welke constructiekenmerken heeft een passiefhuis?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

kan een passiehuis gebouwd worden met een spouwmuur? Of met ytong blokken?

Reacties

als je Yton blokken je enige isolatie zal zijn zal het niet lukken, want die blokken isoleren heel weinig (zelf voor een LEW).
Met een spouw kan, maar met goede isolatie heb je geen luchtspouw nodig.

Als ik oordeel op je vragen zou ik nog veel informeren naar hoe je een passiefhuis maakt. Meer info op

http://www.passiefhuisplatform.be/

gtx,Pierre

of met de zoekfunctie op dit forum

een passiefhuis is niet een kwestie van isolatie alleen : je kunt 2 meter isolatie in je muren + bodem + dak steken, en nog steeds geen passiefhuis hebben, als je warmteopbrengst onvoldoende is .
mits een grondige informatie, een degelijk bouwteam , doorgedreven berekeningen , en een nauwgezette uitvoering lukt het meestal wel .
toch een waarschuwing : niet iedere locatie (oriëntatie, beschaduwing ...) leent zich tot het bouwen van een passiefhuis .
in zo'n geval zul je genoegen moeten nemen met een zeer-laag-energie-woning, wat ook niet slecht is natuurlijk .

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

pierre en bart,
de grond is gekocht, de bouw is voorzien voorjaar 2007.
zowat de meeste site in B,NL, D en AT ken ik onderhand, na twee maanden zoeken. Wat nog een beejte ontbreekt is de beslissing over wlke constructies nodig zijn, en welke vermeden dienen te worden. Het moet een traditionele bouw blijven, maar het kan natuurlijk ook met ytong en 30 cm styropor zoals in D wel gedaan wordt. Geen houtbouw, tenzij een passiefhuis-freak me kan overtuigen van de levensduur en waarde. Daarom ben ik zo bang te bouwen met een traditionele spouwmuur, daar haal je nooit een echt mooie waarde mee zoals onder de 0,1 W/m2K. JE verlies al 15 cm aan buitenblad en spouw alleen al. Maar moet dat? ik weet het niet, al mijn kennis tot nu toe is op grond van internet, niet vanuit praktische overweging, en of ervaring! Misschien wordt t tijd es met Hans D. of een gelijkgestemde af te spreken......
Nog advies of tips?

Paul,

je moet zeker met een aantal mensen praten, de vraag is of je voor een PH gaat of voor een LEW. Of misschien iets ertussen. Ik ga voor een LEW. De muren, silicaatsteen en dan buitenisolatie. Volgens mij het beste compromis naar isolatie en dikte muur.

Bij PH is volgens mij bescheiding mening de ramen het moeilijkste, die zijn minder evident in België.

Gtx, Pierre

pierre, mijn bedoeling in eerste aanleg is een LEW.
Ramen en kozijnen:

driedubbel glas, kozijnen van kunstof of hout. evt met alu afwerking.
http://www.deceuninck-thyssenpolymer.com/produkte/fenster/f_sph.htm

http://www.passivhaus-aktiv.de/adressen.htm

Paul,

ik ben geen expert, en jij lijkt toch al veel info te hebben. Wat raar is want je eerst vraag was niet helemaal to the point.

De vraag is nu, wat is je vraag?

Heb je al een architect? Wat zegt die?

gtx, Pierre

Paul

Natuurlijk kan je met cellenbeton PH bouwen, maar ik zou het dan toch combineren met een buitenisolatie, om je muren niet te dik te maken. Ook de klassieke manier kan, binnenspouwblad, isolatie en buitenspouwblad. En als je de isolatie dik genoeg maakt haal je ook waarden van 0.1 W/mK. Je komt dan wel al snel op muurdikte's van 50 a 60cm. Maar over de spouwconstructie zal je bijzonder weinig vinden, want dat is een typisch Belgische bouwvorm.
Hout? De meeste PH worden als houtskelet gebouwd. En ook in Belgie. Ik weet in Mortsel houten huizen staan die honderd jaar oud zijn, in steden als Antwerpen vindt je houten huizen die 500 jaar oud zijn. Als je de regels respecteert wordt een houten huis net zo oud als een stenen huis, en zeker ouder dan een betonnen huis.
Ook ramen is geen probleem, er zijn toch al wat projecten (zeker een 40-tal) met PH ramen in Belgie, en meerdere leveranciers.

Hans

Naar mijn bescheiden mening: Als je kiest voor een PH, dan is houtskelet bijna aangewezen, gewoon omdat je daarin al heel veel isolatie kwijt kan in de muren zonder ze absurd dikker te maken. Ook worden bepaalde koudebruggen automatisch verkleind of vermeden omdat het hout op zich al isolerend werkt. Bij een PH in een traditionele opbouw, vrees ik dat je met hele dikke muren gaat zitten.

Een nadeel dat je misschien hebt in houtskelet zijn de stoffen die gebruikt werden om het hout te behandelen en de kleinere inertie van het gebouw.

Bij een traditionele opbouw ga je m.i. ook gemakkelijker een aannemer vinden die vertrouwd is met die opzet. Maar sowieso, als je een PH wil plaatsen vrees ik dat je ofwel heel veel zelf moet doen, ofwel al aannemers moet vinden die echt goed weten met wat ze bezig zijn.

David, In Belgie bijna wel ja, iin Duitsland bouwen ze traditioneel meer buitenisolatie en zetten dat ook in passiehuizen zo verder, persoonlijk vindt ik de stijl in oostenrijk me wel aanspreken, moderne huizen waar je niet aan ziet dat het passiefhuizen zijn.

http://www.igpassivhaus.at/voting/voting.php

Houtskeletbouw wordt eigenlijk nog niet overwogen, maar een half jaar terug had ik ook nog nooit gehoord van een passiefhuis dus...

Wie kan me helpen aan U waarden van een goed geisoleerde spouwmuur bijv?

pierre, je legt de vinger op de zere plek.
Enerzijds kennen wij een bijzonder kundig architect, die veel voor ons kantoortje doet, anderzids is hij geen LEW-architect, en als moderne jongen vindt ik dat ie ook met een goed softwarepakket moet tekenen, hij ziet me al aankomen met al mn wijzigingen die in de pc met een minuut of 10 geregeld zijn, maar met pen en papier ettelijke uren?

Daarbij worden wij door onze gemeente bijna gedwongen voor een traditionele bouw, baskteen spouwmuur dus, waar ik qua konstruktie eigenlijk helemaal niet voor voel. Stuckwerk buiten kan zeker niet, maar ik kan overwegen steenstrips aan de buitenkant, maar lijkt me zo nep?

Eigenlijk is het een vraag die ik zelf zal moeten beantwoorden, maar de info en ervaring van andere mensen brengt hopelijk een beetje licht in de zaak

Paul,

een PH maken zonder gespecialiseerde architect zal een hele uitdaging zijn, zeker als je alles laat doen. De meeste architecten (niet diegene die op dit forum zitten) nemen het niet zo nauw met een koudebrug, daarmee een PH maken is zal niet lukken. Een goede LEW is al een uitdaging.

Ofwel een andere architect nemen, of minder hoog mikken.

Ik laat ook alles doen, en heb daarmee gekozen voor een LEW woning. Ik heb hier in de omgeving geen LEW architect gevonden, dus heb ik zelf in detail mijn isolatie wensen doorgegeven aan mijn architect. Die vond het allemaal wat overdreven maar ik ben klant hé. Nu vindt hij het al leuker. Maar je moet oppassen want soms valt hij terug in oude gewoontes.

Je eerste beslissing (de architect) zal dus al een heel verschil maken.

Gtx, Pierre

Paul

" Wie kan me helpen aan U waarden van een goed geisoleerde spouwmuur bijv? "
Ik weet niet juist wat je met deze vraag bedoeld, maar voor een PH moeten de buitenwanden <= 0.15 W/m²K zijn. Of moet je de waarde van een bepaalde wand? Geef me dan de opbouw, en ik kan je zeggen wat de U-waarde is.

" Daarbij worden wij door onze gemeente bijna gedwongen voor een traditionele bouw, baskteen spouwmuur dus, waar ik qua konstruktie eigenlijk helemaal niet voor voel. Stuckwerk buiten kan zeker niet, maar ik kan overwegen steenstrips aan de buitenkant, maar lijkt me zo nep? "
Dat nep is juist maar het idee dat je er zelf over hebt. Er bestaan voldoende strips uit echte steen, met hoeken, eens geplaatst en gevoegd kan zelfs de beste kenner het verschil niet zien. Stedebouw doet dikwijls moeilijk, maar ik weet uit ervaring dat het soms kan helpen bij de technische dienst je project te gaan 'verdedigen'. Je moet je enthousiasme overdragen op je gesprekspartner, soms lukt dat verrassend goed (maar niet altijd). Je kan ook een houtskelet bouwen, met een steentje er rond, dat wordt normaal zonder veel problemen toegestaan.

Hans

Thnx Hans,

Men neme een binneblad, 14 cm porotherm, glaswol 15 cm, of 20 cm, spouw enkele cm, en een buitenblad steen 10 cm. zoiets? puur theoretisch, iedereen lacht me nu uit met zon muurtje zeker?

Om de bureaucratie wakker te schudden heb ik ondertussen een artikel van 30 paginas, met fototjes en tekeningen, over konstrukties, motivatie, ecologisch bouwen, driedubbel glas, energieverbruik en keuze van apparatuur in huis, ventilatie, enz. En nu maar hopen dat ze wat welwillend zijn en es een subsidie willen uitgeven voor PV-panelen....

bij mij moeten de buitengevel een steenachtig materiaal zijn én met uitsluitsel van gelijk welk materiaal dat zou schaden aan het eenvormig aspect van de constructies of het algemeen karakter van de omgeving.

Dit betekent dus dat als de geburen baksteem hebben ik dat ook moet hebben?

Of zou ik ook steenstrips kunnen gebruiken?

Thnx Hans,

Men neme een binneblad, 14 cm porotherm, glaswol 15 cm, of 20 cm, spouw enkele cm, en een buitenblad steen 10 cm. zoiets? puur theoretisch, iedereen lacht me nu uit met zon muurtje zeker?

Om de bureaucratie wakker te schudden heb ik ondertussen een artikel van 30 paginas, met fototjes en tekeningen, over konstrukties, motivatie, ecologisch bouwen, driedubbel glas, energieverbruik en keuze van apparatuur in huis, ventilatie, enz. En nu maar hopen dat ze wat welwillend zijn en es een subsidie willen uitgeven voor PV-panelen....

Paul

Met 14 cm porotherm, glaswol 20 cm, spouw enkele cm, en een buitenblad steen 10 cm heb je een U-waarde van 0.17 W/m²K, ik ben dan (bij gebrek aan betere gegevens) uitgegaan van een lambdawaarde 1.1 voor de baksteen, 0.04 voor de glaswol, en 0.24 voor de porotherm.

Wim

" bij mij moeten de buitengevel een steenachtig materiaal zijn én met uitsluitsel van gelijk welk materiaal dat zou schaden aan het eenvormig aspect van de constructies of het algemeen karakter van de omgeving. "
Da's typische ambtenarentaal. 't Beste dat je kan doen is zoveel mogelijk steenachtige materialen proberen te vinden en hen vragen of die mogen. Steenstrips, strips in imitatiesteen, panelen met imitatiebaksteen, enz. Met wat geluk krijgen ze er een punthoofd van.
Overigens, ook minerale crepie is een steenachtig materiaal

Hans

PH in traditionele spouwmuur constructie lijkt me niet evident,...
begin bv al maar eens te zoeken naar spouwhaken van +30cm,...

Jimmy

Geen probleem tot 49cm, daarna moet ik ook gaan zoeken.

Hans

Hans,

is het mogelijk om die spouwhaken nader te specifieren?

Zijn ze veel dikker? Is de muur dan nog voldoende stevig?
En wat kosten ze per stuk?

Bestaan in verschillende vormen en uitvoeringen, met schroefdraad, om in te metsen, om te verlijmen, in galva staal of inox, teveel om op te noemen. Kijk eens op bv www.gb.nl

Hans

Als ik het enkel over de muuropbouw heb dan ga ik een snelbouwsteen nemen van 14cm dikte (achter de hand gevoegd).
Langs de binnenzijde kan ik daar een dampremmende verf op plaatsen als afwerklaag (maak ik zelf met mineralen en een oliehars).
Die snelbouwsteen kan ook nog redelijk goed isolerend gekozen worden en tegelijkertijd nog een goede draagsterkte voor de bovenbouw hebben.
Langs de buitenzijde komt 30cm gerecupereerde EPS.
Dan zit ik zowieso al met een K-waarde van over de 9.
Langs de buitenzijde komt een ademend kwarts of silicaatbezetting als afwerking.

Later als ik goed bij kans ben (haha...) dan plaats ik er nog een extra profielhouten wand voor (met voldoende spouw!).

Groetjes,
Rudy
(P.S.: In het dak komt 40cm gerecycleerde EPS)

Rudy

" Dan zit ik zowieso al met een K-waarde van over de 9. "
Ik hoop voor jou van niet! Dat is een waarde goed voor een tentje.
Als ik uitga van 14cm poroton, 30cm EPS en krepie, kom ik op een U-waarde van ongeveer 0,12 W/m²K.

" Later als ik goed bij kas ben (haha...) dan plaats ik er nog een extra profielhouten wand voor (met voldoende spouw!). "
Voor de muur met een krepiebezetting? Waar is dat goed voor?

" In het dak komt 40cm gerecycleerde EPS "
Dat zou ik nooit doen, al eens nagedacht wat er gebeurt als je dak in de fik gaat?? Dat spul brand als een hel.

Hans

Hans,
ja dikke blunder van mij, is geen K maar wel R-waarde.
Zou dus inderdaad maar 'een tentje' geweest zijn.

40cm gerecycleerd EPS in het dak:
-Omdat ik toch al met 30cm in de muur zit, (en als draagconstructie komt er toch een gewapende betonnen constructie onder)
-Omdat het gerecycleerd is.
-Omdat het +- aan de helft van de prijs is van nieuwe EPS

Profielhout later ervoor:
Dat 'later' moet ik wel binnen de 5 jaren realiseren omdat het plaatselijk reglement (staat vermeld op documenten van Ruimtelijke Ordening die ik eerst aanvroeg) voorschijft dat de buitenwand ofwel profielhout ofwel een stenen muur moet zijn. Dus ga ik binnen de gestelde termijn aan dat reglement voldoen. Ik weet dat het zonde is maar dan had ik maar een andere bouwplaats moeten kiezen hé.

De overheid voerde dit voor de omgeving van mijn bouwplaats in omdat daar in het verleden nogal wat barak-achtige toestanden ineengeklungeld werden.

Ik wil hier niet de heilige uithangen maar ik wil voldoen aan de reglementen die de overheid voorschrijft al kunnen die wel eens heel erg onlogisch overkomen (zoals in dit geval).

Hans, bedankt voor jouw reactie,
Groeten,
Rudy

Ik heb meteen een andere vraag.

Stel dat je qua isolatie en opbouw van dak en buitenmuren, ramen en deuren, luchtdichtheid en balansventilatie het ontwerp van je woning voldoet aan de passiefnorm.
Dan sta je volgens mij al een heel eind op de goede weg.

Wat zijn dan daarna het belangrijkste punt die speciaal je aandacht vergen om niet uit de boot te vallen qua passiefhuisnorm?

Groeten,
Rudy

Rudy

Als het over een betonnen constructie met plat dak gaat, veranderd dat de zaak, ik dacht natuurlijk aan een schuin dak.

Nog een opmerking wat EPS betreft, in sommige landen is het verplicht om boven ramen en deuren een strook van 30 cm minerale wol te plaatsen, vanwege de brandveiligheid.

Wat de buitenmuur betreft, mag krepie als buitenafwerking bij jullie niet? Onbegrijpelijk, in andere gemeenten mag dan hout weer niet! Wat een land (zucht).
" De overheid voerde dit voor de omgeving van mijn bouwplaats in omdat daar in het verleden nogal wat barak-achtige toestanden ineengeklungeld werden."
Dat soort barakken zijn nu net op vele plaatsen in hout! Inderdaad onlogisch. Maar minerale krepie is steenachtig, ik zou het toch eens proberen om de stedebouwkundige ambtenaar te overtuigen, kwestie van de centjes.

Hans

Rudy

Orientatie, de rest heb je zowat gehad. Om zeker te zijn dat je aan PH voldoet, moet je je woning met de PHPP doorrekenen.

Hans

Voldoen aan de norm van een passiefhuis is blijkbaar een streefdoel van heel wat mensen.
Heeft het overschrijden van de grens tussen een LEW en een passiefhuis, behalve uiteraard de nog betere isolatie met bijgaande energiebesparing enz, nog andere voordelen? ( subsidie? belastingsvermindering?... )

Bert

" Heeft het overschrijden van de grens tussen een LEW en een passiefhuis, behalve uiteraard de nog betere isolatie met bijgaande energiebesparing enz, nog andere voordelen? "
Meer comfort en gezondheid, de vraag is hoeveel is je dat waard?

" subsidie? belastingsvermindering?... )"
Zijn subsidie's een voordeel? Volgens mij niet. Wel een steuntje in de rug natuurlijk. Met subsidie's weet je natuurlijk nooit, die kunnen van de ene dag op de andere veranderen. Op dit ogenblik krijg je van Gedis een subsidie als je voldoet aan de certificatie voor je PH, maar of dat volgend jaar nog het geval is? Ook de stad Turnhout bv geeft een subsidie, en misschien zijn er nog wel steden en gemeente's die volgen?

Hans

Hans,
ja het is een plat dak, ook al omwille dat dit isolatietechnisch gemakkellijker is dan een schuin dak (allé voor mij toch...).

De dagkanten ga ik met foamglas doen, omwille van zowel de veel betere drukvastheid en tegelijkertijd haal ik dan op die plaatsen toch een brandweerstand van circa een half uur (brandweerstand volgens hun documentatie).

Orientatie woonkamer en keuken langs het zuiden en oosten. Slaapkamer en inkom langs het noorden. Ik heb een schets gemaakt in paint waarmee ik naar de architect trek.