ding buiten en steek je verwarming weer aan!

Hans

klinkt als een LED lamp gemaakt door mensen die er niet veel vanaf weten...

Bij een LED'je is het superbelangrijk dat er nooit teveel spanning of stroom doorheen gaat... zelfs 0,1 Volt teveel zorgt voor een supersnelle slijtage...

Typisch heeft een 5mm High Efficiency LED 3,3 Volt gelijkspanning nodig bij een maximale stroomsterkte van 20 milliAmpere...

Er is dus een stukje elektronica nodig om die spanning exact op dat peil te brengen... en de stroom te beperken. Ook wisselspanning heeft een nadelig effect op de levensduur van LED's.

Vandaar dat ik die mini spots ook aanbied met een speciale voeding:
http://www.kapaza.be/detail/2492311/Mini_spots_inclusief_230_Volt_voeding_(Chrome_LED).html

Tim

Nog maar eens voor de zoveelste keer, geen reclame aub, en zeker niet voor je eigen zaak. Er zijn nogal wat profesionelen die deelnemen aan het forum, en die respecteren deze afspraken. Wil jij dat ook doen aub.

Hans

Tim

Nog maar eens voor de zoveelste keer, geen reclame aub, en zeker niet voor je eigen zaak. Er zijn nogal wat profesionelen die deelnemen aan het forum, en die respecteren deze afspraken. Wil jij dat ook doen aub.

Hans

klinkt als een LED lamp gemaakt door mensen die er niet veel vanaf weten...
Bij een LED'je is het superbelangrijk dat er nooit teveel spanning of stroom doorheen gaat... zelfs 0,1 Volt teveel zorgt voor een supersnelle slijtage...
Typisch heeft een 5mm High Efficiency LED 3,3 Volt gelijkspanning nodig bij een maximale stroomsterkte van 20 milliAmpere...
Er is dus een stukje elektronica nodig om die spanning exact op dat peil te brengen... en de stroom te beperken. Ook wisselspanning heeft een nadelig effect op de levensduur van LED's.

DIT VERHAAL KLOPT, EN IK ZOU DAAR NOG WAT AAN WILLEN TOEVOEGEN.
Wij importeren led lampen en ik heb lampen van minstens 10 verschillende fabrieken opengemaakt om de electronica te bestuderen en te volgen om zo het schema op papier te kunnen zetten.
Er zit in geen van de lampen een schakeling die er voor zorgt dat de spanning over de leds niet te hoog wordt. (op een uitzondering na waar een geschakelde gestabilizeerde voeding in zit 90-250 volt ter grote van een pakje sigaretten, maar dit zijn grote armaturen en geen lamp vervanger)
De enige bescherming die er in zit is een Varistor die er voor zorgt dat hele korte spannings pieken de gevoelige leds niet beschadigen.
In de lampen zit doorgaans een gelijkrichter met eenvoudige afvlakking, dus de lampjes zijn wel degelijk zeer geschikt voor wisselspanning. (hoe krijgen we ze naders op 230 volt?)
Zie bijgevoegd schema van een PAR20 Ledlamp (als dat lukt)

De 230 volt is in de meeste westerse landen erg stabiel, dus als de lampen daarvoor gemaakt zijn komen er niet veel problemen.
Echter spanings pieken die de varistor niet kan afvlakken omdat ze langer als een aantal miliseconden duren kunnen wel degelijk de lamp beschadigen.

Een slecht nulleiding in uw eigen electriciteits netwerk kan ook plaatselijk voor een te hoge spanning zorgen (hoe gek dit ook klinkt)

Een groter probleem kunnen we tegen komen als u de 12 volt halogeen lampjes gaat vervangen in uw plafond voor Led lampen, en deze ledlampen klakkeloos op de oude Halogeen travo plaatst. de Ledlampjes zijn gemaakt voor maximaal 13 volt AC.
De Oude transformator is gedimensioneerd voor een belasting van 40/100 of wel 200 watt (200 watt zijn maar 4 halogeen lampjes van 50 watt) De belasting van de transformator zorgt ervoor dat dat de spanning van de travo zakt naar 12 of 12,5 volt.
De open spanning (onbelast) van de travo kan wel 14 tot 15 volt zijn. als u op deze travo nu 4 led lampjes plaatst dan ziet deze travo zo'n 5 watt aan belasting .
Dit betekend dat het bijna geen belasting is en de spanning niet zakt.
Gevolg is:
-De lampen gaan snel in helderheid achteruit dit kan in een paar maanden wel de helft zijn.
- de leds gaan knipperen in groepjes van 3 en stoppen na een tijdje met branden. (in groepjes van 3 omdat er in een 12 volt lampje altijd 3 ledjes in serie staan. deze staan dan weer in groepen parralel op de gelijkrichter.

bij de aanschaf van ledlampjes is het dus zaak om de spanning te meten en in de meeste gevallen de oude transformator te vervangen voor eentje die 12 tot 12,5 volt geeft bij de ledlamp belasting.
het vermogen van de transformator moet wel altijd zo'n 30 tot 50 hoger zijn als de belasting (anders kan deze warm worden)

een trucje om de oude travo toch te gebruiken is een aantal wikkelingen van de secundaire zijde afhalen tot u op de juist spanning zit. (alleen voor techneuten).

een 12 volt geschakelde voeding mag alleen gebruikt worden als de uitgang gestabiliseert is.

Nog even iets over het dimmen van Led lampen.
Led lampen vinden het niet fijn om gedimt te worden door traditionele Diac/Triac en thyristor dimmers.(12 en 230 v)
Ze kunnen wel door z.g. "Sinus" dimmers gedimd worden, maar deze zijn niet te betalen en niet voor lage vermogens te krijgen.

De 12 lampjes kunnen wel perfect door een regelbare 0-12 volt gelijkspanning gedimd worden, deze zijn echter ook niet standaard verkrijgbaar in de handel en worden meestal door de hobbyist zelf gebouwd.

Uit ondervinding weet ik dat de transfo minstens even belangrijk is als de kwaliteit van de led's en zorgt voor de al of niet lange levensduur die led interessant maakt.
een mooi aanbod vind je ook op www.ledland.be

Heb net grindspots gekocht van Schreder.
Heb nu alleen nog een trafo nodig van 24V.
Iemand suggesties of vereisten?

pluxy

Ik heb reeds enkele jaren een spaarlamp hangen op de trap, geschakeld dmv een bewegingsmelder.
Nu heb ik vandaag 2 LED downlighters geplaats van 1W stuk.
En wat zie ik nu ze geven blijkbaar continu licht!!

Als de bewegingsmelder aangaat (hoorbaar) verhoogt de intensiteit een beetje, maar volledig uit gaan ze blijkbaar niet.

Nu vroeg ik me af wat ik fout gedaan heb? Is het probleem te zoeken in een verwisseling van de N en L draden?

Zoja hoe komt het dan dat deze lampen blijven branden.

Pas wanneer ik de zekering afzet zijn ze effektief uit.

Greetz
Leo

Hallo Leo

het gebeurd inderdaad wel vaker dat ledlampen licht blijven geven als ze uitgezet worden.
Omdat de ledlamp maar zeer weinig vermogen nodig heeft om te branden zal hij op een "Lek" spanning al branden.

De schakeldraad en de nul leiding volgen vaak niet de zelfde weg. Als de schakelaar uitstaat is de schakeldraad een openhangende draad. als deze draad dan over een lange lengte samen met een Fase draad in 1 pijp loopt, dan komt op deze draad een spanning te staan door het magnetisch veld van de fase draad.

Een oplossing is de lamp via een dubbel polige schakelaar te bedienen.

Bij een bewegingsmelder ligt het anders, daar zit meestal geen dubbel polig relais in maar enkel polig.
Als je geluk hebt zit er een wisselkontact in
met een modificatie kan het probleem dan opgelost worden.
Het wissel contact moet zo aangesloten worden dat in de uitstand de schakeldraad aan de nul gehangen wordt
Als er geen wisselcontact inzit zou je het relaistje kunnen vervangen voor een dubbel polige of wisselkontact
geen klusje voor een Leek

Groetjes
Frank
www.niikuled.com

Ik heb reeds enkele jaren een spaarlamp hangen op de trap, geschakeld dmv een bewegingsmelder.
Nu heb ik vandaag 2 LED downlighters geplaats van 1W stuk.
En wat zie ik nu ze geven blijkbaar continu licht!!

Als de bewegingsmelder aangaat (hoorbaar) verhoogt de intensiteit een beetje, maar volledig uit gaan ze blijkbaar niet.

Nu vroeg ik me af wat ik fout gedaan heb? Is het probleem te zoeken in een verwisseling van de N en L draden?

Zoja hoe komt het dan dat deze lampen blijven branden.

Pas wanneer ik de zekering afzet zijn ze effektief uit.

Greetz
Leo

Frank,

Dat verklaart inderdaad waarom de lamp niet meer brand wanneer ik de dubbelpolige zekering afzet.

Op zich kan het niet veel kwaad dat deze LED'jes (2 stuks 1W) continue branden. Is toch voor de nachthal.
Maar nu vroeg ik me af of ze wel degelijk 1W verbruiken dmv deze lek-stroom?

Wanneer ze effectief ingeschakeld worden branden ze nog net iets feller.

Onlangs is onze installatie gekeurd (verbouwing), en de man van aib v. vondt het maar raar dat er zoveel lekstroom aanwezig was.

Ik neem aan dat deze lekstromen minimaal zijn, maar ze zijn er toch blijkbaar. Kan men hier iets aan doen?

Mvg
Leo

Leo,
dat is hier ook al beschreven:
http://www.bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1020427476&first=&last=

Als die led's zo sterk blijven branden (halve kracht?) vermoed ik dat er in je beweginsmelder een condensator parallel over het relaiscontact staat. Knip die er gerust af, bij dit kleine vermogen is die niet nodig.

Heeft die bewegingsmelder wel zin? hij verbruikt misschien meer dan je ledlampen...

Het is beter een LED te voeden met een constante stroombron.

Het is een te hoge stroom die de LED beschadigd, uiteraard is de spanning en stroom bij een LED via een exponentiele curve met elkaar verbonden.

Maar een constante stroombron zorgt ervoor dat de stroom door een LED nnoit te hoog kan worden wat ook de aangelegde spanning is (er zal dan wel meer vermogen gedissipeerd worden in de regelaar)

Het is beter een LED te voeden met een constante stroombron.

Het is een te hoge stroom die de LED beschadigd, uiteraard is de spanning en stroom bij een LED via een exponentiele curve met elkaar verbonden.

Maar een constante stroombron zorgt ervoor dat de stroom door een LED nnoit te hoog kan worden wat ook de aangelegde spanning is (er zal dan wel meer vermogen gedissipeerd worden in de regelaar)

Het is beter een LED te voeden met een constante stroombron.

Het is een te hoge stroom die de LED beschadigd, uiteraard is de spanning en stroom bij een LED via een exponentiele curve met elkaar verbonden.

Maar een constante stroombron zorgt ervoor dat de stroom door een LED nnoit te hoog kan worden wat ook de aangelegde spanning is (er zal dan wel meer vermogen gedissipeerd worden in de regelaar)

Dat is inderdaad zo.
Het schema dat je hierboven ziet heeft maar 1 voordeel, het is goedkoop.
Maar het is heel gevoelig aan storing en netvervuiling.
Voor hogere frequenties (spikes) heeft de condensator C1 een lagere weerstand, waardoor de stroom door de led's oploopt. Zelfs de schakelsignalen voor nachttarief of straatverlichting zorgen voor een lichte stroomverhoging.
In de buurt van een zware netvervuiler (vb groot vermogendimmer) kan het zelfs zo erg worden dat weerstand R5 in rook opgaat.
Wij werken veel met kermismensen, daar gaat een lamp met zo’n schakeling vaak nog geen dag mee.
Eigenlijk hoort er een geschakelde voeding in zo’n lamp, en dat is nu echt niet zo duur meer. Vaak slecht 1 IC’tje en een spoeltje.

Kan je LED verlichting gebruiken als je dimmers aan de lichtschakelaars hebt?

Voor de duidelijkheid: het is niet onze bedoeling de LED te dimmen, we willen gewoon weten of de LED zal werken en of die dimmer de levensduur van de LED negatief zal beïnvloeden.

 

tim-25

LED's werken met een constante stroom. Wat de spanning is bij die stroom kan sterk variëren. De stuur elektronica kijkt dus enkel naar de stroom. Niet naar de spanning.
(Hoewel er in sommige toepassingen uitzonderingen zijn.)

Een Luxeon K2 heeft b.v. een spanning over de klemmen staan die kan variëren tussen 3.2 en 3.8V.

LED's op wisselspanning: dat gaat niet. Een LED is een diode, en geleid dus slechts stroom in een richting. Het enige nadeel dat ik zie is: er is een tweede diode nodig omdat de reverse-breakdown spanning van een LED niet erg hoog is. Die diode geeft extra verliezen. En, nu we het toch over verliezen hebben: in vergelijkingen tussen LED's en andere lichtbronnen worden telkens opnieuw geen rekening gehouden met het rendement van de elektronica die nodig is om zo'n LED deftig te laten branden.

Bij LED's draait het trouwens allemaal om koeling. De halfgeleider mag niet warmer worden dan 150°. (en je kan best een pak lager blijven i.v.m. het rendement)
Een Luxeon K2 brandt b.v. 50000 uur met de juiste koeling. Slechts 1 min zonder koeling.

Groeten,

De LED paus.

Wij hebben reeds heel wat LED's getest en onze beste resultaten kwamen van de 1Watt powerleds. Geen, of weinig vermindering in intensiteit. Geen problemen met flikkeren, ... Zowel op wisselspanning als gelijkspanning. Het gebruik van de "gewone" electronische transfo's is af te raden.

De meeste kwamen van www.switchmade.be. Een Belgische firma met een heel uitgebreid gamma.

Onze woning is intussen ook volledig uitgerust met LEDs.

 

Switch to LED ;) niet waar Pieter-Jan?

 

Johan De Bruyker.